Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    mari123 skrev 2022-09-21 13:29:29 följande:

    Att kärnkraften skulle fasas ut bestämdes väl sent -70 tidigt -80 när det var en folkomröstning i frågan? Jag kan minnas fel men det känns som om det är en rätt gammal fråga? KANSKE borde ngn haft lite framförhållning och redan DÅ börjat bygga upp alternativ i form av vind och sol-lösningar? Man kastar väl inte ut värmepannan innan man har ett alternativ som kan hålla en varm? Är det bara jag?


    Folkomröstningen hölls 1980 - inga alternativ för att behålla kärnkraften fanns att rösta på, så den var ur demokratisk synpunkt ett skämt.

    Detta hände efter folkomröstningen enligt Wikipedia:

    Efter folkomröstningen beslutade riksdagen att alla reaktorer skulle vara avvecklade till år 2010. Man fastnade för denna tidpunkt eftersom Forsmark 3 och Oskarshamn 3, som skulle tas i bruk först 1985, antogs ha en teknisk livslängd på 25 år. Årtalet 2010 var inte formellt en del av någon av linjerna i folkomröstningen, men det kom att användas i kampanjen för Linje 2. Det stipulerade avvecklingsårtalet 2010 är passerat, men någon avveckling skedde inte. Istället röstade riksdagen den 17 juni 2010 ja till att tillåta byggande av nya reaktorer för att ersätta de befintliga, vilket alltså strider mot alla alternativen, framför allt linje 3, vars definitiva tidsgräns för länge sedan löpt ut. I själva verket har utfallet kommit att likna linje 1 mest (som fick minst antal röster), eftersom statens ägarandel i kärnkraftverken, som var en av skillnaderna mellan linje 1 och 2, inte kommit att öka.[källa behövs]


    Nu 40 år efter folkomröstningen har Sverige åter ha 6 reaktorer sedan Ringhals 1 stängts ner i december 2020.

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-09-21 14:08:42 följande:
    Det var en rådgivande folkomröstning - så vad du och jag eller andra röstade på eller vad det kampanjades med var inte detsamma som riksdagen sedan skulle besluta.

    Linje 1

    Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd. För att bl.a. minska oljeberoendet och i avvaktan på att förnybara energikällor blir tillgängliga används högst de 12 kärnkraftsreaktorer som i dag är i drift, färdiga eller under arbete. Ingen ytterligare kärnkraftsutbyggnad skall förekomma. Säkerhetssynpunkter blir avgörande för den ordning i vilken reaktorerna tas ur drift.

    Linje 2 

    Kärnkraften avvecklas i den takt som är möjlig med hänsyn till behovet av elektrisk kraft för upprätthållande av sysselsättning och välfärd. För att bl.a. minska oljeberoendet och i avvaktan på att förnybara energikällor blir tillgängliga används högst de 12 kärnkraftsreaktorer som i dag är i drift, färdiga eller under arbete. Ingen ytterligare kärnkraftsutbyggnad skall förekomma. Säkerhetssynpunkter blir avgörande för den ordning i vilken reaktorerna tas ur drift.

    Energihushållningen bedrivs kraftfullt och stimuleras ytterligare. De svagaste grupperna i samhället skyddas. Åtgärder vidtas för att styra elkonsumtionen bl.a. för att förhindra direktverkande elvärme i ny permanentbebyggelse.


    Forskning och utveckling av förnybara energikällor forceras under samhällets ledning.


    Miljö- och säkerhetsförbättrande åtgärder vid kärnkraftverken genomförs. En särskild säkerhetsstudie görs vid varje reaktor. För medborgarnas insyn tillsätts vid varje kärnkraftverk en säkerhetskommitté med lokal förankring.


    Elproduktion genom olje- och kolkondensverk undviks.
    Linje 3

    NEJ till fortsatt utbyggnad av kärnkraften.


    Avveckling av nuvarande sex reaktorer i drift inom högst tio år. En hushållningsplan för minskat oljeberoende genomförs på grundval av


    - fortsatt och intensifierad energibesparing


    - kraftigt ökad satsning på förnybara energikällor.


    Reaktorerna i drift underkastas skärpta säkerhetskrav. Icke laddade reaktorer tas aldrig i drift.


    Uranbrytning tillåts inte i vårt land.


    Om pågående eller kommande säkerhetsanalyser så kräver, innebär detta förslag självfallet att omedelbar avstängning skall ske.


    Arbetet mot kärnvapenspridning och atomvapen skall intensifieras. Ingen upparbetning tillåts och export av reaktorer och reaktorteknologi upphör.


    Sysselsättningen ökas genom alternativ energiproduktion, effektivare energihushållning samt förädling av råvaror


    Efter riksdagens beslut förjer en lång rad energiöverenskommelser där det efter energiövernskommelsen 2016 inte finns ett stoppdatumen eller förbud mot ny kärnkraft.
    Till den tidiga delen av vår utveckling i nukleär teknik hör även vårt kärnvapenprogram.

    Två mycket intressanta videos om detta (på engelska) och i del 2 även om de politiska turerna, som avslutas så sent som under Reinfeldt.







  • Tom Araya
    nihka skrev 2022-09-21 20:01:32 följande:
    Vad trodde du? Att regeringen skulle uppmuntra folk att slösa med el så de får fler räkningar att subventionera?
    Nej, nu när priserna är skyhöga så vill man ju sälja så mycket el utomlands som möjligt. Skrattande
  • Tom Araya

    En intressant liten detalj som jag nyligen blivit medveten om är de olika system i vindkraftverken som drivs av el. Det är vingbladsvridning, värme (för att smörjmedel ska hålla rätt viskositet), varningslampor, motorer för att dra igång rotationen vid vind, för att snabbare komma upp i produktionshastighet e.t.c.
    Detta gör att vindkraftverken kan vara en förbrukare istället för producent av el samt att förbrukningen kan äta upp produktionen vid låg produktion.
    Detta talas det aldrig om och jag har inte sett någon officiell uträkning på detta.

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-09-22 17:44:29 följande:
    Vilka är 'man'?

    Är 'man' regeringen?
    'Man' är energibolagen som till del är ägda av stat och kommuner, vilket du borde veta.
  • Tom Araya

    Intressant samtal om energiproduktion och energipolitik mellan Marie Wetterstrand (fd MP-språkrör, numera VD för Miltton Europe) och Jan Blomgren (professor i tillämpad kärnfysik).





    El-priserna

    2.52 Frågan om vad de höga el-priserna beror på.

    3.37 Maria Wetterstrands svar

    4.36 Jan Blomgrens svar, där han gör tillägg på Wetterstrands svar och beskriver till att priserna steg kraftigt redan i augusti 2021. Jan beskriver redan från början att kriget kom som lök på laxen. Han avslutar sitt svar med orden att vi ännu inte sett "Putin-priser", då Ryssland än så länge ändå har levererat ca hälften mängden gas jämfört med året innan.

    6.15 Gör Wetterstrand tillägget att vi har varit dåliga på att energieffektivisera.
    Min motfråga till Wetterstrand är om vi inte borde ha varit lika förutseende i vår energipolitik i övrigt? 

    11.29 Fortsätter Blomgren med el-priserna i Tyskland och hur det kan spilla över på svenska el-priser.

    13.38 Ställs frågan om hur det kommer sig att vi har så höga el-priser trots överskott?

    14.02 Jan Blomgrens svar. Blomgren avslutar med en modell för hur el-priserna i Sverige skulle kunna pressas med hög svensk produktion.

    15.06 Vill Wetterstrand tillägga att vi har varit dåliga på underhåll och utbyggnad av överföringskapaciteten, som bidragande orsak till de höga el-priserna.

    15.58 Talar Blomgren om problemet med att bara öka överföringskapaciteten och inte även titta på produktionskapaciteten. Han berättar kortfattat och förenklat hur el-nätet fungerar. Man kan alltså inte skicka hur mycket el som helst från ena området till det andra, utan att det finns tillräckligt med svängmassa i mottagningsområdet. Svängmassan står vatten- och kärnkraften för.

    18.03 Berättar Wetterstrand om sin vision om att anpassa el-systemet till småskalig produktion (sol- och vindkraft). Utlägget ger intrycket av att vara bristfälligt underbyggt med kunskap och fakta. Wetterstrand nämner även lagringsteknik. Hon avslutar med att tanken om "smarta" el-system inte ledde vidare till något konkret som gick att bygga och löste problemen.

    20.18 Följer Blomgren upp detta om lagringsteknik och beskriver problemen där, dels i kortvarig lagringsmöjlighet och dels i verkningsgrad, d.v.s. att omvandlingen till lagringsbar energi i sig kostar för mycket energi. Han avslutar med frågan till Wettersten om vad hon mer hade i åtanke av lagringsteknik.

    20.41 Wettersten svarar på frågan om lagringsteknik. Det visar sig främst handla om värme och inte el. Hon talar om en vision om kortvarig lagring och kompensation för sol- och vindkraftens svängande produktion. Hon avslutar med frågan om vad Blomgren tror om lagringsteknik och om verkningsgrad kommer att vara avgörande.

    22.14 Blomgren utvecklar sig vidare inom problemen med lagrad el/energi.

    23.38 Möter Wetterstrand upp diskussionen med sina tankar om att jobba parallellt med produktion och konsumtion för att nå balans. En av få riktigt vettiga saker hon framför i samtalet.

    25.12 Ställs frågan om skälen till att Ringhals-reaktorerna lades ner, samt om det gjordes en konsekvensanalys.

    25.39 Wetterstrand svarar på frågan med att "en massa konsekvensanalyser har gjorts" och påpekar att nerläggningen av Ringhals inte var ett politiskt beslut, utan ett marknadsmässigt beslut av bolaget.

    29.28 Går frågan till Blomgren och han ger lite mer nyans i svaret; "Marknadsmässigt beslut påverkat av politiken". Blomgren hänvisar också till vad Åsa Romson (mp) själv sagt om regeringens politik och dess påverkan i frågan. Man har alltså från politiskt håll medvetet gjort kärnkraften olönsam, eftersom mp (som en del av regeringen) ville lägga ner kärnkraften.

    Fortsätter i ett annat inlägg om vad som framkommer under resterande del av samtalet.

     

  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-09-24 16:14:43 följande:
    Så någonting det inte talas om och som du inte har sett några beräkningar på gör att du drar den spekulativa slutsatsen att vindkraftverk kan vara förbrukare istälelt för producenter av el....

    Jag häpnar - över att jag åter igen häpnar - över spekulativa slutsatser som presenteras utan några om helst belägg. 

    Så.. har du hört om kärnkraftverken i Ukraina som utsätts för artillerield och riskerar att stå utan elförsörjning som upprätthåller drift och säkerhet - hur det körs diesel till reservgeneratorer som behövs om kärnkraftsreaktorerna stängs ned ...    är dessa kärnkraftverk förbrukare snarare än producenter om de inte producerar el? 

    Har du besökt ett vattenkraftverk och tittat på likströmssystemets komponenter?

    Vad är det det inte talas om och vad är det det inte räknas på?  Vindkraftverkens reglerssystem? Hur är det med de andra energisystemens reglersystem då?
    Det här var ett de mer korkade inlägg jag läst på länge.

    Anledningen till att detta är mer intressant att belysa vad det gäller vindkraft jämfört med de flesta andra kraftslagen, är att vindkraften så pass ofta producerar relativt lite eller ingenting jämfört med de flesta andra kraftslag.

    Alla jämförelser om kostnader, utsläpp mm bör göras i förhållande till producerad effekt under verkets livstid.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-09-25 08:34:53 följande:
    Tom Araya skrev 2022-09-24 03:38:36 följande:
    En intressant liten detalj som jag nyligen blivit medveten om är de olika system i vindkraftverken som drivs av el. Det är vingbladsvridning, värme (för att smörjmedel ska hålla rätt viskositet), varningslampor, motorer för att dra igång rotationen vid vind, för att snabbare komma upp i produktionshastighet e.t.c.
    Detta gör att vindkraftverken kan vara en förbrukare istället för producent av el samt att förbrukningen kan äta upp produktionen vid låg produktion.
    Detta talas det aldrig om och jag har inte sett någon officiell uträkning på detta.
    Det är svårt att  jämföra någonting det aldrig talas om och någonting du inte sett en officiell uträkning på - ja om det inte är spekulativa uträkningar helt utan siffor ooch data då..Drömmer

    Visst är det så.
    Någon borde räkna på detta, så att vi får fakta på bordet.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-09-25 09:38:24 följande:
    Eftersom en tredjedel av kärnkraften just nu står still p.g.a. av driftsproblem eller  revision kan man fundera på vilket inlägg som är korkat..
    Det är bara att läsa statistik över hur effektiva de olika kraftverkstyperna är i genomsnitt.

    Från Wikipedia:

    Kapacitetsfaktor eller (ut)nyttjandegrad är ett nyckeltal som används för att jämföra olika kraftverks verkliga produktion över en tidsperiod jämfört med dess teoretiska maximala kapacitet. Nyckeltalen kan även användas för andra typer av produktion.

    Kapacitetsfaktor ? Wikipedia

    K
    apacitetsfaktorn för olika kraftslag:

    Solkraft (beräkningsexempel; Solsidan i Varberg) - 12,3 %
    Solkraftverk uppnår sin toppeffekt mitt på dan när det inte är molnigt, och ger ingen ström när solen gått ner. Den angivna kapacitetsfaktorn är representativ för Sverige, medan man i vissa mycket soliga lägen (till exempel Topaz Solar Farm i Kalifornien) kan komma upp i kapacitetsfaktorer på 20 - 25 procent.

    Vattenkraft (beräkningsexempel; Harsptånget) - 24,9 %

    Vindkraft (beräkningsexempel; Lillgrundets vindkraftverk) - 34 %
    Vindkraftverk ger full effekt först över en viss vindhastighet. Beroende på vindtillgång och val av rotorstorlek kan kapacitetsfaktorn typiskt vara 20-45 procent.

    Kärnkraft
    (beräkningsexempel; Oscarshamn 3, år 2021) - 93 %
    År 2020 var den genomsnittliga kapacitetsfaktorn för alla världens reaktorer 74%
Svar på tråden Regeringens el-fiasko