• Anonym (Johan)

    Sambeskattning sjukdom

    Hej.

    Min sambo är gravid och vi är överlyckliga pga detta. Tyvärr ställer det ekonomiska till det med smolk i glädjebägaren.

    Min sambo är kroniskt sjuk och sjukskriven, tyvärr pluggade hon när hon insjunknade och hade ingen SGI. Att dra detta vidare är meningslöst då jag anses tjäna så bra att hon inte berättigas någon ersättning. Jag vet inte när, om någonsin, min sambo kommer friskförklaras igen.

    Detta skapar en situation där hon är helt beroende av mig ekonomiskt.

    Vi bor i en liten lägenhet i Stockholm och behöver verkligen större, på lite sikt vore ett radhus eller dyl drömmen. Vi är dock unga och har inget större sparat kapital än.

    Jag har kämpat som ett as hela livet och aldrig fått hjälp med något men ändå kommit till en position där jag tjänar bra. Runt 70 000. Då tänker säkert många av er "det är ju hur jävla mkt pengar som helst, vad klagar idioten för"? De som bor i Stockholm vet dock att utan stort sparat kapital är en sådan lön inte garant för mkt på bostadsmarknaden.

    Iom min sambos tillstånd är det viktigt att jag jobbar relativt nära hemmet. Att flytta till Åkersberga eller Skarpnäck är därmed inget alternativ (eftersom jag jobbar på kontor runt 08-19 varje dag i City hade 2-3 timmars pendling per dag också varit övermäktigt)

    Allt detta hade jag kunnat acceptera om det inte vore för beskattningen. Jag får behålla 45 000 efter skatt MEN om vi båda hade tjänat 35 000 var (vilket hade varit skönt för mitt jobb är väldigt psykiskt påfrestande) hade vi fått behålla 55 000. Det skiljer alltså 10 000 per MÅNAD beroende på vår inkomstfördelning. De 10 000 hade gjort en enorm skillnad i våra liv.

    HUR kan ett system rättfärdigas när vi BÅDE ses som individer (gällande beskattning) OCH som en familj (gällande ersättning)? Det måste ju vara konsekvent! Jag är fine med att jag ska betala för min sambo, men då ska vi inte beskattas hårdare än andra par som har samma inkomst!!

    IOM avsaknaden av SGI får min sambo bara minimibeloppet ur föräldraförsäkringen. Jag har mao, pga inkomstbortfallet, väldigt begränsade möjligheter ekonomiskt att vara hemma med mitt barn, som jag så djupt vill.

    Är detta vad jag får för att betala en bra bit över en halv miljon per år i skatt på min inkomst? Samtidigt sitter Iraks försvarsminister på sjukpenning med sin fru. FY FAN säger jag bara!

  • Svar på tråden Sambeskattning sjukdom
  • Anonym (Johan)
    Anonym (16000) skrev 2019-11-23 15:52:04 följande:

    Du får ut 45000 kr i månaden och har inte råd att spara ens 10000? Då kanske du ska se över duna utgifter!

    Tycker även du gnäller lite väl mycket. I sak har du rätt - en vuxen kroniskt sjuk bör få ersättning utan SGI. Detta går dock även om det tar tid. Man kan göra utredningar och ställas mot alla arbeten på marknaden, kan ta många år, men sedan blir man förtidspensionär eller om det heter något annat idag.

    Men varför tycker jag då att du gnäller? Jo, för jag har levt med en kroniskt sjuk man som fick 0 kr och vi levde på min lön 16000 kr efter skatt!

    Sedan kan man ju fundera om din fru inte ens kan jobba lite deltid, med tanke på att hon själv ska ta hand om era barn 5 dagar i veckan när du är borta precis hela dagen inklusive pendling.

    Något jobb borde hon kunna klara då? Deltid?

    Den enda ersättning ni förlorar pga din inkomst är försörjningsstöd. Och det är ju löjligt om du tycker hon ska få det när du har lön på 70000.


    Hur rättfärdigad du att ett par med samma bruttoinkomst som vi behöver skatta 10 000 mindre varje månad? Varför förtjänar de dessa pengar mer än vi?
  • AniieeHär
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 15:51:30 följande:
    Ska man ha lite överkomliga priser på radhus i Sthlm behöver man bo i tex Åkerberga. Ofta en bit från Roslsgsbanan. Då har du kanske 20 min till Roslagsbanan. 45 in till Tekniska och 25 till att ta sig till mitt kontor. 1.5 timmar enkel resa. Jag måste då gå hemifrån 06.30 och är hemma runt 21.30. Förutsatt att inget strular (vilket det ofta gör)
    För du måste titta på en av de varsta versionerna och desssutom killgissa, eller hur?

    Vidga vyerna lite. Stockholm är större än innerstan och Åkersberga.
    If you have a daughter, be her hero. If you have a son, be his role model. If you have a child, be their heroic role model
  • Anonym (?)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 10:38:52 följande:

    Eftersom hon inte är en latmask jobbade hon hela tiden efter studierna. Dock inte med samma inkolstnivå givetvis. När hon hastigt insjuknade och hamnade några veckor på intenssiv vård med risk för sitt liv så var det intr direkt prio för mig att rulla sjuksängen till Försäkringskassan.

    Eftersom hon är en kämpe ville hon fortsätta jobba och plugga så mycket det gick, dock blev jobbandet mindre och mindre succesivt varför det till slut inte fanns så mycket kvar att skydda.

    Men du har rätt, det hade varit bättre att hon bara skyddade sin SGI innan studierna och drack kaffe all den tid hon nu jobbade alternativt jobbade svart. Att vars så produktiv man kan är sannerligen inget som premieras..


    Jag förstår inte riktigt hur den situationen inte skulle vara SGI-skyddande? Hon hade studier och jobb som hon var sjukanmäld från om jag förstår dig rätt, om man har sysselsättning på heltid, alternativt är sjukskriven i motsvarande omfattning är ens SGI skyddad.
  • Anonym (Johan)
    Anonym (X) skrev 2019-11-23 15:16:21 följande:

    Du svarade inte och räknar upp bidrag som inte är relevanta för att...?


    Jag behöver inga bidrag så länge vi beskattas lika som andra med samma inkomst
  • AniieeHär
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 16:08:54 följande:
    Jag behöver inga bidrag så länge vi beskattas lika som andra med samma inkomst
    Du har inte tänkt på att de extra skatterna kompenseras av de lägre utgifterna? Ni betalar mindre i utgifter än en ensamstående med samma förutsättnnigar gör, så att säga per person.
    If you have a daughter, be her hero. If you have a son, be his role model. If you have a child, be their heroic role model
  • Anonym (Johan)
    AniieeHär skrev 2019-11-23 16:13:01 följande:

    Du har inte tänkt på att de extra skatterna kompenseras av de lägre utgifterna? Ni betalar mindre i utgifter än en ensamstående med samma förutsättnnigar gör, så att säga per person.


    Fast det gör väl alla par? Även de som betalar lägre skatter än vi?
  • Anonym (Johan)
    AniieeHär skrev 2019-11-23 16:02:22 följande:

    För du måste titta på en av de varsta versionerna och desssutom killgissa, eller hur?

    Vidga vyerna lite. Stockholm är större än innerstan och Åkersberga.


    Om man ska ha något som är överkomligt i pris är det typ Åkersberga och dyl som gäller
  • Anonym (Johan)
    Anonym (?) skrev 2019-11-23 16:02:24 följande:

    Jag förstår inte riktigt hur den situationen inte skulle vara SGI-skyddande? Hon hade studier och jobb som hon var sjukanmäld från om jag förstår dig rätt, om man har sysselsättning på heltid, alternativt är sjukskriven i motsvarande omfattning är ens SGI skyddad.


    Min sambo hade inte en fast tjänst utan arbetade så myckdt hon kunde under studierna, ibland mer, ibland mindre. Men de sista 6 månaderna var det väldigt lite pga sjukdomen. Att den skulle utvecklas på det sättet var det ingen som visste. Men visst hade hon bara skitit helt i att försöka jobba under studierna så..
  • Anonym (Johanna)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 14:19:51 följande:

    Fine om hon får den lägsta ersättningen. Det som inte är rimligt är att våra gemensamma inkomster beskattas mycket hårdare än andras, trots att de är lika stora.

    Som mitt jobb (och de flesta högre tjänstemäns) jobb ser ut är det meningslöst att ta ut en dag ledigt per vecka. Du förväntas ändå lösa alla dina arbetsuppgifter på 4 dagar. Dessutom blir mitt inkomstbortfall av en dags ledighet över 3000 brutto vilket inte kompenseras av att jag tar ut dagarna på helgen. Det enda jag gör då är att minska möjligheten att vara pappaledig om min sambo blir frisk. I mitt arbete måste man ta minst 6 månader irad, då blir man ersatt och förväntas inte jobba under tiden.

    Pga min sambos tillstånd är det tyvärr rätt stor chans att hon är sjuk länge. Kanske hela livet. Jag vet att det går bra när barnen är små men 45 kvm med två 7+ åringar är fan ingen höjdare. Om vi beskattades som andra hade vi kunnat lägga undan 10 000 i mån för framtida bostadsköp, men detta förvägras vi. Frågan är hur detta kan accepteras?


    Det enda jag känner att jag vill bemöta här är att du förväntas göra samma jobb på färre dagar. DET är inte statens eller någon annans problem. Det är din arbetsgivares ansvar. Jag förstår att DIN situation är jättetuff, jag förstår det! Min mamma sov bort vår barndom pga hon led av icke diagnostiserad sköldkörtelsjukdom. Sånt som i dag behandlats m levaxin och som hade gett henne och oss alla ett liv. Men sambeskattning för makar kan jag inte vara för, den frågan är större än så. På samma vis som att jag måste hejda mig och inte gapa efter penicillin när mina små har ont i öronen eftersom antibiotikaresistens är negativt. Eller att vi i Sverige sopsorterar och klimatkompenserar in absurdum när många andra länder bara garvar...

    Det finns en större bild.
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 09:25:28 följande:
    Fast alla andra typer av ersättningar man kan vara berättigad till har att göra med partners inkomst. Mao ses man som en individ när det passar staten och som dn familj när man passar staten.

    En familj med 2 barn som båda lever på försörjningsstöd får knappt en ökad inkomst om den ena börjar jobba och tjänar 20 000 i mån pga detta.
    Vilka ersättningar tänker du då på? De enda ersättningar jag kan komma på där partnerns inkomst spelar någon roll är bostadsbidrag och försörjningsstöd.

    Varken vid A-kassa, aktivitetsstöd, studiemedel, sjukpenning eller sjukpension, (vet inte vad det formella namnet för sjukpension är numera) spelar partnerns inkomst in.
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom