• Anonym (Johan)

    Sambeskattning sjukdom

    Hej.

    Min sambo är gravid och vi är överlyckliga pga detta. Tyvärr ställer det ekonomiska till det med smolk i glädjebägaren.

    Min sambo är kroniskt sjuk och sjukskriven, tyvärr pluggade hon när hon insjunknade och hade ingen SGI. Att dra detta vidare är meningslöst då jag anses tjäna så bra att hon inte berättigas någon ersättning. Jag vet inte när, om någonsin, min sambo kommer friskförklaras igen.

    Detta skapar en situation där hon är helt beroende av mig ekonomiskt.

    Vi bor i en liten lägenhet i Stockholm och behöver verkligen större, på lite sikt vore ett radhus eller dyl drömmen. Vi är dock unga och har inget större sparat kapital än.

    Jag har kämpat som ett as hela livet och aldrig fått hjälp med något men ändå kommit till en position där jag tjänar bra. Runt 70 000. Då tänker säkert många av er "det är ju hur jävla mkt pengar som helst, vad klagar idioten för"? De som bor i Stockholm vet dock att utan stort sparat kapital är en sådan lön inte garant för mkt på bostadsmarknaden.

    Iom min sambos tillstånd är det viktigt att jag jobbar relativt nära hemmet. Att flytta till Åkersberga eller Skarpnäck är därmed inget alternativ (eftersom jag jobbar på kontor runt 08-19 varje dag i City hade 2-3 timmars pendling per dag också varit övermäktigt)

    Allt detta hade jag kunnat acceptera om det inte vore för beskattningen. Jag får behålla 45 000 efter skatt MEN om vi båda hade tjänat 35 000 var (vilket hade varit skönt för mitt jobb är väldigt psykiskt påfrestande) hade vi fått behålla 55 000. Det skiljer alltså 10 000 per MÅNAD beroende på vår inkomstfördelning. De 10 000 hade gjort en enorm skillnad i våra liv.

    HUR kan ett system rättfärdigas när vi BÅDE ses som individer (gällande beskattning) OCH som en familj (gällande ersättning)? Det måste ju vara konsekvent! Jag är fine med att jag ska betala för min sambo, men då ska vi inte beskattas hårdare än andra par som har samma inkomst!!

    IOM avsaknaden av SGI får min sambo bara minimibeloppet ur föräldraförsäkringen. Jag har mao, pga inkomstbortfallet, väldigt begränsade möjligheter ekonomiskt att vara hemma med mitt barn, som jag så djupt vill.

    Är detta vad jag får för att betala en bra bit över en halv miljon per år i skatt på min inkomst? Samtidigt sitter Iraks försvarsminister på sjukpenning med sin fru. FY FAN säger jag bara!

  • Svar på tråden Sambeskattning sjukdom
  • Anonym (Johan)
    Anonym (S) skrev 2019-11-23 17:45:52 följande:

    Risken med sambeskattning är att det inte blir lönsamt för din fru att börja arbeta deltid om hon skulle klara det och att det blir mer "attraktivt" att inte jobba. Alla system har risker.

    Så den risken är enda orsaken att du inte förordar högre sjukersättning istället?


    Det är inte samma sak. Om min fru börjar jobba förlorar vi väldigt lite på det pga den låga sjukersättningen. Men visst om den jackas upp till 25 000 så finns större risker.

    Men jag har inget emot högre sjukersättning så länge det inte ökar hur jag blir beskattad.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 17:52:16 följande:

    Det är inte samma sak. Om min fru börjar jobba förlorar vi väldigt lite på det pga den låga sjukersättningen. Men visst om den jackas upp till 25 000 så finns större risker.

    Men jag har inget emot högre sjukersättning så länge det inte ökar hur jag blir beskattad.


    Själva orsaken att man tog bort sambeskattning 1971 var att man ville att fler personer skulle jobba och att sambeskattningen gjorde det mindre lönsamt för den med lägre inkomst att arbeta i ett par med stor löneskillnad. Så det är ju ett problem som andra ser i alla fall.

    På vilket sätt skulle nivån på sjukersättningen kunna påverka hur du som inte har sjukersättning beskattas?
  • Anonym (Johan)
    Anonym (S) skrev 2019-11-23 17:59:27 följande:

    Själva orsaken att man tog bort sambeskattning 1971 var att man ville att fler personer skulle jobba och att sambeskattningen gjorde det mindre lönsamt för den med lägre inkomst att arbeta i ett par med stor löneskillnad. Så det är ju ett problem som andra ser i alla fall.

    På vilket sätt skulle nivån på sjukersättningen kunna påverka hur du som inte har sjukersättning beskattas?


    Kostar enorma summor att öka den 15k brutto typ. Det måste finansieras.
  • Anonym (S)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 18:05:57 följande:

    Kostar enorma summor att öka den 15k brutto typ. Det måste finansieras.


    Hur mycket det kostar beror ju på hur mycket den höjs med. Den behöver ju inte höjas med exat tio tusen för att just du och din fru skulle tjäna den summan på sambeskattning. Det är inte heller alltid som höjningar av stöd finansieras med höjd skatt.

    Sambeskattning är du beredd att finansiera med höjd skatt? För att det gynnar dig bäst?
  • Anonym (kolla upp föräldraledighetstillägg)

    Sambeskattning kommer inte införas i Sverige, även om jag förstår att det hade hjälpt er i er situation.

    Har dock några tips till er att kolla upp.

    1) Har du kollektivavtal på ditt jobb? I så fall är det mycket möjligt att du får föräldraledighetstillägg som tillsammans med föräldrapenning ger dig 90% av lönen när du är föräldraledig de första 4-6 månaderna. Det kan finnas åldersgräns för hur gammalt barnet får vara när du får denna förmån, så planera väl.

    2) Om du har föräldraledighetstillägg, se till att du maxar uttag av föräldradagar så långt det går. Detta eftersom dina dagar är värda runt 900 kr styck, medan din frus dagar är värda väldigt lite. Du kan ta ut 7 dagar per vecka när du är föräldraledig får att få så lite inkomsttapp som möjligt.

    3) Skulle din fru orka studera på deltid? Kanske på distans? Om hon maxar studielånet medan hon studerar så kan ni spara undan det. Högre bidrag får hon också när hon har barn. Låneräntan är 0.16% och då kan hon bidra med något in i ert framtida boende. Hon måste klara att ta poängen dock, annars blir det återbetalning.

    4) Om du tar ut föräldraledighet istället för semesterdagar så borde du få semesterdagar utbetalda i klumpsumma vid semesterskiftet. Man brukar få spara de dagar som överstiger 20, d v s 5 om man har 25 dagar semester. Finns dagar kvar utöver det så betalas de ut. Sparade dagar betalas ut på slutlönen ifall de ej tagits ut innan det.

  • Ms H
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 17:07:36 följande:

    Alla vuxna som är tillsammans


    Och hur ska paret beskattas, i förhållande till en ensamstående?
  • Snäll men inte tråkig
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 18:05:57 följande:
    Kostar enorma summor att öka den 15k brutto typ. Det måste finansieras.
    Om ni bara är sambos som det låter som i din trådstart där du genomgående skriver sambo och inte fru så skulle en införd sambeskattning troligtvis ändå inte förändra något för er.

    De partier som har eller har haft förslag på återinförd , frivillig sambeskattning har genomgående pratat om gifta par och inte om sambos. Sambos ärver inte ens automatiskt varandra så varför skulle de få ta del av en återinförd sambeskattning?

    En sjukförsäkring som även omfattar studenter däremot kommer alla  studenter som blir sjuka till del oavsett om de har någon partner eller inte och oavsett hur hög inkomst den eventuella partnern isåfall har.

    Som andra nämnt är det inte ens säkert att en sådan förbättrad sjukförsäkring skulle märkas nämnvärt skattemässigt.
  • nernu
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 17:41:43 följande:

    Herregud vad fan menar du egentligen? Att vi ska ge upp och vara barnlösa for life? Skaffa lite empati..


    Jag menar ingenting. Eftersom jag har varit gravid och fött barn själv konstaterar jag bara att det är fantastiskt att hon klarar det trots att hon är så sjuk att hon aldrig kan jobba.
  • Anonym (hm)
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 16:20:29 följande:
    Min sambo hade inte en fast tjänst utan arbetade så myckdt hon kunde under studierna, ibland mer, ibland mindre. Men de sista 6 månaderna var det väldigt lite pga sjukdomen. Att den skulle utvecklas på det sättet var det ingen som visste. Men visst hade hon bara skitit helt i att försöka jobba under studierna så..
    Fast hur kan det göra att hon förlorar sin SGI. Hade hon jobb innan studierna och skyddade sin SGI med studier så är det den som gäller även om hon jobbade extra lite hur som helst under studierna.

    Blir man sjuk under studierna så är man ju skyddad. Om man sen försöker lite igen är inget som hindrar att man kan sjukanmäla sig när man ser att det inte funkar. Man förlorar inte SGI. Man kan försöka jobba och friskskriva sig en dag men man måste alltid anmäla sjukdom igen.
  • hammarhajen
    Anonym (Johan) skrev 2019-11-23 16:34:38 följande:
    Berätta hur nära Stockholm man ksn hitta ett radhus i ok skick för 3-4 msek
    Att bo i radhus är ingen rättighet. Finns massor med barn som växer upp i trerummare och mår toppen. Att bo centralt i Stockholm är inte heller en rättighet. Det bor många trygga lyckliga barn i Jakobsberg, Huddinge, Spånga och på Värmdö. 

    VÄLJER man att skaffa barn trots att man inte tänker försöka jobba, då får man  ta konsekvenserna och leva lite enklare än man önskar. Vill man leva "villa-volvo"-drömmen får man försöka skaffa bättre inkomster först - skola om sig, jobba deltid etc.

    VÄLJER man att skaffa barn trots att man är helt arbetsoförmögen, eller med en helt arbetsoförmögen partner, får man träna på tacksamhet för att man alls kan bilda familj (vilket INTE är en självklarhet om man är så sjuk att man tror att man aldrig kommer kunna arbeta) och på att inse att ens barn kommer ha det bättre än typ 95% av alla andra barn i världen i en trerummare i en kranskommun.
Svar på tråden Sambeskattning sjukdom