• Anonym (Rädd)

    Kämpar med livet för att få snitt, men är det värt det?

    *Ni som har gjort kejsarsnitt kan ni berätta hur det var, tiden efter?

    * Ni som gjort båda två, vilket skulle ni välja om ni fick barn igen?

    *Är andra förlossningen lättare än första?

    Födde barn 2013 och är fortfarande extremt traumatiserad, jag sprack ganska mycket och kan bara minnas att jag skrek och grät som att jag blev knivhuggen. Min förlossning ses dock som normal och jag kämpar nu med att få snitt för bebis nr 2.

    Finns många trådar här på FL om detta men många är mer än 10 år gamla. Berätta gärna vad ni tycker om KS och vaginal förlossning!

  • Svar på tråden Kämpar med livet för att få snitt, men är det värt det?
  • mari123
    Anonym (Rädd) skrev 2020-07-12 20:18:19 följande:

    Tack för alla svar och att ni delar era historier, har läst allt ni skrivit.

    Jag fick 2a gradens bristningar vilket kanske inte är så mycket.

    Det läskiga var att jag fick panikattacker. Jag slutade lyssna på barnmorskan, kändes som att hon slutade lyssna på mig för jag skrek ju bara. Vid ett tillfälle sa någon " nu måste du krysta annars kan du skada barnet" blev då rädd och krystade allt vad jag hade och sprack. Kommunikationen var lika med noll. Minns inte ens hur barnmorskan såg ut, vad hon hette eller vilka som var i rummet. Minns att hon var kvinna men inget mer.

    Rädslan idag är att barnet ska få syrebrist och få skador för livet pga att jag inte kommer samarbeta som sist. Har svårt att tro på att det kommer gå bra och min inställning till VF är mycket negativ.

    Fortsätt gärna skriva, jag läser allt!


    Jag trodde nästan det bara var jag som var "dålig" på att föda! (ursäkta du fattar vad jag menar) Jag var som du att jag inte lyssnade utan skrek och gick liksom in i mig själv. Panik och NOLL samspel med barnmorskan kändes det som. Hade barnmorskan (har ingen aning vem hon var) kommit in i tomtemask så skulle jag inte reagerat. MEN trots det så valde jag att föda igen sex år senare! Fattar inte, men man glömmer ju. Andra gången gick det jättebra och var klart på en timme. OM det hade varit idag så skulle jag ABSOLUT kämpat för att få KS  andra gången men det var -93 och jag minns inte att det talades om det då.
  • Anonym (Jenny)

    Mitt första barn föddes med akut snitt och de två efterkommande föddes vaginalt. Med tvåan sprack jag ganska ordentligt och med trean nästan inget alls. Alla mina förlossningar var bra. Jag kände mig trygg och respekterad och väl omhändertagen. Kanske inte att jag hade kontrollen, men att jag i alla fall var en aktiv agent i det hela.

    Den förlossning som gjorde minst ont var snittet. Min barnmorska hängde med in i operationssalen och höll min hand för min man lyckades svimma och hon lade upp sonen på bröstet så att han fick amma medan de fortfarande sydde ihop mig. 

    Med tvåan bad jag om epidural, men hann aldrig få någon för att han hade så bråttom att komma ut. Samma barnmorska var med den här gången och det kändes väldigt speciellt. Pappan hade strikta instruktioner att sitta ner på en stol och inte svimma och det gjorde han bra. Läkaren som tråcklade ihop mig efteråt var däremot inget charmtroll, men då hade jag ju min baby och det gjorde inte så mycket. På grund av platsbrist så åkte vi hem när sonen var 4 timmar gammal, men det var helt ok.

    Trean kom även hon ut helt naturligt och den här gången så var jag inställd på att inte ta någon bedövning. Jag hade ont om fostervatten så jag blev inducerad och det tog bort lite av stressen med att hinna in till sjukhuset - jag var ju redan där. Pappan däremot fastnade i trafiken när han skulle lämna barnen hos barnvakt och hann precis till sjukhuset mindre än en halvtimme innan bebisen kom ut. 

  • Anonym (Mia)
    Anfield12 skrev 2020-07-13 08:28:07 följande:

    Mina tvillingar togs med snitt eftersom min man och jag valde det. Jag kan verkligen varmt rekommendera snitt, det var en fantastisk upplevelse! Snyggt och prydligt, gjorde verkligen inte särskilt ont och tvillingarna (och jag) mådde toppen!

    Du ska inte lyssna på skräckhistorier, TS. Majoriteten av alla snitt går kalasbra. Jag tror många som pratar ner kejsarsnitt är såna som önskar att de själva vågat driva frågan och nu är lite bittra. Är det snitt du vill ha tycker jag du ska försöka få det. <3


    Det här var väl inget vidare konstruktivitet inlägg. Ts bad oss att berätta våra historier och du förkastar dom och säger åt henne att inte lyssna? Inte så snällt. Jag skulle för allt i världen aldrig utsätta mig för ett snitt igen och jag vet många som känner likadant. Du säger att majoriteten av alla snitt går bra, det klart som sjutton de gör! Det gör de allra flesta vaginala förlossningarna också!

    Hade jag blivit snittad första och andra gången hade jag inte kunnat få de fyra barn jag önskade få då min kropp inte hållt för fyra snitt. Också viktigt att tänka på.

    Jag skulle aldrig sitta och hävda att de som pratar ned vaginal förlossning är de som önskar att de vågat men valde snitt. Varför ska du då sitta och skriva som

    du gör?
  • velig13
    Anonym (Mia) skrev 2020-07-13 16:30:26 följande:

    Det här var väl inget vidare konstruktivitet inlägg. Ts bad oss att berätta våra historier och du förkastar dom och säger åt henne att inte lyssna? Inte så snällt. Jag skulle för allt i världen aldrig utsätta mig för ett snitt igen och jag vet många som känner likadant. Du säger att majoriteten av alla snitt går bra, det klart som sjutton de gör! Det gör de allra flesta vaginala förlossningarna också!

    Hade jag blivit snittad första och andra gången hade jag inte kunnat få de fyra barn jag önskade få då min kropp inte hållt för fyra snitt. Också viktigt att tänka på.

    Jag skulle aldrig sitta och hävda att de som pratar ned vaginal förlossning är de som önskar att de vågat men valde snitt. Varför ska du då sitta och skriva som

    du gör?


    Problemet är att man inte kan föda vaginalt efter snitt (mer än två). Däremot är det inte säkert att man inte kan göra flera kejsarsnitt(jag kommer göra mitt tredje snart).
  • Anonym (Mia)
    velig13 skrev 2020-07-13 17:17:21 följande:

    Problemet är att man inte kan föda vaginalt efter snitt (mer än två). Däremot är det inte säkert att man inte kan göra flera kejsarsnitt(jag kommer göra mitt tredje snart).


    De allra flesta förlossningar har max ett snitt för att få föda vaginalt. Och som du säger.. man vet aldrig hur många snitt man kan göra. Extremt tråkigt att göra två och sen inte bli rekommenderad fler graviditeter fast man vill. Då har man stängt möjligheten för att föda fler.
  • LittleSunshine84
    Anonym (Rädd) skrev 2020-07-13 13:52:09 följande:

    Tack för era historier, vissa positiva och vissa skrämmande, men det är nog så verkligheten är.

    1. Jag är tidigare opererad i buken, operade bort en äggstock för 10 år sedan och har redan ett bikinisnitt. Hur kan det påverka om jag gör ett kejsarsnitt? Är det samma typ av snitt i buken att ta bort äggstock som att ta ut ett barn?

    2. Jag har moderkakan i framvägg, mer riskfyllt?

    Fortsätt gärna skriva era snitt- och förlossningsberättelser!


    Jag var blindtarmsopererad innan första snittet. När jag gjorde snitt nr 2 gick dom in i gamla snittet. Jag har ett lågt snitt som kanske är 15 cm långt? Är jättefint!

    Jag hade moderkakan i framvägg första gången och i bakvägg andra gången. Ingen skillnad alls gällande snittet sa kirurgen.

    Jag hade lite sammanväxningar i buken efter första snittet men det togs bort under snitt två. Inget jag känt ngt av!

    Kämpa för ett snitt, du kan alltid tacka nej till snitt efter att du fått det godkänt :)
  • fjanten

    Nu har inte jag läst allting, men det som hände mig var:

    Otroligt traumatisk första vaginal förlossning. Fick i princip kontrakt om snitt redan innan jag blev gravid med andra barnet (för att våga). När jag sedan blev gravid hölls inte kontraktet, för regionen hade då beslutat att här godkänns inga snitt av humanitära skäl. Så den gubben gick inte. Jag fick istället beviljad igångsättning, men det drog igång av sig självt veckan innan. Och andra förlossningen blev helt annorlunda! Traumatisk på sitt sätt (en del av min problematik är när förlossningen börjar hemma, för jag får pang-bom tvillingvärkar och ptsd till en våldtäkt jag varit med om). Ändå är jag glad att andra barnet blev vaginal, för annars hade risken varit att det inte skulle blivit ett tredje barn. Och den tredje förlossningen var en dröm (igångsättning). Är nu gravid med fjärde barnet, och har gått från förlossningsrädd till att längta till nästa förlossning!

    Är 100 % för kejsarsnitt av humanitära skäl, men för mig blev det i slutändan ändå bra som det blev utan snitt

  • Anonym (Rädd)

    Tack åter igen för alla svar!

    Under förlossningen 2013, mitt under kaoset, så hann jag ha "ett litet moment" med mina tankar. Jag sa till mig själv:" LOVA att aldrig föda vaginalt igen, hur många år det än går, även om du inte minns exakt HUR ont det gjorde så gör aldrig om det här igen,ALDRIG!"

    Minns att jag skrek " jag har ångrat mig, jag vill inte ha barn" och att jag verkligen menade det. Jag kämpade för mitt liv under förlossningen, det kändes så.

    Jag var så förbannad på alla jag kände som fött flera barn och undrade vad f*n det var för fel på dom! HUR kunde man göra om detta medvetet?

    Var arg på min stackars mamma, skrek att jag var besviken på att hon inte varnade mig, att hon kunde ha räddat mig från helvettet jag gick igenom. Var besviken på alla kvinnor jag kände.

    När man la honom på mitt bröst så sa jag " kan någon ta honom från mig" och man lyfte bort honom. Jag orkade inte hålla i honom för mitt underliv gjorde så ont, smärtan var inte alls över. "Så fort barnet läggs på ditt bröst så glömmer du smärtan" sa alla. Smärtan plågade mig i 2 veckor och jag kunde inte ta hand om mitt barn.

    Vi fick en sorglig start jag och min bebis. Vill inte göra om det och det sorgliga är att jag kanske är tvungen.

    BF om 8 veckor. Har fått 1 möte hittills.

  • Anonym (Grad)
    Anonym (Rädd) skrev 2020-07-13 20:05:48 följande:

    Tack åter igen för alla svar!

    Under förlossningen 2013, mitt under kaoset, så hann jag ha "ett litet moment" med mina tankar. Jag sa till mig själv:" LOVA att aldrig föda vaginalt igen, hur många år det än går, även om du inte minns exakt HUR ont det gjorde så gör aldrig om det här igen,ALDRIG!"

    Minns att jag skrek " jag har ångrat mig, jag vill inte ha barn" och att jag verkligen menade det. Jag kämpade för mitt liv under förlossningen, det kändes så.

    Jag var så förbannad på alla jag kände som fött flera barn och undrade vad f*n det var för fel på dom! HUR kunde man göra om detta medvetet?

    Var arg på min stackars mamma, skrek att jag var besviken på att hon inte varnade mig, att hon kunde ha räddat mig från helvettet jag gick igenom. Var besviken på alla kvinnor jag kände.

    När man la honom på mitt bröst så sa jag " kan någon ta honom från mig" och man lyfte bort honom. Jag orkade inte hålla i honom för mitt underliv gjorde så ont, smärtan var inte alls över. "Så fort barnet läggs på ditt bröst så glömmer du smärtan" sa alla. Smärtan plågade mig i 2 veckor och jag kunde inte ta hand om mitt barn.

    Vi fick en sorglig start jag och min bebis. Vill inte göra om det och det sorgliga är att jag kanske är tvungen.

    BF om 8 veckor. Har fått 1 möte hittills.


    Utifrån det du beskriver så upplever jag det som att du innerst inne vill ha ett snitt?

    Om det är så så gör allt för att få det.

    Jag har sagt det förut, gråt, skrik, bf hysterisk. Det är nog tyvärr det som är vägen till att få beviljat.

    Det kan ju också svara få att bara faktumet att du får beviljat gör att du kan andas ut och ändrar inställning. Isf är det inget som hindrar dig från att föda vaginalt.

    Jag förstår verkligen att din upplevelse var hemsk och jag vill återigen uppmana dig att kriga för samtalshjälp NU. Det behöver inte vara aurora utan bara vanlig kurator.
  • Anonym (f)
    Anonym (Rädd) skrev 2020-07-12 18:10:46 följande:

    *Ni som har gjort kejsarsnitt kan ni berätta hur det var, tiden efter?

    * Ni som gjort båda två, vilket skulle ni välja om ni fick barn igen?

    *Är andra förlossningen lättare än första?

    Födde barn 2013 och är fortfarande extremt traumatiserad, jag sprack ganska mycket och kan bara minnas att jag skrek och grät som att jag blev knivhuggen. Min förlossning ses dock som normal och jag kämpar nu med att få snitt för bebis nr 2.

    Finns många trådar här på FL om detta men många är mer än 10 år gamla. Berätta gärna vad ni tycker om KS och vaginal förlossning!



    Jag tycker mitt kejsarsnitt var fint jämfört med förlossningen. Det gick fort. Jag hade lite smärta i ovandelen av kroppen under operationen, man kan tydligen få så om man har ryggmärgsbedövning, men inget som går att jämföra med förlossning.

    Jag skulle välja kejsasnitt igen, trots att man hade rätt ont i några dagar efteråt. Upplevde ändå det som en mer hanterbar smärta jämfört med värkar och allt som kom med det, jag fick riktigt stora bristningar och sydde både utanpå och i livmodern. 
Svar på tråden Kämpar med livet för att få snitt, men är det värt det?