• Soff

    Vi som försökt en längre tid - första barnet

    Jag kände att jag ville göra en "renodlad" första-barnet-tråd för oss som försökt lite längre, då jag personligen känner att jag både kan ge och få mest stöd i en sådan. 


    (Varje person får dock bedöma själva vad som är en längre tid) 


    Här kan vi stötta varandra i denna tuffa resa till <3 första barnet <3 


    Jag lägger även till en bim-lista så vi kan följa varandra <3 


    Kram till alla kämpar därute <3 


     

  • Svar på tråden Vi som försökt en längre tid - första barnet
  • Mirabilis89
    Vickan31 skrev 2023-02-06 14:40:04 följande:

    Varning för lång text 😅


    Idag har vi varit på vårt första läkarbesök för fertilitetsutredningen. Där träffade vi en väldigt sympatisk och bra läkare som vi båda kände stort förtroende för, så det är i alla fall en bra start! Vi gick igenom våra hälsodeklarationer och alla prover vi hade lämnat och där såg ju allt bra ut (vi hade fått brev samt tjuvkikat på provsvaren på 1177). Sedan gjorde läkaren en undersökning med ultraljud där hon kikade på livmodern, slemhinnan och äggstockarna, och där såg allt också bra ut. Det blev dock ingen spolning av äggledarna idag. Läkaren sa att det inte var nödvändigt eftersom jag redan gjort det en gång i utredningen med mitt ex, men att vi kunde göra det igen om jag ville. Och det sa jag att jag väldigt gärna vill göra! Så det ska vi göra nästa månad, att jag ringer när jag får nästa mens och så bokar vi in spolningen då. Hade förväntat mig att få göra den nu, så det var väl lite tråkigt att behöva vänta en månad till, men huvudsaken att det blir gjort känner jag.


    Så summa summarum: allt de kunnat titta på under utredningen ser normalt ut för både mig och min sambo, men vid spolningen nästa månad kan de titta lite mer på livmodern och såklart själva äggledarna som är det jag vet om sedan tidigare kan vara ett problem. Något jag inte var beredd på var att i den här regionen (jag har ju flyttat sedan förra utredningen, då jag bodde i Stockholm under några år) får man visserligen göra en utredning efter att man försökt i ett år, men man får ingen hjälp förrän man har försökt i TVÅ år. Så vi kan inte få hjälp med IVF förrän om ytterligare ett år från nu, och det hade jag ingen aning om eftersom det inte fungerade så när jag gjorde utredning och IVF i Stockholm. Läkaren sa att om hon hade fått bestämma så tycker hon personligen att vi borde få hjälp snabbare eftersom jag redan försökt två år med mitt ex och ett år med min nuvarande, men enligt reglerna är det två års försök som gäller för att få göra IVF i den här regionen om man inte hittar något fel under utredningen. Och en blockerad äggledare räknas inte som ett tillräckligt stort problem, för då finns det ju fortfarande chans att bli gravid naturligt om en av två äggledare har fri passage. Om däremot båda äggledarna skulle vara blockerade, då är det ju inte möjligt att bli gravid utan hjälp och då kan man få skicka en remiss för IVF redan nu. Så vi får se vad spolningen visar nästa månad, men läkaren sa att hon ska försöka allt hon kan för att vi inte ska behöva vänta ett helt år till nu.


    Förlåt för lång utläggning, det är svårt att sammanfatta det på ett bra sätt och det är många tankar som snurrar i huvudet just nu, men det jag tar med mig efter dagens läkarbesök är:


    ·       * Superbra, engagerad och inkännande läkare


    ·       * Bra resultat på alla prover och gynundersökningen


    ·       * Nästa månad får jag göra en spolning för att se om äggledarna är blockerade eller inte


    ·       * Om båda äggledarna är blockerade har vi rätt till att få hjälp med IVF så snart som möjligt, men om det finns fri passage i ena eller båda så får vi inte ansöka om remiss för IVF förrän om ett helt år från nu


    Amen näeh vad irriterande med den andra regionens regler! Att söka er privat är inget alternativ heller?
  • Vickan31
    Mirabilis89 skrev 2023-02-06 15:31:00 följande:
    Amen näeh vad irriterande med den andra regionens regler! Att söka er privat är inget alternativ heller?
    Ja men eller hur! Visst är det märkligt att det är så olika i olika regioner, det var jag inte beredd på. Vi har inte kommit så långt i tankarna än som till den frågan om privat IVF, jag måste nog smälta alla intryck från idag för att veta exakt vad jag tänker och känner. Men spontant tänker jag att den frågan får vi nog avvakta med till efter spolningen nästa månad, dels för att se hur status på äggledarna är och dels för att läkaren sa att hon skulle kolla lite mer om vi verkligen måste vänta fullt två år med tanke på min bakgrund. Om båda äggledarna är blockerade vid spolningen nästa månad så förstod jag det som att vi är berättigade till IVF på en gång och inte behöver vänta till nästa år. Det blev bara så snopet med det här beskedet och jag känner mig rätt uppgiven när hjälpen som jag trodde skulle vara ganska nära nu helt plötsligt känns som evigheter bort.
  • Melsson

    Åhh Vickan. 

    För det första: så himla skönt att allt såg bra ut, det är ju jättebra!! 


    Jättebra att du stod på dig med att du ville ha spolning också, man hör ju om många som plussar ganska så direkt efter en spolning:) 

    Men det här med olika väntetider, det är ju så stört? Att det ska behöva skilja sig så beroende på vilken stad man bor i? jag Blev också så chockad av att det är så lång väntetid. Känns ju nästan som man ?vill? ha något fel så att man får hjälp?.

    @mirabilis åhhhh vilka härliga nyheter, håller alla tummar för dig i veckan!!! såklart det är lucky nummer four! 

  • MalinJ

    Vickan Vad skönt att besöket gick bra och att ni fick en läkare som kändes bra.
    Sånt gör så himla mycket!

    Men trist med väntetiderna eller att det blir 1år till, det är inte kul. 


    Hoppas spolningen går bra och allt därtill. 

  • MalinJ

    Förlåt för att jag varit lite off, men fick min mens i morse och jag är så förvirrad över min kropp. Det är något som lär vara fel liksom. 


    Och den där slemsäcken/klumpen, jag vet inte vad det var för mensen borde ju inte komma nu om det var en kemiskt, det borde väl ha blivit samman. Det har mina andra missfall blivit. 


    Men det såg verkligen ut som det var något i den.. Konstigt nog!

    Så här ligger jag och har Sådan mensvärk, vilket jag alltid har första dagen. Haha 


    Min linje hoppade ner en bit så den blev mer begriplig tycker jag. Haha

  • Mirabilis89

    Jag har aldrig hållit på att tempa och så själv, kanske mest för att jag har haft så väldigt regelbundna cykler, med tydliga utslag på ÄL-test varje månad. Så jag tycker det är ärtor fascinerande! Gör ni det lite som ett alternativ till att ta äl-test, har ni lite mer oregelbundna cykler osv? 

  • Melsson

    Vad tråkigt att mensen kom Malin :( Men ja undrar vad den slemklumpen var, kanske någon rest från tidigare grav? Kemiskt borde ju börjat blöda på en gång annars eller? Lite dålig koll? 

    @mirabilis ja jag tycker med det är kul att kolla på tempkurvor. Nu är jag i sälen så glömde min termometer, så typiskt haha. 


    tempen är bra för att se att man verkligen haft ÄL (tempökning). En eventuell graviditet gör även att man har lite högre temp pga ökat progestoron, man kan även se en ev inplantation (heter det så? Haha) där tempen sjunker en dag och sedan ökar igen! Innan mens och under mens sjunker tempen igen:) 

  • MalinJ
    Melsson skrev 2023-02-07 17:05:07 följande:

    Vad tråkigt att mensen kom Malin :( Men ja undrar vad den slemklumpen var, kanske någon rest från tidigare grav? Kemiskt borde ju börjat blöda på en gång annars eller? Lite dålig koll? 

    @mirabilis ja jag tycker med det är kul att kolla på tempkurvor. Nu är jag i sälen så glömde min termometer, så typiskt haha. 


    tempen är bra för att se att man verkligen haft ÄL (tempökning). En eventuell graviditet gör även att man har lite högre temp pga ökat progestoron, man kan även se en ev inplantation (heter det så? Haha) där tempen sjunker en dag och sedan ökar igen! Innan mens och under mens sjunker tempen igen:) 


    Sjukt tråkigt ja, men skönt ändå. Får hoppas nästa cykel blir bättre. Någon gång borde man väl få den normal igen eller? Ja om det nu inte är något som är knas då.

    Om det skulle ha varit någon rest så skulle jag visa svagt positivt väl också, och inte få Mens? Haha
    Men precis, är den en kemiskt så kommer det oftast ihop med mensen, eller dom flesta missfallen gör det. 


    Sp vad det var är ett mysterium haha

    Nu får man se nästa omgång om det kanske kan gå bättre då? Haha

    Fan vad surt att du glömde tempen hörru, nu av alla tider 😉🤣

  • Teriz

    Själv är jag inne på dag 12 med blödning. Tog grav test på sticka idag och helt klart mycket svagare. Sakta men säkert försvinner de ur kroppen? Vill bara starta om på nytt så trött på att gå med binda 24/7 :)))) 
    Men litar på att kroppen sköter det på rätt sätt, börjar bli drygt nu bara. 

  • Melsson

    Jag tycker du ska ligga på kliniken lite också Malin. För är man över 35 ska man ju kunna söka hjälp efter 6 månader dessutom? Tycker det är så dåligt du inte ens fått ta prover än? Jag har skrivit till fert. centrum via 1177 och fått rätt snabba svar, så det är ett tips! 

    Håller tummarna för att du slutar blöda snart Teriz. Förstår att det måste vara så jobbigt att gå runt och blöda så länge och konstant bli påmind om vad som inte blev. Men förhoppningsvis kan ni ta nya tag snart igen<3

    Jag är på ÄL+8 idag och har väl inga direkta symptom. BIM är på alla hjärtans dag.....Så konstigt hur hjärnan funkar - varje månad (trots man försökt såååå länge nu) så har man så himla stort hopp och tänker att "detta är månaden det kommer gå - känner det på mig". I och för sig är det skönt att känna hopp men man blir ju så himla nedslagen då när det inte går vägen. 

    Men vi fortsätter kämpa tjejer! En vacker dag är det vår tur <3

Svar på tråden Vi som försökt en längre tid - första barnet