• Anonym (Djurv­än)
    Sat 31 Jul 2021 12:04
    2876 visningar
    176 svar
    +3
    176
    2876

    Äta kött

    Hej! Ni som äter kött ; får ni dåligt samvete när ni tänker på hur grisar, kycklingar etc föds upp (inomhus, trångt), transporteras och sen slaktas? Eller förtränger ni eller bryr sig inte alls? Är genuint nyfiken och ej ute efter att döma ut folk.

  • Svar på tråden Äta kött
  • Sun 1 Aug 2021 15:53
    #71

    Absolut inte..äter kött varje dag..svenskt kött..

    Nu fick du ditt svar..

  • Sun 1 Aug 2021 15:54
    #72
    Anonym (Djurvän) skrev 2021-08-01 15:38:49 följande:
    Folk får välja själva (har många vänner som äter kött) men fakta är fakta och man ska åtminstone inte tuta i folk och sig själv att "djuren har det bra" i köttindustrin.
    Och därför propagerar jag alltid för att man ska undvika industrikött, om man kan. Det mesta köttet i Sverige är dock inte industrikött, men jag skulle gärna se mer urprungsmärkning på kött i vanlig butik, så som man gör med äggen, som kan härledas direkt till gården. Ju mer information konsumenterna får, desto bättre val kan de göra, utifrån sina förutsättningar.

    Sen är det också allmånt så att vi lägger löjligt lite pengar på mat. Vi är ner på att lägga runt 10-12% av våra pengar på mat, från 50-70-talens ca 40%. Tänk vad mycket bättra val vi kunde göra om vi var beredda på att lägga 40% av vår disponibla inkomst på mat.
    We need to take the wrong steps sometimes to find the right path.
  • Sun 1 Aug 2021 16:35
    #73
    Anonym (Klös) skrev 2021-08-01 15:05:58 följande:
    Vem klarar sig längst utan mataffären? Köttätaren eller vegetarianen?

    Människan är klumpig. Vi både ser och hör dåligt, är långsamma och har inget naturligt vapen. Inte många hade klarat att döda ett djur, eller ens fånga det. Inte utan vapen.

    Det är lätt att både odla, men även plocka när, frukt och grönsaker från naturen utan att vare sig tillaga eller krydda.

    En rå potatis lär både mätta och ge mig energi, jämfört med dig som först måste ordna ett vapen, sedan spåra upp ett djur, kunna döda det och sen måste du tillaga och krydda för att det ska vara ätligt.

    Och ska du inte döda djuret så måste du ha mat till den med, och gå omvägen först via odling sedan djuret. Du lär ha svultit ihjäl innan.

    Så naturligt är som sagt det sämsta argumentet man kan komma med.
    Det är inte "lätt" att odla i så stor skala att man kan leva hela året på det. Odling är säsongsbunden, det finns liksom inga äpplen eller bär i mars som man kan plocka. Lägg dessutom till missväxt, skadedjur och dylikt som gör att skörden blir mindre. Det är oerhört mycket jobb med att odla, även idag när vi har massa maskiner och annat så är det nästan en heltidssysselsättning för att föda en familj på det året runt. För inte försöker du påstå att man skulle kunna leva på att äta enbart frukt och bär som växer vilt?

    Det mesta vi äter som är växtbaserat ska dessutom beredas och tillagas på något sätt. Säden måste inte bara skördas och genomgå processer för att få fram delarna man kan äta, de ska ofta malas och sedan bakas med innan vi kan äta dem. Även sådant som kan ätas direkt, behöver ofta konserveras på något sätt för att det ska hålla fram till nästa skörd.

    Människan är kanske relativt långsam och "tandlös" jämfört med många djur, men jakt handlar inte om att springa ikapp bytet och döda det med bara händerna, utan om att överlista bytesdjuret på olika sätt, till exempel genom att locka det i en fälla som antingen dödar djuret eller fångar det i en position som gör att människan enkelt kan döda det. Vapen kan man tillverka även med ganska små medel, det krävs ingen specialkunskap eller avancerad utrustning för att tillverka ett funktionsdugligt spjut eller ett nät.

    Sätt en vegan i den svenska skogen i midvintern och denne kommer att svälta ihjäl inom några veckor, en karnivor har i alla fall en teoretisk chans att till exempel lyckas snärja en hare.

    Saken med många tamdjur är att de äter sådant som människan inte kan tillgodogöra sig, såsom gräs eller matrester. Det krävs alltså inte alls att man "går omvägen via odling" för att kunna ha kor eller grisar.

    Man kan äta rått kött nästan precis lika väl som man kan äta rå potatis. "Gott" är inte samma sak som "ätbart" (och, hur många tycker att rå potatis är gott?), tillagning och kryddor behövs inte för någotdera egentligen.

    Kort sagt, dina argument håller inte de heller.

    (Men jag håller med om att "naturligt" är ett vansinnigt dåligt argument, både för och emot.)
  • KingsC­rown
    Sun 1 Aug 2021 16:43
    #74
    -1 +1

    Jag äter fortfarande kött, men har dåligt samvete för det och försöker minska ner. Blir lite förvånad när jag läser inläggen från er som tror att man kan lita på de svenska lagarna om djurhållning och krav-märkning. Ser ni aldrig på nyheter i tv och tidningar? Det har varit stora avslöjanden bara det senaste året om lagar och regler som inte funkar. Och till er som "bara köper närproducerat", men snälla, även de mest misskötta gårdarna ligger ju nära någon.

    Här är brotten som det skånska KRAV-slakteriet begår - tv4.se

  • Sun 1 Aug 2021 16:47
    #75
    +1
    Embla twopointoh skrev 2021-08-01 16:35:49 följande:
    Man kan äta rått kött nästan precis lika väl som man kan äta rå potatis. "Gott" är inte samma sak som "ätbart" (och, hur många tycker att rå potatis är gott?), tillagning och kryddor behövs inte för någotdera egentligen.
    Och i extrema situationer kan alltid köttätarna äta upp veganerna.... just saying. Jag undrar hur många av rugbyspelarna i Anderna var vegetarianer innan den betan.
    We need to take the wrong steps sometimes to find the right path.
  • Sun 1 Aug 2021 16:52
    #76
    Anonym (Klös) skrev 2021-08-01 15:05:58 följande:

    Vem klarar sig längst utan mataffären? Köttätaren eller vegetarianen?

    Människan är klumpig. Vi både ser och hör dåligt, är långsamma och har inget naturligt vapen. Inte många hade klarat att döda ett djur, eller ens fånga det. Inte utan vapen.

    Det är lätt att både odla, men även plocka när, frukt och grönsaker från naturen utan att vare sig tillaga eller krydda.

    En rå potatis lär både mätta och ge mig energi, jämfört med dig som först måste ordna ett vapen, sedan spåra upp ett djur, kunna döda det och sen måste du tillaga och krydda för att det ska vara ätligt.

    Och ska du inte döda djuret så måste du ha mat till den med, och gå omvägen först via odling sedan djuret. Du lär ha svultit ihjäl innan.

    Så naturligt är som sagt det sämsta argumentet man kan komma med.


    Så jävla lätt är det inte att odla! Svältkatastrofer genom historien har ofta orsakats av att skörden slog fel. Innan människan var jordbrukare så var de ju jägare/samlare i tusentals år. Så människor åt definitivt kött innan de odlade potatis. Sen är det klart att den moderna människan inte skulle klara sig speciellt bra om de från och med imorgon behövde livnära sig på att döda vilda djur, men samhället har ju förändrats lite... medelmänniskan skulle inte klara sig så bra om den behövde livnära sig på att plocka bär från naturen eller odla potatis imorgon heller!

    Min man är för övrigt jordbrukare och odlar grönsaker som huvudsysselsättning så vi skulle klara oss alldeles utmärkt utan kött från ett näringsmässigt perspektiv. Vi föder också upp kor till slakt dock.
  • Anonym (Djurs­kydd)
    Sun 1 Aug 2021 16:53
    #77
    +2

    Jobbar som djurskyddshandläggare, och majoriteten pruducenter älskar sina djur. Köp speciellt eko då kraven på djurhållningen är mycket högre. De djur ni läser om som misshandlas och misskötts är få, men på nyheterna låter som många gårdar missköter sig vilket inte stämmer.

    Så nej, jag köper svenskt eko med gott samvete. Jag är ute dagligen och ser dessa djur. Hur korna betar, inte går sjuka, grisar som bökar i marken, kycklingar som sprätter ute. Finns mycket hårda regler kring transport av djur. Hur länge de max får vara i transporten från gård till slakt. De finns aldrig minst en veterinär i varje slakteri och undersöker djuren. Alla skador anmäls. De håller nyfikna människor borta från gårdar för att inte sjukdom ska sprida sig till djuren, inte för de är rädda att bli anmälda för djurmisdhandel. Om ni bara visste hur illa det kan bli om ni går i en ladugård med skorna ni använder på annan mark. Jag måste alltid byta kläder mellan gårdar, skura, använda Vircon på skor/stövlar och/eller använda skoskydd. Tvätta och sprinta händer.

  • Sun 1 Aug 2021 16:53
    #78
    Aniiee skrev 2021-08-01 16:47:58 följande:
    Och i extrema situationer kan alltid köttätarna äta upp veganerna.... just saying. Jag undrar hur många av rugbyspelarna i Anderna var vegetarianer innan den betan.
    Ha, ha, klockrent! Skrattande
  • Sun 1 Aug 2021 17:38
    #79
    Anonym (Klös) skrev 2021-08-01 14:38:09 följande:

    Jag har under mina ca 25 år som vegetarian hört orden ?jag äter kött för att det är gott och NATURLIGT? mer än jag hört att människan behöver det, eller vi är allätare, eller att djuren har det bra i Sverige etc..

    Vad är det som gör köttet så gott och naturligt då?

    Jo det är dels kryddorna men även tillagningen.

    Ingen människa klarar av att äta rått kött utan kryddor och tycka det är gott och naturligt och dessutom nyttigt för kroppen!

    Jag vet ingen i min närhet som ens skulle kunna döda ett djur och stycka det själv. Och käka på plats. Hur naturligt är det att gå till Ica?

    Visste ni att våra tarmar är för långa för att bryta ner kött? Det ruttnar på vägen. Grönsaker behöver mer tid att brytas ner därför är våra tarmar längre.

    Det är bara bullshit att använda naturlig som argument


    Du har ju redan fått svar på tal från bla. Aniiee och Embla twopointoh som jag helt instämmer i men jag måste ändå skriva nåt om det du hävdar att kött bara blir möjligt äta genom kryddning och tillagning.

    Jag är själv förtjust i allt det Aniiee räknar upp som råbiff, sushi och sashimi och rå äggula till olika rätter. Min biff ska va blodig och jag kan också tänka mig fint nötkött helt rått som sashimi och det händer att jag smakar på rå nötlever medans jag tillagar den. Faktum är att när jag käkar rått kött/fisk vill jag inte ha massa kryddor och annat till då det lätt tar över den fina, milda smaken av köttet/fisken. Soja och wasabi räcker oftast.

    Va gäller att döda djur skulle jag kunna tänka mig att jaga tex. älg och jag är helt säker på jag skulle kunna lära mig att slakta och stycka jaktbytet efteråt. Allt skulle göras med största respekt för bytesdjuret som dels ska lida så lite som möjligt och dels tillvaratas så gott det går och inget kastas i onödan.

    Sen ser jag väl inget onaturligt i att gå till Ica och handla vare sig kött eller grönt. Va skulle va onaturligt med det om jag får fråga?
  • Sun 1 Aug 2021 17:48
    #80
    Aniiee skrev 2021-08-01 16:47:58 följande:

    Och i extrema situationer kan alltid köttätarna äta upp veganerna.... just saying.


    Onödigt av dig att uttala förtäckta hot...

Svar på tråden Äta kött