• Anonym (Hjälp)

    Abort eller behålla?

    Hej! Syftet med denna tråd känns något oklar, jag behöver väl få lite annat perspektiv och kanske råd vad andra hade gjort i denna situationen?

    Jag är 19 år och tar snart studenten, har under sommaren lyckats få sommarjobb och kommer jobba heltid, har ett seriöst förhållande sen 4 år tillbaka. Vi har precis fått reda på att jag är gravid, plussade för några veckor sedan och ska på vul om en vecka för att bestämma hur många veckor jag är i. I början var vi stensäkra på vad vi ville - behålla. Men nu känns det inte så himla självklart längre.

    Alla tankar om framtiden, utbildning, jobb och ekonomi dök upp och det har snarare blivit ett ångestmoment. Vi har ingen lägenhet (bor hemma), vi KANSKE kan få en etta i sommar, men det är inte säkert. Jag har som sagt jobb över sommaren och killen har anställning tills nästa år efter det vet vi inte om han blir förlängd. Vi har aldrig bott ensamma tillsammans, aldrig vart ute och rest och ingen av oss har börjat med någon högre utbildning. Är det något man kommer ångra? Är det bättre att göra abort för att utbilda sig och hinna få en säkrare ekonomisk grund och hinna njuta av att vara själva? Är så osäker på vad jag vill göra, ena sekunden vill jag behålla och tänker ?allt löser sig? och andra får jag panik och tänker på abort. Men det känns i för sig inte heller helt ok.

    Vet inte riktigt vad jag vill med denna tråd, kanske ha nån att bolla tankarna med gällande detta :(

  • Svar på tråden Abort eller behålla?
  • Anonym (Hjälp)
    Anonym (E.) skrev 2021-04-18 17:13:10 följande:

    Vad är det MED de flesta i den här tråden..? Ni går på som om det skulle vara 1921 och inte 2021, och som om det vore stor risk att TS' barn skulle få svälta, eller att de skulle få flytta in på fattighuset! :)

    Det finns idag barnbidrag, underhållsstöd (om pappan inte skulle bo tillsammans med familjen), bostadsbidrag, studiestöd med extralån för föräldrar, subventionerade dagis, speciella studentbostäder... MÅNGA föräldrar studerar - det kan till och med vara en fördel framför att heltidsarbeta under småbarnsåren, för lite beroende på vad man studerar så har man kortare dagar, vilket innebär kortare dagar för barnen på dagis också, och mer flexibelt (jättebra när man behöver boka in BVC-besök, läkar- och tandläkartider, inskolning och utvecklingssamtal på dagis). Sedan kan man plugga lite mer när barnen somnat. 

    Dessutom verkar det ju som att TS' kille kommer att fortsätta vara med i bilden! INGEN kan veta hur det kommer att se ut om 10 år - men det kan man inte veta säkert om man skaffar barn vid 30 heller! Huvudsaken är att han finns med i bilden, att barnet kommer att få känna honom. 

    En abort är en mycket grov och oåterkallelig handling, och jag anser att skälen ska vara MYCKET starkare än något som TS har beskrivit här: två visserligen unga, men vuxna och fullt friska och normala unga människor som tänker fortsätta att hålla ihop. Vad jag förstår inga missbruksproblem heller. 


    Haha ja det håller jag med dig om, folk verkar ha fått uppfattningen av att vi har det dåligt ekonomiskt vilket inte stämmer. Men som du säger är man i en sådan sits finns det ju många hjälpmedel, även fast vi inte är i behov av det då vi har så vi klarar oss även med ett barn i bilden. Just utbildning är en av de praktiska sakerna jag inte oroar mig för längre eftersom jag vill gå ett program som är på distans och därmed inte behöver vara i universitet varje dag vilket nog förenklar vardagen väldigt mycket också. Jag vet ännu inte riktigt vart jag står i mitt beslut än, ena dagen vill jag gärna behålla men sedan kommer något som får mig att tvivla igen så det känns som en väldigt turbulent tid just nu med mycket att tänka på och självklart ett stor beslut som måste tas
  • Anonym (Hjälp)
    Fjäril kär skrev 2021-04-18 17:47:03 följande:

    Abort är förvisso ett jobbigt beslut men det fina i det är att du kna bli gravid igen om du faktiskt ångrar dig.

    Att föda barnet innebär att du måste ta hand om det oavsett vilka konsekvenser det än medför. Du kan inte ångra det beslutet. Det är faktiskt ännu tuffare att behålla ett barn ur den synvinkeln än vad det är att göra abort. Det var den här insikten som fick de unga flickorna jag mötte i kyrkan att faktiskt tänka efter noga och förstå vad det innebär att slippa undan ett val.

    Att göra en abort är aldrig ett enkelt beslut även om man är 100% säker på valet. Likväl som att föda barnet kan vara lika ångestfylld även fast jag verkligen vill ha det. Det beror på att oavsett val så kommer livet hädanefter att förändras åt ena eller andra hållet. Det är naturligt att tveka oavsett. Men ditt val får aldrig grundas på att slippa undan ett jobbigt beslut. Så vill du bli mamma med allt vad det innebär eller vill du bara slippa abort? Det är ju det som är frågan...


    Tack för ditt svar och för att du ger ett så stort perspektiv på saken, det är ju ett livslångt åtagande som du säger och man kan inte ångra sig. Jag hade gärna velat bli mamma, men jag är inte helt säker på om jag vill det just nu. Och sen kommer alla funderingar om när är man redo för ett sånt åtagande för resten av livet? Är man någonsin redo? Men jag tror inte att jag skulle välja att behålla endast för att slippa en abort, men just nu känns ingenting rätt och det försvårar ju det hela.. Det känns som att de flesta när de pratar om sin abort beskriver det som ett självklart val, jag förstår ju även att det inte är så i alla fall men det är inget jag upplever.
  • Anonym (Tiden kommer)

    Det går verkligen inte att föreställa sig skillnaden på 19 kontra säg 29 innan man är där.

    Det är så otroligt stor skillnad mognadsmässigt och på vad man hinner med under de åren.

    Jag tycker dessutom personligen att det är stora fördelar för barnet att ha en vuxnare och tryggare förälder (själv barn till ung mamma).

    Det är klart att det kan gå bra rent tekniskt att få barn som 19 men det kommer beröva dig en hel del.

    Och när barnet finns går det ju inte ångra sig.

    Om man med lätthet blir gravid vid 19 är sannolikheten att det är svårt några år senare inte jättestor.

  • Anonym (Hjälp)
    Poison82 skrev 2021-04-19 12:19:31 följande:

    Har inga jättebra råd att ge men tänkte delge min absolut första tanke efter att ha läst ditt inlägg; vem säger att du kan bli gravid igen?

    Ja sannolikt kan du det men där finns inga garantier och det tycker jag faktiskt också att du ska tänka på när du gör ditt val.

    Är det bara du som vacklar eller gör ni det båda 2?


    Det är bara jag som tvekar inför beslutet. Min kille har velat behålla sedan dag ett, men har när jag tagit upp olika anledningar till att kanske vänta vacklat litegrann men mer för att ?det är ditt beslut gör det som känns bäst?
  • Anonym (30)
    Anonym (Mamma till 2) skrev 2021-04-18 09:42:28 följande:

    Det finns ju faktiskt en uppsjö av forskning kring hur barn påverkas av att födas av en ung mamma. Det finns inte bara några dålig exempel utan separation är vanligast för unga mammor. Det är till och med väldigt ovanligt att den unga familjen lever i kärnfamilj när barnen närmar dig skolålder.

    Människans hjärna ska kunna mycket mer idag för att ta hand om en familj. Man har inte heller sin mamma och mormor som bor i grottan och hjälper till med barnet och maten.

    Det finns forskning och statistik. Vi kan inte bortse från det. Om vi skiter i forskning som visar hur vi kan få bättre förutsättningar att ge våra barn en trygg uppväxt så kan vi sluta forska kring det. Vi måste inte följa forskning som om det vore lag men vi kan inte bara avfärda det som fördomar.


    Klart det är fördomar avseende individen, då statistik per definition är en siffra på ett papper. Det är bara relevant på populationsnivå, lite får man tänka själv också!

    Till TS: ni har ändå varit tillsammans i 4 år och bor ihop, så ni har lika mycket kött på benen som "alla andra" att anse att det är ett tryggt förhållande. Jag var i samma sits som du, fast ett år yngre och tidigare i relationen. Idag är vi gifta, har 3 barn varav 2 st i skolålder, och har varsin universitetsutbildning som vi blev klara med ganska nyligen då vi prioriterat långa föräldraledigheter. Nu när vi är på andra sidan och "ikapp" andra barnfamiljer med jobb och allt, fast med äldre barn/vi i yngre ålder än dem såklart, är vi otroligt tacksamma över vilken situation vi råkade hamna i. Vi blev vana att leva med knappa resurser så nu har vi det väldigt gott ställt ekonomiskt pga intensivt sparande. Det är väldigt smidigt att studera med barn också då man kan planera sin tid friare. Har ni råd med barnet nu och under framtida utbildning? Kör på isåfall, om det är det ni vill.
  • Anonym (Bc)
    Anonym (Tiden kommer) skrev 2021-04-19 20:06:25 följande:

    Det går verkligen inte att föreställa sig skillnaden på 19 kontra säg 29 innan man är där.

    Det är så otroligt stor skillnad mognadsmässigt och på vad man hinner med under de åren.

    Jag tycker dessutom personligen att det är stora fördelar för barnet att ha en vuxnare och tryggare förälder (själv barn till ung mamma).

    Det är klart att det kan gå bra rent tekniskt att få barn som 19 men det kommer beröva dig en hel del.

    Och när barnet finns går det ju inte ångra sig.

    Om man med lätthet blir gravid vid 19 är sannolikheten att det är svårt några år senare inte jättestor.


    Det är så viktigt att komma ihåg att man bara kan tala för sig själv. För dig är det så. Det betyder inte att det är så för ts eller kanske nästa person. Men det är bra att ge perspektiv och dela erfarenheter.
  • Anonym (Bc)
    Anonym (Hjälp) skrev 2021-04-19 19:49:04 följande:

    Tack för ditt svar och var skönt att du inte ångrar ditt val med aborten ändå, för mig känns det ju dock inte som att det finns något självklart val vilket är det jobbiga.. hade vart så mycket enklare om nån känsla övervägde den andraTack för ditt svar! Håller med att de har varit lite tråkig ton hos dem flesta men är också glad att så många svarat ändå. Men som svar på frågorna, ja jag har stöd från vänner och lärare familjen vet dock inte än, vet att ena halvan av familjen inte kommer reagera så bra. Jag bor på en stor ort och har 2 jobb i sommar där det finns chans att bli förlängd på båda, har eventuellt ett tredje på G som kommer ersätta det ena då detta är bättre betalt. Just aspekten med utbildning oroar mig inte så himla mycket längre då programmet jag vill gå ändå är helt på distans vilket till och med kanske gör saken enklare.

    Tack för att du delar med lite egna erfarenheter, känns som alla målar upp det som att barn innebär slutet på livet vilket såklart inte stämmer i de flesta fallen men man faller ju lätt i dessa tankar. Speciellt när de kommer så oplanerat, jag trodde verkligen inte det var möjligt att jag var gravid ens det var en ren slump att jag gjorde ett test från början. Har inte hunnit gå på ultraljudet än, har tid imorgon.


    Precis! Och så är det verkligen inte. Och man får inte glömma att man kan ångra en abort mycket och må dåligt över detta samtidigt som man kanske inte gör det och ser det som en lättnad när det är klart och man vill vänta med barn. Det vet du bäst själv, inget är fel. Varit med om båda personligen.

    Precis som du säger, livet är inte slut tvärtom. Det är en möjlighet, du har nu många möjligheter. Jag noterar också att du är mycket driftig och framåt. Tror inte det kan bli annat än bra detta. Du ska må bra i dig själv och ditt beslut vilket du än tar. Du kommer bli lycklig oavsett. Du är ung och stark och kommer att fixa det galant och har sedan många år på dig att göra vad du vill. Men förstår samtidigt vilket enormt val du står inför. Tänk såhär också, valet brukar ju ofta vara jobbigare innan man tagit beslutet, eller stämmer det på dig? Jobbigt när man står precis mitt emellan. Gällande din familj hoppas jag att de kan acceptera vilket val du än gör och stötta dig i detta. Det är såå vanligt att bli bemött med ett #åh nej# när man berättar att man är gravid tidigt och det tar ju bort glädjen lite. Samtidigt som det Sensre när det lagt sig ofta leder till en fin relation där du kan få mycket stöd och pigga mor- och farföräldrar . Skönt att du har din killes fulla stöd också!
  • Anonym (Tiden kommer)
    Anonym (Bc) skrev 2021-04-19 20:54:22 följande:

    Det är så viktigt att komma ihåg att man bara kan tala för sig själv. För dig är det så. Det betyder inte att det är så för ts eller kanske nästa person. Men det är bra att ge perspektiv och dela erfarenheter.


    Fast det är inte enbart Mina åsikter utan stöds till stor del av forskning.

    Hjärnan är inte fullt utvecklad vid 19 och det finns generellt negativa aspekter med unga föräldrar.

    Ytterst få människor förnekar att de upplevt stor skillnad på att vara 20 respektive 30 år.

    Jag tror också att det är väldigt få som ångrar att de skaffat barn mellan 28-32 istället för runt 20.

    Sen finns det såklart många som klarat det bra att få barn i ung ålder, frågan är dock hur dom hade resonerat om dom ändå väntat och kunnat göra en jämförelse.
  • Anonym (30)
    Anonym (Tiden kommer) skrev 2021-04-20 08:03:15 följande:

    Fast det är inte enbart Mina åsikter utan stöds till stor del av forskning.

    Hjärnan är inte fullt utvecklad vid 19 och det finns generellt negativa aspekter med unga föräldrar.

    Ytterst få människor förnekar att de upplevt stor skillnad på att vara 20 respektive 30 år.

    Jag tror också att det är väldigt få som ångrar att de skaffat barn mellan 28-32 istället för runt 20.

    Sen finns det såklart många som klarat det bra att få barn i ung ålder, frågan är dock hur dom hade resonerat om dom ändå väntat och kunnat göra en jämförelse.


    Som du säger är det skillnad på att vara 20 och 30. Personligen handlade det för mig om att jag blev mer trygg i mig själv och mina åsikter, insåg vad jag tyckte var viktigt och vem jag var ungefär. Men ändå inte så stora förändringar som folk ville få det till, det handlar nog om hur man är som 20-åring också. Det var inga problem att ta hand om och uppfostra barn parallellt med den utvecklingen, man utvecklas ju hela tiden, dessa saker har ingenting med varandra att göra. Så hur är det relevant att man utvecklas, i förhållande till när man ska skaffa barn?

    Visst är många i den åldern omogna och naiva, men jag tycker inte att TS ger det intrycket och därför bör vi inte jämföra andra med henne.

    Nu handlar det inte heller om "att vänta eller inte", hon är ju redan gravid. Det handlar om om det finns anledning nog till abort av ett barn de vill ha.
  • Anonym (30)
    Anonym (arbete som gravid) skrev 2021-04-19 14:50:51 följande:

    Tänkte mer att hon kanske inte får arbeta (beroende på jobb hon söker) efter vecka 20 och graviditetspenning är inte så mycket pengar, om hon vill jobba och få bra ekonomi innan barnet kommer


    Vilket arbete skulle det vara där man inte FÅR arbeta? Jag har förstått det mer som att det är en rättighet att vara hemma om arbetet kan anses vara riskfyllt avseende risk för smitta, förutom kanske vård av covid-patienter där det kan bli förbud? Har svårt att tro att arbetsgivaren på hennes sommarjobb kommer förbjuda henne från att arbeta.
Svar på tråden Abort eller behålla?