• Anonym (Djurvän)

    Äta kött

    Hej! Ni som äter kött ; får ni dåligt samvete när ni tänker på hur grisar, kycklingar etc föds upp (inomhus, trångt), transporteras och sen slaktas? Eller förtränger ni eller bryr sig inte alls? Är genuint nyfiken och ej ute efter att döma ut folk.

  • Svar på tråden Äta kött
  • Eri89

    Jag blev vegetarian för drygt två år sedan när jag träffade min man. Kan känna en skuld i att jag inte var klok nog att bli det tidigare.

  • Anonym (Absolut)

    Ja absolut. Inte främst av de anledningar du nämner utan snarare den klimatpåverkan maten jag äter har. Försöker läsa på och lära mig mer om matens klimatpåverkan.

  • mari123

    Nä jag tänker inte på det. Tänker inte att just JAG ska vara den som bojkottar djurindustrin och gör livet jobbigt för mig. Industrin kommer fortgå även om jag väljer bort den grillade kycklingen på ICA. Starta en rörelse? Nä inte jag. Jag lever en gång. Sorgligt? Ja lite men livet är inte alltid en dans på rosor vare sig för kycklingar eller människor

  • Anonym (Insyn)

    Nej, det får jag inte men jag försöker att välja så etiskt kött som möjligt. Jag har själv insyn i branschen genom mitt jobb som veterinär och kan säga att de flesta djur jag kommer i kontakt med faktiskt behandlas ganska bra och djurägarna bryr sig, även om de jobbar i en extremt tung bransch med långa arbetsdagar utan semester och små marginaler.

    Borde grisarna få större utrymme? Ja! Men lösningen är inte att vi som bryr oss slutar att äta fläskkött utan att vi visar med plånboken att vi stöttar de som satsar på att ge dem lite mer utrymme. Vi måste visa att vi stöttar svenska bönder som inte fixerar suggorna eller ger antibiotika till slaktsvinen i förebyggande syfte istället för att jobba med att ha en miljö där grisarna håller sig friska. Har man råd kan man till och med välja att köpa kött från grisar som fått gå utomhus och böka i jorden. Problemet är att alltför många fortfarande köper dansk fläskfilé?

    Finns det dåliga besättningar i Sverige? Ja, absolut! Precis som det finns dåliga restauranger, butiker, arbetsplatser, hyresvärdar, föräldrar? men de flesta försöker att göra det så bra som möjligt efter de förutsättningar de har. Den största bristen inom grisnäringen är lönsamhet/pengar, inte empati som vissa verkar tro, och för att lösa pengabristen behövs så klart att folk köper slutprodukten. Om vi som bryr oss slutar att äta kött kommer bra svenska gårdar att tvingas lägga ner och de som fortsätter att äta kött kommer att köpa den där danska fläskfilén? Därför äter jag svenskt kött med gott samvete och istället för att fråga efter vegetariskt på restaurang frågar jag efter svenskt kött.

    Koldioxidbedövning av slaktsvin är inte optimalt. Med det sagt så går det ganska fort och har andra fördelar. Visst kan man bulta som man gör med nötkreatur men grisens skallben ser annorlunda ut och det kan vara svårt att träffa rätt så det är risk att man behöver bulta om, och det vill man ju så klart undvika av förståeliga skäl. Grisarna gå tillsammans till butinan (gasbedövningen). Det går inte när man bultar. Alla som vet något om grisar vet att de vill ha sällskap av varandra.

    Du säger att svensk djurskyddslagstiftning inte är bra eftersom att den tillåter gasbedövning men har du något förslag på alternativ som inte förutsätter att alla blir veganer (för det kommer inte att hända inom vår livstid)? Det forskas på andra gasblandningar som är mindre irriterande för luftvägarna under den korta stund grisarna är vid medvetande och jag ser fram emot att forskningen kommer fram till ett alternativ som är tillämpbart i praktiken. Men till dess, vad föreslår du för alternativ?

  • Anonym (Animalist)

    Nej.

    Får du dåligt samvete när du äter grönsaker?

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Insyn) skrev 2021-08-01 08:46:30 följande:

    Nej, det får jag inte men jag försöker att välja så etiskt kött som möjligt. Jag har själv insyn i branschen genom mitt jobb som veterinär och kan säga att de flesta djur jag kommer i kontakt med faktiskt behandlas ganska bra och djurägarna bryr sig, även om de jobbar i en extremt tung bransch med långa arbetsdagar utan semester och små marginaler.

    Borde grisarna få större utrymme? Ja! Men lösningen är inte att vi som bryr oss slutar att äta fläskkött utan att vi visar med plånboken att vi stöttar de som satsar på att ge dem lite mer utrymme. Vi måste visa att vi stöttar svenska bönder som inte fixerar suggorna eller ger antibiotika till slaktsvinen i förebyggande syfte istället för att jobba med att ha en miljö där grisarna håller sig friska. Har man råd kan man till och med välja att köpa kött från grisar som fått gå utomhus och böka i jorden. Problemet är att alltför många fortfarande köper dansk fläskfilé?

    Finns det dåliga besättningar i Sverige? Ja, absolut! Precis som det finns dåliga restauranger, butiker, arbetsplatser, hyresvärdar, föräldrar? men de flesta försöker att göra det så bra som möjligt efter de förutsättningar de har. Den största bristen inom grisnäringen är lönsamhet/pengar, inte empati som vissa verkar tro, och för att lösa pengabristen behövs så klart att folk köper slutprodukten. Om vi som bryr oss slutar att äta kött kommer bra svenska gårdar att tvingas lägga ner och de som fortsätter att äta kött kommer att köpa den där danska fläskfilén? Därför äter jag svenskt kött med gott samvete och istället för att fråga efter vegetariskt på restaurang frågar jag efter svenskt kött.

    Koldioxidbedövning av slaktsvin är inte optimalt. Med det sagt så går det ganska fort och har andra fördelar. Visst kan man bulta som man gör med nötkreatur men grisens skallben ser annorlunda ut och det kan vara svårt att träffa rätt så det är risk att man behöver bulta om, och det vill man ju så klart undvika av förståeliga skäl. Grisarna gå tillsammans till butinan (gasbedövningen). Det går inte när man bultar. Alla som vet något om grisar vet att de vill ha sällskap av varandra.

    Du säger att svensk djurskyddslagstiftning inte är bra eftersom att den tillåter gasbedövning men har du något förslag på alternativ som inte förutsätter att alla blir veganer (för det kommer inte att hända inom vår livstid)? Det forskas på andra gasblandningar som är mindre irriterande för luftvägarna under den korta stund grisarna är vid medvetande och jag ser fram emot att forskningen kommer fram till ett alternativ som är tillämpbart i praktiken. Men till dess, vad föreslår du för alternativ?


    Du nämnde ej kycklingarna. Där är villkoren allra värst.Tycker du det är "bra djurhållning" som kycklingar föds upp i Sverige? Några hundratusen dör redan på vägen till slakteriet. På slakteriet hängs de upp i fötterna (vid medvetande) och bedövas med elbad. Tycker du det är "bra djurhållning! att 98-99 % av grisarna ej får vara utomhus och böka? Det där med ekonomin köper jag ej; att folk avstår kravkött pga priset. Många har definitivt råd men prioriterar semestrar, teknikprylar, kläder etc. De tycker det är finemang att man kan fynda dansk fläskfile. När all tillgänglig forskning visar att grisarna får ångest och smärta av gasen så borde det tagits fram andra metoder för länge sedan. Förstår inte hur man kan vara kvar och jobba i ett sådant system år efter år. Så himla bekvämt att alltid kunna tänka att utomlands är det ännu värre och folk vill inte bli veganer ändå så bara att köra på.
  • Anonym (Djurvän)
    mari123 skrev 2021-08-01 06:18:28 följande:

    Nä jag tänker inte på det. Tänker inte att just JAG ska vara den som bojkottar djurindustrin och gör livet jobbigt för mig. Industrin kommer fortgå även om jag väljer bort den grillade kycklingen på ICA. Starta en rörelse? Nä inte jag. Jag lever en gång. Sorgligt? Ja lite men livet är inte alltid en dans på rosor vare sig för kycklingar eller människor


    Förstår hur du tänker men personligen tycker jag inte det är jobbigt att bojkotta köttindustrin, tycker bara det är befriande. Vill inte ha med skiten att göra sas :)
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Insyn) skrev 2021-08-01 08:46:30 följande:

    Nej, det får jag inte men jag försöker att välja så etiskt kött som möjligt. Jag har själv insyn i branschen genom mitt jobb som veterinär och kan säga att de flesta djur jag kommer i kontakt med faktiskt behandlas ganska bra och djurägarna bryr sig, även om de jobbar i en extremt tung bransch med långa arbetsdagar utan semester och små marginaler.

    Borde grisarna få större utrymme? Ja! Men lösningen är inte att vi som bryr oss slutar att äta fläskkött utan att vi visar med plånboken att vi stöttar de som satsar på att ge dem lite mer utrymme. Vi måste visa att vi stöttar svenska bönder som inte fixerar suggorna eller ger antibiotika till slaktsvinen i förebyggande syfte istället för att jobba med att ha en miljö där grisarna håller sig friska. Har man råd kan man till och med välja att köpa kött från grisar som fått gå utomhus och böka i jorden. Problemet är att alltför många fortfarande köper dansk fläskfilé?

    Finns det dåliga besättningar i Sverige? Ja, absolut! Precis som det finns dåliga restauranger, butiker, arbetsplatser, hyresvärdar, föräldrar? men de flesta försöker att göra det så bra som möjligt efter de förutsättningar de har. Den största bristen inom grisnäringen är lönsamhet/pengar, inte empati som vissa verkar tro, och för att lösa pengabristen behövs så klart att folk köper slutprodukten. Om vi som bryr oss slutar att äta kött kommer bra svenska gårdar att tvingas lägga ner och de som fortsätter att äta kött kommer att köpa den där danska fläskfilén? Därför äter jag svenskt kött med gott samvete och istället för att fråga efter vegetariskt på restaurang frågar jag efter svenskt kött.

    Koldioxidbedövning av slaktsvin är inte optimalt. Med det sagt så går det ganska fort och har andra fördelar. Visst kan man bulta som man gör med nötkreatur men grisens skallben ser annorlunda ut och det kan vara svårt att träffa rätt så det är risk att man behöver bulta om, och det vill man ju så klart undvika av förståeliga skäl. Grisarna gå tillsammans till butinan (gasbedövningen). Det går inte när man bultar. Alla som vet något om grisar vet att de vill ha sällskap av varandra.

    Du säger att svensk djurskyddslagstiftning inte är bra eftersom att den tillåter gasbedövning men har du något förslag på alternativ som inte förutsätter att alla blir veganer (för det kommer inte att hända inom vår livstid)? Det forskas på andra gasblandningar som är mindre irriterande för luftvägarna under den korta stund grisarna är vid medvetande och jag ser fram emot att forskningen kommer fram till ett alternativ som är tillämpbart i praktiken. Men till dess, vad föreslår du för alternativ?


    Kycklingar dör under djurtransporter | Djurens Rätt (djurensratt.se)SLU: Stoppa gasningen av grisar inför slakt | SVT Nyheter 

  • Anonym (Snäckan)

    När jag köper mat kollar jag hur det har framställts. Djurhållning och foder är viktigt för mig.

    Är dubbelt så dyrt kött men är högre kvalite.

    Guldfågeln o Kronfågeln köper jag inte alls. Riktigt obehagliga företag

  • Embla twopointoh
    Anonym (Djurvän) skrev 2021-08-01 11:18:34 följande:
    Du nämnde ej kycklingarna. Där är villkoren allra värst.Tycker du det är "bra djurhållning" som kycklingar föds upp i Sverige? Några hundratusen dör redan på vägen till slakteriet. På slakteriet hängs de upp i fötterna (vid medvetande) och bedövas med elbad. Tycker du det är "bra djurhållning! att 98-99 % av grisarna ej får vara utomhus och böka? Det där med ekonomin köper jag ej; att folk avstår kravkött pga priset. Många har definitivt råd men prioriterar semestrar, teknikprylar, kläder etc. De tycker det är finemang att man kan fynda dansk fläskfile. När all tillgänglig forskning visar att grisarna får ångest och smärta av gasen så borde det tagits fram andra metoder för länge sedan. Förstår inte hur man kan vara kvar och jobba i ett sådant system år efter år. Så himla bekvämt att alltid kunna tänka att utomlands är det ännu värre och folk vill inte bli veganer ändå så bara att köra på.
    Forskning är inte något som kan trolla fram det man skulle önska. En del verkar tro att om en forskare bara vill något, och sedan ställer sig och experimenterar och pular i labet eller snickarboden någon vecka, som kommer de att komma fram till nya revolutionerade rön eller uppfinningar. Det påminner mig lite om barnet som när dess förälder säger att de inte har råd med en grej, sådär barnsligt ovetande tycker att det är ju bara att gå till bankomaten och hämta ut lite mer pengar, för det har ju barnet sett föräldern göra vid flera tillfällen.

Svar på tråden Äta kött