Inlägg från: modsey |Visa alla inlägg
  • modsey

    Lämnar barn på förskolan

    Olika regler i olika kommuner. Du får fråga vad som gäller just hos er.

    Sen kanske man inte alltid behöver redogöra varenda detalj i vad man gör på dagarna till dagis.

    Om kag tar lång lunch med flex kanske det inte spelar så stor roll om jag lägger den på em innan jag går till dagis samma tid. Exempelvis

  • modsey
    pollyankan skrev 2018-02-09 15:53:58 följande:

    Svar från förskolechefen.

    Man får ha sina barn på förskolan den tiden man förvärvsarbetat/studerar + restiden till och från.

    Även vid sjukskrivning och havandeskap så är de enl ordinarie schema som var innan.

    Vid fl ledighet/arbetslöshet är de 15 h i veckan.

    Skulle barnet tillhöra allmän förskola och förälder tex jobbar skift får barnet vistas på förskolan upp till 15h den veckan även om föräldern inte arbetar/studerar.

    Detta står både på hemsidan och i foldern som finns som relaterad information längst ner på sidan under rubriken avgifter och regler.

    Barnet ska alltså inte vara på förskola vid gymbesök eller shopping.


    Och vad ska du göra med den infon?
  • modsey

    Jag och min man har tränat när vi haft barn på dagis. Vi har träning på betald arbetstid.

    Jag har haft barn på dagis och själv varit på solresa. Barnen var hemma med sin pappa och han jobbade och behövde således barnomsorg . Hade varit helt "lagligt" om vi varit skilda. Nu är vi inte det så vi fuskade väl då....

  • modsey
    Anonym (Eh, va?) skrev 2018-02-09 17:52:33 följande:

    Säger skollagen att om ena vårdnadshavaren har semester utomlands så måste barnet vara ledigt även om den andra föräldern är hemma och arbetar?

    Gäller detta även om den semestrande föräldern har tagit semester i samband med ett jobbevent utomlands, dvs tagit ett par extra dagar på destinationen istf att åka direkt hem?

    Betalar kommunen i så fall barnets biljett till destinationen, eller förväntas föräldern åka hem och hämta barnet emellan?

    Jag erkänner att jag själv inte läst skollagen, men när jag studerade juridik så var lagarna så pass allmänt skrivna att den här typen av detaljer alltid var öppna för tolkning. Tolkningen görs ytterst av Högsta Domstolen, men jag misstänker att varje kommun har option att själva tolka skollagen och följa den efter bästa förmåga. 


    I vårt fall hade det slutat med att vi behövt en till vecka mer dagis under sommaren. Vilket inte gynnat någon, allra minst verksamheten på förskolan.
  • modsey
    möjligt skrev 2018-02-09 18:54:18 följande:

    Anledningen att arbetssökande har rätt till förskoleplats är för att de söka jobb och då st? till arbetsmarknadens förfogande. Får de ett jobb som börjar inom en vecka så behöver de ha en lösning redo.

    Ni som är helt ok med detta, tycker ni även det varit ok om båda föräldrarna åker på semester och barnvakten lämnar på förskolan?

    Eller om en av föräldrarna jobbar och den andra har semester och är hemma?

    Eller varför inte när båda föräldrarna är hemma på sommarsemester? De kanske ? behöver ? en vecka av barnfri par/egentid

    Ni verkar tycka man har nån rätt till statlig barnvakt för att få barnfri tid. Och endast de föräldrar där en har råd att åka bort eller?


    Vi jar haft barnen på förskola och varit på semester också min man och jag. Rätt , fel? Tja skulle nog säga att det beror på. Våra barn har gått så otroligt lite på dagis och har varit /är mycket lediga med oss. Så för oss kändes det helt ok att två hånger under deras uppväxt göra så några dagar.
  • modsey
    Anonym (fast) skrev 2018-02-09 20:51:08 följande:

    Ja fast att som vv förälder ta ut semester och åka iväg med kompisarna när man ändå inte skulle haft barnen kan jag tycka är skillnad just för att barnen ändå inte skulle varit där, de påverkas ju inte. Det är ju väldigt konstigt sätt se på det,att bara för att ensamstående kan gör så för att de har vv så borde alla kunna göra så, men de ska väl inte behöva lägga livet på is tiden barnen inte är där bara för att sammanboende föräldrar inte kan göra som ensamstående kan när de inte har barnen? Jag personligen om jag haft barnen bara varannan vecka skulle jag helt klart valt att ta ledigt min vecka med barnen och hittat på något med dem. 

    Jobbresor är ju stor skillnad eftersom det är just arbete vilket man har just barnomsorg för. 


    Tja när jag åkte på semester och barnen var hemma med sin pappa som jobbade, hämtade han också som vanligt. Ingen skillnad för dagis ingen skillnad för min man, trots att jag var utomlands
  • modsey
    möjligt skrev 2018-02-09 21:53:57 följande:

    Hade väl inte varit någon skillnad för dagis om du och din man tagit ledigt och legat och degat i sängen hela dagarna heller?


    Inte för barnen. Så länge de också fått vanliga sammanhängande ledigheter.
  • modsey
    Anonym (fast) skrev 2018-02-09 22:42:18 följande:

    Jag antar då att du lever ihop med barnets pappa? Så det blir ju visst skillnad för barnen, eftersom du inte är där när de är hemma. Och hur länge anser du att det är okej, jag menar ju äldre barnen blir ju mer inser de att du ju faktiskt väljer bort tid med dem för något annat.  Sedan handlar det ju om att det knappast är rätt att utnyttja skattefinansierad barnpassning för nöjesresor och dylikt. Tänk om alla tänkte så om sådant vi betalar skatt för då skulle ju snart inget fungera. 

    Är det lika okej att utnyttja förskolan så att jag kan vara hemma och ta det lugnt en vecka? eller varför inte vara ute och festa en kväll mitt i veckan och lämna barnen för att jag behöver sova? 


    För min del spelar det ingen roll vad du gör ett par dagar förutsatt att dina barn inte har långa vanliga veckor och att de har längre ledigheter med dig / er..

    Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv har jag varken nyttjat dagis mer eller mindre för dessa resor. Alternativet var ju inte att de skulle varit lediga, utan att jag annars varit hemma och jobbst. Och då haft samma tid på dagis. Hade pappan tvingats vara ledig den här tiden hade det däremot resultaterat i att de haft en vecka mindre ledigt under högsommaren.
  • modsey
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 09:08:00 följande:

    OT OT OT Ja jag har ingen erfarenhet alls av att skita i att betala räkningar utan har bara sett på "lyxfällan". Det verkar som att man kan strunta i den räkningen och samhället? ställer upp och barnen går kvar? Är det rätt? Varför ska någon ÖHT betala?


    Exakt vad och hur är kopplingen att ha barn på dagis någon gång när man haft semester.( som jag berättat att vi haft) och inte betala räkningen? Eller köpa läsk och cigaretter??
  • modsey
    Anonym (mor) skrev 2018-02-10 09:17:10 följande:

    OT OT ja inte vet jag men ALDRIG I LIVET skulle jag lämnat mina kicklisor på dagis när jag själv haft semester. Det är väl av den anledningen min tanke kommer!?


    Nähä ja den tanken hade jag för så trygg i mitt föräldrarskap är jag . Att vi dessutom har så lite barnomsorgstid resten av tiden bidrar så klart .

    Och kan lugna dig med att vi varken röker eller dricker cola ( inte barnen heller, de föredrar vatten). Betalar våra räkningar gör vi oxå.
Svar på tråden Lämnar barn på förskolan