• Farfallos

    Vad är bra med mångkultur?

    Först så måste jag göra 3 saker tydliga:
    1 - Alla människor har ett okränkbart människovärde som i alla fall vid födseln är lika. Med stigande ålder kan ju alla individer, oavsett ursprung, agera så att hans/hennes människovärde minskar, men det är ju undantag. Alla människor förtjänar respekt och "en andra chans" just bara för att de är människor.
    2 - Med "kultur" här så menar jag jag både religion, mentalitet och traditioner i ett vidare perspektiv. Den som diskuterar de exakta definitionerna av dessa begrepp har missat grundfrågan.
    3 - Med kultur menar jag INTE saker som hudfärg.

    Den politiskt korrekta människan i dagens Sverige ska hylla mångkultur, men handen på hjärtat - Är det bra?

    Det finns ju massor av kulturella uttryck (se punkt 2 ovan) som jag tror att alla normala Svenskar anser är odiskutabelt elände, så som t.ex hedersvåld, tvångsgifte och könsstympning. Och av all världens konflikter så har nästan alla sin grund i motsättningar mellan folk av olika kulturer eller religioner.

    Är det då rätt att "odla" grunden för dessa motsättningar? Jag tänker att grunden för att upprätthålla kulturella skillnader är:
    - Religiösa friskolor.
    - Nybyggnation av religiösa byggnader med karaktäristisk arkitektur (det gäller naturligtvis alla religioner).
    - Hemspråksundervisning. Kanske inget som odlar motsättningar, men de som känner att de vill bevara språket som de pratar hemma kan sköta den biten själva- Tid och pengar måste i första hand gå till att lära nya Svenskar Svenska. Goda kunskaper i Svenska bidrar till att minska klyftan mellan människor (och därmed kulturer).

    Men jag kanske är helt ute och cyklar, för mångkultur kanske är bra. Jag kan dock inte se någon annan otvivelaktig fördel än att vi får hit en massa bra matkultur. Allt annat är flummigt PK-jidder i mina öron. Men finns det något riktigt positivt med mångkultur? Vad kan vi lägga i den positiva vågskålen när den negativa är fylld med tiggeri, homofobi, kvinnoförtryck och lättkränkthet mm? 

  • Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?
  • K Kalle
    Flash Gordon skrev 2016-10-04 10:18:12 följande:
    Norge, Finland, Danmark, UK, USA och Tyskland står för hälften av den svenska exporten. Övriga Europa står för ytterligare 25%.

    http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Utrikeshandel/Sveriges-handelspartners/

    Talet om andra språk än engelska som nödvändigt för exporten är kraftig överdrivet och det som gäller i så fall är primärt tyska, och lite franska.
    Det gäller i väldigt hög grad tyska. Det finns många företag som är förtvivlade över att så få svenskar kan tyska. Kinesiska är bra om man bedriver handel med Kina. Inte 100% nödvändigt, men bra.
  • Farfallos
    K Kalle skrev 2016-10-04 09:47:29 följande:
    Nja, språk är kinesiska, spanska, tyska mm. Plus engelska såklart. Och arabiska om man vill bedriva handel med något arabland.
    För 99% av allt handelsutbyte vi har, där kan kommunikationen ske med engelska.
  • K Kalle
    Arenaman skrev 2016-10-04 10:29:25 följande:
    Jag är ofta i Tokyo på affärsresa och de västerländska influenserna har kommit så pass långt att det fortfarande är svårt att få tag på bra kaffe. Än mindre bra västerländsk mat. Beställde hamburgare i Dogenzaka i Shibuya och fick den serverad med ett stekt ägg för att nämna ett exempel.

    Japan är ett fantastiskt land på många sätt men västerländskt är det inte.
    Det behöver det ju inte vara heller. Det gör de västerländska länderna så bra redan. Alla länder behöver inte vara likadana.
  • K Kalle
    Farfallos skrev 2016-10-04 10:30:32 följande:
    För 99% av allt handelsutbyte vi har, där kan kommunikationen ske med engelska.
    Inte om man ska skriva vattentäta kontrakt och förhandla - men då är det oftast tyska och franska som gäller. Inte så ofta persiska.
  • Fåttnog

    När jag hör politiker och journalister prata om mångkulturellt samhälle tänker jag direkt att de vill vurma för invandringen. Men blir samhället mångkulturellt genom ökad invandring. På sikt kan det bli så att våran kultur och tradition dör ut och kvar blir någon slag monokultur som ingen känner sig hemma i. Vill jag uppleva asiatisk kultur reser jag till Asien och vill jag uppleva afrikansk reset jag till Afrika etc. Så jag är för mångkultur. Men vill uppleva olika kulturer så reser jag runt och upplever dem.

  • Arenaman
    Fåttnog skrev 2016-10-04 10:44:02 följande:

    När jag hör politiker och journalister prata om mångkulturellt samhälle tänker jag direkt att de vill vurma för invandringen. Men blir samhället mångkulturellt genom ökad invandring. På sikt kan det bli så att våran kultur och tradition dör ut och kvar blir någon slag monokultur som ingen känner sig hemma i. Vill jag uppleva asiatisk kultur reser jag till Asien och vill jag uppleva afrikansk reset jag till Afrika etc. Så jag är för mångkultur. Men vill uppleva olika kulturer så reser jag runt och upplever dem.


    Kultur är något som är i ständig transition. Du skulle inte känna igen dig renodlad svensk kultur idag.
  • Dorian Ertymexx
    nattuv skrev 2016-10-04 00:47:19 följande:
    Vilket är varför man använder sig av lokala agenter och bedriver kurser i kultur för de som skall skickas på utlandsuppdrag. Men nu var det särskilt frågan om att koppla flyktingar till företag som en brygga för att få lukrativa kontrakt vid uppbyggnaden av olycksdrabbade områden som intresserade mig.
    Och hur gör man dessa kurser utan någon som faktiskt KAN kulturerna? Och är det inte vettigare att skicka någon som inte behöver dessa kurser, och som kan övertolka, missförstå eller helt enkelt missa saker?

    Jag trodde frågan var mångkultur, inte flyktingar.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Farfallos skrev 2016-10-04 09:01:52 följande:
    - Naturligtvis så finns det väl en positiv effekt av att blanda erfarenheter, men man ska ju komma ihåg att Sverige byggde (utan någon invandring) upp världens mest fredliga, jämställda, hälsosamma, korruptionsfria etc etc och bästa land fram till 70-talet. Sverige hade mer patent, världsstjärnor (idrott, musik, industri, medicin) / capita än något annat land i världen. Är det sannolikt att den "mångkultur" vi jobbar på idag bidrar positivt på något av dessa områden?

    - Jag är tveksam till om kontakter skapar handel, utan jag tror att handel i första hand kommer av att det finns en efterfrågan.Finns bara efterfrågan så öppnar sig sedan vägar på något vis. Men man kan ju fråga sig vad som är bra med globalisering, där vi skickar djur och varor kors och tvärs över vårt överexploaterade klot?

    - Språk.... När det kommer till internationell handel så är språken pengar och engelska.

    - Kulturell injektion - Jag förstår hur du tänker, och hade jag kunnat se det så hade jag hyllat det, men tyvärr så ser jag Rinkeby och Rosengård... Den injektion som kommer från dessa ställen kan i alla fall jag inte säga är övervägande positiv (och då har jag ändå bott ett år i Rinkeby).

    Vill man vara positiv så kan man till och med påstå att krig leder till något gott genom den forcerade utveckling som ofta följer, men det känns en aning ansträngt när det också innebär så mycket lidande.

    * Inte direkt sant faktiskt - när Sverige gick över till att bli ett rikt industriland så krävdes det rätt mycket flyktingar. Sverige var befolkningsmässigt magert, med en miljon ur en redan liten befolkning som flytt till "amerikat" inte ens hundra år tidigare. Det är tvärtom just med invandring och flyktingvågor som Sverige blev starkt - Sverige mottog många från Finland, från Ungern (både under världskriget tack vare Wallenberg och senare under revolten -56) och från många andra länder. Detta bidrog till ett entreprenörskap och till internationella kontakter.


    Sedan ska vi inte glömma att Sverige faktiskt inte var monokulturellt ens innan dess - judar, romer, samer, vallonättlingar, finskar - det fanns många folkslag i Sverige, och då generaliserar jag och räknar inte de många kulturer som rymms inom det som kallas svenskt, med gutar, norrlänningar, dalmasar, värmlänningar, jämtar, göteborgare etc.

    * Det finns inget tvivel om att mångkultur skapar handel. Det finns ingen efterfrågan på sådant som folk inte vet finns - innan indier startade indiska restauranger visste ingen att de ville ha indisk mat. Samma sak med grekisk, japansk, kinesisk, mongolsk, persisk, eritreansk etc etc etc. Tillgången skapade efterfrågan, helt enkelt. Och med det har också många specialistbutiker skapats, butiker som säljer just asiatiska matvaror, olika sorters teer, näröppetbutiker som säljer importerade varor från världens alla hörn... sådant fanns inte förr, och kunde inte finnas eftersom ingen visste att de fanns. Kaffet kom ju till Sverige via Karl XII, som lärde sig sedvänjan i Turkiet. Ingen i Sverige visste om att det fanns, och efterfrågan existerade därför inte innan tillgången presenterades. Detta gäller förstås inte bara matvaror, utan också mycket annat.

    * Nej. Engelska är lingua franca, men om du får ett handelsbesök från, säg, Polen eller Iran, är det inte trevligare om personen som kommer för att undersöka handel med ditt företag faktiskt kan svenska flytande, och vet hur att föra sig i Sverige? Minskar inte risken för missförstånd och onödiga misstag med det? Det finns skäl till att företag som har koll söker folk som har lite annan bakgrund, just av de skälen.

    * Rinkebys rykte är massivt överdrivet. Jag bor inte så långt därifrån, och har gjort det praktiskt taget hela mitt liv. Jag säger inte att det inte finns problem, det finns det, men det är inte på den nivå som en del försöker göra gällande. Problemen är dessutom sociala - de hade troligen funnits även om området varit ursvenskt och fyllt till bredden med blonda och blåögda. När jag var fjortis var problemen inte lika illa, men de fanns - folk slogs, bråkade, söp och betedde sig illa, och då var det ursvenskar och finnar som stod för problemen.


    Tänk så här: långtifrån alla invandrare bor i sådana områden. De framgångsrika flyttar till finare områden, och där finns sällan de här problemen, alltså beror inte problemen på att det är invandrare som bor där, utan på just sociala omständigheter.


    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Flash Gordon skrev 2016-10-04 10:06:09 följande:
    Tror nog Japan kan klassas som rätt så etniskt och kulturellt homogent. Det finns någon enstaka procent icke-japanska etniciteter i det landet. Kulturella influenser utifrån har de ändå klarat av att ta in: Coca-Cola och rock ´n roll.

    Det behövs ingen mångkultur, som ordet normalt sett används i Sverige, för att ta in kulturella influenser.
    Fel. Dels är japan inte monokulturellt, har aldrig varit, kolla upp ainu till exempel. För det andra - så länge som japan var monokulturellt var landet i hög grad eftersatt. Japan moderniserades i stort sett under tvång från väst, det är alltså mångkulturen som gjorde att landet gick från ett feodalt bondesamhälle till ett modernt industriland. Deras försök till att behålla sin monokultur ledde till deras deltagande i andra världskriget, något som knappast kan ses som positivt.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • zoolook1

    Samhället ska tillhandahålla ett ramverk att hålla sig till i form av lagstiftning. Våld och stympning t ex ska rimligen vara förbjudet.
    Hur människor väljer att leva därutöver är inte en fråga för politiken.
    Ett mångkulturellt samhället är inget man kan välja bort. Det är bara genom olika grader av statligt förtryck som man kan likrikta människors levandssätt.
    Den nya teknologin gör att människor inte nödvändigtvis har sina grannar eller arbetskamrater som referensgrupp längre, vilket tidigare var fundamentet för hur du levde. Livsstilar kan färdas över kontinenter eller utvecklas i diskussionsgrupper på nätet. Människor startar egna skolor, bygger egna kyrkor och startar egna företag.
    Nationalstaten som normgivare för livsstil och kultur är en nostalgigrej, men det är inom ramen för den föreställningen som de hetsigaste debatterna förs. Vilka böcker man ska läsa i skolan, vem som ska var julvärd i SVT, vilka seminarier som är lämpliga att ha eller inte på ett statligt muséum. Bortsett från de som dras tvångsmässigt till den här typen av konflikter så är dessa frågor HELT ointressanta för 95% av alla människor. De lever sina liv som de vill i alla fall.
    Det finns också en "alla ska med"-tanke som är problematisk i sammanhanget. Det är också en rest av det gamla kollektivistiska samhället. Ett öppet, liberalt samhälle ger dig möjligheten att vara hur progessiv du vill men också att vara hur reaktionär du vill. Den enda rimliga hållningen till t ex månggifte tycker jag är att människor ska få gifta sig hur man vill. Vi kan tycka att det är en gammal patriarkal grej som hör det förgångna till, men det är inte statens sak att visa folket vilken riktning framtiden ligger i.

    Átt fråga sig "vad är bra med mångkultur" är ungefär som att fråga sig "vad är bra med yttrandefrihet". Den finns där nu. Monokulturen hör dåtiden till, ungefär som slaveriet.

Svar på tråden Vad är bra med mångkultur?