Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Regeringens el-fiasko

    Padirac skrev 2022-09-25 20:56:07 följande:
    Kanske är det inte konstigare än att en bränsledriven motor/drivlina har ett antal hjälpaggregat för att fungera.   Det intressanta är hur mycket de levererar och drivlinans  verkningsgrad bestäms av hur mycket effekt som krävs för hjälpaggregat mm. 

    Det finns säkert någon som undersökt detta, det finns i alla fall siffror på hur verkningsgraden teoretiskt och i praktiken är på vind/vindkraftverk
    Så här står det på Wikipedia om vindkraft:

    Startvind/Inkopplingsvind[redigera | redigera wikitext]

    Vid de lägsta vindhastigheterna, under startvind (en: cut-in wind speed), ger verket en så låg effekt att den inte ens räcker till verkets egenförbrukning i olika hjälpsystem. Vanliga värden på startvind är kring 4 m/s, och verket ger således ingen elproduktion alls under denna vindhastighet.[3]


    Vindkraftverk ? Wikipedia
     



  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-09-25 22:25:51 följande:
    Ja, det är säkert samma princip för alla typer av system som regleras - oavsett det är vindkraft, vattenkraft, kärnkraft osv.. de har alla olika nivåer för när de inte driver sina hjälpsystem.
    Med den skillnaden att vindkraftverk har propellrar som justeras och producerar inte över sin förbrukning större del av tiden än för andra kraftkällor.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-09-26 19:21:26 följande:
    Jag tror att det delvis är elproduktionskostnader och investeringskostnader som gjort att vindkraftverk vunnit plats i elproduktionen. 

    Men det är en annan fråga än den Tom ställde om hur mycket elförluster i förhållande till bruttoproduktion som vindkraftverk har, nu har Tom i alla fall fått dessa siffror.  
    Jag tror det är subventioner och att det finns en politisk vilja att det ska satsas på vindkraft som har gjort det attraktivt för investerare.
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-10-06 18:46:52 följande:
    Tja, kopparnätets batterispänning räckte för att driva telefonen som då inte behövde eget batteri.

    Du får sälla dig till de som tycker att det ger mer effekt att skylla på regeringen, men så här säger en elnätsprofessor och en analytiker inom elkraft i en artikel i nyteknik
    Professorn vill inte peka på att marknaden gjort fel, men att politikerna gjort fel( som trott att markanden kan ersätta regleringar och subvention av elproduktion och elpriser kanske Drömmer)
    www.nyteknik.se/energi/experter-darfor-ar-det-ingen-vits-att-slopa-elomraden-7038465

    "Lina Bertling Tjernberg, professor i elnät på Kungliga tekniska högskolan, var med då elprisområdena infördes 2011 och förklarar varför de finns:

    ? Man började se problem med flaskhalsar i överföringen av el från Norrland. Då bestämde man att elprisområden skulle införas för att synliggöra var problemen fanns. Det skulle vara ett incitament för att investera i elproduktion där det saknades el.


    Syftet var alltså att kraftproducenterna skulle storsatsa i söder och bygga mer elproduktion där. Ett slags grundläggande marknadstänkande, där det blir mer lönsamt att producera där elen ger bättre betalt.


    ? Men sedan blev det ju inte så, säger Lina Bertling Tjernberg.

    ...

    Bengt Ekenstierna, analytiker och rådgivare med ett långt förflutet inom energibranschen, betraktar de problem som uppstod också i ljuset av export och internationell handel med el. Han är kritisk till hur elprismodellen fungerar, och hävdar att vi inte har någon elkris i Sverige, utan en elpriskris.

    ...


    Lina Bertling Tjernberg ser det som direkt skadligt för näringslivet som inrättat sig efter hur kontrakten på el prissätts.


    Bengt Ekenstierna tycker att elprisområdena var en bra tanke för att lösa de problem som fanns då. Trots allt har de fungerat hyfsat bra fram till 2021, tycker han, även om elkunderna i södra Sverige har missgynnats.


    ? Men man glömde bort att bygga ut kapaciteten i takt med att elproduktion i södra Sveriges stängdes ner. Nu straffas elområde 3 och 4 för det, säger han.


    Men att slopa elområdena löser inte några problem, tycker han.


    ? Norrlänningarna får ett markant högre elpris, och i söder blir det bara lite billigare.


    Dessutom skulle problemen som gjorde att elområdena infördes kvarstå.


     


    ? Problemet är att priset i elområde 4 utgår från totalvolymen, både för export och för inhemsk konsumtion. Det är inte dyrare i dag att producera elen som efterfrågas i södra Sverige mot vad det gjorde för några år sedan, säger Bengt Ekenstierna och hävdar att detta måste reflekteras i elpriset i södra Sverige."


    I tidigare länkad intervju med professor Blomberg förklarar han att det inte är överföringskapaciteten som primärt är ett problem, utan brist på svängkraft.
    Man kan inte skicka stora mängder el från norr till söder då söder i.o.m. de nedlagda kärnkraftverken saknar svängkraft för att balansera svängningarna i systemet (vilka blir större ju mer el som överförs och ju mer el som produceras med stor effektvariation).
  • Tom Araya
    Padirac skrev 2022-10-07 21:42:36 följande:
    Marknaden sätter olika pris beroende på överföringskapacitet i nätet.

    Med bortbyggda flaskhalsar skulle norra Sverige ha priser liknande de i södra Sverige, samtidigt har norrlänningar lägre löner, längre avstånd och transporter och behov av mer värme/el/ annan energikälla.

    Det är mycket som skiljer mellan norr och söder, mellan stad, landsbygd och glesbygd.  Vad är rättvist?
    Vad var det du inte förstod av Blombergs förklaring?
    Överföringskapaciteten är inte det primära problemet.
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2022-10-17 20:28:08 följande:

     


    Det är väl framförallt en effekt av den elprismarknad som borgerliga partier har tagit Sverige till. Sedan får du inte glömma att KD var emot kärnkraft fram till 2014 och när KD senast satt i regeringsställning så ökades kärnkraftsskatten kraftigt..


    De blå drog sitt strå till stacken, men endast de rödgröna regeringen hade som mål att lägga ner kärnkraft och lyckades med det under sin mandatperiod.
Svar på tråden Regeringens el-fiasko