Inlägg från: Anonym (S) |Visa alla inlägg
  • Anonym (S)

    Sambeskattning sjukdom

    Anonym (Johan) skrev 2019-11-28 19:42:38 följande:

    Är en familj med två löner på 35 000 var inte höginkomsttagare när en familj med en lön på 70 000 är det? Hur får du ihop det isf?


    En familj är inte inkomsttagare överhuvud taget. Det är de personerna som skapar familjen som var och en kan ha en inkomst.
  • Anonym (S)
    KillBill skrev 2019-11-28 08:15:14 följande:

    SD bestämde på landslagarna den gångna helgen att släppa frågan om sambeskattning och KD som parti tar tydligt avstånd från sambeskattning så jag kan inte se att jag har fel.

    www.gp.se/debatt/kd-har-inga-planer-på-att-återinföra-sambeskattning-1.12259922


    Jag skrev inte att du hade fel utan att jag hade fel tidigare i tråden.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-28 21:23:07 följande:

    Du svarade inte på der jag skrev


    Jo men inte på allt du skrev. Jag har inte funderat på det du skrev eftersom jag inte ser på dessa bidrag på det sätt du gör. Jag delar inte din syn där, att kommunen inte ser sambos som individer bara för att de vid försörjningsstöd anses ha försörjningsansvar för varandra så länge de är sambos.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-28 21:29:43 följande:

    När vi ska sätta våra barn i förskolan, om vi söker bostadsbidrag, när det gäller försörjningsplikt osv så ser staten på vår GEMENSAMMA inkomst. Då är vi GEMENSAMMA inkomsttagare, ingen hänsyn tas alls till om vi har en eller två inkomster. Så varför ska den hänsyn ENBART tas vid beskattning?


    När man söker bostadsbidrag delar man boende varför bådas inkomst är relevant. Om inte den ena är inneboende hos den andre men då är man inte heller sambos.

    Som sambos ser kommunen en tydligen som försörjningspliktiga mot varandra och det kan man ju diskutera.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-28 21:41:21 följande:

    Nej du tycker det är helt i sin ordning att man ses som ett par ibland och individer i bland beroende på situation. Detta kan få den bisarra effekten att en familj med 45 000 i inkomst får betala större andel i skatt än en familj mef 80 000 i inkomst vilket du tycker är helt ok. Fattar det.


    Jag tycker inte att der är konstigt att man betalar skatt på den lön man själv tjänar oavsetr vad ens partner, kompis eller granne tjänar. Det är irrelevant.

    Jag anser inte att bidragsreglerna innebär att man ses som par ibland och som individer ibland. Jag ansee att man alltid ses som individer men att när man är gift eller sambos tas hänsyn till två individers förutsättningar när vissa bidrag ska räknas ut där smaboskap eller äktenskap är relevant.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-28 22:07:44 följande:

    Fast vad du betalar i förhållande till vad du tjänar gäller ju enbart löneintäkter. Jag betalar mkt större andel i skatt än de som tjänar 100 miljoner om året. DET är det huvudsakliga problemet. Med platt skatt även på lön försvinner orättvisorna.


    Det är ju en annan fråga än det du skrev om nyss som jag svarade på.

    De orättvisor du lyfter nu skulle ju även kunna lösas genom att höja skatten för de som tjänar 100 miljoner om året om det endast är det som är problemet för dig.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-29 15:01:11 följande:

    Den lösning staten lockar med är ju att vi blir särbos. Då får min sambo massor av stöd. Det är ju en pragmatisk lösning eller hur?


    Men målet var väl att skaffa hus på pendelavatånd till Stockholms city? Hur kan det då vara en pragmatisk lösning för henne att bli ensamstående? Du tjänar förstås på det om du slipper försörja henne, och kommer kanske närmare att ha råd med ett hus helt själv. Hon däremot har kanske svårt att ens ha möjlighet att bo kvar i Sthlm. Svårt att få ett hyreskontrakt utan inkomst och bostadsbidrag får man bara för korrekta hyror. Så hon kanske får flytta långt bort och du som jobbar så mycket kan ha svårt att ha barnet i veckorna. Låter ganska långt från din dröm och inte särskilt pragmatiskt alls i relation till dina drömmar.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-29 14:44:07 följande:

    Ens löneintäkter finansierar boendet för båda. Därför är beskartning av löneintäkter relevant vid samlevnad. Eller så gör man det enkelt och inför platt skatt.


    Förstår inte vad du menar. Klart att ens lön spelar roll när man hyr en lägenhet. Det gör det ju om jag hyr med en kompis också och tänker dela på hyran med denne. Men inte ska jag få olika skatt på min lön beroende på om jag väljer att bo själv eller att bo med en kompis. Eller om jag äter själv eller med en kompis, osv. Löneintäktee finansierar ju octa allt man gör, boende, mat, intressen osv.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-29 21:21:22 följande:

    Om bostadsbidrag ska ta hänsyn till den gemensamma ekonomin bör också beskattningen göra det.

    Föräldrapenning tex ser ju också båda som individer, inte som en familj, men maxtaxa på dagis då är man inte individer (gemensam inkomst gäller). Det hela är jävligt godtyckligt och inkonsekvent.


    Jag håller som sagt inte med dig om att det är inkonsekvent. I ena fallet handlar det om skatt på lön på ett jobb som man själv utför och som inte har något med ens partner att göra.

    I de andra fallen handlar det om bidrag eller kostnader som har med gemensamma åttaganden och med att man valt att dela hem som sambos att göra.

    Vill du ta bort sambolagstiftningen helt och se ickegifta par som bor tillsammans som inneboende hos varandra?
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-29 21:10:54 följande:

    Ändå en lösning staten uppmanar oss till. Hon kan använda lägenheten till att hämta post i princip, behöver inte ens vara i Stockholm. Då ställer samhället upp med det mesta. Skriver vi barn på adressen slipper vi betala för dagis också.

    Nu har jag alldeles för hög moral för att fuska på detta sätt (till skillnad från de flesta andra, tex skatteplanerande sossar) Men det är vad staten underligt nog ger incitament till.


    Fast har hon inte sin huvudsakliga vila i bostaden har hon inte rätt till bostadsbidrag. Om hon i praktiken skulle bo hos dig skulle det ju handla om bidragsfusk, och det är klart att det kan vara lönsamt att begå brott. Att det är lönsamt att fuska sig till ersättningar som man inte har rätt till innebör inte att staten uppmanar en till det, vilken märklig slutsats.

    Låter ju för övrigt väldigt opraktiskt för en mycket sjuk förälder att ha barnomsorg på en förskola i en helt annan ort än där man själv bor.

    Håller fast vid att det inte låter som en praltisk lösning, särskillt inte som din "pragmatiska lösning" tydligen är att begå brott.

    (Sen ör det nog inte fullt så lätt att få ekonomiskt stöd som du tror. Om din sambo inte anses sjukskriven för varenda jobb som finns ens i teorin så kommer hon inte kunna vara hemma med försörjningsstöd i längden. )

    En bättre lösning vore tycker jag att samhället blev böttre på information kring vad som krävs vid sjukdom. Att man nör man blev sjuk också fick stöd med allt det praktiska runt omrking och att det ibte vore fullt så avancerad byråkrati kring det. Då skulle din sambo kanske haft sjukersättning idag. Det tycker jag personlogen vore bättre investerade skattemedel än möjlighet till sambeskattning och skulle gynna betydligt fler tror jag.
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom