Inlägg från: Så allting gick |Visa alla inlägg
  • Så allting gick

    Regeringens el-fiasko

    KillBill skrev 2022-11-07 08:00:47 följande:

    Du visar din okunnighet när du påstår att våra elpriser inte är kopplade till Putins krig i Ukraina / att Putin stryp tillgången på naturgas i Europa. 


    - Sverige är Europas största exportör av el (Sverige har det senaste året exporterat nästan 7 gånger så  mycket el som importerats)
    - Sverige har aldrig tidigare importerat så lite el som det senaste året
    - Priset på el har ökat lika mycket eller mer i Danmark, Finland och Norge än i Sverige.

    I diagrammet nedan ser du hur den svenska importen av el har utvecklats över tid. Varje stapel visar elimporten under 12 månader.  


    Nu gav du inget svar på en mycket enkel fråga? tänkte istället för att kopiera en massa text som vissa gör är det bättre och gå ner till lekmannanivå och ta mycket enkla frågor, kopiera texter och ta från olika experter ger inget riktigt svar, det ger bara ytligare åsikter som bygger på personliga uppfattningar.

    Om sverige skulle haft ett stort överskott i söder, skulle priset stiga på samma sätt? exempel var alla hushåll har sitt egna vindkraftverk som producera överskott på el.
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-07 08:00:47 följande:

    Du visar din okunnighet när du påstår att våra elpriser inte är kopplade till Putins krig i Ukraina / att Putin stryp tillgången på naturgas i Europa. 


    - Sverige är Europas största exportör av el (Sverige har det senaste året exporterat nästan 7 gånger så  mycket el som importerats)
    - Sverige har aldrig tidigare importerat så lite el som det senaste året
    - Priset på el har ökat lika mycket eller mer i Danmark, Finland och Norge än i Sverige.

    I diagrammet nedan ser du hur den svenska importen av el har utvecklats över tid. Varje stapel visar elimporten under 12 månader.  


    Vi kan även utgå från din skala du hänvisar till, dvs samma tid.

    Skulle elpriset varit lägre om söder haft större kapacitet att producera egen el dvs i SE3 O SE4.

    Om du vill kan vi använda oss av energiforsk, tänkte du länkade ovan till Daniel Hirsch på energiforsk, Kan vara bra o tar deras åsikter i frågan, dvs högre eller lägre pris under din tidskala med mer elproduktion. Om nu frågan ska handla om kunskap eller okunskap. kanske ett bra tillfälle o reda ut vad som är vad.

    Eller handlar det bara om att framhäva sina politiska färger? där vi vet putinpris står för sosse/MP.
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-07 16:16:59 följande:

    Jag känner mycket väl till Energiforsk. Menar du deras studie som innan de stora prisökningarna tidigare i år kom fram till att mer vindkraft eller kärnkraft i SE4 hade kunnat ge 30?50% sänkta priser?  Det resultatet tror jag ingen ifrågasätter. Det senaste året har dock Putins krig och stopp av gasförsäljning till EU resulterat i att elpriserna i södra Sverige har ökat med flera hundra procent. Och då är 30?50 % sänkning av den prisnivå som gällde tidigare (innan prisökningarna) inte särskilt mycket. 


    Nu handlar det om kunskap, du har själv satt ribban.

    Du vet med kunskap måste man även räkna med överföringskapacitet, och det handlar inte bara om överföring mellan SE1-2 till SE3-4 utan även överföring till utlandet, vad har den för kapacitet? hur mycket kan vi leverera till europa? fungerar på liknade sätt som SE1-2 inte heller kan föra över hur mycket som helst till SE3-4.
    Ungefär liknade som nämna vattenkraft är billigt i SE1, men den blir inte lika billig i SE4 en kall vinterdag. vad har hänt med överföringskapaciteten, varför har den uppstått? vi vet man införde elområden för att se vart dessa uppstår, dvs dessa pengar ska betalas tillbaka till el kunder.(högkostnadsskyddet)
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-07 18:34:37 följande:

    Det spelat inte någon roll om du jämför elprisutvecklingen i Sverige elprisutvecklingen i södra Norge, Danmark eller Finland prisökningen har där varit lika stor eller större. Inget av våra grannländer skyller ökade elpriser på ägarna av de svenska kärnreaktorer som stängde för ett par år sedan..


    Jaha det tror du? Hur fungerar det för finnarna att leverera ström via Norges nya fina kablar till dansken o tysken? vart uppstår flaskhalsen? om inte i Sverige, inte ens Forsmark når fram fullt ut. visst är det det konstigt att det även finns en öst-västlig riktning inom se3-4 som inte fungerar helt plötsligt sista åren.
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-07 20:29:26 följande:

    Tror? Det är så det är. Norrmän, finnar och danskar har fått se sina elpriser öka lika mycket som svenskar i södra Sverige. Påstår du något annat ljuger du.


    Sverige har det senaste året haft rekordlåg import av energi (väsentligt lägre import än på den tiden alla reaktorer i Ringhals och Forsmark var igång). Sverige har under året blivit Europas största nettoexportör av el.


    Nå så är det inte, vad du vill hänvisa till är att man typ kan straffa ett elområde för man inte kan leverera vidare, att Finland inte fick exportera till Norge o Danmark ska vara Svenskens fel, där man högljudd ska uttrycka sitt missnöje för man inte får hjälpa till o sänka elpriset. Nå nä så fungerar det inte.

    Det var varmt o fint ute, även vindstilla, norsken hade lite vatten, finnarna hade överskott på el, importera från SE1 fick överskott i södra Finland, men kunde inte exportera för att hjälpa till, Sverige utgjorde en flaskhals, det var inte norsken och det var inte dansken,  det var Bellman som utgjorde korken i systemet.

    Men Bellman kan inte straffas för att sossarna har ställt till det.
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-07 23:04:21 följande:

    Varför byter du hela tiden fokus? Om du kontrollerar hur elpriset har utvecklats i de nordiska huvudstäderna de senaste 4 åren ligger Stockholm bäst till. Den streckade svarta grafen visar prisutvecklingen i Stockholm. de övriga graferna visar i tur och ordning Köpenhamn, Helsingfors och Oslo.  Det är tydligt att det är du som är den som fablerna..



    Jag tittar på Sverige som har haft 12 kärnreaktorer, en av anledningar till att man har många är för driftstörningar, ungefär liknande som för vindkraft, det fungerar inte med några enstaka.

    Tar man sedan Svenska kraftnät man har det övergripande ansvar för att få elen i Sverige och fungera, deras strategi chef har flera gånger sagt offentligt att vi behöver ny planerbar elproduktion i södra Sverige, det menas bla, Kärnkraft, vattenkraft, kol, gas, olja. dessa tre sista vill vi inte ha, vattenkraft kan vi inte offra en norrlandsälv till, av den enkla anledning att den inte finns på plats i Skåne, kvar blir kärnkraft. Vindkraft är inte planerbar.

    Detta har sossarna vetat om, men inte förstått, man har avvecklat utan att bygga nytt eller förnybar, vilket i sin lett till flaskhalsar o uppstå, även om sverige skulle ta bort elområden, skulle det bara sänka elkostnad marginellt i söder o höjas lite i norr, staten hade betalt mellan skillnad, dvs det vi nu kallar högkostnadsskydd. Men problemet hade ändå funnits kvar.
    Vi har med andra ord inget annat att välja på just nu.
  • Så allting gick
    KillBill skrev 2022-11-08 06:07:55 följande:

    Du får titta på vad du vill men det kommer inte påverka fakta:


    1. Sverige importerar idag rekordlite el (det senaste året har Sverige importerat väsentligt mycket mindre el än innan ägarna stängde reaktorer i Ringhals och Oskarshamn).


    2. Sverige är idag (efter det att ägarna stängde reaktorer i Ringhals och Oskarshamn) Europas största nettoexportör av el.


     


    3. Elpriserna i Sveriges grannländer Norge, Finland och Danmark har ökat lika mycket eller mer än i Sverige (Det är tydligt att prisuppgången på el beror främst på att Vladimir Putin strypt tillgången på naturgas och på Rysslands krig i Ukraina)

    4. Det är ägarna till reaktorerna i Ringhals och Oskarshamn som stängt några av de äldsta reaktorerna i förtid och detta pga. kommersiella skäl. Påstående om att Mp och S ska ha stängt reaktorer är lögn.


    Jag säger inte emot dig om att det skulle vara bra med mer planerbar energi i södra Sverige.


    Frågan man ska ställa sig är vart är Sverige på väg? vi vet att omställning till fossil fritt kommer fördubbla användning av el.

    Detta visste sossarna om, det vet alla om, det gäller inte bara oss, även våra grannar och Europa.

    Elpriset har inte visat sitt rätta pris ännu, vi vet Europa fyllde förråd men billig rysk gas. Det är nästa vinter man tror problemen med priset kommer.

    Sossarna har inte presenterat någon lösning på hur Sverige ska gå framåt, vart vi ska få energi ifrån till dubbleringen av el som inte ligger så långt borta om man tittar till tiden allt tar att bygga upp, som ex ledningsnät, det tar flera år med alla tillstånd, det har vi bara sett med sydvästlänken, alla förseningar, inte nog med det beslut av nedläggning av kärnkraft har förändrat förutsättningar för kabelbygget det har lagts ner 4 st under tiden .  slänga upp massiva vindsnurreparker kommer kräva liknande svindyra nätdragningar som tar åtskilliga år och år av förseningar.
  • Så allting gick
    theotherone skrev 2022-11-08 13:18:28 följande:

    Så, från att beskylla sossarna för det höga elpriset (vilket vi kan konstatera beror på andra saker) har fokus nu flyttats till att beskylla sossarna för att inte ha byggt ut elproduktionen tillräckligt inför kommande elbehov.

    Ok, då vet vi. Att moderatledda kommuner sagt nej till nästan 100 TWh elproduktion spelar visst ingen roll, allt är ju ändå sossarnas fel. 


    Vi vet att allt fler kommuner säger nej till vindkraft, senast var det 78% som sa nej.
    Vi vet även LKAB vill ha vindkraft, vi vet att det krävs en yta lika stor som Gotland för att försörja LKAB med vindkraft.
    Vi vet även att det inte spelar någon roll vad LKAB vill, det är inte deras mark dom ska bygga på, det är samernas, att ens LKAB funderar kring dessa planer är absurt, försöka tvinga in samerna i reservat för vindkraftverkens skull? vi vet LK kommer solklart förlora i rätten.

    Med andra ord alla vill ha mer energi men ingen vill ha vindkraftparker hos sig.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/kommuner-stoppar-78-procent-av-alla-vindkraftverk
  • Så allting gick
    theotherone skrev 2022-11-08 14:12:40 följande:
    Har du någon källa på att större yta än Gotland behövs, annat än det blogginlägg skrivet av en privatperson som hävdar detta?
    Kan söka igen uträkningarna, det var ca 8000 vindkraftverk som behövdes, samt vägar osv.
    Men vi vet att vindkraft förlorade i Trondheim i Norska HD samerna vann, men samtidigt pratar Magdalena mycket om Putin, kanske hon vill annektera dom samiska regionerna.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko