• Anonym (Johan­)
    Sat 23 Nov 2019 08:51
    17622 visningar
    802 svar
    -1 +3
    802
    17622

    Sambeskattning sjukdom

    Hej.

    Min sambo är gravid och vi är överlyckliga pga detta. Tyvärr ställer det ekonomiska till det med smolk i glädjebägaren.

    Min sambo är kroniskt sjuk och sjukskriven, tyvärr pluggade hon när hon insjunknade och hade ingen SGI. Att dra detta vidare är meningslöst då jag anses tjäna så bra att hon inte berättigas någon ersättning. Jag vet inte när, om någonsin, min sambo kommer friskförklaras igen.

    Detta skapar en situation där hon är helt beroende av mig ekonomiskt.

    Vi bor i en liten lägenhet i Stockholm och behöver verkligen större, på lite sikt vore ett radhus eller dyl drömmen. Vi är dock unga och har inget större sparat kapital än.

    Jag har kämpat som ett as hela livet och aldrig fått hjälp med något men ändå kommit till en position där jag tjänar bra. Runt 70 000. Då tänker säkert många av er "det är ju hur jävla mkt pengar som helst, vad klagar idioten för"? De som bor i Stockholm vet dock att utan stort sparat kapital är en sådan lön inte garant för mkt på bostadsmarknaden.

    Iom min sambos tillstånd är det viktigt att jag jobbar relativt nära hemmet. Att flytta till Åkersberga eller Skarpnäck är därmed inget alternativ (eftersom jag jobbar på kontor runt 08-19 varje dag i City hade 2-3 timmars pendling per dag också varit övermäktigt)

    Allt detta hade jag kunnat acceptera om det inte vore för beskattningen. Jag får behålla 45 000 efter skatt MEN om vi båda hade tjänat 35 000 var (vilket hade varit skönt för mitt jobb är väldigt psykiskt påfrestande) hade vi fått behålla 55 000. Det skiljer alltså 10 000 per MÅNAD beroende på vår inkomstfördelning. De 10 000 hade gjort en enorm skillnad i våra liv.

    HUR kan ett system rättfärdigas när vi BÅDE ses som individer (gällande beskattning) OCH som en familj (gällande ersättning)? Det måste ju vara konsekvent! Jag är fine med att jag ska betala för min sambo, men då ska vi inte beskattas hårdare än andra par som har samma inkomst!!

    IOM avsaknaden av SGI får min sambo bara minimibeloppet ur föräldraförsäkringen. Jag har mao, pga inkomstbortfallet, väldigt begränsade möjligheter ekonomiskt att vara hemma med mitt barn, som jag så djupt vill.

    Är detta vad jag får för att betala en bra bit över en halv miljon per år i skatt på min inkomst? Samtidigt sitter Iraks försvarsminister på sjukpenning med sin fru. FY FAN säger jag bara!

  • Svar på tråden Sambeskattning sjukdom
  • Anonym (Johan­) Trådstartaren
    Sat 23 Nov 2019 14:32
    #41
    +1
    Anonym (K) skrev 2019-11-23 14:17:26 följande:

    Att minska skatten för den som har en kroniskt sjuk make är inte orimligt. Pengarna är den sjuke berättigad till kommer ändå från staten via sjukersättning. Pengarna snurrar bara runt.

    Den springande punkten är att frun ska vara berättigad till sjukersättning. Vi låtsas att det är så för enkelhetens skull.

    Det låter enkelt och rakt men det är det inte. Din fru har noll SGI och råkar vara gift med en höginkomsttagare. En annan har noll SGI och är gitt med en låginkomsttagare. Marginalskatten och inkomstskillnaden kommer göra att höginkomsttagaren får betydligt större skattelättnader både i procent och reda pengar. Med sambeskattning. Rätt eller fel, jag har ingen synpunkt. Men det måste tänkas igenom. I dagens system får bägge utan SGI samma sjukersättning. Oavsett vem man är gift med och hur mycket dem tjänar.

    Sen är det de som har någon form av SGI. Vid vilka inkomstnivåer ska ska man börja få skattelättnader? Ska makens inkomst ha någon betydelse här? En höginkomsttagare har ju större möjligheter att försörja en partner? Eller ska man bortse från det? Jag har inget genomtänkt bra svar på det här. Inser bara att en remissrunda på ett sånt här förslag kommer få synpunkter.


    Om vi nu ska ha ett jämställt och individuellt samhälle är det väl rimligt att alla bedöms som individer, inte efter vem man eventuellt har ett förhållande med? Är man sjuk så är man sjuk. Om man ska bedömmas, i någon som helst instans, efter vem man är tillsammans med skapar ju det ett enormt beorende till den person som har resurser.

    Efrersom höginkomsttagaren beskattas så mycket hårdare i grunden vore det ju helt orimligt om denne inte får störst skattelättnader pga detta.
  • Anonym (Johan­) Trådstartaren
    Sat 23 Nov 2019 14:32
    #42
    Ms H skrev 2019-11-23 13:02:56 följande:

    Får man ta ut FP fredagar om man jobbar mer än heltid måndag-torsdag?


    Även om man får det är det meningslöst om inkomstbortfallet från en arbetsdag är över 3000 brutto
  • Anonym (Jj)
    Sat 23 Nov 2019 14:36
    #43
    +1
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 09:22:37 följande:
    Bra liv? Ja visst om man tycker det är ett bra liv att trycka in sig en hel familj på 40kvm så visst.

    Kom ihåg att mitt arbete enbart finns i Stockholm. Flyttar jag någon annan stans får jag kanske 35 000 i mån i min bransch (och alla andra realistiska) men min fru är likt förbannat sjuk.

    Ett mindre radhus på knappt 100kvm på någorlunda pendlingsavstånd kostar 5-6msek. Ska jag då försörja min fru+2 barn räcker mina pengar inte långt. Vad händer om jag måste sjukskriva mig av någon anledning?

    Om jag hade betalt mer skatt hade det iaf varit lika för alla. Detta hade drivit ner priserna på bostäder så det hade knappast varit en förlust för vår del.

    Jag har aldrig heller menat en generell sambeskattning utan det hade varit en enkel sak att med våra läkarintyg få göra ett avdrag i deklarationen så länge min sambo är sjuk, eller hur?

    Det är ju knappast så att jag (eller min sambo) vill att hon ska vara någon jävla hemmafru eller hur?

    Jag önskar inget hellre än att hon skulle kunna arbeta. En inkomst på 20k före skatt för henne skulle ge oss 16k mer i mån. För att JAG ska kunna ge oss det tillskottet behöver jag lå en löneökning på över 40k. Det gör situationen känns ännu mer hopplös.

    Varför tycker du att vi ska skattas hårdare än en annan familj med samma bruttoinkomst när vi har NOLL alternativ? Hur rättfärdigar du det?
    Jag håller med dig.

    Jag tycker di ska skicka ett mail till rikstad/regering och beskriva din situation och dina val, precis som här och fråga dem vad de tycker.
  • Anonym (S)
    Sat 23 Nov 2019 15:07
    #44
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 14:23:21 följande:

    Fixar man en annan bostad kan man bara skriva sig där och hyra ut den i andra hand. Oerhört vanligt i Sverige. Då får man helt plötsligt allehanda bidrag. När FK nystat lite i detta har de märkt att det är oerhört vanligt.


    Jag förstår inte riktigt hur du menar . Du vill lyfta fram att det är mer fördelaktigt att bidragsfuska än att inte fuska?

    Det är väl klart att man har större möjlighet till bostadsbidrag om man bor ensam och har en låg inkonst än om man delar bostad med någon annan och således delar på hyran? Dessutom vill du ju bo i hus, då är det svårt att få bostadsbidrag alls. Så vet inte om ni skulle gynnas så mycket om din fru kunde räknas som inneboende med halva hyran och bara hälften av barnen? Det finns ju fördelar med att vara sambo också.
  • Anonym (S)
    Sat 23 Nov 2019 15:11
    #45
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 14:23:21 följande:

    Fixar man en annan bostad kan man bara skriva sig där och hyra ut den i andra hand. Oerhört vanligt i Sverige. Då får man helt plötsligt allehanda bidrag. När FK nystat lite i detta har de märkt att det är oerhört vanligt.

    Om man inte förvärvsarbetar och är ensamstående har man rätt till bpde bostadsbidrag och försörjningsstöd vilket man INTE har rätt till som gift eller samboende med en som har hyfsad lön. MAO bedöms man som ett par när det passar staten (stöd) och individ när det passar staten (beskattning). Åt helvete är det!


    Sen ör det ju långt ifrån alla stöd som har något med om man är sammanboende eller ej att göra. Det gäller bara stöd som bostadsbidrag och försörjningsstöd (och det sista kritiseras en del). Aktivitetsstöd, sjukpenning, a-kassa mm är individuellt.
  • Anonym (X)
    Sat 23 Nov 2019 15:16
    #46
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 11:11:57 följande:

    Staten behöver inte betala ett skit för oss. Vi kan bära alla våra egna kostnader. Problemet är att staten förbehåller sig rätten att beskatta oss hårdare än andra par trots att vår bruttoinkomst är lika stor.

    Varför ska staten beskatta oss så mycket hårdare än andra så att vi inte kan, tex, bo i ett hus?


    Du svarade inte och räknar upp bidrag som inte är relevanta för att...?
    Anonym (X) skrev 2019-11-23 10:40:23 följande:

    * Varför ska staten bekosta att ni kan bo i hus?

    * Bostadsbidrag får ni inte för hus.

    * Hur klarar din fru flera barn men inte att jobba? (Flerbarnstillägg får vårdnadshavaren väl oavsett civilstatus förresten?)


  • Anonym (Cissi­)
    Sat 23 Nov 2019 15:17
    #47
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 14:19:51 följande:
    Om vi beskattades som andra hade vi kunnat lägga undan 10 000 i mån för framtida bostadsköp, men detta förvägras vi. Frågan är hur detta kan accepteras?

    Hur höga boendekostnader har ni egentligen? Om ni sparar undan 10 000 har ni ju 35 000 plus fp och barnbidrag kvar att leva på. Räcker inte det?
  • Sat 23 Nov 2019 15:27
    #48

    Jag ställer mig lite frågande till din syn på pendling. Det tar verkligen inte 2-3 timmar att pendla in till stan och ut från om man inte bor i typ Uppsala, om ens då. Jag vill säga inte ens då.


    If you have a daughter, be her hero. If you have a son, be his role model. If you have a child, be their heroic role model
  • Anonym (Johan­) Trådstartaren
    Sat 23 Nov 2019 15:42
    #49
    Anonym (S) skrev 2019-11-23 15:07:45 följande:

    Jag förstår inte riktigt hur du menar . Du vill lyfta fram att det är mer fördelaktigt att bidragsfuska än att inte fuska?

    Det är väl klart att man har större möjlighet till bostadsbidrag om man bor ensam och har en låg inkonst än om man delar bostad med någon annan och således delar på hyran? Dessutom vill du ju bo i hus, då är det svårt att få bostadsbidrag alls. Så vet inte om ni skulle gynnas så mycket om din fru kunde räknas som inneboende med halva hyran och bara hälften av barnen? Det finns ju fördelar med att vara sambo också.


    Det jag vill lyfta fram är att man är berättigad till stöd som ensamstående men ej annars.

    Ponera att jag köper ett hus. Min sambo skriver sig på annan adress på en lägenhet hon inte bor i utan hyr ut i andra hand. Den andra bostadens betalas av hyredgästen. Hon får då försörjningsstöd och bostadsbidrag fast vi båda bor i huset. Säkert över 10 000 man skulle tjäna på det. Nu kommer jag inte göra det dock.

    Det jag vill bestrida är att man behandlas som en individ gällande beskattning och som en familj gällande stöd. Antingen är man ALLTID en familj eller ALLTID en individ. Det kan inte cherrypickas när det passar staten.
  • Anonym (Johan­) Trådstartaren
    Sat 23 Nov 2019 15:43
    #50
    Anonym (S) skrev 2019-11-23 15:11:13 följande:

    Sen ör det ju långt ifrån alla stöd som har något med om man är sammanboende eller ej att göra. Det gäller bara stöd som bostadsbidrag och försörjningsstöd (och det sista kritiseras en del). Aktivitetsstöd, sjukpenning, a-kassa mm är individuellt.


    Och främst dessa två är problemet.
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom