• Anonym (Undrande)

    Vad tusan har hänt med svenska skrivkunskaper?

    I var och varannan text man läser så särskriver folk. Går ren inflation i detta. I artiklar skrivna av s k journalister kan man se felstavningar.

    Personligen tycker jag det är extremt pinsamt med vuxna människor som inte vet att man inte särskriver och det ska inte krävas ett rättstavningsprogram för att man ska ha en chans att få en text korrekt stavad. 

    Vad har hänt? Är det att man är van vid engelska och därför särskriver? Har svårt att tro att alla särskrivare kan skylla på detta. Är det dom inbyggda rättstavningens fel så folk är så vana att saker autokorrigeras att dom inte bryr sig om att kunna stava själva?

    Och sen vad gäller ungdomar och deras text när dom skriver för hand... Det ser ju för j*vligt ut i dom allra flesta fall. Jag har aldrig tyckt att jag har nån vidare tjusig handstil men ungdomarna slår man med hästlängder för dom textar ju allt och definitivt inte snyggt.

  • Svar på tråden Vad tusan har hänt med svenska skrivkunskaper?
  • AndreaBD
    hammarhajen skrev 2020-10-20 05:51:56 följande:

    Ser man korrekt skriven text så lär man sig till slut, i de flesta fall. Men människor idag läser inte på fritiden på samma sätt som förr. Man lägger över ansvaret helt på skolan, både för de egna barnen och för språkutvecklingen i samhället, utan att tänka på att där man nu sitter med platta och TV på sin lediga tid satt man förr ofta med böcker. Klart att det märktes. 

    Självklart läste inte alla förr heller, men betydligt fler läste när de fick en stund över. En kvart innan middagen var klar, innan man skulle somna, på tåget till skola/jobb, när man vaknade före resten av familjen på helgen...

    Nyheterna kom till en via morgontidning, nu lyssnar man i mobilen på bussen istället eller ser en webbsändning när man äter frukost.

    I många familjer har godnattsagan ersatts av TV-mys tillsammans.

    Allt ovan är både av godo och ondo, men oavsett hur man ser på saken kan inte skolan kompensera bort bristen på fritidsläsning, hur gärna man än vill.


    Precis så är det.
  • Limeblad
    Anonym (Annika) skrev 2020-10-20 18:46:19 följande:

    Yes, det beror ju på att rättstavningsprogram inte rätta särskrivningar då det inte är felstavat i sig utan bara ihopsatt fel. Rättar heller inte alla fel, grammatik mm. Och ärligt talat så förstår jag inte hur man kan bli så irriterad över detta. De som skriver dessa fel bryr sig ju ändå inte. Det är inte så viktigt egentligen. Ibland skriver jag fel, jag ser det inte, men ni gör det, finns inte så mycket att göra åt det.


    Det är ett problem när bristerna är sådana att det inte går att förstå vad skribenten vill förmedla.
  • Aniiee

    Det känns lite som en paradox, här. Svenska skolan vilar sin inställning till språkundervisningen att det viktiga är att kommunicera. Det är därför svenska skolan ägnar sig mindre åt grammatik och skrivkunskaper och mer åt samtal. Men det är ju även superviktigt att kunna kommunicera skriftligt i olika sammanhang och av olika skäl. Att inte lära ut skriftspåket på ett bra sätt och lägga åtminstone ett mått av "viktighet" i det är att neka eleverna viktiga verktyg för att kommunicera.

    Mitt huvud gör ont nu.


    Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut.
  • FuckGoggleAskMe
    Aniiee skrev 2020-10-20 19:49:20 följande:

    Det känns lite som en paradox, här. Svenska skolan vilar sin inställning till språkundervisningen att det viktiga är att kommunicera. Det är därför svenska skolan ägnar sig mindre åt grammatik och skrivkunskaper och mer åt samtal. Men det är ju även superviktigt att kunna kommunicera skriftligt i olika sammanhang och av olika skäl. Att inte lära ut skriftspåket på ett bra sätt och lägga åtminstone ett mått av "viktighet" i det är att neka eleverna viktiga verktyg för att kommunicera.

    Mitt huvud gör ont nu.


    Det fanns en kampanj för många år sedan som gick ut på att - skriv som du talar. Tanken bakom var god, man skulle inte dra sig för att skriva till någon myndighet eller liknande, och tro att man måste skriva högtravande och använda krångliga ord bara för det, men den där kampanjen gick nog hem lite för bra ... 
    Absolut, det är otroligt viktigt att ge barn en ordentlig grund i skriftlig kommunikation, så de kan uttrycka det de vill och inte bli missuppfattade. 

    Försöker också att lära min son att det är viktigt att skriva tydligt och fint, så inte poäng dras av för att läraren inte kan läsa vad han skrivit ... men det går inget vidare. Jag kämpar på. Däremot stavar han otroligt bra och är bra på grammatik (på  engelska alltså, han går på engelskspråkig skola, däremot stavar han som en kratta på svenska, så det får vi ta senare), men det spelar ju mindre roll om det är problem med att läsa det han skrivit. 
  • Anonym (Annika)
    Anonym (Anonym) skrev 2020-10-20 18:51:16 följande:

    Jag pratar inte bara om särskrivningar så klart. Däremot är din inställning precis det som är fel i den här frågan. Det handlar om läsförståelse och tydlighet mer än att man ska vara språkligt korrekt. Dessutom handlar det också om vilket intryck man gör på andra. Undersökningar bland rekryterare visar att ungefär hälften av dem direkt skulle slänga en ansökan som var dåligt skriven, utifrån språket. Ytterligare en liten andel skulle vara tveksamma att kalla en sådan person på intervju, de skulle hamna längst ner i högen. Inte så viktigt egentligen... Nej nej. Visst.

    Du kan förbättra ditt språk, du är en bildbar människa! Det är bara ren lathet och möjligen rädsla eller dåligt självförtroende som ligger bakom ett uttalande om att det inte finns mycket att göra åt saken.


    Ja om jag har intresset för det ja, om jag skulle vara intresserad finns ingen undervisning ändå för just detta. Glöm att man lär sig detta i "svenska". Hjälper inte att läsa böcker heller.
  • Anonym (Annika)
    Limeblad skrev 2020-10-20 19:36:26 följande:

    Det är ett problem när bristerna är sådana att det inte går att förstå vad skribenten vill förmedla.


    Ja men när det inte är så stora brister.
  • Åsa

    Folk i allmänhet skrev inte särskilt bra för trettio eller femtio år sedan heller. Men då slapp man se det då kreti och pleti inte skrev för hela världen att läsa via internet. Vi har säkert alla någon äldre släkting som själv var duktig på detta och beklagar sig över dagens ungdom, men hon har förmodligen aldrig sett hur många av hennes generationskamrater egentligen skrev.
    Vad gäller särskrivning har säkert engelskan förstärkt den tendensen i svenskan på senare år men den har gamla anor, finns gott om särskrivningar i äldre texter innan skriftspråket standardiserades.
    Jag är själv en glad språkpolis ibland men man får inse att vi alla har våra käpphästar. Du har särskrivning, någon annan kanske har att man inte kan skilja på de/dem utan måste ersätta dem med "dom" (vilket förvisso är bättre än att skriva "dem läser" och liknande).

  • Anonym (Anonym)
    Anonym (Annika) skrev 2020-10-20 21:29:30 följande:
    Ja om jag har intresset för det ja, om jag skulle vara intresserad finns ingen undervisning ändå för just detta. Glöm att man lär sig detta i "svenska". Hjälper inte att läsa böcker heller.
    Nej, är du inte intresserad av att lära dig det som är rätt så inte tänker jag tvinga dig, det är din huvudvärk, men sitt inte och påstå att det inte finns något man kan göra för att lära sig även i din ålder. Eftersom jag själv är just svensklärare så vet jag att läsa böcker faktiskt hjälper, det är en av grunderna för att få en känsla för språk och för att få språkträning.
  • Anonym (Trykfelsnisse)

    Ok ... har väl fler käpphästar än de flesta då tydligen...
    Ett exempel är:
    Han är EN advokat
    Hon är EN polis - o.s.v
    På svenska är man advokat, polis, läkare, städare, chaufför eller vad man nu är.
    Ytterligare ett exempel på influens utifrån.
    Tycker det är rätt kul att en skateboard på Island är en hjul-brettur (eller var i.a.f)

  • Anonym (Hmm)

    Jag skulle bli överlycklig om min åttaåring någon gång lär sig att läsa och skriva åtminstone lite hjälpligt. Just nu kan hon läsa och skriva sitt namn och några till korta ord. Det kanske aldrig  blir mer än så, det är omöjligt att veta.

    Löjligt att hålla på att klanka på folk, man får väl var nöjd om de kan skriva så det går att tyda vad de menar.

Svar på tråden Vad tusan har hänt med svenska skrivkunskaper?