sextiotalist skrev 2019-08-20 10:38:04 följande:
Oj, så har det nog varit sedan 80-talet. Jag har aldrig firat en kräftskiva med familj och faktiskt inte mött så många som har möjlighet att fiska egna kräftor.
Du vet väl att flodkräftan har varit på tillbakagång de senaste 30 åren pga kräftpest och att man numera insett att plantera in signalkräftor i de svenska vattnen inte var en sådär lysande idé.
Turkiska och kinesiska kräftor har dominerat de svenska kräftborden de senast 30 åren. Minns när vi under studenttiden köpte allt-om-mat när vi skulle ha kräftskiva för att läsa vilka som var bäst för bäst pris. Då var de svenska, redan då, betydligt dyrare och fanns knappt att få tag på.
Ni hade era traditioner, men det var era, de flesta köpte även då, sina kräftor i frysdisken och firade med kompisar, vänner eller bara med sin partner.
Samma erfarenhet här. Inga svenska kräftor under uppväxten. Ätit hemfiskade först som vuxen på besök hos kompisar på liten ort, som bor nära sjö.
Jag kan förstå vitsen med svenska kräftor framför importerade om man fiskar själv (vilket jag inte känner någon som gör i stan), mindre med att köpa dem. Köpta kräftor har de sämsta smakpoängen i de blindtester man gjort lokala tidningens konsumentpanel.