-
Käka blandfärs som legat framme
Tis 16 feb 13:39 Läst 0 gånger Totalt 18 svar
Tis 16 feb 13:39
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Det har uppstått en diskussion med farmor här hemma att man absolut inte ska låta blandfärs ligga framme en längre period innan man tillagar den.
Då säger min farmor att den ska få rumstemperatur innan den tillagas och att den kan ligga framme i högst 12 timmar utan att det sker någon form av bakteriebildning... Jag är nästan 100% säker på att detta inte är någon bra idé.
Har jag fel?
-
-
Tis 16 feb 13:50 #2
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Hade aldrig ätit den färsen!
-
-
Stårschan2
Tis 16 feb 14:06 #4 +2
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Just köttfärs skulle jag helt klart vara mer försiktig med, men om nu din farmor har kört på den metoden sedan sextiotalet utan att det har hänt något så kan jag tänka mig att hon blir svår att överbevisa.
Som lekman skulle jag gissa att det inte bildas mer bakterier än att man har ihjäl dem när man steker köttfärsen ordentligt.
De kan bytas ut mot Vi. Dem kan bytas ut mot Oss. -
Anonym (O)
Tis 16 feb 14:17 #5 +1
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Ojj!
Tolv timmar för köttfärs låter farligt för mig och rätt onödigt, så lång tid tar det ju inte innan den får rumstemp.
Här vad livsmedelverket säger om vaccumförpackade revben :
fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/vakuumforpackat-kott-glomdes-i-ryggsacken-12h/
-
Anonym (O)
Tis 16 feb 14:18 #6
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Vissa bakterier bildar gifter som inte förstörs av värme, så man kan bli förgiftad även om den värms upp.Stårschan2 skrev 2021-02-16 14:06:49 följande:Just köttfärs skulle jag helt klart vara mer försiktig med, men om nu din farmor har kört på den metoden sedan sextiotalet utan att det har hänt något så kan jag tänka mig att hon blir svår att överbevisa.
Som lekman skulle jag gissa att det inte bildas mer bakterier än att man har ihjäl dem när man steker köttfärsen ordentligt.
-
Tis 16 feb 14:50 #7
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Tack för svaren. Jag håller mig på den säkra sidan. Får bli att slänga den och sticka och köpa en ny
-
Tis 16 feb 14:53 #8
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Ja precis, det är nog sådana gamla vanor hon går efter. Men jag kan bara inte tillåta att färsen ligger framme till 6-7 ikväll om hon lägger ut den vid 12 tiden.Anonym (O) skrev 2021-02-16 14:17:24 följande:Ojj!
Tolv timmar för köttfärs låter farligt för mig och rätt onödigt, så lång tid tar det ju inte innan den får rumstemp.
Här vad livsmedelverket säger om vaccumförpackade revben :
fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/vakuumforpackat-kott-glomdes-i-ryggsacken-12h/
-
Tis 16 feb 18:02 #9
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Jag... kan ta fram färs ur frysen på "morgonen" och tillaga den på kvällen. Oberoende vilket djur färsen kom ifrån. Men då är den fryst när den kommer ut.
Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut. -
Anonym (O)
Tis 16 feb 19:04 #10
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Livsmedelsverket rekomenderar inte att man gör så eftersom den färs som är ytterst hinner bli så varm att bakterier börjar växa. Bättre att lägga den i kylskåpet dagen innan.Aniiee skrev 2021-02-16 18:02:47 följande:Jag... kan ta fram färs ur frysen på "morgonen" och tillaga den på kvällen. Oberoende vilket djur färsen kom ifrån. Men då är den fryst när den kommer ut.
Själv brukar jag faktiskt steka den direkt från frysen så den tinar i pannan. Inte det mest renläriga sättet förstås men det funkar.
-
Anonym (O)
Tis 16 feb 19:04 #11
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Livsmedelsverket rekomenderar inte att man gör så eftersom den färs som är ytterst hinner bli så varm att bakterier börjar växa. Bättre att lägga den i kylskåpet dagen innan.Aniiee skrev 2021-02-16 18:02:47 följande:Jag... kan ta fram färs ur frysen på "morgonen" och tillaga den på kvällen. Oberoende vilket djur färsen kom ifrån. Men då är den fryst när den kommer ut.
Själv brukar jag faktiskt steka den direkt från frysen så den tinar i pannan. Inte det mest renläriga sättet förstås men det funkar. -
Anonym (?)
Tis 16 feb 19:17 #12
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Inte så känslig normalt men - kyckling och färs ....
Färs har betydligt större kontaktyta än en köttbit = svårare att "steka bort" alla
baggar.
Man läser ibland om att många blivit matförgiftade på julbord o.s.v, MEN hur många matförgiftar sig hemma och hamnar inte i statistiken?? -
Tis 16 feb 20:00 #13
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Jag vet att livsmedelsverket err on the side of caution.Anonym (O) skrev 2021-02-16 19:04:07 följande:Livsmedelsverket rekomenderar inte att man gör så eftersom den färs som är ytterst hinner bli så varm att bakterier börjar växa. Bättre att lägga den i kylskåpet dagen innan.
Själv brukar jag faktiskt steka den direkt från frysen så den tinar i pannan. Inte det mest renläriga sättet förstås men det funkar.Gamla matvaror i kylen? Först får de päls, sen börjar de morra och SEN går de ut. -
Anonym (O)
Tis 16 feb 20:17 #14
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.De flesta blir matförgiftade hemma men det hamnar väl under "skyll dig själv" och säljer inga lösnummer/klick så det blir inte så stora rubriker om det.Anonym (?) skrev 2021-02-16 19:17:43 följande:Inte så känslig normalt men - kyckling och färs ....
Färs har betydligt större kontaktyta än en köttbit = svårare att "steka bort" alla
baggar.
Man läser ibland om att många blivit matförgiftade på julbord o.s.v, MEN hur många matförgiftar sig hemma och hamnar inte i statistiken??
-
Tis 16 feb 22:03 #15 +1
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Går säkert jättebra.
Det baserar jag iofs enbart på att jag är världens slarvigaste med allt sådant utom kyckling och ändå aldrig lyckats matförgifta vare sig mig själv eller någon familjemedlem.
Det var otroligt jobbigt att behöva tänka på livsmedelshygien när jag var gravid minns jag, haha. Tur att jag aldrig kommer att vara det igen -
Anonym (Mardrömshelg)
Fre 19 feb 22:14 #16
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Jag skulle aldrig i livet äta sådan färs, max en halvtimme framme för mig. Vill inte äta färdigstekt färs heller som stått framme länge även om jag vet att det förstås inte är lika känsligt.
Kom att tänka på scouter från vår scoutkår som blev matförgiftade en helg. Under natten drabbades de alla av våldsamma diarréer, jättekul med 20-30 scouter med om jag inte misstar mig ett utedass med två hål... Det var köttfärssås som var boven, men minns inte historien bakom. Jag var tacksam över att jag var lite för ung för att vara med. -
Tis 2 mar 06:09 #17
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Om köttfärsen har god marginal till bästföredatumet/sista förbrukningsdag.
SÅ kan köttfärsen ligga framme i 12h utan problem, men såklart det får ju inte vara övertemperaturer som vi har på sommaren.
Nu vet jag inte vad farmodern skulle göra, men köttfärs är inte så beroende på att måste vara rumstempererad som tex en köttbit man steker och ska äta.
Men såklart det beror lite på hur man vill tillaga det och kan då ha en betydelse då.
Får nog säga att det ofta hinner bli rumstempererat innan det hamnar i stekpannan ändå, och steker man hela köttfärsbiten direkt, då blir ju pannan kall.
Men spelar ju ingen större roll till många rätter.
Anonym (Mardrömshelg) skrev 2021-02-19 22:14:05 följande:Jag skulle aldrig i livet äta sådan färs, max en halvtimme framme för mig. Vill inte äta färdigstekt färs heller som stått framme länge även om jag vet att det förstås inte är lika känsligt.
Kom att tänka på scouter från vår scoutkår som blev matförgiftade en helg. Under natten drabbades de alla av våldsamma diarréer, jättekul med 20-30 scouter med om jag inte misstar mig ett utedass med två hål... Det var köttfärssås som var boven, men minns inte historien bakom. Jag var tacksam över att jag var lite för ung för att vara med.Undrar vad de hade hittat på där.
Kanske man smittat salladen med EHEC?
En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel. -
Anonym (lll)
Tis 2 mar 07:29 #18
Uppgifterna du anger när du gillar eller ogillar ett inlägg kommer inte att vara synliga för andra.Jag har någon gång av misstag råkat haft köttfärs framme i flera timmar, men då luktade den unket så det var bara att kasta. Var förvisso på sommaren.
Efter det är jag mer försiktig, men jag tänker att luktar den ok så går det säkert att äta.