• Rudbeckius

    Otrogen pappa som gjort dotterns tjejkompis med barn

    Pappan är otrogen mot sin fru. Han är tillsammans med sin vuxna dotters tjejkompis som blir gravid. Han vet först inte om att tjejkompisen blivit gravid.

    Frun vet om att maken är otrogen och är ledsen men rätt kallt accepterande runt detta. Hon vet inte heller om graviditeten i början.

    Den vuxna dottern får först reda på otroheten och graviditeten när tjejkompisen berättar och är ledsen. Dottern kallar tjejkompisen för hora och bryter vänskapen.

    Den vuxne sonen/brodern får reda på otrohet och graviditet av dottern/systern.

    Tjejkompisen är ledsen, hon vill behålla barnet.

    Dottern och sonen tar kontakt med tjejkompisen och erbjuder sig betala pengar för abort av fostret/halvsyskonet alternativt mycket pengar varje månad för att halvsyskonet efter födseln ska lämnas bort till andra, möjligen uppfostras av deras familj. Pappan och frun/mamman vet inte om detta.

    Familjen är rik och bor i storstad.

    Vad är rätt sak att göra för de inblandade? Vad tycker du?

    Det här är en historia ur TV-serien I maffians mitt som jag ser med mina tonårsgrabbar hemma. Vi hade intressant nog helt olika bedömningar av situationen ovan. Vem gjorde rätt och fel - moraliskt och juridiskt? Vad tycker ni?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2020-04-07 08:55
    Jag och tonårsgrabbarna hemma sågh klart serien och den fokuserade helt på den kriminella maktkampen. Det här dilemmat som beskrivs ovan berördes knappt i McMafia.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2020-04-16 14:02
    www.svtplay.se/i-maffians-mitt

    en.wikipedia.org/wiki/McMafia
  • Svar på tråden Otrogen pappa som gjort dotterns tjejkompis med barn
  • Rudbeckius
    Anonym (Mimmi) skrev 2020-04-08 16:36:19 följande:
    Bla, bla... jag läser inte detta utan avslutar kort och koncist med ett hej då. Som du eventuell, kanske, förhoppningsvis förstår så kommer fler eventuella kommentarer från dig att ignoreras. (Förstår du inte så be någon vuxen förklara.)

    Hej då. 
    GladVarmt tack! Förstår att du inte läser längre argument. Tack för att du ingorerar. Jag är vuxen, märkligt och rätt barnsligt skämt där...  Hej då.
  • Anonym (Elvira)

    Hej Rudbeckius.

    Jag har bara en fråga och det är följande; varför är du så dryg mot personer som inte dansar efter din moralpipa?

  • Rudbeckius
    Anonym (Elvira) skrev 2020-04-08 18:14:52 följande:

    Hej Rudbeckius.

    Jag har bara en fråga och det är följande; varför är du så dryg mot personer som inte dansar efter din moralpipa?


    Hej Elvira! Jag speglar oftast vad de själva skriver. De blir förvånade över att läsa sina egna rätt hårda ord riktade mot dem själva. Kolla får du se.

    Jag ber den också ofta att både förklara varför de dömer så hårt och så länge samt hur de hade velat hantera problemet om de var i knipan själva. Oftast identifierar de sig enbart med en part och de har oftast en hårdare moralsyn än Bibeln eller Koranen nu för tiden.

    Jag har jobbat inom polisen för många år sedan och där lärde man sig att se bakom fasader, saker är sällan så svartvita eller enkla. Som i deckare på TV. Skuld är knepigt svårt och skam med.

    Intelligens är att försöka så gott man kan lösa situationer till det bästa för så många som möjligt med lite insats. Mobbning är inte intelligent beteende. Det skadar massor.

    Tycker du att jag ska bemöta de moraliska populisterna på ett bättre sätt? Hur då? Vi kan ju alltid prova. Tack för din fråga. Hur ser du själv på maffians dilemma i trådstarten?
  • Anonym (Samband)
    Rudbeckius skrev 2020-03-27 15:18:44 följande:

    Intressant, tack för ditt förtydligande.

    Nej, det är verkligen inte det enda argumentet alls. Läs igen, är du snäll. Men barnet är värnlöst och har rätt till en så bra uppväxt som möjligt. De vuxna har val att bete sig klokt och de har alla redan fått sin uppväxt och har det ju bra nu på många sätt. 

    Barnets ursprung som bastard ska absolut helt och hållet ignoreras, barnet har ingen skuld i sin avelse. Att särbehandla barn juridiskt pga av om föräldrarna var gifta är en gammal syn som kanske lever kvar i mörka hörn i världen? Är du från en sådan kultursfär?

    Vi väljer inte att ignorera de vuxnas känsor men vi menar att de bör kunna behärska sig efter ett tag och bete sig klokt. Inte att egera som trailer trash.

    Det vore ensidigt att bara prata om de vuxnas känslor och behandla barnet onöfit illa. Det behöver vägas samman. Förstår du vad ensidigt och balanserat betyder?

    Jag håller med dig om att det är korkat att döma för moraliskt, särskilt om det inte går över. Visst ska man som vuxen reagera vid svek, i lagom doser och lagom synligt, men sedan får man i olika grad acceptera och inte kasta bort för mycket i onödan. Jag tar verkligen inte bort moralen ur ekvationen.

    Det kan dock vara så enkelt att mamman och pappan småtröttnade och inte vårdade sitt äktenskap, pappan sökte närhet och blev ihop med tjejkompisen, syskonen glömde bort att de borde känna lite solidaritet med sitt blivande halvsyskon och inte lägga sig i sin mammas och pappas realtion osv. Sånt händer och än så länge är bara stolthet skadad och ett nytt liv kommer till världen..

    1) Se filmen, han verkar vara en alldeles vanligt bra pappa för sina stora barn. Du ser det så svart och vitt. Man blir inte en dålig pappa direkt retroaktivt och i framtiden för att man har sex med en annan vuxen man inte är gift med. Det finns inget sådant samband, hur kan du ens tro det?

    2) Syskonen har verkligen inget ansvar för barnet/sitt halvsyskon och ska verkligen inte ens lägga sig i den situationen. Möjligen skulle de känna solidaritet med sitt nya lilla syskon och stötta det i barnets intresse (att ha en kärleksfull familj under uppväxten)

    3) Familj är lite större än det du ser. Många familjer fungerar i dag med halvsyskon, bonusföräldrar osv. Man kan tillhöra flera familjer som då mer eller mindre blir just bonusfamiljer. Det är så vanligt. Tillåter du inte att sådana familjebildningar finns? Jag misstänker att du är mcyket mycket gammalkonservativ eller kommer från nån utländsk bergsby? men även i bergsbyar förekommer bonusfamiljer, storfamiljer och glada breda släkter med hemliga otroheter som ibland avsläjas. Det är mänskligt. Vill du införa straff för dessa familjer eller? Bastarder ska in på barnhem kanske? 

    Handlingar är verkligen sällan svarvita, de görs saker hela tiden av vana, oförstånd, otur, okunskap, illvilja, kärlekslängtan osv. Konsekvenserna blir därefter. Vi gör fel och försöker laga, vi kan ändra oss, förbättra och förvärra, vi kan förlåta, skratta och glömma eller acceptera. Det finns många saker jag inte gillar hos andra men måste acceptera. 

    Jag instämmer att man har först och främst ansvar för att bete sig bra själv. Och då ska man inte döma för hårt och för länge, man ska inte förvärra för sig själv och andra. Bry dig om dig själv och andra.

    Behandla andra såsom dig själv. Hur skulle du vilja bli behandlad om du var barnet av de andra? Hur skulle du vilja bli behandlad om du var den vuxna dottern? Hur skulle du vilja bli behandlad om du var mamman, pappan, tjejkompisen osv.. 

    Nej, lögner som kommer till utan blir ju just konsekvenser. De är det som vi pratar om här. Att med förkärlek ofta använda ordet lögn om alla möjliga saker säger en del om ens världsbild. Lögner och sanning, svart och vitt, eviga straff, känslor ger dig rätt satt straffa andra osv.


    1) Jo! Det finns visst ett sådant samband. Om en förälder sviker så gruvligt på ett sätt som får STORA konsekvenser resterande av ens liv- så blir man faktiskt en dålig förälder.

    Om jag sätter mig in i syskonens situation, att plötsligt få ett halvsyskon på det svekfulla sättet o för evigt bli fastbunden (Pga familjeband) med en så vidrig kompis, och att pappan då lägger massor av resurser (såväl känslomässiga som ekonomiska och tidsmässiga) på ett nytt barn som blivit till genom extrema svek- då skulle det skada mig så mycket resten av livet.

    Dels skulle jag tro att allt i min uppväxt var en lögn eftersom det tydligen gick att byta bort o svika så enkelt.

    Dels skulle hela situationen kanske göra att jag bröt med min familj (eller, de delar av den dvs pappan o "halvsyskonet" o "styvmamman" dvs fd kompisen) och det skulle såklart få konsekvenser. I detta fiktiva exempel skulle då mina barn inte ha någon kontakt m sin morfar osv, så JO, man kan bli en dålig förälder pga stora svek i ett senare skede om man bara tänker egoistiskt och inte tänker på att ens handlingar kan skada ens familj.
  • Rudbeckius

    Mimmi, du har nu igen upprepat dig att du minsann hade skrattat din vän rakt i ansiktet och skitet helt och hållet i hur hon och ditt blivande halvsyskon mådde om din pappa och din tjejkompis blivit gravida. Du har gjort det helt tydligt. Vi förstår att du känner så och hur du empatiskt vill straffa din pappa, din tejkompis och ditt blivande halvsyskon rejält för att du känner dig obkväm och som du skriver pinsamt personligt äcklad (sannolikt av tanken på kärleksakten då barn blir till?). Du är kristallklar och visar din mogenhet på det viset.

    Din tjejkompis kan bara inbilla sig och glömma allt vad vänskap med dig heter.
    Du ska passa på och kalla din pappa som uppfostrat dig för en horgubbe med...

    Jag tror inte att jag kunnat få en bättre redogörelse för hur sådana som du tänker. Tack igen. Hur många gånger till behöver du få ur dig ditt kränkta äckel över det här brittiska TV-dramat MacMafia? Du har förstått att det inte var en dokumentär, eller hur...Glad

    Jag avstår från att kalla dig för något nedsättande alls, det behövs inte. Du gör det så bra själv.


    Anonym (Mimmi) skrev 2020-03-28 11:31:53 följande:
    Haha, "vädjade om stöd"? Hon måste ha hela skruvbeståndet löst.
    Jag hade skitit fullständigt i hur hon mådde. Fullständigt och totalt.

    Hade inte kännt mig kränkt men väldigt äcklad. Det hade inte tagit många minuter innan sanningen var öppen för alla.
    Hon är bara värd mitt förakt.

    Om hon inbillar sig att jag ska ta till mig hennes unge som mitt halvsyskon så kan hon glömma det. Det kan för övrigt horgubben till pappa också göra.
  • Rudbeckius
    Anonym (Samband) skrev 2020-04-16 11:46:55 följande:
    1) Jo! Det finns visst ett sådant samband. Om en förälder sviker så gruvligt på ett sätt som får STORA konsekvenser resterande av ens liv- så blir man faktiskt en dålig förälder.

    Om jag sätter mig in i syskonens situation, att plötsligt få ett halvsyskon på det svekfulla sättet o för evigt bli fastbunden (Pga familjeband) med en så vidrig kompis, och att pappan då lägger massor av resurser (såväl känslomässiga som ekonomiska och tidsmässiga) på ett nytt barn som blivit till genom extrema svek- då skulle det skada mig så mycket resten av livet.

    Dels skulle jag tro att allt i min uppväxt var en lögn eftersom det tydligen gick att byta bort o svika så enkelt.

    Dels skulle hela situationen kanske göra att jag bröt med min familj (eller, de delar av den dvs pappan o "halvsyskonet" o "styvmamman" dvs fd kompisen) och det skulle såklart få konsekvenser. I detta fiktiva exempel skulle då mina barn inte ha någon kontakt m sin morfar osv, så JO, man kan bli en dålig förälder pga stora svek i ett senare skede om man bara tänker egoistiskt och inte tänker på att ens handlingar kan skada ens familj.
    På vad sätt sviker pappan gruvligt sina barn? Otroheten är väl inte en sak där barnen deltar?

    På vad sätt är kompisen vidrig? Deras vänskap och kärleksförhållandent med pappan är väl två olika sorters band?

    På vad sätt blir hela uppväxten för barnen en enda stor lögn retroaktivt pga detta?

    Så du skulle bryta med hela din familj för evigt pga detta? Trots att mamman verkade rätt cool med situationen? Och du behöver inte känna något sorts överseende nu som vuxen med din pappa som haft tålamod med dina misstag under uppväxten och sannolikt skulle haft mer tålamod med dig som ung vuxen? Allt i familjen ska förstöras av dig ännu mera pga detta barn/halvsyskon?

    Vem är det nu som tänker egoistiskt och förvärrar en redan inträffad skada i familjen? Så som du resonerade tänkte mina tonårsgrabbar med tills de hade underat ur flera olika egoistiska perspektiv och förstått helheten. Likaså att tiden inte är momentan, dvs man kan få sura ett tag men sedan återgå till någon sorts vardag utan att ha slängt bort sina närstående pga sitt tidigare väldiga känslosvall.. 
  • Anonym

    Nästan så man känner för att gratulera Rudbeckius, han har nog den sämsta debatteknik jag sett här på fl.

  • Anonym (eh)
    Rudbeckius skrev 2020-04-16 13:30:52 följande:
    På vad sätt sviker pappan gruvligt sina barn? Otroheten är väl inte en sak där barnen deltar?

    På vad sätt är kompisen vidrig? Deras vänskap och kärleksförhållandent med pappan är väl två olika sorters band?

    På vad sätt blir hela uppväxten för barnen en enda stor lögn retroaktivt pga detta?

    Så du skulle bryta med hela din familj för evigt pga detta? Trots att mamman verkade rätt cool med situationen? Och du behöver inte känna något sorts överseende nu som vuxen med din pappa som haft tålamod med dina misstag under uppväxten och sannolikt skulle haft mer tålamod med dig som ung vuxen? Allt i familjen ska förstöras av dig ännu mera pga detta barn/halvsyskon?

    Vem är det nu som tänker egoistiskt och förvärrar en redan inträffad skada i familjen? Så som du resonerade tänkte mina tonårsgrabbar med tills de hade underat ur flera olika egoistiska perspektiv och förstått helheten. Likaså att tiden inte är momentan, dvs man kan få sura ett tag men sedan återgå till någon sorts vardag utan att ha slängt bort sina närstående pga sitt tidigare väldiga känslosvall.. 
    Varför sitter du och kolla på såna skitfilmer tsm med dina söner? Och varför bryr du  dig så mycket ? Det är ju på film. Har du inget vettigare att skriva om eller?
  • Rudbeckius

    Tack, intressant, hur är den dålig? Hur skulle man bemöta upprepningarna från Sådär och Mimmi tycker du? På ett bättre sätt...Glad


    Anonym skrev 2020-04-16 13:41:28 följande:

    Nästan så man känner för att gratulera Rudbeckius, han har nog den sämsta debatteknik jag sett här på fl.


  • Öannas

    Vänd på det! En av dina söners kompisar blir tillsammans med sönernas mamma o de får barn. Tror du dina söner skulle tycka det var ok? Varför? Varför inte? I scenariet är det sönernas mamma som är den rikaste o mest framgångsrika i familjen o vill nu ösa denna rikedom över det nya barnet. Familjemys!

Svar på tråden Otrogen pappa som gjort dotterns tjejkompis med barn