• Sp965

    Gemensam ekonomi

    Hej!

    Jag bor ihop med pappan till våra två små barn.

    Han tjänar mer än vad jag gör. Inte jättemycket men ändå så det märks av.

    Vi har ett konto där vi varje månad för över pengar som ska gå till gemensamma räkningar (hyra, försäkringar, förskola osv), mat och barnen.

    Han tycker att vi ska föra över lika stor summa varje månad medan jag tycker att vi ska föra över lika mycket procentuellt.

    Han har möjlighet att spara tusenlappar varje månad, ha sin bil och ändå kunna unna sig utöver det. Jag har möjlighet till en av dom grejerna.

    Han anser att jag får skylla mig själv då jag själv valt mitt jobb med den lön jag har. Så därför tycker han att det inte är konstigt att föra över samma summa.

    För att vara lagom omogen har jag sagt att han kan börja gå upp med barnen om nätterna när dom vaknar trots att han börjar jobba tidigt, för det är ju han själv som valt sitt jobb med dom arbetstiderna.

    Vad tycker NI?

    Samma summa pengar?

    Eller samma procentuellt?

  • Svar på tråden Gemensam ekonomi
  • Anonym (T)
    Anonym (Gemensam ekonomi) skrev 2021-11-24 21:39:23 följande:

    Jag VILL ta hela föräldraledigheten, men tack för att ni ens frågade om det.. suck.

    Sambon var hemma i 10 veckor när sonen föddes och sedan en dag i veckan första året för att få mer tid med honom, men han har inte behövt ta ut så mycket föräldraledighet pga permittering iom corona. Sen har han väldigt flexibelt jobb, så dom träffas oavsett en hel del. Han är en oerhört engagerad förälder och har ett väldigt starkt band med sonen.

    Har ni tex hört talas om fördelarna med att amma längre? Det valde jag såklart att göra och därav också opraktiskt att ?dela lika? men främst SÅ VILL JAG VARA MAMMA PÅ HELTID OCH KOMMER VARA DET SÅ LÄNGE DET BARA GÅR!!!

    Och ja vi har flertalet försäkringar via både företaget och facket som gör att jag är säkrad. Har även fått ta del av bonusar, retroaktiva lönehöjningar osvosv. Sen har jag ett välbetalt jobb, har inte varit arbetslös en dag i mitt liv, inga studieskulder osv - så jag lovar er att jag kommer leva precis lika gott på min pension som er som ska bråka om 50/50.

    Sluta vara så bittra och dömande och låtsas bry er om andra kvinnor när ni egentligen bara är surfisar, tack.


    Jag frågade inte av illvilja utan för att få mer information kring hur det ser ut med pappan, då jag anser att det är otroligt viktigt och nyttigt att även papporna får vara hemma med sina barn och inte bara blir ett sorts bihang som har en liten del av ansvaret någon timme om dagen.

    Hade det gått så hade jag varit hemma hela föräldraledigheten, då jag älskar att vara hemma med min son men jag vill helt enkelt att min man ska få möjligheten att vara den som är föräldraledig och att han får möjligheten att skapa rutiner och får ta hela ansvaret (när jag är på jobbet såklart) då jag tror att det är bra för alla i denna situation.

    Jag blir alltid så nyfiken på det där. Att vissa män verkar välja bort att spendera full tid med sina barn, välja bort sin föräldraledighet. Min man har tjatat i snart ett halvår på att det snart är hans tur. Det är nedräkning deluxe och nu när det börjar närma sig så är det i princip dagligen jag får höra hur mycket han ser fram emot att få spendera heltid med vårt barn och jag blir så himla glad att jag hittat en man som vill vara föräldraledig och ser det som en viktig del i vårt familjeliv.
  • Anonym (Maja)

    Under föräldraledigheten: Om ni inte delar 50/50 på den så är det för mig självklart att han ska kompensera dig förditt inkomstbortfall. Är det så att ni vill ha en helt uppdelad ekonomi så kanske det bästa inte är att han betalar mer för det gemensamma utan att han faktiskt kompenserar dig med pengar varje månad, och då tycker jag att det ska vara imräknat också vad han skulle ha förlorat om han vore fl, baserat på sin lön.

    I övrigt kan man ju ha vilken uppdelning man vill förstås, gemensam, procentuell eller 50/50. Inget är objektivt rätt eller fel. Men fel blir det om ha drar nytta av dig för att själv kunna göra karriär/orka med jobbet, utan att det är ömsesidigt eller att du kompenseras på annat sätt.

    Så ditt resonemang om tidiga mornar är minst lika logiskt som hans om lön.

    Om man har en 50/50modell med gemensamma utgifter är det viktigt att alla htgifter anpassa efter den som har lägst ekonomi. Ni får bo på ett sättsom du har råd med utan att det blir för jobbigt, åka på semestrar som passar din plånbok osv. Det är ju något som man får vara beredd på om man ska ha den uppdelningen. Så om du tex känner att du behöver spara mer för att känna dig ekonomiskt trygg är detrimligt att ni byter till ett billigare boende, som exempel.

  • Anonym (Ö)
    Anonym (Gemensam ekonomi) skrev 2021-11-24 21:55:09 följande:

    Jag tycker uppriktigt sagt synd om dig, om du tagit dig tiden att stanna hemma med ditt barn hade du säkert varit lyckligare. Kanske du tänker om till nästa gång! Fast hoppas du blir en trevligare person innan du förökar dig. <3


    För du är så himla trevlig då eller..?
  • MsM84

    Innan vi fick barn betalade vi lika mycket. När vi väntade första barnet bestämde vi att gå över till gemensam ekonomi och tillsammans bestämma hur mycket FL-dagar osv vi tar ut. Ska man ha separat ekonomi och dela 50-50 då är det enda rättvisa i min värld att man jobbar lika mycket, är FL lika mycket, vabbar lika mycket och tar lika mycket ansvar för hem och barn. För verkligheten i många familjer är att en jobbar deltid, tar större ansvar för barn, vab, FL - och alla dessa saker kostar pengar! Ska den samtidigt förväntas bidra med lika mycket till den gemensamma kassan så blir det väldigt orättvist. Vill man inte ha gemensam skulle jag säga procentuell, men med tillägget att om en tar mer FL och vab så ska den andra kompensera det ekonomiskt.

  • Hotelliggaren

    Knepig fråga. När jag var gift gjorde vi som alt 1, betalad lika. Men när det var några större utgifter var det ofta jag som stod för det då jag tjänade mer. Semesterresor tex gick på mitt konto i de fall jag hade pengar över. Så det blev nog nån automatisk utjämning just för att om inte jag betalade blev det inget. Typ.

  • Allmänt undrande

    Har lite svårt att förstå uppdelad ekonomi alls i en långvarig relation. För mig är det liktydigt med att partnern värderas lägre än inkomsten. Hade jag tjänat lägre hade jag inte velat leva med någon (än mindre ha barn med) som såg mig som en snyltare och hade jag tjänat mer hade jag sett det som självklart att denna summa var vår och inte min...

    Har man nu uppdelad ekonomi så är det ju svårt om man har olika föreställningar om vad som är en rättvis uppdelning. Tycker nog att procentuellt låter ganska rimligt både utifrån att ha högre eller lägre inkomst. Det som jag ställer mig lite frågande till är denna mans behov av att unna sig själv en massa grejer när han har två småbarn. Vad består detta i? Äter han lyxigare mat än ni? Åker han iväg själv på grejer? Köper han saker som bara är hans osv.?

    Utan att veta era hemförhållanden tycker jag ändå att jag får vibbarna att varken du eller barnen prioriteras särskilt högt i denna mans liv TS...

  • sextiotalist
    Anonym (L.) skrev 2021-11-24 20:31:53 följande:

    Jag fattar inte att folk orkar hålla på och dela kvitton, när man redan har gemensamma barn. Det är för mig obegripligt. Självklart har man alla pengar som kommer in gemensamt, oavsett vem som tjänar dem eller om det är ersättningar eller bidrag av något slag. 

    OBS att jag skrev "pengar som kommer in", d.v.s. inkomster. Det kan finnas anledning att säkra upp förmögenhet sedan förr, ärvda villor, släktgårdar, företag o.s.v. som sin enskilda egendom. Men detta gäller främst gifta par.


    Man kan ha separat ekonomi utan att dela kvitton. Vi har aldrig haft gemensam ekonomi och det har fungerat bra för oss, då vi aldrig bråkar om pengar. Däremot så är vi generösa mot varandra. 


    Sedan finns det inget självklart, såg någon undersökning att det är ganska jämt fördelat hur par lägger upp sin ekonomi, 1/3 helt gemensamt, 1/3 helt separat och 1/3 något däremellan. 

  • PH76

    Jag tjänar ganska mycket mer än vad min fru gör och tidigare så har vi delat upp räkningar procentuellt efter nettoinkomst, men vi har slutat med det för några år sedan. Vi tycker inte att det är värt att hålla på och mäta allt, nu betalar vi det som behövs båda två, någon tar A och någon annan tar B utan några speciella regler och det fungerar bättre.

    Jag vet inte hur ert liv ser ut men är ni gifta, har barn, bostad, bil(ar) tillsammans så tycker jag att det mest blir extra jobb att hålla på och dividera för mycket.

  • Anonym (Gemensam ekonomi)
    Anonym (Ö) skrev 2021-11-25 06:37:00 följande:

    För du är så himla trevlig då eller..?


    Jag var det fram tills att du betedde dig som en know-it-all-bully som nedvärderar andra månniskot.
  • Anonym (Ö)
    Anonym (Gemensam ekonomi) skrev 2021-11-25 08:40:20 följande:

    Jag var det fram tills att du betedde dig som en know-it-all-bully som nedvärderar andra månniskot.


    När gjorde jag det?
Svar på tråden Gemensam ekonomi