Inlägg från: Anonym (sådär) |Visa alla inlägg
  • Anonym (sådär)

    Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?

    Anonym (Sara) skrev 2020-11-11 01:37:07 följande:
    Hur är det att lyfta frågan ett snäpp?

    Nej, jag har inget emot om folk flirtar med min partner under förutsättning att de respekterar ett nej från honom (precis samma gäller för övrigt om han vore singel). Jag har inget behov av en sådan överenskommelse.

    Däremot tycker jag att det är väldigt märkligt om man flirtar med någon när partnern är med eller om man är nära vän med partnern. Det skulle jag tycka vore lite genant (av den som flritade alltså).
    Varför spelar det roll om partnern är med? Enligt dig gör ju den som flirtar inget fel?

    Varför spelar det roll om det är en vän? Om att ligga med en upptagen person är rätt så kvittar det väl om man är vän med personens partner eller inte?
  • Anonym (sådär)
    Akidoki skrev 2020-11-11 10:56:01 följande:
    Nej, det är inte värt att sträva efter, eller för den delen att lyfta det ett snäpp, då i den här diskussionen det är den otrogna mannen och en kvinnlig älskarinna som är huvudfokus.

    Kvinnan är inte ansvarig för mannens beteende, och om det ska lyftas ett snäpp ska vi lägga samma ansvar på män. De är inte bara ansvariga då för att själva vara trogna, men också för att inte STJÄLA kvinnor.

    Eller också kan var och en få äga sig själva och ansvara för sig själva.

    Men jag har förstått att det är alldeles för liberalt för somliga.
    Frågan är inte en könsfråga, frågan handlar om man har eller inte har ett ansvar för vad man väljer att delta i och vilka konsekvenser det får för de som drabbas.

    Och när pratar om att lyfta frågan till ett samhällsplan så menar man att lyfta frågan om ansvar för hur man väljer att bete sig mot andra människor avsett vilket kön de har.

    Men att bry sig om vad man deltar i att göra mot andra är kanske för liberalt för somliga.
  • Anonym (sådär)
    Anonym (Sara) skrev 2020-11-11 13:12:59 följande:
    Att flirta med nån när partnern är med (om det inte bara är en allmän flitig stämning) gåt emot normala umgängesnormer. Fo.k som bryter mot dem uppfattas ofta som lite pinsamma, som att slicka ren tallriken på middagsbjudningen typ.

    Har inte ett exakt svar på varför men vi har ju massa såna sociala små regler för oss.

    Varför det är skillnad om det är en vän eller ej har jag ju föklarat tidigare i tråden. Samma förklaring nu som då.
    Och varför tror du det går emot normala umgängesformer?

    Varför tror du dessa sociala regler öht existerar? Kan det ha något med moraliska värderingar att göra kanske?
  • Anonym (sådär)
    Anonym (Sara) skrev 2020-11-11 13:12:59 följande:
    Varför det är skillnad om det är en vän eller ej har jag ju föklarat tidigare i tråden. Samma förklaring nu som då.
    Menar du inlägg  #272
    "Gissningsvis blivit väldigt ledsen och besviken på min vän.
     
    Jag tycker självklart att det är ett extremt dåligt beteende att som vän göra något som man vet sårar vännen (ha sex med hennes man och ljuga om det och hålla det hemligt)."

    och inlägg #286
    "Hon har ingen redovisningsplikt för sitt sexliv. Men som vän borde hon inte göra sake? som sårar mig. Som att ha sex med min man och ljuga och luras. Det är väl ett ansvar man har för varandra i en vänskapsrelation tycker jag.
    Jag tycker också att du gör fel när du påstår att jag sagt saker som jag inte sagt. Då är det inget roligt att diskutera. Det är bara otrevligt tycker jag."

    Och där kanske du har svaret på varför det inte är socialt accepterat att ragga på andras partners? För att man vet att ligga med någon annans partner är sårande för den som blir bedragen?
  • Anonym (sådär)
    Anonym (Sara) skrev 2020-11-11 13:55:35 följande:
    Ja absolut har det med moral att göra, det har väl de flesta sociala normer på nåt plan. Det anses väl gränslöst och omdömeslöst och det är ju inte kvaliteter som anses fina för det mesta.
    Japp det tror jag oxå. 

    Och om var och en av oss anses ha ett ansvar för att inte bete oss gränslös, omdömeslöst och omoraliskt mot andra så kan man ju inte påstå att man inte har något ansvar för vad man väljer att göra, eller hur?
  • Anonym (sådär)
    Akidoki skrev 2020-11-11 15:53:46 följande:
    Jag gör inte din text till en könsfråga. Tråden har gjort frågan till en könsfråga.

    Tråden du skriver i.

    Att ansvara kollektivt för andras förhållanden ter sig synnerligen konservativt. Speciellt som TRÅDEN problematiserar älskarinnor. Kvinnor ska kollektivt ansvara för att män inte är otrogna, i vanlig ordning.

    Du har inte i din text vilken jag citerade ursprungligen gjort någon annan avgränsning eller för den delen breddning.

    Om du vill äga din partner gäller ju bara att ni är överens om det.

    Men någon frihet för henom innebär det ju inte.

    Det finns folk till allt.
    Fast intressant nog har INGEN annan än du gjort den kopplingen. Alla har varit medvetna om att ansvar för sina handlingar är könsneutralt och diskussionerna .har mest kretsat kring om man har eller inte har ett ansvar. 

    Men enligt dig så det tråden som gör det till en könsfråga, märkligt då att det bara är du som gör den kopplingen?
  • Anonym (sådär)
    Ess skrev 2020-11-11 16:50:10 följande:
    Hennes partner, OM hon har någon.
    Eller personen som hon deltagit i att bedra. Hon har ju trotts allt deltagit i att se till så det blev som det blev och då är det inte mer än rätt att hon får ta sin del av skiten.
  • Anonym (sådär)
    Akidoki skrev 2020-11-11 18:05:51 följande:
    Anonym (sådär) skrev 2020-11-11 17:06:08 följande:

    Eller personen som hon deltagit i att bedra. Hon har ju trotts allt deltagit i att se till så det blev som det blev och då är det inte mer än rätt att hon får ta sin del av skiten.


    HON har ju trots allt deltagit i...

    Är det något annat du vill att jag förklarar för dig?
    Japp, för tråden handlar om älskarinnor och inte älskare. Hade det varit ombytta roller så hade HAN deltagit i en otrohet, och därmed är deltagande i andras handlingar könsneutralt (som flera försökt förklara för dig).

    Att du sen ser allt genom könsglasögon och tror att allt är en könsfråga och missar därmed själva poängen i diskussioner är snarare ditt problem.

    Är det något annat du vill att jag förklarar för dig? 
  • Anonym (sådär)
    Anonym (Sara) skrev 2020-11-12 05:41:09 följande:
    I en diskussion om ansvar och moral?

    Vi diskuterar ju inte "vad de flesta " tycker utan vad vi tycker. Men naturligtvis har var pch en rätt till sina känslor,, sina upplevelser och sin egen moraliska kkmpass.

    Självklart spelar inte vad jag tycker någon roll för vare sig den som är otrogen, blir bedragen eller har en relation med någon bedragen. Men det är ju våra åsikter som vu diskuterar här.

    Kopplingen mellan att lägga hela akulden på att vara otrogen på den som faktiskt är otrogen och på en som blir bedragen har jag väldigt svårt att se. Det är ju juat att föraölver ansvret till nån annan än den som faktiskt "begår otroheten" som jag är emot.
    Nja, fast sociala koder och moral är inget som var och en hittar på själv som man känner för. En omoralisk handling blir inte rätt bara för att personen själv tycker det.

    Dessutom avgörs medhjälp och medskyldighet inte av vad en person tycker utan av handlingen i sig. Man slipper inte ansvar för deltagande i en handling bara för att man själv tycker det var ok.

    Så det handlar ju inte enbart om vad man själv tycker.

    Det är fortfarande ingen som lägger ansvaret för otroheten på någon annan, det som diskuteras är fortfarande delaktighet.

    Om din kompis knullar din man så har hon varit delaktig i hans otrohet. Att du känner dig sårad och sviken av BÅDE henne och din man betyder inte att du lägger hela skulden på henne, det är fortfarande din man som varit otrogen mot dig, men din kompis valde att delta i det.
  • Anonym (sådär)
    Anonym (Sara) skrev 2020-11-12 10:29:22 följande:
    Det är väl just det som moral är. Ett ställ ingstagamde om vad som är rött och fel. Där kan förstås olika människor ha olika åsikter, olika moralsyn.

    Människor har ju massor med olika åsikter gällande etiska frågor. Frågor om pacifism, dödsstraff, abort osv är bara några få.
    Nejdå, moral är inte individuellt, moral är vad samhället anser vara rätt eller fel, inte vad personen själv tycker är rätt eller fel. När en persons egna värderingar avviker från samhällets värderingar anses personen vara omoralisk trotts att personen själv anser sig vara moralisk.

    Det är ju inte så att var och en kan hitta på sin egen individuella moral precis som man själv behagar för stunden och sen kommer alla acceptera det.

    Personer kan ha ÅSIKTER om moral men vad som anses vara rätt eller fel avgörs inte av individen. En pedofil slipper inte undan bara för att han själv tycker hans agerande är korrekt enligt hans egna moral. Och det är ju ganska självklart egentligen, för när man gör saker som påverkar andra så är det ju DERAS värderingar man kommer dömas efter inte sina egna. Sina egna åsikter kan man enbart applicera när man gör saker mot sig själv.
Svar på tråden Ni som har stulit någon annans man - säger inte samvetet någonting?