• Anonym (Orolig)

    Min sambo var våldsam mot barnet

    Jag kom på min sambo med att vara våldsam mot vår 1,5 åring. Barnet grät i sängen (sover ihop) tidig morgon. Hen vill såklart ha kärlek och tröst (är även förkyld och sover lite dåligt). Han sätter sig upp stirrar på hen frågar om hen vill upp, frågar om hen är sjuk, får såklart inga svar för hen kan inte berätta och är upprörd och gråter. Då säger han ?nu räcker det? och slänger snabbt och våldsamt ner hen i sängen genom att trycka sin hand mot hens huvud. Hen blir helt förstörd och skriker sätter sig upp, pekar att hen vill ut ur rummet. Då gör han det igen. Sen vill hen upp men han trycker ner hens lilla kropp i madrassen. Det hela slutar med att han ?kramar?/håller om hen/fast, tills hen slutat gråta.

    Vad är det här? Jag har så svårt att veta hur jag ska ta detta. Allt detta såg jag på vår babywatch. Hade jag inte sett detta hade jag aldrig fått veta.

    Jag konfronterade honom och han verkade från början inte tycka att han hade gjort särskilt fel.

    Han påstår att hen var okontaktbar och att han gjorde så för att få hens kontakt.

    Det är så jävla sjukt. Vem gör så mot en ledsen bäbis som man säger sig älska?

    Men jag har varit så upprörd och arg och ledsen och nu verkar han ångra sig och säger att han gjorde jättefel och att det inte ska hända igen.

    Min första tanke var att slänga ut honom med en gång. Rädda mina barn. Men hur blir det med delad vårdnad? Jag kommer ha ännu mindre koll på hur de har det om de är ensamma med honom i ett annat hem.

    Överdriver jag? Är detta våld eller vad är detta?

    Jag kom i chock/panik när jag såg detta. Jag mår illa, hela min kropp skakar. Det är svårt att beskriva, men jag har försökt så gott jag kan.

    Snälla kan någon tipsa om hur man går vidare?

    Jag har videon sparad.

  • Svar på tråden Min sambo var våldsam mot barnet
  • Anonym (Famrätt.)
    Anonym (Mamman) skrev 2021-05-11 00:19:41 följande:

    Då kan du ingenting om psykologi och naturliga försvarsmekanismer. Det är bara att konstatera.


    Jodå det kan jag. Att du exempelvis försöker intala dig själv att ett högst olämpligt beteende i förhållande till ditt barn, är en naturlig försvarsmekanism, är ett klockrent exempel.
  • Spucks
    Citronsaft skrev 2021-05-10 21:21:46 följande:
    Vad fan spelar det för roll? Pappan slår ungen!
    Pappan har inte slagit barnen, han har knuffit barnet, det finns en skillnad. Dessutom sa jag ju att det var såklart fel vad pappan gjorde. Ändå tycker jag att det spelar en roll hur TS beter sig, för innan hon skrev att hon kollar på inspelninger efteråt verkade det som att det är bara hennes sambo som har problem och skulle få nytta av en familjerådgivning och kanske en terapi för att bearbeta hans barndom och lämna det bakom honom för att vara en bra pappa. Men som det ser ut är det båda som har ett problem. Att inspela sitt barn och sig själv och partner i sängen och sedan flera timmar efteråt kolla hur partnern och barnet hade det på morgonen är sjukt. Det är extremt kontrollerande och inte normal alls. Därför tycker jag att det är mycket mer fel i den familjen än att pappan som måste lära sig att hantera sin ilska bättre.
    Anonym (Orolig) skrev 2021-05-10 21:23:00 följande:
    Nja, nu är det ju inte jag som har köpt och installerat kameran.. det är sambon själv och det är inte jag som har valt att det spelas in.

    Barnet sover i vår säng på andra våning och vi vill kunna se att han inte ramlar/kravlar ur när vi är på nedervåningen.
    Man måste spela in för att se att barnet inte ramlar ur sängen?
    Och det spelar ingen roll om det var din idé eller inte, det är DU som kollar på inspelningar flera timmar efteråt och det är extremt kontrollerande. Det finns ingenting normal med ett sådant beteende. Jag antog att du gjorde så för att hitta en "ursäkt" att lämna honom och för att du misstänkte att han ibland är för grovt med barnet. Men nu skrev du ju att du inte ska lämna honom, alltså var det nog inte anledningen varför du har som vana att kontrollera din sambo och barnet.
    Jag tycker ni är båda(!) i stort behov av rådgivning och en familjeterapi.

  • Anonym (Mamman)
    Anonym (Famrätt.) skrev 2021-05-11 06:38:03 följande:

    Jodå det kan jag. Att du exempelvis försöker intala dig själv att ett högst olämpligt beteende i förhållande till ditt barn, är en naturlig försvarsmekanism, är ett klockrent exempel.


    Jaja, ditt dömande rinner av mig som vattnet på fjädrarna på en gås :)
  • Anonym (Famrätt.)
    Anonym (Mamman) skrev 2021-05-11 09:30:08 följande:

    Jaja, ditt dömande rinner av mig som vattnet på fjädrarna på en gås :)


    Såklart det gör...
  • Friger
    Citronsaft skrev 2021-05-10 21:29:55 följande:
    Nej. Du normaliserar hot, våld och kränkningar något enormt. Att stoppa sitt barn från att springa rätt ut i vägen och bli påkörd är en sak men allt annat du rabblar upp är bara ren galenskap och är man en sådan förälder bör man söka hjälp för att hitta andra sätt att leda sitt barn.

    Barnet blev inte skada av pappans agerande.. What?

    Självklart gjorde barnet det! Både fysiskt genom att bli rädd och säker få ont. Mek också psykiskt anknytningen och att bli så skrämd och sviken av den man litar på mest.

    Dessutom pratar vi om en person som har för vana att brusa upp och slå runt sig. Det är skilland på såna personer och en förälder som blivit arg en gång men aldrig igen eller som blivit arg insett hur fel hen gör och sökt hjälp. Men den här killen skulle jag sova med ena ögat öppet för att inte riskera att mitt barn blir en av alla tidningsrubriker..
    Jag är övertygad om att ta ifrån barnet pappan och starta en vårdnadstvist skadar barnet mer än den skada han kan gjort på barnet när han blev arg.

    Med dig vid rodret får vi bygga om globen till ett hem för föräldralösa barn. Där alla barn mår långt mycket sämre. Du lever efter en ideal princip. Inte en krass verklighet.

    Jag tror inte ens barnet tog så mycket skada av händelsen även om jag anser att han gjorde fel. Det var väl därför soc var så avslappnade. Dom vet hur riktig misshandel ser ut.

    Däremot är det bra om han lär sig hantera sina aggressioner. En spiral kan gå uppåt eller nedåt.
  • KlantSmurfen
    Anonym (....) skrev 2021-05-10 11:19:25 följande: #38
    Anonym (Orolig) skrev 2021-05-10 11:14:30 följande:

    Självklart kommer jag agera. Jag visste bara inte hur man skulle gå till väga och vem man kontaktar.


    Du överdriver. Du har alltid tagit hand om barnen mest, dina ord. Din man har inte helt lärt sig hur man hanterar barnskrik vilket är helt naturligt. Du får lära honom hur man gör.

    Det som hände är inget ovanligt och det hade lika gärna kunnat vara dig.
     Nästan 100% av alla som skaffar barn har inte lärt sig hur man hanterar barnskrik men de de flesta beter sig ändå inte som pappan gjorde på långa vägar.
    Om du inbillar dej att hans beteende är helt naturligt, skaffa inte barn innan du gått i terapi.
    Om du redan har barn...stackars barn.
  • KlantSmurfen
    Friger skrev 2021-05-10 16:17:08 följande: #79
    Anonym (Famrätt.) skrev 2021-05-10 15:57:33 följande:
    Obegripligt inställning. Läs igen vad som faktiskt utspelade sig. Bara för att inga ben bröts eller inga blåmärken uppstod innebär inte att det inte är våld!
    Soc tyckte tydligen lika dant.

    Det du inte förstår är att vikta olika handlingar emot varandra. Det var absolut våld. Där är vi eniga. Vi är även eniga om att våldet var fel.

    Men att tvinga ungar med våld är inte direkt ovanligt. Tvinga dom ut ur bilen. In i bilen. Tvinga på dom kläder. Att med våld stoppa deras ogenomtänkta handlingar. Släpa dom från punkt A till punkt B. Ibland blir vuxna arga och då använder dom mer våld än vad händelsen egentligen kräver.

    Men det är viss skillnad att ge en unge en rak höger och knuffa ner ungen på en säng eller kudde. Det sistnämnda är inte okej, men det är sannolikt inte för att skada heller. Ungen blev ju inte skadad heller.

    Finns väl rätt många som blivit arga på sina ungar och ångrat sig efteråt?

    Skillnaden för den här killen var att han blev smygfilmad. De flesta slipper ju faktiskt att bli filmade i sina svagaste ögonblick.

    Är väl bra om han får lära sig att hantera sin ilska så att det inte går ut över ungarna.
     du tycker att det är fel men ursäktar det ändå, dina dåliga jämförelser är också som ursäkter,
    Friger skrev 2021-05-10 08:06:54 följande: #1

    Det är naturligtvis inte okej men det låter ju mer som att han skrämde barnet och inte skadade det.
    Hur illa det än kan låta så är det vanligare än man kan tro. Särskilt hos "ovana" föräldrar som inte lärt sig att koppla bort barnskrik från temperamentet. Barnskrik kan helt enkelt reta gallfeber på ett sätt som är svårt att beskriva. Efter ett tag, eller ett antal ungar vänjer man sig normalt och slutar bli irriterad.

    Du gör som du vill. Ring och prata med Bup. Be dom titta på filmen och fråga om råd kanske?

    Jag tror inte du behöver göra slut.


    BS. Det kanske är vanligt hos känslomässigt omogna med klen empati som får offerkofta när de måste tänka på andra
  • KlantSmurfen
    Anonym (Mamman) skrev 2021-05-10 20:04:29 följande: #87
    Anonym (Famrätt.) skrev 2021-05-10 10:52:43 följande:

    Du lyssnar på folk i tråden som inte vet vad de snackar om. Jag har jobbat med detta i många år. Du måste söka hjälp och agera, annars brister även du i omsorgen. Det du beskrivet om hur han tittade med kyla och avsmak på det lilla lilla barnet är enormt oroande. Om du inte tar emot hjälp nu så kommer du att hamna i ett enormt underläge framöver. Han kommer alltid att kunna hänga detta över ditt huvud att du vetat vad som hänt men inte sökt hjälp. Det kommer att påverka din trovärdighet framöver när du kanske inser att du måste ta enot hjälp. Ring anonymt och rådgör med socialtjönst eller familjerätten i din kommun, om du behöver bli tryggad i att du kommer att få stöd. Bara det faktil att han nu tydligen är arg på DIG för att du reagerade på våldet mot barnet måste väl ändå få dig att förstå att det inte är tryggt?


    Varför skulle det vara enormt oroande att titta med kyla och avsmak på barnet? Det gör jag med när jag känner mig totalt slutkörd och dessutom är irriterad. Det är en försvarsmekanism, ingenting annat.
     
    Anonym (Mamman) skrev 2021-05-11 00:19:41 följande: #100
    Anonym (Famrätt.) skrev 2021-05-10 21:20:58 följande:

    Va?? Nej det är INTE normalt, man kan se ledsen ut, förtvivlad, uppgiven, arg och trött ut. Men man tittar INTE med kyla och avsmak på en liten liten unge. Det är ingen försvarsmekanism. Det är sjukt. Stackars barn. Såna blickar och den känsla de förmedlar kan antagligen vara skadligare än en örfil.


    Då kan du ingenting om psykologi och naturliga försvarsmekanismer. Det är bara att konstatera.
     Att intala sej själv att det onormala man gör är något normalt som alla gör handlar om försvarsmekanismer.
  • Anonym (Rätt)

    Jag tycker TS gjort helt rätt här och det visar oxo att soc är en bra och resonabel institution. Hon har kraftigt markerat med pappan inte bara genom att protestera utan att faktiskt dra in myndigheter till hjälp. Tror att den akuta oron för hur han behandlar barnet kan lätta genom att han verkligen fått nåt att tänka på här. OM han skulle fortsäötta med beteendet trots att soc är inkopplat ligger han ju riktigt risigt till.
    Jag tycker paret har ett rimlig och bra utgångsläge här.
    Haft en del kontakt med soc och de har alltid visat att de är där för barnets bästa, vilket i första hand handlar om att hjälpa föräldrarna till ett bra föräldraskap.
    Jag tror att detta kan vara ett wake-up call för pappan och bra att de får hjälp.

  • Friger
    KlantSmurfen skrev 2021-05-11 12:59:29 följande:
    BS. Det kanske är vanligt hos känslomässigt omogna med klen empati som får offerkofta när de måste tänka på andra
    Oj...  På tal om att behärska sina känslor.

    Nu överdriver du. Det är vanligt hos nyblivna föräldrar i gemen. Mycket handlar säkert om att sömnen blir rubbad.


  • Anonym (Orolig)
    Friger skrev 2021-05-11 15:03:54 följande:

    Oj...  På tal om att behärska sina känslor.

    Nu överdriver du. Det är vanligt hos nyblivna föräldrar i gemen. Mycket handlar säkert om att sömnen blir rubbad.


    Jag har tagit nästintill alla nätter med 3 barn. Min sömn är alltså ganska bristfällig, aldrig någonsin har jag varit våldsam mot mina barn för det.

    Han behöver ta ca 2 timmar på morgonen.
  • KlantSmurfen
    Friger skrev 2021-05-11 15:03:54 följande: #111
    KlantSmurfen skrev 2021-05-11 12:59:29 följande:
    BS. Det kanske är vanligt hos känslomässigt omogna med klen empati som får offerkofta när de måste tänka på andra
    Oj...  På tal om att behärska sina känslor.

    Nu överdriver du. Det är vanligt hos nyblivna föräldrar i gemen. Mycket handlar säkert om att sömnen blir rubbad.
     BS
  • Friger
    Anonym (Orolig) skrev 2021-05-11 15:30:31 följande:
    Jag har tagit nästintill alla nätter med 3 barn. Min sömn är alltså ganska bristfällig, aldrig någonsin har jag varit våldsam mot mina barn för det.

    Han behöver ta ca 2 timmar på morgonen.
    Många blir lättirriterade när dom inte får sova. Det är ju jättebra att du inte blir det. Tvivlar inte på att du är en bra mamma för dina barn.
  • Friger
    KlantSmurfen skrev 2021-05-11 15:33:13 följande:
     BS
    Jag är rätt säker på att du använder dig av ett mer vårdat språk när du pratar med dina barn. Att det bara är här du inte kan behärska dig.
Svar på tråden Min sambo var våldsam mot barnet