• Mån 18 okt 21:10
    7076 visningar
    15 svar

    Vad använder du creme fraiche till?

    Jag är novis så kan någon berätta för mig hur jag använder creme fraiche istället för grädde i köttfärssås eller korv stroganoff. Jag tror att jag har hört att man inte kan koka det lika länge som grädde? Vad annat gott kan jag göra med creme fraiche?

Svar på tråden Vad använder du creme fraiche till?
  • Ons 20 okt 00:48
    #1

    Hur du ska använda den?
    Ja, precis som grädde, och använder du 34% cräm fräsen, så kan du koka den hur länge du vill.
    Men såklart det blir förändringar om man kokar länge pga avdunstning, och där är nog grädde mer tydlig, då den kan separera sig och fettet hamnar på ytan.


     


    Vad du kan göra med kräm fräs, svårt och se någon du inte kan göra och där man har grädde annars.
    Men snabba grytor, med kort koktid, där får man en god smak redan vid kokning, nått som grädda behöver lite mer tid på sig att bli bra.
    Har en baconsås där jag låter bara första bubblan visa sig, och sen drar av det ifrån värmen, då får man en annan smak på sin sås än om man skulle koka den helt.


    Den är bra till pasta också(Sam sås/gryta då), då den klistrar sig runt pastan.


    Du kan ha den till efterrätter, för sockra den lite gör den mycket god till dom och det går göra mer med den där.


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Ons 20 okt 18:54
    #2

    Tacogratäng är ett hett tips. 3 dl vanlig Creme fraiche, 200 g philadelphia som du vispar ihop och breder ut i botten i en ugnsform, bred sen ut en burk tacosås över och sedan tacofärs blandad med majs och toppa med ett lager ost. In i ugnen 200 grader tills osten fått färg. Svingott.

    Broccolikräm till lax är också gott. Jag kokar broccoli, mixar den med lite fetaost och Creme fraiche och salt o peppar.

    Fyllda paprikor som serveras med Creme fraiche är också en favorit.

    En till laxrätt är att blanda Creme fraiche med rom, citronskal o citronsaft, salt o peppar, lägg lax i form och häll o er såsen. In i ugnen på 175 grader i typ 20 min.

  • Ons 20 okt 18:57
    #3

    Jag använder det till både kalla och varma såser. Såsen behöver inte redas om man använder CF. Perfekt till pastasåser., det blir så krämigt då. 

  • Ons 20 okt 21:55
    #4

    Tack alla för era förslag som låter jättegott!

    Vi älskar tacos men har inte ätit pajen än men vill göra det snarast. Undrar bara om det inte ska vara något botten som pajskal eller tacoskal också?

    Har ni förslag på en eller flera bra pastasåser?

  • Ons 20 okt 22:25
    #5

    Vi använder creme fraiche till det mesta, mest som kall sås. Till kryddstarka maträtter är det gott med naturell creme fraiche att ha på sidan. Det är gott att smula ner fetaost och krydda med salt och peppar, det kan man gärna ha till lax. Även gott att göra avokadoröra, typ guacsmole, till tacos. Blanda i sweeetchilisås är dotterns favorit till nuggets och liknande mat.

    När det gäller varma rätter så brukar jag blanda någon typ av grädde och creme fraiche och då ha i creme fraichen i slutet för jag tycker inte att det blir så bra om den får koka mer än en kort stund.

  • Tor 21 okt 07:31
    #6
    Tihi skrev 2021-10-20 21:55:17 följande:

    Tack alla för era förslag som låter jättegott!

    Vi älskar tacos men har inte ätit pajen än men vill göra det snarast. Undrar bara om det inte ska vara något botten som pajskal eller tacoskal också?

    Har ni förslag på en eller flera bra pastasåser?


    Nix, det är en gratäng och ingen paj :D Man kan ju förstås göra tacopaj också men då blir det nog andra proportioner och att ingredienserna läggs i en annan ordning. Men rekommenderar verkligen den här gratängen, går supersnabbt och är så gott!

    Jag brukar också alltid ha extra vitlök i när jag gör tacos :)
  • Tor 21 okt 07:36
    #7

    Har aldrig hört någon som har grädde i köttfärssås.

    Jag gör aldrig korv stroganoff med créme fraîche. Här är mitt recept:

    Falukorv

    Lök

    Tomatpuré

    Créme fraîche (gärna med chilismak)

    Äpple

    Jag steker lök och korv, har i créme fraîche och tomatpuré, kokar ca 10 minuter. Under tiden skalar och tärnar jag äpplet som jag har i den sista minuten.

  • Tor 21 okt 11:57
    #8
    Glinda från Oz skrev 2021-10-21 07:36:08 följande:

    Har aldrig hört någon som har grädde i köttfärssås.

    Jag gör aldrig korv stroganoff med créme fraîche. Här är mitt recept:

    Falukorv

    Lök

    Tomatpuré

    Créme fraîche (gärna med chilismak)

    Äpple

    Jag steker lök och korv, har i créme fraîche och tomatpuré, kokar ca 10 minuter. Under tiden skalar och tärnar jag äpplet som jag har i den sista minuten.


    Grädde i köttfärssås, jag har hört talas om det, men tack och lov inte mött det IRL.
    Min korv stroganoff innehåller falukorv, lök, creme fraiche (ibland lite grädde), dijonsenap och mald paprika (frukt i mat går bort om jag ska äta det ). Om det kommer i så blir det massor av salt och peppar för att ta bort det söta
  • Tor 21 okt 11:59
    #9

    Jag använder det i en del grytor, pastasåser, men främst i kalla såser. Något som jag verkligen gillar, det är en pastasås med lövbiff, grönmögelost och creme fraiche (och massor av grovmalen svartpeppar). 

  • Tor 21 okt 12:31
    #10
    Glinda från Oz skrev 2021-10-21 07:36:08 följande:
    Har aldrig hört någon som har grädde i köttfärssås.

    Jag gör aldrig korv stroganoff med créme fraîche. Här är mitt recept:

    Falukorv
    Lök
    Tomatpuré
    Créme fraîche (gärna med chilismak)
    Äpple

    Jag steker lök och korv, har i créme fraîche och tomatpuré, kokar ca 10 minuter. Under tiden skalar och tärnar jag äpplet som jag har i den sista minuten.

    Har hört detta många gånger av folk, testat själv och det är gott.
    Men det smakar dock inte längre som en köttfärssås, jag gav upp den, då jag hellre gör annan typ av köttfärsgryta än köttfärssås och om jag vill ha grädde i grytan.
    Och köttfärssåsen har jag förenklat med tiden istället, och nu gör den på samma sätt varje gång sedan länge.(nu köttf, morötter, lök, vitlök, tomat och timjan och basilika.)


    En central del av populismens livsnerv att generalisera utifrån ett eller några enstaka exempel.
  • Tor 21 okt 20:24
    #11

    Den här veckan har det gått åt en del creme fraiche, då jag hittade ett gäng på nedsatt pris.

    Söndag gjorde jag en vit chokladmousse med creme fraiche.

    Måndag pizza bianca, dvs creme fraiche istället för tomatsås. Creme fraichen bladar jag med peppar, salt, färsk oregano och färsk timjan, och sen har jag på vad jag/vi vill ha, i detta fallet strimlad skinka, skivade skogschampinjoner, rödlök och soltorkade tomater. och ost, ofc.

    Tisdag provlagade jag en cole slaw till julbordet, som jag hade creme fraiche i. Funkade utmärkt. Jag hade även i creme fraiche i potatismoset. 

    Igår onsdag gjorde jag en klassiker från mamma - makaroner, korvslantar och creme fraiche. Lätt och snabbt. Funkar med falukorv, men då krävs lite kryddor eller smaksatt creme fraiche. Kör man kryddig korv behövs inga extra kryddor utöver lite salt och peppar.

    Idag har vi ätit brunsås gjord med creme fraiche och lite, lite honung, till epic-cut fläskkotlett och persilje- och vitlökskrossad potatis.

    Imorgon ska jag göra en fryst creme fraichetårta på den sista creme fraichen.

    Jag brukar även göra en kycklingröra med creme fraiche, som jag har till lite allt möjligt. Som fyllning i baguette eller ciabatta, eller på annat bröd, till bakpotatis, till pasta.......

    En annan sak man kan göra med creme fraiche är klicka i en sked när man vispar grädde till tårta. Det ger ingen smak direkt men det stadgar upp grädden och gör att den håller längre.


    We need to take the wrong steps sometimes to find the right path.
  • Tor 21 okt 20:28
    #12

    Jag tycker det är ett väldigt bra alternativ till gräddfil när man vill äta chips och dip :) Finns väl ända ner till 5 % jämfört med gräddfilens 12 %.

  • Mån 22 nov 20:10
    #13

    Jag undrar hur länge på ett ungefär som tacogratängen ska vara i ugnen? Handlar det om 15 eller 45 minuter? 

  • Mån 22 nov 23:16
    #14
    Tihi skrev 2021-11-22 20:10:54 följande:

    Jag undrar hur länge på ett ungefär som tacogratängen ska vara i ugnen? Handlar det om 15 eller 45 minuter? 


    Om allt redan är färdiglagat så räcker 15-20 minuter för att sätta färg på osten.
    We need to take the wrong steps sometimes to find the right path.
  • Tis 23 nov 22:15
    #15
    Aniiee skrev 2021-11-22 23:16:25 följande:
    Om allt redan är färdiglagat så räcker 15-20 minuter för att sätta färg på osten.
    Det blev 25-30 minuter. Gratängen blev lite för vattnig men jag förstår inte var vätskan kom från? Jag använde quornfärs. 
Svar på tråden Vad använder du creme fraiche till?
Logga in
Bli medlem
Medlemsregistreringen är tillsvidare avstängd mellan 00:00 och 07:00. Vänligen återkom senare.
Svara i tråden...