• Anonym (Djurv­än)
    Sat 31 Jul 2021 12:04
    2874 visningar
    176 svar
    +3
    176
    2874

    Äta kött

    Hej! Ni som äter kött ; får ni dåligt samvete när ni tänker på hur grisar, kycklingar etc föds upp (inomhus, trångt), transporteras och sen slaktas? Eller förtränger ni eller bryr sig inte alls? Är genuint nyfiken och ej ute efter att döma ut folk.

  • Svar på tråden Äta kött
  • Anonym (Circe­loflif­e)
    Sun 1 Aug 2021 21:56
    #91
    Anonym (Djurvän) skrev 2021-07-31 12:04:35 följande:

    Hej! Ni som äter kött ; får ni dåligt samvete när ni tänker på hur grisar, kycklingar etc föds upp (inomhus, trångt), transporteras och sen slaktas? Eller förtränger ni eller bryr sig inte alls? Är genuint nyfiken och ej ute efter att döma ut folk.


    Nej jag får inte dåligt samvete och jag förtränger inget. Först och främst äter jag när uppvuxet och etiskt kött. Kostar lite mer men är värt det både i kvalitet på köttet men också kvalitén för djuren när de lever och när det är dags för slakt. 

    Dessutom så har jag vissa sjukdomar (nej tänker inte reda ut min medicinska historia för en vegan som inte tror på att det finns de som inte skulle överleva på vegankost har redan försökt göra det så många gånger och orkar inte med deras ovilja att förstå) som gör att jag inte kan utesluta animaliskt protein i min kost så kommer aldrig bli vegetarian ens. Jag försöker dock att inte äta animaliskt varje dag utan försöker hålla det till ungefär varannan dag (mejeriprodukter kan det bli lite mer av). Och som sagt 95% av det animaliska protein jag äter kommer från bondgårdar i mitt närområde eller från vänner som jagar. 

    Sen tror jag inte en sekund på att du inte tänker döma folk... det ser man i hur du ens formulerat frågan att du bara vill döma oss som inte är veganer och slå dig själv för bröstet över vilken fantastisk människa du är (i dina egna ögon...)...
  • Anonym (Circe­loflif­e)
    Sun 1 Aug 2021 22:14
    #92
    +1
    Anonym (Klös) skrev 2021-08-01 14:38:09 följande:

    Ingen människa klarar av att äta rått kött utan kryddor och tycka det är gott och naturligt och dessutom nyttigt för kroppen!


    Mmm carpacio och råbiff... så gott!! Eller sushi och ceviche... Vem sa att man inte kan äta rått kött Det är ju till och med bland det godaste! 


    Sen var ditt inlägg som så många andra veganers fullt av felaktigheter... du kanske skulle satsa på att få din kunskap från utanför din veganska ekokammare.... 

  • Anonym (Insyn­)
    Mon 2 Aug 2021 07:25
    #93
    +1
    Anonym (Djurvän) skrev 2021-08-01 11:18:34 följande:

    Du nämnde ej kycklingarna. Där är villkoren allra värst.Tycker du det är "bra djurhållning" som kycklingar föds upp i Sverige? Några hundratusen dör redan på vägen till slakteriet. På slakteriet hängs de upp i fötterna (vid medvetande) och bedövas med elbad. Tycker du det är "bra djurhållning! att 98-99 % av grisarna ej får vara utomhus och böka? Det där med ekonomin köper jag ej; att folk avstår kravkött pga priset. Många har definitivt råd men prioriterar semestrar, teknikprylar, kläder etc. De tycker det är finemang att man kan fynda dansk fläskfile. När all tillgänglig forskning visar att grisarna får ångest och smärta av gasen så borde det tagits fram andra metoder för länge sedan. Förstår inte hur man kan vara kvar och jobba i ett sådant system år efter år. Så himla bekvämt att alltid kunna tänka att utomlands är det ännu värre och folk vill inte bli veganer ändå så bara att köra på.


    Nej, jag nämnde inget om kycklingar för jag har ingen personlig erfarenhet av varken kycklingbesättningar (har varit på ett studiebesök under utbildningen och that?s it) eller kycklingslakterier. Jag föredrar att bara uttala mig om saker jag vet något om, tydligen till skillnad från vissa andra. Men vet du vad? Djurens Rätt ger jag inte mycket för då de alltid vinklar allt så mycket. Några hundratusen av vad? En siffra utan sammanhang säger inte så mycket.

    Jag har stått på fler slakterier än vad du har och kollat ner i butinan, det kan jag lova dig. Jag har sett både nötkreatur och grisar bedövas med bult. Jag har sett exempel på jättefina, moderna gårdar. Jag har sett exempel på totalt nedfallna gårdar där djurägarna gjort allt för djuren men inte fått lönsamhet i det för att marginalerna är så små och de inte kan ha så många djur, och därför har de inte haft råd att investera eller rusta upp. Jag har sett många män med tårar i ögonen för att det är deras älskade favoritko som ligger sjuk. Stora, tuffa män med skogshuggarskägg som ringt ut veterinären fler gånger än vad som någonsin är lönsamt, för det är ju Rosa som är sjuk. Jag har varit med om djurägare som tvingats att ge upp och åkt med sina sista kor in till slakteriet som en annan åker med hunden till veterinären när det är dags för sista vilan. Det är jättefint av dig att du tänker på djurens lidande, men du missar all empati och kärlek som finns i branschen.

    Visste du förresten att alla fyrfota djur som slaktas i Sverige måste genomgå besiktning innan slakt och att Livsmedelsverkets veterinärer rapporterar misstanke om brott mot djurskyddslagen till berörd Länsstyrelse? I grova fall åtalsanmäler Livsmedelsverket den som gjort fel. Samma regler gäller för kycklingar, där SLV informerar Länsstyrelsen om fler än 1% av kycklingarna dött. För visst förekommer det fall där exempelvis fläktarna på djurtransporten gått sönder. Det är fruktansvärt när sådant händer, men fåglar är känsliga djur och om det blir för varmt så dör de som flugor.

    Så ja, efter mina erfarenheter som veterinär, både ute i fält och på slakteri, så kommer jag gladeligen att fortsätta att hävda att det är värre utomlands och äta svenskt kvalitetskött i mindre mängder. Det har forskats länge på andra gaser än ren koldioxid men precis som någon annan svarat dig är det inte bara för forskarna att vifta med en trollstav så blir allt bra. Man vet att vissa gaser inte är obehagliga att andas in, exempelvis ren kvävgas, men de är så flyktiga att de är omöjliga att använda i praktiken. Andra, som argon, är jättedyra och ger inte lika långvarig bedövningseffekt så då riskerar man att grisen vaknar igen innan den hunnit dö av avblodningen. Det finns en SLU-rapport om bedövning av gris, från tre framstående forskare (varav två jobbar främst med djurskydd), som riktar sig till Jordbruksverket och där det bland annat finns att läsa: ?Överlag anses bedövning med gas ha hög potential för djurskyddsmässigt acceptabel bedövning av grisar eftersom det är förknippat med låg stress relaterat till hanteringen kring bedövningen.?

    De fortsätter med att diskutera olika gaser, och visst, höga halter av koldioxid är obehagligt att andas in! Men än så länge har ingen hittat den där trollstaven som det bara är att vifta med för att kunna bryta mot fysikens lagar.

    Många personer är inte intresserade av att sluta äta kött. Du når inte fram till dem genom att länka till Djurens Rätt. Däremot går det ofta (men tyvärr inte alltid) att upplysa om varför svenskt kött är lite dyrare och vad de olika märkningarna innebär. Precis som med allt annat är det mer lönsamt att mötas halvvägs än att stå på varsin extremkant och vägra att lyssna på varandra.

    PS. När jag pratade om dålig ekonomi/lönsamhet menade jag att djurägaren får 16:50 kr/kg för en urtagen gris (vilket innebär ungefär hälften av levandevikten) eller 30-35 kr/kg för ett urtaget nötkreatur som hen fött upp i minst 1,5 år, inte att oxfilén sedan kostar 599 kr/kg på min lokala Ica för det är inget som går tillbaka till bonden som kämpar med att få ihop ekonomin?
  • Anonym (L)
    Mon 2 Aug 2021 13:17
    #94
    -1

    Jag är i det närmaste vegan, ibland hos andra eller ute så kan det bli att jag äter någon enstaka mjölkprodukt pga orkar inte alltid förklara och "krångla" hos andra/ute med vad veganskt innebär. 


    Har inte ätit kött på 20 år och mår utmärkt. Mitt barn får samma kost som jag men får välja själv i skolan, hen är medveten om vad kött är och äter därför alltid det vegetariska alternativet i skolan för att hen är van vid det.

    Jag tycker att folk får äta vad de vill, jag kan dock inte förstå hur man kan äta andra levande varelser. Hade man varit tvungen att döda sin egen mat eller vara med när varje djur du ska äta slaktas så hade nog väldigt få ätit kött...
    Är tillsammans med en person som äter kött ibland och hen har förståelse för mitt val att inte äta det och är fullt medveten om hur djur har det, men tycker att kött är gott och ja... Då är det hens val. Men jag behöver inte FÖRSTÅ för det. Sen att hen i 99% av fallen vi äter mat ihop äter veganskt/vegetariskt ser jag som en vinst för både mig, hen och miljön samt djuren.

  • Mon 2 Aug 2021 13:50
    #95
    +1
    Anonym (L) skrev 2021-08-02 13:17:32 följande:

    Jag är i det närmaste vegan, ibland hos andra eller ute så kan det bli att jag äter någon enstaka mjölkprodukt pga orkar inte alltid förklara och "krångla" hos andra/ute med vad veganskt innebär. 


    Har inte ätit kött på 20 år och mår utmärkt. Mitt barn får samma kost som jag men får välja själv i skolan, hen är medveten om vad kött är och äter därför alltid det vegetariska alternativet i skolan för att hen är van vid det.

    Jag tycker att folk får äta vad de vill, jag kan dock inte förstå hur man kan äta andra levande varelser. Hade man varit tvungen att döda sin egen mat eller vara med när varje djur du ska äta slaktas så hade nog väldigt få ätit kött...
    Är tillsammans med en person som äter kött ibland och hen har förståelse för mitt val att inte äta det och är fullt medveten om hur djur har det, men tycker att kött är gott och ja... Då är det hens val. Men jag behöver inte FÖRSTÅ för det. Sen att hen i 99% av fallen vi äter mat ihop äter veganskt/vegetariskt ser jag som en vinst för både mig, hen och miljön samt djuren.


    I det gamla bondesamhället både födde man upp, slaktade och styckade det köttet man åt, och inte fanns det speciellt många vegetarianer på den tiden ens bland de som hade möjlighet att välja.

    Även idag äter många djuruppfödare kött (eller, som veterinären och djurskyddsinpektören i denna tråd), som alla har bra mycket bättre insyn i hur djuren behandlas under hela processen än vad de flesta livsstilsvegetarianer/-veganer idag har. Att försöka förklara det med att djuruppfödare och andra inom branschen, egentligen, är känslokalla, inte bryr sig om djur, bara är ute efter ekonomisk vinst eller andra mindre trevliga saker är att se saken oerhört svart-vitt  (jag säger inte att du förklarar det så, jag bara förekommer ett av de vanligaste argumenten från veganers sida).

    Tycker du att allt dödande av levande varelser är fel, eller gäller det bara när människan gör det för sin egen vinnings skull/trots att det finns andra alternativ?
  • Mon 2 Aug 2021 13:55
    #96

    Ja det får jag. Det är anledningen att jag typ slutat äta fläsk samt ökat antalet vegetariska dagar. Men jag känner mig inte bekväm med att gå över helt till en vegetarisk kost, speciellt så länge det finns små barn i familjen.

    Köper helt enkelt mindre men bättre kött, gärna vilt.

  • Anonym (Klös)
    Mon 2 Aug 2021 15:58
    #97
    -1
    Anonym (Circeloflife) skrev 2021-08-01 22:14:50 följande:

    Mmm carpacio och råbiff... så gott!! Eller sushi och ceviche... Vem sa att man inte kan äta rått kött Det är ju till och med bland det godaste! 

    Sen var ditt inlägg som så många andra veganers fullt av felaktigheter... du kanske skulle satsa på att få din kunskap från utanför din veganska ekokammare.... 


    Gott för att?

    Du kryddat kanske?

    Naturligt är det knappast
  • Anonym (Anima­list)
    Mon 2 Aug 2021 16:22
    #98
    +1

    Jag äter gärna rått kött både fisk och nötkött. Behöver inte krydda heller.

    Men vem äter grönsaker utan krydda?

    Isbergssallad smakar ju ingenting.

    Övriga grönsaker behövs det ju krydda på för att få ner.

    Ska man sen tillgodogöra sig vitaminerna i grönsaker behövs det ju olja eller Dressing på.

    Så ni som skriver att man måste krydda rått kött för att äta det vad är tanken med det. Inga grönsaker smakar ju gott utan kryddor heller.

    Äter hellre en rå köttbit utan krydda än en rå grönsak utan krydda.

  • KingsC­rown
    Mon 2 Aug 2021 16:30
    #99
    Anonym (L) skrev 2021-08-02 13:17:32 följande:

    Jag är i det närmaste vegan, ibland hos andra eller ute så kan det bli att jag äter någon enstaka mjölkprodukt pga orkar inte alltid förklara och "krångla" hos andra/ute med vad veganskt innebär. 


    Har inte ätit kött på 20 år och mår utmärkt. Mitt barn får samma kost som jag men får välja själv i skolan, hen är medveten om vad kött är och äter därför alltid det vegetariska alternativet i skolan för att hen är van vid det.

    Jag tycker att folk får äta vad de vill, jag kan dock inte förstå hur man kan äta andra levande varelser. Hade man varit tvungen att döda sin egen mat eller vara med när varje djur du ska äta slaktas så hade nog väldigt få ätit kött...
    Är tillsammans med en person som äter kött ibland och hen har förståelse för mitt val att inte äta det och är fullt medveten om hur djur har det, men tycker att kött är gott och ja... Då är det hens val. Men jag behöver inte FÖRSTÅ för det. Sen att hen i 99% av fallen vi äter mat ihop äter veganskt/vegetariskt ser jag som en vinst för både mig, hen och miljön samt djuren.


    Håller med. Jag tror det hade varit nyttigt om skolbarn hade fått göra studiebesök på slakterier och se när det skärs halsen av grisar och kycklingar doppas levande i elektriskt vatten. Det hade nog gett fina minnen som påverkat resten av livet. Glad
  • Mon 2 Aug 2021 16:37
    KingsCrown skrev 2021-08-02 16:30:33 följande:
    Håller med. Jag tror det hade varit nyttigt om skolbarn hade fått göra studiebesök på slakterier och se när det skärs halsen av grisar och kycklingar doppas levande i elektriskt vatten. Det hade nog gett fina minnen som påverkat resten av livet. Glad
    När ni ändå är igång kan ni ju visa barnen en operation, en förlossning, eller varför inte de (barn-)arbetares villkor som syr deras kläder också. Glöm inte att barnen även kan få besöka de människor som har blivit hotade och utsatta för skadegörelse från djurrättsaktivister också.


Svar på tråden Äta kött