Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Nationalsocialism - Historia

    Padirac skrev 2019-07-06 11:24:33 följande:

    Själv ser jag tydliga likheter med att BSS's m.fl bildande SD, band annat i fråga om bakomliggande idéer och vägen de valt för att få inflytande. 


    Helt OT, men SD är väl ändå inte antikapitalistiska.

    Just i den biten om det ekonomiska systemet, statens roll och samhällets uppbyggnad känns SD och NSDAP stå långt ifrån varandra.
  • Tom Araya
    Ocdkille skrev 2019-07-07 02:35:53 följande:
    Visst det fanns kommunister som samarbetade med sovjet och planerade attentat. Skillnaden var att kommunister och socialister jagades hårt.
    Nja, skillnaden var hur de agerade och därefter sågs som ett hot mot rikets säkerhet. Med det i åtanke är det inte särskilt märkligt att kommunister hårdbevakades tidigt, medan bevakningen av nazister inledningsvis var mindre, men fick öka med tiden.
    Ocdkille skrev 2019-07-07 02:35:53 följande:
     Och skillnaden är att dom lyckades inte genomföra ett av dom värsta attentaten på 1900 talet det var nazister dessutom var polis och andra inblandade.
    Alla misstänkta inblandade greps, åtalades och straffades.

    Två av de sju misstänkta var medlemmar i nazistorganisationer.

    Viljan att stoppa utgivningen av Norrskensflamman fanns långt utanför nazistiska kretsar och ända på på riksdagsnivå. Tidningen hade propagerat mot frivilligrekrytering till den finska sidan i finska vinterkriget och till Sovjets försvar vid bombningen av Pajala.

    Kungen tillsatte en komission som skulle granska detta med extremister inom myndigheter efter dådet mot Norrskensflamman.
    Senare kom också nya lagar som syftade till att motverka fenomenet och som kungen givit sitt stöd för och i vissa fall även initierat.
    Ocdkille skrev 2019-07-07 02:35:53 följande:
    Sen är det en rejäl underdrift att sverige behandlade nazisterna med silkesvantar. Och att det fanns många nazister inom polis, militär m.m är välkänt.
    Mycket hängde på att vi inte hade en statlig polisorganisation och därmed en säkerhetspolis som med effektivitet kunde bedriva omfattande arbete mot odemokratiska och samhällsstörtande element förrän 1933.
    I och med statspolisorganisationens och säkerhetstjänstens bildande hände mycket av betydelse på den fronten.
    Ocdkille skrev 2019-07-07 02:35:53 följande:
     Vi hade ju till och med nazistvänligt kungahus.
    Nja, vi hade ett tyskvänligt kungahus, men inställningen till just nazism och nazisterna var mer blandade.

    Kung Gustaf V protesterade tidigt mot behandlingen av judar i Tyskland.
    Hans äldste son, kronprins Gustaf Adolf tog de allierades parti, mot nazi-Tyskland och röstade mot Sveriges eftergifter till Tyskland.
    Kronprinsens son med samma namn (nuvarande kungens pappa), visade starka sympatier för Tyskland och Hitler.
    Ocdkille skrev 2019-07-07 02:35:53 följande:
    Att dom inte skulle veta vad som hände i Tyskland är också skitsnack. Det fanns massor av information dom var medvetna om övergrepp som skedde där.
    Såklart de visste, efteråt, när det blev allmänt känt.
    Kung Gustaf V protesterade tidigt mot behandlingen av judar och då snackar vi inte med ett fjantigt brev, utan ansikte mot ansikte med Hitler.

    Jag menar såklart under tiden innan, framförallt innan nazisterna kom till makten, men även under deras första år vid makten.
    Ocdkille skrev 2019-07-07 02:35:53 följande:
     Sen behandlade vi dom allierade betydligt sämre än tyskarna. Dom allierade fick inte skicka trupper m.m. genom Sverige. Det finns en anledning till att britter mfl tyckte Sverige var fega.
    Begärde de allierade att få skicka trupp genom Sverige?
    Ocdkille skrev 2019-07-07 02:35:53 följande:
    Sen har förövrigt Säpo haft problem ända tills nu med att dom jagar vänsterextrema medans dom har dålig koll på nazister.
    Har du en tillförlitlig källa på att SÄPO har eller haft dålig koll på nazister?

    Jag upplever det tvärt om, men att nazister och nazistiska rörelser och aktiviteter minskat.

    Detta är dock OT.
    Ocdkille skrev 2019-07-07 02:35:53 följande:
     Dom var ju som tokiga och jagade vanliga fredliga vänsterdemonstranter bara för att dom demonstrerade mot vietnamn.
    Jag tror inte alls att alla dessa demonstranter var så fredliga och ofarliga.

    Säkerligen är det många vänsteranhängare som bevakats i onödan, men det är såklart svårt att veta på förhand, det är ju därför bevakningen behövs.

    Detta är dock OT.
    Ocdkille skrev 2019-07-07 02:35:53 följande:
     Och ser vi hur dom hanterade det under dom senaste årtiondena då är det inte speciellt imponerande. Dom har hela tiden påstått att vänstern varit det största hotet. Samtidigt som nazisterna skadat och dödat folk i terroristdåd. Det visar att dom fortfarande har problem med högerextrema i kåren. För så inkompetent kan dom inte vara. Det blev ju så extremt i slutet på 90 att tidningarna var tvingade att hänga ut en drös nazister eftersom säpo inte klarade av det. Först nu har dom börjat erkänna att vi har ett stort problem med högerextrema.
    Har du någon källa på att behovet av att bevaka nazister är och har varit högre än av att bevaka vänsterextremister eller kommunister?

    Det mest logiska är att man gör sin bedömning efter antalet aktiva, hur välorganiserade och aktiva de är och i det har nazister i stort sett alltid legat efter sin vänsterorienterade motsvarighet.

    Även om en nazist dödar en person, så är ju 100 aktiva och våldsbejakande vänsterextremister potentiellt sett farligare för samhället i stort.

    Jag tror tvärt om, att SÄPO har visat god kompetens i sin bedömning, medan motsatt uppfattning i hög grad baserats på känslor och ideologisk riktning.

    Detta är dock OT.










  • Tom Araya
    Anonym (Finland) skrev 2019-07-07 09:53:57 följande:

    Svart gryning : fascismen i Finland, 1918-44

    Författare: Roselius, Aapo


    Bra tips!
    Anonym (Finland) skrev 2019-07-07 09:59:09 följande:

    Du har säkert läst den men klassikern

    The Rise and Fall of the Third Reich

    av William L. Shirer


    Läst och har inte helt rätt fokus för det jag efterfrågar i denna tråd.

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2019-07-07 09:57:21 följande:
    Nya tider?
    Är det vad du uppfattar som källa till det jag skriver?
    Padirac skrev 2019-07-07 09:57:21 följande:
    www.dn.se/nyheter/sverige/sapochefen-varnar-for-hogerextremt-vald/
    Jag kommr inte åt att läsa hela artikeln, men alla är välkomna att klistra in de meningar och stycken som säger att SÄPO över tid misslyckats att bevaka högerextremism eller att de missbedömt behovet samt att högerextremism över tid har varit ett större säkerhetshot än vänsterextremism.

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2019-07-08 00:06:04 följande:
    Jag frågade dig om det var nya tider nu med ett  ökat hot från högerextrema.
    Okej, då missförstod jag dig.

    Ja, det går väl upp och ner i perioder antar jag, som så mycket annat.
    Padirac skrev 2019-07-08 00:06:04 följande:
    Källan till vad du skriver uppfattar jag som något helt annat än en artikel i DN där SÄPO-chefen Klas Friberg varnar för ett ökat hot från nazzar och andra högerextrema rörelser.  

    "? Vi ser att de begår brott och vi ser att de försöker påverka opinionsbildare, beslutsfattare och meningsmotståndare med hjälp av våld och brott, säger han."
    Jag har hållt mig till historia i tråden, då det är vad den handlar om.

    Att det går upp och ner i olika säkerhetshot är varken nytt eller märkvärdigt och står heller inte i motsats till vad jag påstår. Man måste se saker och ting över ett större tidsperspektiv.

    Men det är bra att det uppmärksammas och det ger mig en känsla av tillfredsställelse att SÄPO har koll och gör sitt jobb.

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2019-07-08 00:27:59 följande:

    Då kommer en litteraturlista fäst vid en wikipediaartikel där en av delarna i radikalkonservatismen beskrivs.

    https://de.wikipedia.org/wiki/Völkische_Bewegung

    Tittar man framåt så finns en fortsättning av radikalkonservatismen i den franska nya högern där den ökände Per Engdahl stod för en del politisk teori och ideologi, bytet av ras mot kultur och idéerna om att vare kultur behöver sin egen nationalstat. Det liknar i allt Völkische bewegungs tankegångar. 

    Per Engdahls teorier plockas sedan upp av BSS som bildar SD tillsammans med en del nazister och vit-makt. SDs
    program har centrala delar som överenstämmer med Völkische Bewegung och de radikalkoservativa. Samma idéer som också plockades upp av nazisterna.

    Historien finns alltså närmare än många kan se och förstå.

    Intressant läsning om historien som ger 'samtiden' en förklaring - i dubbel betydelse.


    Intressant.

    Sedan kanske man inte alltid ska dra så stora växlar...
    Jag menar att exempelvis en nationell folkgemenskap inte är särskilt radikalt, medan judeutrotning och planekonomi är väldigt radikalt.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2019-07-08 01:01:03 följande:
    Judeutrotningen var för nazisterna följden av deras radikala nationella folkgemenskap och radikala motstånd mot kapitalismen.

    Kapitalismen var för nazisterna och de radikalkonservativa judisk. Antikapitalismen med planekonomi var inte annat än antisemitism.

    Folkgemenskapen var alltså så radikal att inte ens folkmord skulle stå i vägen för den Kräks

    Nazzarna ville med sin politik förena motstående idéer för att samla det tyska i en nationell och kulturell gemenskap. 

    https://de.wikipedia.org/wiki/Konservative_Revolution

    Wie Mohler beschreibt, können viele Widersprüche dieser angeblichen Bewegung verstanden werden, wenn man ihre Ziele analysiert. So habe sie versucht, die gegensätzlichen (antagonistischen) ? aus ihrer Sicht nur scheinbaren und ?Deutschland spaltenden? ? Begriffe des politischen Spektrums wie ?rechts ? links?, ?konservativ ? revolutionär?, ?nationalistisch ? sozialistisch?, ?individualistisch ? kollektivistisch? u. a. zu überwinden und in Gebilden wie einer unklar definierten ?Mitte? bzw. einem ?dritten Weg? (Drittes Reich) aufzulösen bzw. zu integrieren.[41]

    Hmm.. vad var det SDs JÅ mumlade om i sitt tal idag...  Återupprätta känslan av Sverige ... där samhörighet och gemenskap ersatts av splittring..
    ...

    Ja, likheterna i tankeströmmarna finns alltjämt kvar från grundarna och dessas historiska bakgrund
    Men det är ju detta som i väsentlighet skiljer nazism från alla andra ideologier. De var ju radikala i det mesta.

    En nationell folkgemenskap i sig behöver inte vara särskilt radikalt. Den har funnits även inom andra, betydligt mer sunda och demokratiska ideologier.
    Det svenska samhället och inte minst försvarsviljan under de två världskrigen var till viss del baserat på en form av nationell folkgemenskap, även under socialdemokratiskt styre.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2019-07-08 18:48:49 följande:

    Det är få som vill sitta med nazisterna i båt.

    Bättre att gå till källan och se vad nazisterna och i detta fall hitler själv ansåg om socialism och kommunism och fascism

    www.vox.com/2019/3/27/18283879/nazism-socialism-hitler-gop-brooks-gohmert

    Hitlers ord

    ?Fascism offers us a model that we can absolutely replicate! As it is in the case of Fascism, the entrepreneurs and the workers of our National Socialist state sit side by side, equal in rights, the state strongly intervenes in the case of conflict to impose its decision and end economic disputes that put the life of the nation in danger.?

    Hitlers ord

    ?Socialism is the science of dealing with the common wealth. Communism is not Socialism. Marxism is not Socialism. The Marxians have stolen the term and confused its meaning. I shall take Socialism away from the Socialists.

    Hitlers ord

    "Socialism, unlike Marxism, does not repudiate private property. Unlike Marxism, it involves no negation of personality, and unlike Marxism, it is patriotic... We are not internationalists. Our socialism is national. We demand the fulfillment of the just claims of the productive classes by the state on the basis of race solidarity. To us state and race are one.?

    Artikelförfattaren drar från dessa ord och kontexten som redovisas i artikeln följande slutsatser.

    'Both Otto Strasser and his brother Gregor paid the price for challenging Hitler and advocating for socialism within the Nazi party. Gregor was murdered during the Night of Long Knives in 1934, a mass purge of the left wing of the Nazi Party in which between 85 and 200 people were killed as part of an effort, in Hitler?s words, to prevent a ?socialist revolution.? Otto Strasser fled Germany, ultimately seeking refuge in Canada.

    Nazism wasn?t a socialist project. Nazism was a rejection of the basic tenets of socialism entirely, in favor of a state built on race and racial classifications.'


    En möjligt tolkning av detta (syftar främst på Hitlers ord), är att han avsåg skapa en egen form av socialism (jag säger inte att det är den enda och sanna tolkningen).

    Det framgår inte helt tydligt vad artikelförfattaren avser med "a rejection of the basic tenets of socialism entirely". Här bör man gå igenom punkt för punkt vad socialism är och hur nazisterna avvek från det.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2019-07-08 02:05:48 följande:
    Det är få saker i Nazismen som kan klassas som socialism i det som avses med socialism i gängse betydelse
    Enligt min mening är viktiga beståndsdelar i socialism en stark stat, minska klassklyftor, strävan efter hög sysselsättning, arbetarpolitik med en stark fackföreningsrörelse, socialförsäkringssystem/välfärdssystem, ett samhällssystem för ekonomi och marknad där det allmänna tillåts eller uppmuntras att driva viss verksam och äga/förvalta viss egendom, inte att enbart privata intressen gör det.

    Vilka av dessa beståndsdelar drev nazisterna en motsatt politik?
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2019-07-08 01:30:53 följande:
    För nazisterna var det inte det nationella en fråga om nationalstaten - utom om de som tillhörde det germanska folket.

    Samma typ av historiska tankegångar återfinns i det av BSS, nazister och vit-makt bildade partiet Sverige Demokraterna.  Då SD pratar om nationen och folket pratar de inte om de om lever i nationalstaten, de pratar om den svenska nationen, skild från den samiska nationen, judiska nationen osv.. Inget av detta har med den nationella staten, eller landet Sverige och dess innevånare att göra. Varför tjatade Sds BS m.fl om olika 'nationer' i nationalstaten Sverige.. jo, de delar en radikal syn på nationen som de ärvt från den historiska bakgrund de har.

    Samma radikala syn på folkgemenskap som Nazisterna ärvde från DAP, de kulturkonservativa och Völklische Bewegung återfinns i de nutida partier som har sin historiska hemvist i samma tankeströmningar - i hela europa. Folkgemenskapen är inte för dessa en fråga om kuturell tillhörighet. Från samma källa ärver de samtida partierna i fråga synen på personliga egenskaper knutna till kutur knutna till geografiska platser, det SD kallar essenser, där till och med Zlatans sätt att gå uteslöt honom från att höra till den svenska gemenskapen. 

    Denna syn på folk och nation är radikal, lika radikal som då dessa tankar var aktuella hos den radikala konservatismen som var djupt antijudisk, dvs antikapitalistisk, rasistisk, antiparlamentistisk mm.
    Jo, detta håller jag helt med om och är något särpräglande för nazism.
Svar på tråden Nationalsocialism - Historia