• Anonym (Annelie)

    Funktionsnedsättningar på Liseberg. Hur gör man för att köpa åkpass för att komma in bakvägen till attraktioner?

    Hej jag har en liten fundering. Jag har ADHD och Autism, tänkte besöka liseberg och har förstått att vissa med sjukdommar och diagnoser kan ha et speciellt åkaband för att ta sig in en annan väg förbi köerna. Vad behövs det för typ av papper för att visa att man har funktionsnedsättningar som inte är synliga? Räcker det med diagnosutredningarna? Eller vad behövs? Känns som om jag behöver planera redan nu för Lisebergsresan senare i sommar. Andra med erfarenhet som vill dela med sig?

  • Svar på tråden Funktionsnedsättningar på Liseberg. Hur gör man för att köpa åkpass för att komma in bakvägen till attraktioner?
  • Anonym (AC)
    Anonym (Vet) skrev 2019-07-27 09:36:48 följande:

    Har inte läst tråden men

    Om du har behov av t.ex köföreträde på grund av funktionsvariation (t.ex autism, ADHD, mm) kan du mot uppvisande av intyg som styrker behovet (ej läkarintyg som styrker diagnos) erbjudas ett ledsagarpass. Ledsagaren måste vara 16 år fyllda och tillsammans med brukaren åka attraktionen. Köföreträde gäller för brukaren och dess ledsagare.

    Intyget behöver innehålla en beskrivning av ditt behov samt ditt namn.

    //En som faktiskt jobbar på Liseberg och vet reglerna.


  • Anonym (Pepp)
    Kverulant67 skrev 2019-07-27 02:08:49 följande:

    ADHD är ju en diagnos som ca 15% har, ska dom gå före i kön pga det. Jag tycker inte det! Köa är skittråkigt, varför ska vi friska bara få stå ut med det?????


    Du kan få samma fördelar. Hugg dig i knäna, eller i ryggen kanske så att du inte kan gå längre. Jag lovar, det kommer INTE att vara värt det och jag lovar att alla funktionshindrades högsta önskan är att vara friska och kunna leva som alla andra!
  • Anonym (AC)

    Förstår mycket väl dina behov och hur svårt det kan vara för många att stå i köer. Är glad att det finns anpassningar till dessa funktionshinder så att alla får möjlighet att åka attraktioner på Liseberg. Det är så vi skapar ett likvärdigt samhälle. Är tacksam att jag slipper krångla med intyg och klarar av att stå i köer och gå på Liseberg och andra saker när jag vill utan att må dåligt. Givetvis är det inte mig det är synd om som inte får smita före kön. Jag har sett flera gånger att människor utan fysiskt funktionshinder fått gå bakvägen tillsammans med en ledsagare. De har säkerligen haft en npf-problematik eller någon annan osynlig diagnos. De får gå på där man kliver av.

    Vet inte hur man gör men såg att du fått bra svar i tråden av en som arbetar på Liseberg. Hoppas du får kul på Liseberg.

  • Anonym (Mildamakter)

    Det är otroligt att vi inte kommit längre än såhär när det gäller fördomar, förståelse och tolerans för olikheter! Vilket otroligt egoistiskt samhälle som håller på att växa fram. Har arbetat med både barn och vuxna med både ADHD och autism och förstår precis vilka svårigheter ts har. Åtskilliga gånger när jag arbetat har vi fått avbrutit en efterlängtad aktivitet p.g.a. just det som ts säger, köer som skapar panik, för mycket intryck på en och samma gång, för höga ljud osv. Det gäller både barn och vuxna då funktionsnedsättningen inte upphör på 18 års dagen. Känner en vuxen kvinna vars högsta dröm är att få sitta i publiken på Allsång på Skansen och gjort tre försök men inte klarat att stanna ändå.

    Tycker ni okunniga, empatilösa, fördomsfulla ska skämmas och inse att vi har ett samhälle där alla ska kunna delta om det är möjligt.

    Att köa tycker väl ingen är roligt men stor skillnad på att kunna göra det och inte.

    De minutrarna ni får köa med era barn skulle ni knappast byta mot ett liv med att ha barn med funktionsnedsättning dygnet runt.

    Skämmes tamefan!

  • Djurvän03

    Den här tråden skrämmer mig i bristande empati. TS skriver att hon har NPF, som folk uppenbarligen inte vet vad det innebär. Att ha autism innebär att man har svårigheter i vissa saker som för andra inte alls är jobbigt. Varför skulle det här vara en trolltråd? Svarar ni lika spydigt om någon frågar tex blödning under graviditet att ni minsann inte är några barnmorskor/läkare och att TS får söka sig dit istället? Nej jag skulle inte tro det. Men bristen på kunskap vad det gäller npf anno 2019 skrämmer mig måste jag säga.

  • Djurvän03
    Kverulant67 skrev 2019-07-26 02:34:18 följande:

    Kan du förklara varför du inte kan stå i kö som alla oss andra????


    Kan du förklara varför en rullstolsburen person inte kan springa och gå som alla vi andra?
  • Anonym (Mildamakter)
    Kverulant67 skrev 2019-07-27 02:08:49 följande:

    ADHD är ju en diagnos som ca 15% har, ska dom gå före i kön pga det. Jag tycker inte det! Köa är skittråkigt, varför ska vi friska bara få stå ut med det?????


    FÖR ATT VI KAN! Kanske finns en speciell kö för INTOLERANTA OCH EMPATILÖSA som du kan kolla upp? Du kan säkert få läkarintyg på det.
  • Anonym (Annelie)
    Ser0tonin skrev 2019-07-27 09:13:08 följande:

    Varför måste du gå in bakvägen för att du autism och ADHD?


    Om du läser tråden från början hittar du svaret.
  • Anonym (Vad händer?)

    Men exakt VAD är det som händer om någon som inte ?kan? köa ställer sig i en kö? Jag kan liksom inte se det framför mig...

  • Anonym (Mildamakter)
    Kverulant67 skrev 2019-07-27 02:08:49 följande:

    ADHD är ju en diagnos som ca 15% har, ska dom gå före i kön pga det. Jag tycker inte det! Köa är skittråkigt, varför ska vi friska bara få stå ut med det?????


    Och tackocklov för att det finns människor som har förståelse och att de är de och inte du som bestämmer. Vad du och dina empatilösa gelikar tycker kan man fullständigt skita i .
Svar på tråden Funktionsnedsättningar på Liseberg. Hur gör man för att köpa åkpass för att komma in bakvägen till attraktioner?