• Anonym (Undrande)

    Vad tusan har hänt med svenska skrivkunskaper?

    I var och varannan text man läser så särskriver folk. Går ren inflation i detta. I artiklar skrivna av s k journalister kan man se felstavningar.

    Personligen tycker jag det är extremt pinsamt med vuxna människor som inte vet att man inte särskriver och det ska inte krävas ett rättstavningsprogram för att man ska ha en chans att få en text korrekt stavad. 

    Vad har hänt? Är det att man är van vid engelska och därför särskriver? Har svårt att tro att alla särskrivare kan skylla på detta. Är det dom inbyggda rättstavningens fel så folk är så vana att saker autokorrigeras att dom inte bryr sig om att kunna stava själva?

    Och sen vad gäller ungdomar och deras text när dom skriver för hand... Det ser ju för j*vligt ut i dom allra flesta fall. Jag har aldrig tyckt att jag har nån vidare tjusig handstil men ungdomarna slår man med hästlängder för dom textar ju allt och definitivt inte snyggt.

  • Svar på tråden Vad tusan har hänt med svenska skrivkunskaper?
  • Anonym (5:a)
    Aniiee skrev 2020-10-19 19:41:16 följande:
    Liten annekdot, som kanske pekar på att det inte är nytt.

    När jag gick i 2an blev jag jätteledsen och sur på min lärare för hon vägrade rätta mina skrivfel. Hon förklarade för mamma och mig att hon inet fick rätta skrivfel för skolverket hade bestämt att det var viktigare att men förstod vad som menades än att det var rätt. Jag var alltså 8 år och ville lära mig skriva rätt men jag fick inte... Mamma rättade mina skriverier istället. Hur mycket det nu hjälpte. Idag är jag 35, så det är över 25 år sedan och så vitt jag märkt på min bror, som är lärare, och syskonbarn så är det fortfarande så, i alla fall på ideologisk nivå. Brorsan får till exempel inte rätta felstavningar, syftningsfel osv som hans elever gör, för han är inte språklärare. Rättsrkivning är kanske inte lika viktigt i matematik och naturämnen, eller något.
    Så gräsligt att eländet började redan då. Jag är 52 och vi hade både rättstavning, välskrivning och skrivstil i skolan. Visserligen nya skrivstilen men ändå. Lärde mig den gamla av pappa.
    Jag förundras mer och mer över inte bara stavfel utan helt fel ord som sagt. Själva språket blir ju fel! Är det så knäppt i skolan numer får jag väl själv lära mina barn både läsa och skriva och stava rätt. Tycker det är jätteviktigt nämligen.
  • Anonym (5:a)
    Anonym (Skrivkunskaper) skrev 2020-10-19 20:50:29 följande:
    Många nuförtiden skriver dem när det ska vara de, eftersom de tror att det är mer korrekt än att använda dom. Men använder man dem när det inte ska stå dem, så ser det ju mycket värre ut än att använda sig av dom i båda fallen istället.

    Dem gick hem ser jag ofta istället för De gick hem. Jag förstår inte hur det kan vara så svårt att skilja på de och dem, när det går bra att skilja på jag och mig och du och dig.
    Det är nog det värsta felet av alla- det där sabla dem! Mitt språkcentra får en stroke varenda gång jag ser det! Dem äter. Nä, dem äter inte alls! Byt ut dem mot oss och se hur jävla bra det ser ut. Och låter. Tyvärr ser jag det inte bara här och på F.B utan även i tex tv-menyer. Dröjer väl inte länge innan det dyker upp i tidningar också. När vi hade dagstidning var det stavfel i varje tidning. Jag blev galen varenda gång. Men det är väl för att korrekturläsningen försvann och då slinker det igenom en massa fel. Och då menar jag inga tryckfelsnisse-fel utan just sånt jag nämnt innan. "I stort sätt var hon den ända dem åt middag med". Jag betackar mig.
  • Anonym (Skrivkunskaper)

    Haha, jag skulle faktiskt vilja jobba som korrekturläsare. :) Synd att det inte anses viktigt med rättstavning och goda grammatikkunskaper längre.

    Jag kan känna sådan irritation över syftningsfel och stavfel att jag inte orkar läsa klart texter för att se vad de handlar om när jag stöter på dem.

    Så fort någon använder å istället för och, eller ja istället för jag- exempelvis, så blir jag så irriterad att jag struntar i att fortsätta läsningen.

  • Anonym (Undrande)

    Skönt att det inte bara är jag som märker av förfallet.

    Vad gäller just skrivstil kan jag tycka det är väldigt ineffektivt att behöva lyfta pennan som man gör när man textar. Är det ingen som tänkt på det? Nån som förresten vet varför skrivstilen försvann från skolan?

    Det där med syftningsfel märkte jag av en hel del tidigare framför allt i uppgifter från barnens mattelärare. Det var helt omöjligt att veta exakt vad uppgiften gick ut på eftersom texten gick att tolka på flera olika sätt. Var grymt frustrerande.

  • Anonym (Blatten)

    Jag är inte svensk och kom hit som vuxen. Ändå förfäras jag av hur lite värde svenskarna lägger i sitt språk som kulturarv. Myndigheterna sänker ribban något enormt med sk lättlästa versioner och epidemin av vart, dom och särskrivningar skär in i mig som har ett helt annat modersmål. Uppläsningsprogram som är tänkta att hjälpa funktionshindrade missbrukas i youtubeanda, ingen orkar läsa, folk vill lyssna.

    Det blir korkade generationer som har en attention span som en guldfisk.

  • ToniErdmann

    Språkliga förfallet är enormt och återfinns snart överallt.

    Kan exempelvis vara en text från myndighet som är skriven på barnspråk.

    Särskrivningar har blivit så vanliga att man knappt tror det är sant utan man kan istället tro att det handlar om en form av avancerad ironi när någon vuxen skriver "jätte bra".

  • Anonym (Blåbär)

    Min mans yngsta kusin 19år är mycket smart men kan inte stava utan han skriver orden som det låter. Vilket självklar leder till stavfel. Jag blev paff när jag såg alla hans stavfel.

    Men han är väldigt teknisk och it kunnig och på hans skola så har de alltid jobbat med datorer och sen hans laptop när han kommer hem. Allt sker på datorer för honom. Så då försvinner behovet att kunna stava pga att stavkontroll finns på datorerna som stavar allt åt honom.

    Han sa även att han aldrig har behövt skriva uppsatser på papper med en blyertspenna. Så den vanan hade han inte heller.

    Så detta är mer eller mindre den nya utvecklingens fel. De lär sig skriva när de är små men sen så använder de bara datorer. Tråkigt men så är det på hans skola. Kan tänka mig de flesta är likadana.

  • Anonym (Någon)

    ?De? och ?dem? är visserligen synnerligen irriterande.

    Men något som retar gallfeber på mig är det nya felet ?en?!

    Kan en gå dit? Kan en göra så? Kan en få fråga?

    ?Man? eller ?jag? för tusan, hur svårt kan det vara?!

  • Anonym (Någon)

    På tal om att skriva ordentligt.

    Vet inte vad som hände i texten ovan, blev visst dubbelt radavstånd och frågetecken istället för citationstecken.

  • Flash Gordon
    Anonym (Undrande) skrev 2020-10-19 22:21:43 följande:
    Skönt att det inte bara är jag som märker av förfallet.

    Vad gäller just skrivstil kan jag tycka det är väldigt ineffektivt att behöva lyfta pennan som man gör när man textar. Är det ingen som tänkt på det? Nån som förresten vet varför skrivstilen försvann från skolan?

    Det där med syftningsfel märkte jag av en hel del tidigare framför allt i uppgifter från barnens mattelärare. Det var helt omöjligt att veta exakt vad uppgiften gick ut på eftersom texten gick att tolka på flera olika sätt. Var grymt frustrerande.
    Att skriva med penna i allmänhet och att skriva skrivstil i synnerhet antas idag ta upp för mycket energi från barnets försök att lära sig stava rätt - vilket ju också går ... sådär.

     Det finns något i skolan som heter "att skriva sig till läsaning" (ASL) där knappandet på datorn ska ge texter som intresserar ungarna för att läsa - två olika moment i ett alltså. 

    Förr var det skrivträning, bokstav för bokstav och så var det läsning, kapitel för kapitel.

    ASL är en norsk metod som är på modet nu. Om 20 år kommer vi att titta tillbaka på den och fundera på vad f*n vi höll på med?

    Så här
    www.aftonbladet.se/relationer/a/p6BrGR/lar-sig-skriva-utan-penna
Svar på tråden Vad tusan har hänt med svenska skrivkunskaper?