Forum Hundar - Husdjur
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Mina föräldrars hund bet vår lille son

  Tor 20 maj 21:07 Läst 0 gånger Totalt 93 svar
  Tor 20 maj 21:07

  Nyligen var vi hemma med vår lille son på knappt två år hos mina föräldrar som har en hund, en cocker spaniel på ca 5 år. Det är en trevlig och väldigt social hund, och jag gillar normalt sett hundar och även denna hund, men jag har ofta varit besvärad av hans klängighet och benägenhet att hoppa på en ganska hårt (av glädje) när man varit borta en stund och kommer in med sonen i famnen. Leker jag och sonen på golvet kan han komma fram och nästan knuffa omkull eller bort min son för att få bli klappad av mig. Det brukar sluta med att jag tyvärr måste knuffa undan hunden för att vår son inte ska bli rädd eller skadad. Sonen har hittills hållit en ganska låg profil och inte gått nära hunden, rentav undvikit honom och hans ?hundpussar? medan hunden själv varit ganska kontaktsökande mot sonen. Nu när vi var hemma senast blev vår son lite modigare och vågade gå nära och ta på hunden lite mer, på ryggen och även svansen var fascinerande även om vi lyckades förhindra att han tog tag i den.

  Sen plötsligt vid middagen händer något som vi inte riktigt förutsett. Min far ställer ner en tallrik att slicka rent till hunden, när min son leker på golvet en bit ifrån. Ingen märker riktigt vad som händer förrän sonen är framme och ska klappa hunden lite på ryggen. Då plötsligt, utan minsta förvarning, går hunden till attack och biter honom i ansiktet, precis vid ögat så att det börjar blöda kraftigt. Kaos och besök på akuten följer, men som tur är hann sonen vända bort ansiktet när hunden attackerade och fick bara litet jack som troligen inte kommer att lämna några ärr.

  Jag får sen veta att hunden gjort utfall, dock inte bitit, mot ett barn i samma ålder till en familjebekant. Det barnet hade kanske varit lite mer provocerande mot hunden än vad vår son någonsin hunnit bli, dragit i svansen och sådana saker. Sen får jag också lära mig att det här med matsituationer och hundar tydligen är något väldigt kinkigt. Vem som helst kan ju förstås räkna ut att det inte är bra att störa hundar när de äter och sover, men att det skulle vara farligt på den här nivån hade jag inte riktigt väntat mig. Hunden har aldrig varit det minsta aggressiv mot övriga familjemedlemmar förut, inte heller sonen. Pojken är ju också så liten att det är svårt att säga till honom att inte gå nära hunden, och hittills har han ju inte gjort det heller utan snarare hållit sig undan och inte gjort något smärtsamt eller respektlöst mot hunden som vi sett.

  Så frågan är, vågar vi låta vår son komma i närheten av den hunden överhuvudtaget i framtiden? Vilka åtgärder hade ni andra hundexperter ansett vara lämpliga? Jag får lite dåliga vibbar av att hunden markerar så aggressivt, inte med en morrning eller visade tänder utan bett direkt.

 • Tor 20 maj 21:13 #1

  Å ena sidan ska en hund inte bita barn, å andra sidan verkar det vara självförvållat i båda fallen. Sedan måste ni så klart lära sonen att man aldrig någonsin får störa ett djur som äter, just för att det då kan bli ett utfall från även de snällaste hundarna. Det är inte "kinkigt", det är en försvarsmekanism som är helt naturlig och som man ska respektera. Tills sonen är så pass gammal att han förstår den gränsen får ni se till att hålla honom under uppsikt kring hunden.

  Hoppas det gick bra med ögat förresten.

 • Tor 20 maj 21:18 #2

  Uppsikt kommer vi ju absolut att hålla, men frågan är i vilken omfattning? Det hade ju varit enklare om hunden hade undvikit barnet, men så är ju inte fallet heller, och det känns ju inte direkt behagligt att låta hunden komma fram och hälsa på sonen i det här läget. Det låter ju som om man måste ha dem i helt olika rum då med grinden stängd emellan?

 • Tor 20 maj 21:18 #3 +2

  Hundar ska vara ifred när de äter, så är det bara.

  Ja, hunden är säkert hur go och fin som helst men just när det kommer till situationer som mat och andra resurser måste man respektera att hunden kan reagera instinktivt.

  Det innebär i det här fallet att det är de vuxnas ansvar att sära på hund och barn när det står mat framme.

 • Tor 20 maj 21:22 #4

  Jag hade inte litat på att detta inte sker igen.

  Hunden vaktar maten. När vet ni vad hunden vakar nästa gång? En leksak? Hela köket? Husse och matte?

  Det betyder inte att det är fel på hunden, men jag menar att barnet och hunden inte bör befinna sig i samma rum.

  Är ni på besök så använd kompistgaller eller sätt upp

  Permanenta grindar så att barn och hund aldrig behöver vara i samma rum.

  Om ni inte gör detta så måste ni ha stenkoll på att hund och barn ALDRIG är i närheten av varandra.

  Det är många år kvar tills barnet är så pass gammalt att det går att lita på

 • Tor 20 maj 21:24 #5 +1
  hjihhih skrev 2021-05-20 21:18:20 följande:

  Uppsikt kommer vi ju absolut att hålla, men frågan är i vilken omfattning? Det hade ju varit enklare om hunden hade undvikit barnet, men så är ju inte fallet heller, och det känns ju inte direkt behagligt att låta hunden komma fram och hälsa på sonen i det här läget. Det låter ju som om man måste ha dem i helt olika rum då med grinden stängd emellan?


  Som sagt, när hunden äter ska den få vara ifred, om det så krävs att ni har barnet i ett annat rum då för att känna att ni kan ha uppsikt på ett bekvämt sätt. I övrigt tror jag inte ni behöver oroa er i nuläget utifrån din beskrivning av hunden, så länge barnet inte gör den illa.
 • Tor 20 maj 21:26 #6
  Mortiscia80 skrev 2021-05-20 21:24:37 följande:
  Som sagt, när hunden äter ska den få vara ifred, om det så krävs att ni har barnet i ett annat rum då för att känna att ni kan ha uppsikt på ett bekvämt sätt. I övrigt tror jag inte ni behöver oroa er i nuläget utifrån din beskrivning av hunden, så länge barnet inte gör den illa.
  Obs - Det betyder inte att ni ska lämna dem vind för våg tillsammans, men ni kan låta dem leka tillsammans under uppsikt. Och att när hunden ska äta är det noll kontakt som gäller. Hoppas det blev tydligare.
 • Tor 20 maj 21:27 #7 +1

  Du har bara dåliga vi var för en kan g å till attack, inget annat.

  Utan den här hunden är van vid äldre människor och inte van vid barn.

  Du vet ju inte om din 2åring har varit på hunden av ren nyfikenhet och 2vårinhar brukar inte vara "försiktiga" klappa fint, klappa lugnt och visat hur man är med hund?

  Hade det varit fin hund och varit med från början av din graviditet så hade inte hunden varit så. Och nu är det dina föräldrars hund och förväntar mig att det inte finns småbarn förutom din 2 åring.

  Fin 2 åring kanske har gjort nått så det har blivit mer hårdhänt. De vet ju du inte heller.

  Så länge du känner en osäkerhwt bland hunden kommer den känna det. Så nu måste ha en ny energi oxh ta över kontrollen. Ja det finns hundcocher. Men många är rätt dåliga och endel är duktiga på ditt jobb. Leta efter rätt person.

  I detta fall så tycker jag att dina föräldrar kunde ha sagt ngt tidigare och nu borde ha haft lite mer koll på erat barn. Barn i den åldern kan vara hårdhänta utan att mena ngt.

 • Tor 20 maj 21:29 #8

  Ursäkta lite felstavningar för snabb.

 • Tor 20 maj 21:29 #9

  Vad finns det för andra farliga situationer än mat och sömn? Jag har aldrig ägt hund så jag har tyvärr inte så bra koll. Är leksaker farligt? Hundens leksaker ligger ju utspridda i alla rum och barnet vet inte skillnaden på dessa och sina egna leksaker. Vi har avstyrt när vi sett att sonen tagit hundens leksaker men det finns alltid risk att missa sånt.

 • Tor 20 maj 21:33 #10

  Nej man ska generlsera bort utan att göra en stor grej utav det då känner både barnet och hunden en osäkerhet.

  Barnet och hunden kan vistas i samma rum. Men ha lugn energi. Va inte stressad utan bara ha steget före

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll