• tikki masala

    Sparar ni pengar till era barn?

    Min dotter sa till mig idag att alla i hennes klass har ett sk barnkonto där föräldrarna lägger undan pengar till dem tills de blir vuxna.

    Vi gör inget sådant utan vi hade tänkt betala för hennes körkort och hjälpa till med mindre saker när hon blir vuxen.

    Sparar ni eller inte? Och isåfall hur mycket?

  • Svar på tråden Sparar ni pengar till era barn?
  • Seven Costanza

    Sparar i fonder med ganska låg risk. Vi sparar i vårt namn så kan vi välja senare hur och när vi vill ge dem - lite i taget till specifika ändamål eller allt i en klumpsumma till exempelvis kontantinsats. Jag hoppas på god fondutveckling men det vet man ju aldrig. Hoppas kunna öka sparandet ännu mer framöver och hoppas på bra värdeökning. Tycker att vi har fått kämpa ganska mycket i över fem år för att spara ihop hela kontantinsatsen själva på ca 700k, plus buffert till vårt boende, så vi känner att vi kan tänka oss att unna honom att eventuellt få en lite lättare start ekonomiskt om vi kan. Han kommer ju säkert ändå behöva fixa en bra lön och spara en hel del själv för det kostar ju med allt idag och prisutvecklingen på 20 års sikt när han behöver ha råd med saker vet vi ju inget om.

    Vi har bara ett barn så vi tycker att vi kan kosta på oss detta. Vi tänker dock inte berätta för honom hur mycket pengar det finns. Han kan få veta att det kommer finnas lite pengar från mor- och farföräldrar om han t ex vill ta körkort och sedan tänkte vi bjuda på någon resa när han tar studenten om han har skött sig efter bästa förmåga under skoltiden. Övrigt sparande är ju i vårt namn och ges om/när vi tycker det är lämpligt.

  • SI12344

    Förutom uppenbara saker som körkort och lägenhet så vet man inte hur det ser ut med kostnaden för högskolestudier eller liknande om 15 år.

    Jag kommer nog villkora pengarna, som någon sagt så är ju inte en 18-åring den bästa mottagaren. Jag vill inte heller att barnet blir för bekvämt och undviker att extrajobba eller motsvarande.

  • Tirem

    Vi sparar 1050 per barn och morfar 500 kr per månad. Det stora sparandet sker dock inte i barnets namn utan dessa pengar är fritt att förfoga för oss föräldrar under deras uppväxt. Tanken är dock att de ska få tillgång till dem när de är mogna nog.

    Små barn är billigare så vi ser det som ett buffertsparande ifall de väljer t.ex. en dyrare idrott som äldre.

  • MrsAJ88

    Vi sparar 500kr/månad/barn i fonder på separata ISK-konton som dock står i våra namn så att vi kan styra vid vilken ålder de får pengarna. Där sparas även ev. julklapps- och födelsedagspengar. Tanken är att pengarna skall användas till kontantinsats till bostad eller dylikt, körkort betalar vi nog vid sidan av dessa pengar (så gjorde mina föräldrar)...

  • Fliselisan

    Vi har 4 barn och sparar 200/barn i fonder. Fonderna står i vårt namn så vi bestämmer när de ska få pengarna.

  • Yafetswa

    Staten kommer att kontrollera, föräldrar som sparar pengar för sina barn över en gräns skall inte vara berättigad barnbidrag. Det är fortfarande bara ett förslag från C.

  • brallison

    Sparar barnbidraget på ISK i fonder, samt lite försäkringspengar (när dottern varit på sjukhus fleraq gånger och vi fick ersättning för det, så det är typ hennes lidande och hennes pengar).

  • Emy88

    Vi har två barn, vi sparar i fonder 2500 kr/månad (alltså 1250 per barn). Fonderna står dock i våra namn så att vi kan ge dem till barnen när vi känner att de är redo.

    Vi har även ett annat konto där tex morfar och farmor och farfar lägger in lite pengar vid födelsedagar. Dessa pengar står i barnens namn men det handlar inte om några större summor, ca 15 000 kr/barn just nu.

Svar på tråden Sparar ni pengar till era barn?