Inlägg från: Anonym (TS) |Visa alla inlägg
  • Anonym (TS)

    Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?

    Anonym (Ankan) skrev 2016-12-06 14:50:04 följande:

    Jag är lärare och tycker att din diskussion haltar. Jag tillhör en underbetald yrkesgrupp som ligger närmare sjuksköterskan än tjänstemannen i lön. Jag har sex års akademiska studier bakom mig. Jag tar deffinitivt med mig arbetet hem. Rättar på kvällar och helger, rings av föräldrar och elever kvällar och helger. Min kollega drabbades av ett självmord i klassen för en tid sen och blev inringd med kristeamet en söndag och fick sen sitta och ringa runt till alla i klassen. 

    Kläder behöver jag köpa själv och upprätthålla en snygg standard då jag undervisar teoretiska program på gymnasiet. Vill heller inte köpa samma kläder som mina elever så ofta går billigare butiker som HM bort. 


    Lärare ska vi inte ens prata om. Underbetald my ass. Det är lättare att få tag i Olof Palmes mördare än att få tag på någon i skolan under loven. Det skulle väl vara sjömän då som har mer ledigt än lärare, så slår man ut lönen på faktiskt jobbade timmar om året så ligger lärare oftast högre än många tjänstemän.
  • Anonym (TS)
    Anonym (ssk) skrev 2016-12-06 15:29:34 följande:

    Anonym (TS) skrev 2016-12-06 15:10:50 följande:

    Var ligger det nedlåtande tycker du?

    Vill påminna om att man ska vara försiktig med att tillskriva andra massa saker. Du har ingen aning om hur mycket jag vet om ssk-yrket, så kom inte och påstå att jag inte vet någonting om yrket. Visst, jag har själv inte jobbat som ssk (och skulle aldrig kunna tänka mig att göra det heller, mest pga urusla utvecklingsmöjligheter) och den enda egna erfarenheten jag har är två månader sommarjobb på vårdavdelning. Men jag har dock tre familjemedlemmar som jobbar inom vården, ännu fler släktingar och än fler vänner. Så lite insikt har jag hur det egentligen är.

    Precis min poäng! Man ska vara försiktig med att tilkskriva andra personer och yrken en massa saker, ändå är det i princip det du har gjort hela din tråd och uttalat dig väldigt nedlåtande om bla sjuksköterskor, lärare och socialsekreterare. Säkerligen ännu fler yrkeskategorier om jag går tillbaka bland dina kommentarer. Att du har släktingar som jobbar inom vården eller har sommarjobbat två månader gör dig knappast till expert på sjuksköterskans arbetsvilkor. Eller vården överhuvudtaget. Lika lite som jag vet nånting om dina arbetsvilkor bara för att jag har släktingar som är tjänstemän. Å andra sidan sitter jag inte heller och gnäller över dem


    Men igen, vad är det som är nedlåtande? Jag har inte sagt vad jag tycker, jag har sagt hur det är.

    Jag har inte heller påstått att jag är expert, men är något jag sagt osant? Vårdpersonal kan inte ta med patienter hem, fakta utan värdering i det.

    Och igen, jag gnäller inte över mina arbetsvillkor. Hur tydlig måste jag vara med det??
  • Anonym (TS)

    Man behöver inte ha jobbat som lastbilsförare för att vara tvärsäker på att det är ett stillasittande jobb. Man behöver inte ha 18 år i branschen för att vara tvärsäker på att det sliter på kroppen att vara krabbfiskare.

    Men är något av det jag sagt osant på något sätt? Får ni betala arbetskläderna ur egen ficka? Jobbar ni på obetald arbetstid? Är övertidsersättning borttaget? Får ni inget tillägg för att jobba på helger?

    Du överanalyserar när du påstår att jag anklagat sjuksköterskor för att _enbart_ gnälla. Jag har inte sagt att det är ogrundat, men det ska även stå i paritet till samhället. Missförstå mig inte med flit nu, jag tycker att det är bra att ni belyser problem i vården och om det är så att det är så stora problem fastän arbetsgivarna följer lagen och kollektivavtal så måste ju någonting göras. Men att gå till allmänheten istället för beslutsfattarna kanske är lite fel väg att gå?


    Anonym (ssk) skrev 2016-12-06 16:38:18 följande:

    Anonym (TS) skrev 2016-12-06 16:03:52 följande:

    Men igen, vad är det som är nedlåtande? Jag har inte sagt vad jag tycker, jag har sagt hur det är.

    Jag har inte heller påstått att jag är expert, men är något jag sagt osant? Vårdpersonal kan inte ta med patienter hem, fakta utan värdering i det.

    Och igen, jag gnäller inte över mina arbetsvillkor. Hur tydlig måste jag vara med det??

    Du har inte sagt vad du tycker utan hur det är? Det där är ett ganska bra exempel. Så du menar att du som aldrig jobbat en dag som sjuksköterska vet hur det är till skillnad från mig då som faktiskt jobbar med det dagligen? Problemet är att du uttrycker dig tvärsäkert om yrken du inte jobbar inom och därför inte har någon aning om. Du anklagar mig och mina kollegor för att enbart gnälla och vilja ha våra femton minuter i rampljuset när vi klagar över låga löner och usla arbetsvilkor, patientsäkerhet som äventyras till följd av underbemanning och stress. Ja det kallar jag att vara nedlåtande. Minst sagt.

    Nej vi tar inte med våra patienter hem rent fysisk. Dock är det väldigt många dagar jag går hem med arbetsdagen i färskt minne, med en känsla av misslyckande då jag känner att mina patienter inte fått den bästa tänkbara vården då jag och mina kollegor inte räcker till. Arbetar under ständig press och ofta underbemannat som sagt, faktorer som lätt leder till fel och i värsta fall kan kosta människoliv.


  • Anonym (TS)
    Anonym (muppen) skrev 2016-12-06 22:22:54 följande:

    Är det synd om dig för att du behöver gå omkring i fina skräddarsydda kläder på jobbet? Förstår inte riktigt. Är du bitter på din lön?


    För femtioelfte gången: Jag klagar inte, det är inte mer synd om mig än någon annan. Jag är inte heller bitter på min lön.

    Jag är dock förbannat trött på att prata inför söva öron när det kommer till att förklara hur det kommer sig att jag inte kan lägga ut 150% mer än en medelinkomsttagare. Bara för att man tjänar 30.000kr mer än någon betyder inte det att jag automatiskt har 30.000kr mer att röra mig med varje månad.
  • Anonym (TS)
    Anonym (P) skrev 2016-12-06 21:53:04 följande:

    Men snälla... Då jobbar de ju längre tid vanliga veckor istället.

    Läs på exempelvis här:

    www.lr.se/download/18.43ebaf4913420659278800012942/860021_L%C3%A4rares_arbetstid_201110.pdf

    Varför hyser du ett sådant agg mot personer som tjänar mindre än dig och personer som upplever att deras yrke behöver förbättrade arbetsvillkor för att yrkesutövarna inte ska bli utbrända?


    Varför hyser du sånt agg mot personer som tjänar mer än dig?
  • Anonym (TS)
    frokenkorrekt skrev 2016-12-06 23:18:53 följande:

    Varför skrev du inte det från början? Utan vände dig ut och in för att få det att låta så hemskt som möjligt, med så urbota dumma exempel?


    Det har jag ändå sagt från början. Att du har överanalyserat sönder alla mina svar är inte mitt fel.
  • Anonym (TS)
    M1rella skrev 2016-12-07 01:02:40 följande:

    Finns ingen arbetsgivare som kräver svindyra kostymer för tjänstemän. Kostymer från ex Dressman fungerar helt fint. Även matlåda på jobbet fungerar finfint.

    Som sjuksköterska inom bla kommunen kan man ibland (ofta beroende på vart man jobbar) få telefon på kvällen eller ledig tid som man "måste" svara på, detta blir då obetalt arbetstid. Man kan självklart skriva upp det men få gör det.

    Och det händer absolut att man köper lunch på arbetet och det är ofta man inte hinner ha sin 30 minuters långa lunch pga mycket på jobbet (avdelning, kommun etc).

    Och även sjuksköterskor kak tvingas avbryta sin semester oavsett vart man befinner sig i eller bli inbeordrad med kort varsel på ledig dag.


    Alltså på riktigt? Jag berättar hur det är på min arbetsplats, jämför i mycket generella drag med ett annat yrke. Denna yrkeskår säger inte bara att jag har tokfel när det kommer till deras arbetsvillkor och att jag ska sluta "hävda saker om något jag inte har någon aning om", utan också att jag har helfel när det kommer till mina egna arbetsvillkor. Då har helt plötsligt det här med att man inte ska uttala sig om något man inte har erfarenhet av försvunnit helt och hållet.

    Jo, det finns arbetsgivare som kräver att man är klädd representatabelt (Det finns arbetsgivare som på riktigt sparkar folk som kommer med fel färg på skorna) och en studentkostym i taskigt snitt och i taskigt material är inte förtroendeingivande. Och om du med matlåda menar en snickers framför datorn så ja, då funkar det, men inte annars.

    Det blir bara tragikomiskt att du försöker få det till att vi har samma villkor. Du "måste" ibland svara på samtal utanför arbetstid, jag _måste_ alltid svara på både mail och telefonsamtal utanför kontorstid eftersom jag alltid har arbetstid (utan jourtillägg).

    Det blir dessutom helgalet resonemang när du skriver att du skulle kunna skriva upp den tiden du tar samtal utanför arbetstid, men inte gör det för att ingen annan gör det. Jag däremot ska gå i kläder av taskig kvalité och käka matlådor ensam på kontoret fastän absolut ingen annan gör det. Varför gäller en sak mig men absolut inte dig?
  • Anonym (TS)
    sextiotalist skrev 2016-12-07 06:24:48 följande:

    Tjänstemän kan tjäna allt från 23000 till 150 000. Tjänstemän kan arbeta inom bemanningsföretag, kan arbeta som VD.


    En tjänsteman kan tjäna allt från 0 till oändligt. Säljare med enbart provisionslön är också tjänstemän
  • Anonym (TS)
    sextiotalist skrev 2016-12-07 10:51:45 följande:

    På DIN arbetsplats ja, men du kan inte utgå från din arbetsplats och likställa den med andras.

    Det finns arbetsplatser med klädkoder och den brukar gälla en eller flera grupper, oavsett vilken inkomst personen har.

    Så den som tjänar 25 000 har samma krav på kläder som den som tjänar 60 000 (jag tror nästan att den som har 25 000 är mer låst än den som tjänar 60 000).

    Utöver detta så brukar ofta de som är unga och ivriga och väldigt ambitiösa vara de som arbetar mest över, som arbetar mest obetalt och har betydligt sämre lön. Ju högre upp man kommer, desto större möjlighet har man att styra sin arbetstid (så brukar det vara) och mer frihet med det mesta.

    Jag hoppas, för din egen skull, har förhandlat till dig en bra kompensation, eftersom du ska vara tillgänglig utöver din arbetstid, inte bara i reda pengar utan extra semester och annat.

    Är det inte så, så får jag beklaga, för då är man rätt överkörd.


    Men det är ju exakt det jag menar! Man kan inte likställa arbetsvillkor (vilket jag inte gjort). Ändå gör folk det "uppåt" hela tiden. Bara för att något fungerar på ett visst sätt så måste det göra det på min arbetsplats också. Folk likställer alltid hög lön med stort kapital. Och när jag berättar om nackdelarna för någon som höjt upp arbetet till skyarna (vilket de flesta gör) så heter det att jag är otacksam, respektlös, gnällig osv.
  • Anonym (TS)
    sextiotalist skrev 2016-12-07 10:55:10 följande:

    Exakt. Men det hade underlättat rejält om du skrivit att du arbetar med provisionslön och att det är därför du har dessa krav. Dvs du representerar en grupp som har hög lön, men långt ifrån alla.


    Fast nu har jag inte provisionslön..
Svar på tråden Varför fattar inte folk att det är dyrt att tjäna mycket?