• Anonym (förbannad)

    LÖJLIGT med turkiska kräftor på kräftskiva!!

    Blev bjuden på kräftskiva och då ska man ha med sig lite var. Jag har hand om dryckerna bland annat. Min kompis ska ha med sig själva kräftorna och då köper hon TURKISKA kräftor!? Alltså, vad är meningen med det?

    Tycker att hela kräftskivegrejen har gått helt överstyr! Förr var detta en högtid man firade när man själv, tillsammans med sin familj och grannar, hade fångat kräftorna men nu köper man alltså importerade kräftor och har någon slags fakeskiva!

  • Svar på tråden LÖJLIGT med turkiska kräftor på kräftskiva!!
  • Anonym (Visst)
    Anonym (förbannad) skrev 2019-08-20 10:47:28 följande:

    Sant men då får de väl helt enkelt hålla sig borta från sådana högtider då. Känns väldigt fake att äta turkiska kräftor liksom på en sedan länge svensk tradition. Varför äter man det inte annars? Nä! Fake som sagt...


    Om inga traditioner får förändras alls blir det svårt att ha några. Vilken version av julbord får firas? Måste all öl vara svensk? Köp dina egna kräftor om du är en sådan finsmakare.
  • sextiotalist
    smulpaj01 skrev 2019-08-20 11:22:34 följande:
    De kanske bara är 2? Ts ska ju bland annat köpa dryck så hon fixar nog även osten m.m.

    När jag går på kräftskiva brukar vi alltid ha med oss egna kräftor och ha knytis på resten.
    Det är det jag är van vid också. Man har egna kräftor med sig, sedan brukar man hjälpas åt med bröd, ost, pajer etc.
  • Åsa
    sextiotalist skrev 2019-08-20 10:38:04 följande:
    Oj, så har det nog varit sedan 80-talet. Jag har aldrig firat en kräftskiva med familj och faktiskt inte mött så många som har möjlighet att fiska egna kräftor.
    Du vet väl att flodkräftan har varit på tillbakagång de senaste 30 åren pga kräftpest och att man numera insett att plantera in signalkräftor i de svenska vattnen inte var en sådär lysande idé.
    Turkiska och kinesiska kräftor har dominerat de svenska kräftborden de senast 30 åren. Minns när vi under studenttiden köpte allt-om-mat när vi skulle ha kräftskiva för att läsa vilka som var bäst för bäst pris. Då var de svenska, redan då, betydligt dyrare och fanns knappt att få tag på.

    Ni hade era traditioner, men det var era, de flesta köpte även då, sina kräftor i frysdisken och firade med kompisar, vänner eller bara med sin partner.
    Samma erfarenhet här. Inga svenska kräftor under uppväxten. Ätit hemfiskade först som vuxen på besök hos kompisar på liten ort, som bor nära sjö.

    Jag kan förstå vitsen med svenska kräftor framför importerade om man fiskar själv (vilket jag inte känner någon som gör i stan),  mindre med att köpa dem. Köpta kräftor har de sämsta smakpoängen  i de blindtester man gjort lokala tidningens konsumentpanel.
  • Åsa
    Åsa skrev 2019-08-20 11:30:04 följande:
    Köpta kräftor har de sämsta smakpoängen  i de blindtester man gjort lokala tidningens konsumentpanel.
    Köpta _svenska_ kräftor alltså.
  • Åsa
    Duckan skrev 2019-08-20 11:18:14 följande:

    För övrigt, hur många är ni på denna skiva eftersom endast två personer ska stå för det viktigaste, kräftorna och drycken? Den som fick ost på sin lista kom billigt undan.


    Aldrig haft ost på kräftskiva. Lokal sedvänja? Modernitet?
  • Åsa

    Ska vi tala traditioner så kommer de och går. Min mormor åt inte kräftor ("kräfs") över huvud taget. Under hennes uppväxt var kräftor nödmat som de fattigaste åt till leda, inget någon med annat att välja på åt frivilligt.

  • Anonym (förbannad)
    sextiotalist skrev 2019-08-20 11:06:36 följande:

    Men den "överdriften" har ju funnits i nästan 60 år. Nu är det ju samma kräftor, även om de är uppvuxna på en annan plats på jorden. En kräfta är en kräfta. De tillagas ju på samma sätt, äts på samma sätt.

    Jag skulle nog lägga jämförelsen med att byta färg, det var nog när man planterade ut signalkräftor för att ersätta flodkräftorna.


    I det första är jag oense med dig om att det ej är skillnad på kräftor och kräftor. Inhemskt brukar hålla betydligt högre standard. Håller dock med dig om att det var fel att plantera in signalkräftor.
  • Anonym (förbannad)
    Tiina87 skrev 2019-08-20 11:16:09 följande:

    Så varför deltar du på en kräftskiva?


    Ja du, det undrar jag med om det ska vara under sådana omständigheter.
  • Anonym (förbannad)
    Dexter dot com skrev 2019-08-20 11:16:36 följande:

    Det hade inte jag heller eftersom jag föredrar svenska men ska man stå för svenska kräftor till ett gäng vänner drar ju summan iväg vilket många varken har råd eller lust att betala. Många har aldrig ätit svenska och är helt nöjda med utländska. 

    Nästa gång ni har knytis så kom överens innan om vad som ska köpas och vilken summa som gäller så slipper du bli upprörd.


    Sant. Bra tips.
  • Anonym (förbannad)
    Duckan skrev 2019-08-20 11:18:14 följande:

    För övrigt, hur många är ni på denna skiva eftersom endast två personer ska stå för det viktigaste, kräftorna och drycken? Den som fick ost på sin lista kom billigt undan.


    Sammanlagt fyra familjer. De andra fick efterrätt och tilltugg.
Svar på tråden LÖJLIGT med turkiska kräftor på kräftskiva!!