Inlägg från: Anonym (S) |Visa alla inlägg
  • Anonym (S)

    Sambeskattning sjukdom

    Anonym (Johan) skrev 2019-12-02 07:44:39 följande:

    Att hon är sjuk sätter oss i en situation som verkligen ställer frågan på sin spets. Orättvisan i grunden ligger i att olika par får behålla så olika mycket i skatt beroende på hur deras arbetsfördelning ser ut. Om skillnaden var några hubdralappar i månaden skulle jag inte bry mig. Men faktum är att det skiljer uppemot 7 000 kr efter skatt beroende på om ett par tjänar 40+40 eller 60+20.

    Den stora boven i dramat är då den statliga skatten. Den gör att dessa orättvisor uppstår. Jag kanske har någon form av problem som gör att 20k är det mesta jag klarar av att tjäna. Om min sambo då vill slita och jobba extra för att kompensera till en gemensam nivå på 80k så blir hon (vi) bestraffade för detta genom högre skatt.

    Det kan uppstå 100-tals olika situationer när en i förhållandet har någon form av nedsättning, psykisk eller fysisk, som gör att hen inte kan prestera mer. Dagens system missgynnar alla dessa par och gynnar de som har turen att hålla sig friska och arbetande.

    Jag vill ha konsekvens. OM hennes sjukdomstillstånd ska bedömas utifrån att hon är del i ett förhållande så bör även hennes (och min) skatt göra det. OM hennes sjukdomstillstånd bedömdes utifrån hennes ekonomi som individ (inte som del av ett par) hade jag varit fine med individuell.beskattning.

    Men som sagt, det enklaste vore bara att slopa den oerhört orättvisa statliga skatten så slipper man allt annat bök.


    Bedöms hennes sjukdomstillstånd utifrån att hon är del av ett förhållande? Utifrån hennes ekonomi överhuvud taget? Där ska man ju självklart utgå från symptom, diagnos och svårigheter som man har.

    Rätten till sjukersättning och sjukersättningens storlek påverkas inte heller av om man bor ihop med någon eller ej om det är det du menar.
  • Anonym (S)
    Anonym (Mia) skrev 2019-12-02 08:13:03 följande:

    Hennes möjligheter att få bostadsbidrag påverkas av att hon bor ihop med en höginkomsttagare.


    Ja, och att dela bornde med någon annan överhuvudtaget. Det ts skrev var att bedömningen av hennes sjukdomstillstånd påverkades av om hon är en del av ett förhållande. Det stämmer mig veterligen inte. Och vore väldigt knasogt om det gjorde.

    Ens rätt till ersättning dör sjukdom påverkas i te heller av om man är sambo eller ej.

    Ens möjlighet till bostadsbidrag påverkas däremot av om man delar lägenhet med någon och om man är sambo med den man delar lägenhet med. Bostadsbidrag på verkas även av andra faktorer som tex ålder. En person över 29 utan barn har tex inte rätt till bostadsbidrag alls oavsett hur lite pengar personen har. Men det är ju en annan sak och inte det ts skrev om nu.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-02 08:37:45 följande:

    Sjukersättningen hade varit otrillräcklig för henne att försörja sig på som individ. Men övriga hjälpmedel står henne inte till buds eftersom hon är del av ett förhållande. Antingen är alla typer av stöd individuella och så även beskattning, eller så är beskattning samt alla former av stöd baserade på att vi är ett par. Det är rimligt ocj intellektuellt hederligt.


    Så du menar att om man inför sambeskattning ska alla stöd/ersättningar man har rätt till vara baserat på civilstånd och gemensamma inkomster? Man ska få lägre/högre akassa, sjukersättning osv beroende på civilstånd och partnerns inkomst? Alla stöd ska följa samma princip?
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-02 17:39:41 följande:

    I den mån det är möjligt ja. Men det enklaste är givetvis att slopa den statliga skatten. Att systemet behöver alla dessa ventiler är ju symptomen som kommer av att det i grunden är felskapat. Precis av den anledningen regeringen nu ska göra en skattereform. Precis av den anledningen S gjorde en skattereform 1991 som minskade marginalskatter kraftigt.


    Fast även om du slopar den statliga skatten har du ju en skilnad på hur ersättningar och bidrag räknas ut och vad de baseras på. Försörjningsstöd och bostadsbidrag tar hänsyn till hela hushållets ekonomi (med vissa undantag gällande barn tror jag) medan sjukersättning tex basears på individens tidigare inkomster. Och du har ju gång på gång i tråden nämnt att det är fruktansvärt orättvist att staten kan tillämpa olika system i olika sammanhang. Ibland ser man till individ och ibland till hela hushållet. Det löser du ju inte endast med platt skatt.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-02 18:12:18 följande:

    Nej det löser absolut inte hela problemet men är ett bra steg på vägen.

    Börja inte ens med sjukpenningen. Självklart borde den baseras på individens inkomster om allt annat gör det. Annars på familjens. Allt annat är ju såklart sjukt.

    Sjukpenningens utformning är så brutalt orättvis att vi inte ens ska tala om det. I nuvarande utformning kan en person som varit höginkomsttagare och betalat mändger med skatt i hela sitt liv få LÄGRE sjukpenning än en person som varit arbetslös i 30 år men jobbat i 6 månader. Helt jävla sanslöst, den borde givetvis ta hänsyn till längre perioder än 6 månader. Men detta är off topic.

    BTW En lokförare som tar extrapass är generellt en "höginkomsttagare" som ska skattas hårt medan tex Camilla Läckberg som tog ut 18 mijoner ur sitt bolag i fjol inte är det. Rimligt eller hur?


    SÅså länge bostadsbidrag och försörjningssröd tar hänsyn till om man är sambo ska även sjukpenning och akassa göra det? Min akassa ska vara beroende av vad min partner tjänar?

    Platt skatt löser väl överhuvudtaget inte "problemet" med att "staten" tar hänsyn till olika saker beroende på vad det är för ersättningar? Den skillnaden finns ju då kvar.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-02 17:36:46 följande:

    Så alla över 29 år med enbart sjukpenning bor på gatan alltså? Knappast..

    Av just den anledningen du beskriver är ju viljan att bo sambo med någon man inte är tillsammans med obefintlig i Sverige. Varför skulle någon dela lgh med någon annan om man får bostadsbidrag och samma kostnad om man lever själv?

    Däremot är det oerhört vanligt att folk i utsatta områden bor särbos av just denna anledning. Detta är en, om inte det största, fusket FK möter.

    Sen finns det andra områden där man defineras som en familj, tex när det gäller maxtaxa på dagis. Det man kan ge sig fan på är att det alltid sammanfaller med det som är ekonomiskt mest fördelaktigt för staten..Det är ju såklart i statens intresse att ha ett maxtak som i princip alla familjer med två jobb överskrider så att så många som möjligt ska behöva betala max.

    Du kan fortsätta sitta och försöka motivera varför det ser ut som det gör. Men alla nyktra personer ser givetvis att det ENBART handlar om maximering av statens ekonomiska utfall.


    Det jag skrev var att man inte har rätt till bostadsbidrag om man är över 29 och inte har barn boende hos sig. det stämmer. Det är inte samma sak som att alla som är 29 eller mer och har sjukpenning bor på gatan.

    Varför tror du att man får bostadsbidrag och samma kostnad om man lever själv? Man ska tjäna väldigt lite för att få bostadsbidrag om man är under 29 och är man över får man inget alls som sagt.

    Har man som en lägenhet likt er på 40 kvm med en månadskostnad på 5000 kr går gränsen för att överhuvud taget få bidrag som ensamtsående under 29 år på en ersättning på 7000kr före skatt. Och då är bidraget 100kr per månad. Och man får heller inte mer om hyran går upp, en hyra på 10 000 ger samma hundralapp i månaden.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-03 07:31:47 följande:

    Med det bedöms på basis av vilket typ av förhållande du är i. Dvs din familjs inkomst till skillnad från beskattning. Inkonsekvent för att.gynna staten.


    Du skrev att man i Sverige inte vill dela lägenhet med andra för att man får bostadsbidrag och samma kostnad i egen lägenhet. Det var det jag svarade på.

    Dessutom skrev du ju om personer som inte var ihop med varandra och bara delade lägenhet. Då är man inte sambos enligt svenska regler och då är ens lägenhetskompis inkomst irrelevant för det bostadsbidrag som man ev har rätt till. Men naturligtvis får man bara räkna med sin del av hyran när man räknar ut bidragets storlek.

    Ditt svar nu är lite goddag yxskaft eftersom du inte svarar alls på det som vi diskuterade nu.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-03 07:55:42 följande:

    Så man får alltså bostadsbidrag som inneboende? På samma nivå som ensamboende? Mer än vad jag visste. Tar man hänsyn till halva boendekostnaden då eller?


    Jag tog för givet att man kunde det om man hade kontrakt på sin hyresdel, men kollade på FKs sida och det kan man inte. Om man har bsrn fanns nåt särkillt bidrag man kunde då men inte vanligt bostadsbidrag.

    Nu tjänar ju så gott som alla mer på att dela lägenhet med någon än ett eventuellt bostadsbidrag så just bostadsbidraget kan knappast vara orsaken till att färre konpisar delar hem i Sverige än i andra länder.

    Tycker personligen att man borde kunna ansöka om bostadsbidrag även som inneboende. Kanske är fuskrisken och därmed kontrollbehovet för stort för att det ska fungera jnom rimlig kostnad.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-03 08:32:45 följande:

    Nu är jag inte SÅ bevandrad inom detta men lever man på försörjningsstöd kan man tydligen få bostadstilägg som verkar vara exakt samma.sak som bostadsbidrag fast det bara heter något annat. Precis som jag troddd alltså då BARA dn sjukersättning är otrillärcklig att överleva på.

    Det blir patetiskt att man ska hålla på och säga att bara de upp till 29 får stöd för sitt boende för att det råkar heta något annat.

    Förklara gärna för mig på ett pedagogiskt sätt varför NÅGON som lever på sjukpenning eller aktivitetsstöd skulle välja att vara inneboende med någon om man som singelboende får mellan 76-90% av sin hyra bekostad som singelboende men 0% som inneboende?

    www.forsakringskassan.se/privatpers/funktionsnedsattning/aktivitetsersattning-och-sjukersattning/bostadstillagg


    Jag tolkade det som att du pratade generellt om varför få delar lägenhet i Sverige, inte specifikt om personer med sjukersättning. Får be o ursäkt för missförstånd, men anser mig inte patetisk för det.

    Det är ganska komplicerade system det där med sjukersättning. Långt från alla med sjukersättnjng har ju rätt till försörjningsstöd.

    För bostadstillägg gäller andra regler än bostadsbidrag. Det kan man få även som inneboende. Man kan också få det som sambo och då räknas halva hyran som den egna boendekostnaden. Jag tror inte (men ör ibte helt säker) att sambons inkomst är relevant vid bostadstillägg.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-03 21:29:32 följande:

    Inget specifikt mot dig. Men att kalla en spade för en yxa gör den inte till något annat än en spade. Som vissa som fortsätter att hävda att arbetsgivaravgiften till 0% är skatt. Även fast minst 33% (löneavgift) är ren skatt, men kallas avgift. För att lura folk om hur mkt de skattar.

    Jag visste faktiskt inte riktigt att bostadstillägg fanns. Men att något mer än bara sjulpenning betalas ut kändes givet. Hur ska en ensamstående 2barnsmorsa som är sjukskriven annars ens överleva?

    Poängen är att det är helt olika regler för försörjningsstöd, boatadsbidrag/tilägg beroende på ditt civilstånd. Då är det rimligt att det (åtminstone frivilligt) går att även beskattas på samma sätt. Det är fö standard i stora delar av västvärlden utan att kvinnor är "bundna vid spisen" i de länderna (sjukt tramsigt argument 2019 när kvinnor dominerar på univseristeten)

    Belgien, Estland, Frankrike, Grekland, Irland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien och Tyskland har alla sambeskattning..Sedan har flera andra europeiska länder det på frivillig basis. Härinne får ni det att låta som att man förespråkar arkebusering på stadens torg. Sverige är INTE standard i västvärlden i speciellt många områden


    Bostadsbidrag och bostadstillägg är helt olika bidrag med helt olika regler och efteraom det är just reglerna vi diskuterar är det ju relevant vilka bidrag det är vi diskuterar.

    Jag är som sagt inte säker på att ev partners inkomst spelar in vad gäller bostadtillägg. Det verkar inte så utan man räknar halva bostadskostnaden helt enkelt.

    Din tes är ju att bidrag och stöd påverkas av vad partnern tjänar men att löneskatt inte gör det. Men det stämmer inte. Det finns bidrag som påverkas av vad partnern tjänar och de som inte gör det. Det beror på bidragets/stödets karaktär snarare än något annat.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-03 21:55:10 följande:

    Så du menar alltså att min sambo kan få bostadstilägg för "sin halva" av vår boendekostnad trots att jag anses vara höginkomsttagare? Har svårt att se det. Du får gärna styrka.

    Det beror på karaktären "vad är mest lönsamt för staten" ja..


    Jag vet inte. Det som var väldigt tydligt var att man kan få som inneboende vilket man inte kan gällande bostadsbidrag. Gällande sambo stod att man kan få stöd för sin del av hyran, så den biten skiljer sig ju från bostadsbidrag. I övrigt var det otydligt exakt vad som gälde. Det är väl ett ganska nytt bidrag också. Min poäng var att olika bidrag har olika regler.

    Men om detta skulle kunna vara relevant för er är det väl bara att ringa FK och fråga. Krävs dock att hon har sjukersättning eller aktivitetsstöd. Sjukskrivning räcker ej.

    Tycker i och för sig att det vore kosntigt om det inte finns någon övre gräns på vad sambon får tjäna. Då skule man ju gå emot principerna vid andra bidrag.

    (Paus för googling)

    Jag har försökt luska lite och när det gäller bostadstillägg för pensionärer så spelar bådas inkomst roll så rimligtvis är det så också vid sjukersättning. Får tacka dig för denna tråd, jag lär mig en del. Intressant tycker jag.

    Mest lösnsamt för staten vore ju att inte ha några bidrag alls. Jag tycker att det verkar som att samboskap är relevant när det handlar om sådant som direkt påverkas av det som tex boende, men inte när det gäller sånt som har med annat att göra som tex sjukersättjing som inte baseras på behov utan på vad man tjänat tidigarw. Men där har vu uppenbarligen väldigt okika syn.

    Men givetvis kan man ha olika syn på de,olika bidragen och hur de räknas ut. När jag nu googlade hittade jag äldre personer som var sambo med separata ekonomier men som inte fick bostadstillägg på grund av att sambon tjänade för mycket. Jag kan förstå den upprördheten som de kände. Men jag har svårt att se kopplingen till löneskatt. Dessutom så kan man ju ligga långt under spärren för statlig skatt men ända tjäna för mycket för bostadstillägg. Så de flesta som inte får dessa bidrag på grund av att sambon tjönar för mycket skulle inte heller tjäna på sambeskattning eller platt skatt. Så om man ser det som ett problem att sambons inkomst påverkar ens rätt till bidrag spelar ev sambeskattning ingen praktisk roll för väldigt många. Är nog trots allt inte jättemånga som har över statliga skattespärren på sin pension tex.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-04 07:26:58 följande:

    Men för att återgå till kärnan. Varför tycker du man ska tjäna olika beroende på hur man får in sina pengar? Varför ska staten rodda i det? Varför inte ens ha konsekvens här? Skit i ersättningarna en stund. Varför ska vissa inkomstformer beskattas med 60% och vissa 30% eller 22% oavsett hur höga de är?

    Om man är vänsterlagd borde man ju vilja att alla ska betala samma (höga) nivå. Vice versa om man är högerlagd.

    Varför ska gamle rike Kjell-Åke vara skattebefriad om han hyr ut sin källare men Anna som försöker bygga en förmögenhet som jobbar som jurist skattas sönder? Det leder ju bara till ökade klyftor och att det blir nästan omöjligt att komma ikapp.

    Varför ska produktivitet bestraffas och gamla pengar premieras?


    Det har jag faktiskt inte uttalat mig om att jag tycker.

    Jag har diskuterat sambeskattning samt jämförelse mellan skatt på lön och hur bidragsregler är utformade. Där har jag varit tydlig med min åsikt, jag är emot sambeskattning och ser inget inkonsekvent i att samboskap kan vara relevant vid uträkning av vissa bidrag samtidigt som varje individ själv skattar på sin lön.

    Sen har jag påpekat att om man anser att skatt på kapital och skatt på lön ska vara samma/mer lika finns det fler än ett sätt att lösa det på. Men jag har inte uttryckt min egen åsikt i den frågan.

    Så nu är huvudfrågan att det är olika skatt på inkomst på kapital som på inkomst på lön? Huvudfrågan är inte längre orättvisan att två personer med samma gemensamma inkomst betalar olika löneskatt, eller statens inkonsekvens vid bidragsregler?
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-12-04 08:09:18 följande:

    jo huvudfrågan är fortfarande densamma. Dock skulle denna fråga adresseras och orättvisan till stor del försvinna om man tog bort den statliga skatten. Då är det fullt rimligt att diskutera varför enbart löneskatt ska skattas så hårt.

    Om alla drev bolag, day tradeade eller hyrde ut hus skulle frågan om sambeskattning till stor del dö ut eftersom orättvisorna skulle upphöra till stor del. Den kraftigt progressiva skatten är ju hela kärnan till eventuell diskussion om sambeskattning.


    Om orättvisan bara är att personer som tjänar mer också betalar statlig skatt så har du rätt i att den örättvisan försvinner om du tar bort den skatten. Sen får man ju kolla på vad det får för konsekvenser och diskutera utifrån det. Och där finns det ju uppenbaeligen massa att diskutera.

    Sambeskattning är för övrigt redan nu en ganska död fråga, så att ta bort statlig skatt enbart för att dämpa den frågan känns ganska onödigt. Då krävs nog andra argument.

    Men det som du lyft med orättvisor gällande bidrag löser du inte med vare sig platt skatt eller sambeskattning. Väldigt många av de som ej har rätt till försörjningsstöd, bostadsbidrag och bostadstillägg på grund av vad partnern tjänar skulle inte heller gynnas ekonomiskt av vare sig sambeskattning eller platt skatt.
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom