• Anonym (Ts)

    Hur törs man skola in på fsk?

    Har en 9-mån bebis och hade tänkt skola in vid 1,5 år på fsk då ekonomin blir extremt ansträngd annars.

    Men det ger mig en sån klump i magen nu. Min bebis är väldigt mammig, väldigt närhetssökande och är väldigt känslig-minsta minimala stöt kan få honom att gråta totalt och vi har det inte så att vi kan få barnvakt och träna att vara borta från mig och pappan. Känslan att gå från det vi har nu till att lämna honom med okända hela dagar känns hemsk.

    Tänk om han slår sig? Tänk om de inte kan trösta? Tänk om nån tappar honom?

    Mår dåligt över detta. Har nån varit i min sits? Löste det sig?

  • Svar på tråden Hur törs man skola in på fsk?
  • Anonym (Ts)
    Tow2Mater skrev 2022-07-26 23:52:57 följande:

    När pappa tar över fl-ledigheten och du går tillbaka till jobbet kommer du vänja dig.


    Fast inte barnet ju.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Alla) skrev 2022-07-27 00:00:17 följande:
    Är du viktigare än pappan? 
    Suck, Familjeliv i sin prydno. Alla läser och svarar reflexmässigt.

    Som svar på din fråga: nej, det är jag inte. Men barnet går ju ändå från antingen mamma eller pappa som han känt hela livet till att vara i en okänd miljö med bara nya människor. Eller hur?
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Alla) skrev 2022-07-26 23:59:12 följande:

    Ja det lär nog funka ganska bra eftersom det skolas in barn varje dag och alla föräldrar varit i din sits. Varför skulle ditt barn tappas? 


    För att olyckor händer? För att han är väldigt nyfiken och gärna gör saker som att rycka till för att kika snabbt åt andra hållet, eller kryphoppa till. Vi är vana med hans maner men han är grymt stark för sin ålder och jag ser helt klart situationer där han satsar så friskt att han kan överrumpla.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (qwerty) skrev 2022-07-27 00:12:13 följande:
    Så låt bli.
    Ha ansträngd ekonomi, köp Ica-basic aror ett halvår och var med din son. Låt han få ett trygg start i livet och närhet till sina föräldrar, vad är det som är så viktigt att du måste lämna bort honom? Förskola är ju inte heller gratis.
    Att oförutsedda utgifter tyvärr länsat våra besparingar nästan helt. Annars hade jag kunnat snåla.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Alla) skrev 2022-07-27 00:15:14 följande:
    Precis som alla andra barn. Det kommer gå bra. Precis som för alla andra föräldrar kommer även ni klara av den förändringen. 

    Tror jag bara är oroad för att jag har en förmåga i livet att drabbas av saker som ingen annan gör. Där alla andra flyter igenom händer saker för mig som folk säger att ?oj men det där är ju orimligt?. 


    Om 999 av 1000 går bra för i något, så är jag ofta den där enda som det går illa för.

    Det har nog färgat av sig.

  • Anonym (Ts)
    Anonym (qwerty) skrev 2022-07-27 00:36:49 följande:
    Fast du/ni har ju ersättning från FK. Både barnbidrag och penning. Så hur mycket oförutsedda utgifter kan det vara, om det är så stor kris så har ni ju större problem än inskolning på förskola.
    Det kostar ju drygt 1000kr per månad med förskolan, så det är ju en kostnad som tillkommer oavsett. 

    Ja, vi har större problem - eller snarare behöver vi helt enkelt två löner igen då för att bygga upp sparandet igen. Att stå med låga depåer och barn känns också oansvarigt. 


     

  • Anonym (Ts)
    Anonym (qwerty) skrev 2022-07-27 14:43:18 följande:
    Fast "låga depåer" är inte samma sak som helt tomt på kontot, jag tycker det låter mer oansvarigt att inte kunna ta 6månader att lägga på sitt barns utveckling för att de ska växa upp och få en trygg anknytning snarare än att man MÅSTE fylla på sina sparkonton så man har råd men en ny iphone eller vad som nu anses vara viktigare än ens barn man satt till världen.
    Men du prioriterar själv....
    För kännedom har vi blivit blåsta av en hantverkare som vi måste kanske ta en separat juridisk process emot, vilket kostat oss en omrenovering på 100-150000 kr som försäkringsbolaget inte täcker upp för. Tänker inte skriva mer här om det för att du inte har med det att göra men det är fasen inga iphones. Har en välsigt gammal sprucken telefon jag inte lagat för att jag lagt pengarna på mitt barn istället - men bo måste vi. Därför behöver vi två inkomster.

    Sluta märk ord och tolka vad andra användare skriver tack.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (S) skrev 2022-07-27 15:56:44 följande:

    Tagga ner lite.
    Du vet inget om Ts ekonomi och hur de bor/lever. I dagens läge när ökade räntor, el/bensin och mat så är det väldigt viktigt att ha buffert och ekonomisk trygghet. Helst när man har barn
    Om ena föräldern tex förlorar jobbet eller blir sjuk vill man inte stå med tomma konton och riskera att hamna efter med räkningar och kanske förlora hus och hem....

    Du går på om anknytning etc etc men har du källor och forskning på att börja förskola 18 månaders är skadligt för barnets utveckling och anknytning?
    Plocka gärna fram innan du fortsätter med skuldbeläggandet

    Tack. 


    Det är precis så, vi behöver bygga upp igen och 1,5 år är så länge vi kan sträcka pengarna nu. Kommer det annars en smäll till så får vi problem på riktigt. Vi hade en buffert men många olyckor samtidigt har gått åt den hårt, plus att det samtidigt blivit mycket dyrare med el, bensin och mat.

  • Anonym (Ts)
    Anonym (S) skrev 2022-07-27 16:26:27 följande:
    Jag tycker att ni tänker klokt...
    Sen förstår jag att det känns jobbigt ändå.
    Och det är helt naturligt, att lämna bort det käraste man har kan ju kännas jätteläskigt...
    Men leva med ekonomisk stress och oro är ju inte heller särskilt kul...
    Och som många skriver, ert barn kommer vara större...
    Bägge mina barn var runt den åldern och det gick väldigt bra.. (var som sagt tuffast för mig...) 

    Mitt tips är som sagt att prata med andra föräldrar så ni kan välja en förskola som känns bra för er och försök att ha marginaler för inskolningen så det inte känns stressigt.

    Kanske någon av er kan gå ner i tid så det inte blir så långa dagar?
    Ja, barnet kommer inte gå så långa dagar då vi kan lösa det då en av oss börjar jobbet tidigt men slutar tidigt och en börjar senare men slutar senare. Så en lämnar och en hämtar och det blir kortare dagar då.

    Och det kanske är stor skillnad på en 9-månaders och en 1,5-åring. Det kändes bara som så snart och eftersom han gråter om nån annan än mamma eller pappa håller nu så känns det omöjligt idag.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (F) skrev 2022-07-27 17:52:15 följande:

    Jag kände som du TS, jag är dessutom ensamstående på heltid och var tvungen att arbeta, så jag valde dagmamma i stället. På den tiden hade dagmammorna  ingen kö utan utgick ifrån barnens ålder så att det blev en jämn fördelning. Jag vet inte hur det fungerar nu. 


    Jag hittade en underbar lite äldre dam som sonen var väldigt trygg med. Hon samarbetade med andra dagmammor så att barnen fick pedagogisk verksamhet med olika aktiviteter i grupp också. 


    När vi flyttade började sonen på förskola och det var hemskt. Jag menar inte alls att alla förskolor är dåliga men den som låg i vårt område var ett enda kaos, När jag hämtade hos dagmamman fick jag en sammanfattning av sonens dag men när jag hämtade på förskolan visste de ibland inte var han var och någon info om dagen fick jag inte. 


    Så jag hittade en dagmamma i det nya området som turligt nog hade en plats. Hon var inte lika bra som den första men det var ändå tryggt och lugnt.

    Mitt råd är att kolla upp om det finns dagmammor där ni bor. Om det finns möjlighet att besöka förskolorna i förväg så kan det också vara lugnande. När jag var yngre vikarierade jag på förskolor och vissa var fantastiska. Jag är inte mot förskola på något vis utan valde det som kändes bäst för sonen och mig. 


    De jag pratat med gillar förskolan vi tänkt på och den verkar bra. De har så man kan besöka i förväg och vi tänkte göra det. 


    Jag är också positivt inställd till dagmammor, har haft släktingar som jobbat som det förr och det var otroligt trevliga platser. Tror inte det finns några i närheten men det är något jag tänkte börja kika på.

  • Anonym (Ts)
    Anonym (Korta dagar) skrev 2022-07-27 18:05:43 följande:

    Min dotter var inte heller van med att bli lämnad med andra vuxna och mammig. Jag kunde ha henne det första året från 1,5 årsålder tre dagar i veckan hos dagmamman med tider 09-14. Jag som mamma var föräldraledig tills barnet var 1,5år. Pappan var föräldra ledig två dagar i vecka när barnet började hos dagmamman så hon enbart behövde gå tre dagar. Det var bra för henne att ha lite mjukstart annars hade det varit väldigt tufft. Så fundera på om ni kan mjukstarta de första månaderna är mitt tips. Dagmamma kan även vara bra att se om ni har någon bra i er närhet. Blir mindre barn, en och samma vuxen. 


    Tack för tips. Vi kommer kunna ha korta dagar genom att pussla, och jag har haft en fundering att ta ut FL en dag i veckan i början, även om det minskar inkomsten en hel del så är der ju stor skillnad mot att vara helt borta.
  • Anonym (Ts)
    Jimmy75 skrev 2022-07-28 10:44:28 följande:
    Kommenterar efterhand som jag läser och vid det här laget har du fått många mycket kloka svar här, i synnerhet av den som kallar sig anonym(S). Det du beskriver om ditt barns fungerande just nu är precis som det ska. Han hon börjar få en ökande självmedvetenhet och nu börjar anknytningsrelationen till er som föräldrar att stärkas. Som en fullt naturlig del av det blir han/hon också allt mer selektiv och vaksam på vilka andra som är okej och inte. Sedan kan det vara oerhört slitande på föräldrarna - situationen, inte barnet. Vårt första barn blev i ungefär den åldern till och med avvisande mot mormor/morfar som hon annars tydligt kände stor trygghet med fram tills dess. Så här långt framstår ju dessutom både du och barnets pappa som mycket förnuftiga personer och föräldrar som försöker balansera allt man är så illa tvungen i den delen av livet. Det kommer man väldigt långt med och att oroa sig som förälder är en av de där stora posterna i tjänstebeskrivningen som ingen riktigt berättade innan man tog jobbet  // Glad
    Tack för vänliga svar.

    Ja vi försöker allt vi kan för att ge barnet en trygg miljö, både nu och sen. Därför vill vi att det ska vara tryggt ekonomiskt med, särskilt nu i en osäkrare värld där alla priser verkar dra iväg.

    Det sista du skriver är så sant - oron! Jag har ändå sett mig som rätt pragmatisk innan, men sen jag blev mamma själv märker jag att jag är försiktigare både för egen del och hur jag ser på livet...
  • Anonym (Ts)
    Anonym (qwerty) skrev 2022-08-05 16:51:03 följande:
    Sammantaget så påvisar studien (med fler än 2000 barn undersökta under en lång tidsperiod) att barn som gått på förskola uppvisar fler beteendeproblem, inlärningssvårigheter och/eller känslomässiga svårigheter i sociala sammanhang, sämre betyg längre fram i skolan, jämfört med barn som inte gått i förskola. Studien visar att barn som fått vara hemma längre mår bättre, är tryggare och mer stabila och även vid NPF problematik så har barnen mindre svårigheter än de som gått på förskola trots samma diagnoser.
    En liknande studie finns från Norge, trygg innan tre tror jag den hette. I Sverige tillåts inte forskning som belyser negativa effekter av förskola/barnomsorg sedan 1980. Det finns en studie från 1979 som visade på flertalet negativa effekter med stora barngrupper och problem redan DÅ och efter det så har inte mer forskning på ämnet gets anslag.

    Merparten av studier säger att barn ska vara med sina föräldrar tills att de är 3, det gör dem tryggare, lugnare och presterar bättre längre fram.
    En studie säger inget. Norska studier är jag också tveksam till efter deras beslut nu att förbjuda skärmar för små barn baserat på bristfälliga bevis.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Lia) skrev 2022-08-05 20:57:35 följande:

    Jag hade världens ångest. Hur skulle mitt barn på 17 mån klara sig utan mig? Hon va uppvuxen under pandemin och inte ens träffat andra barn eller haft barnvakt.
    Andra dagen på inskolning , som även va första dagen hon gick lät dom henne gå själv och hon trillade och slog sig illa.
    Grät , ville inte lämna henne och hade sån ångest. 
    Lämningarna va hemska och grät i bilen.
    Men personalen va underbara.
    Idag vill hon inte gå hem i stället.
    Personligen är jag för att va hemma med sitt barn men pengar finns inte till det. Men det löser sig! Barn vänjer sig fort


    Men fy, det där ger mig ångest. Lät de ett barn som precis tar sina första steg gå oövervakat så såna olyckor kan ske?
  • Anonym (Ts)
    Anonym (Lia) skrev 2022-08-05 20:57:35 följande:

    Jag hade världens ångest. Hur skulle mitt barn på 17 mån klara sig utan mig? Hon va uppvuxen under pandemin och inte ens träffat andra barn eller haft barnvakt.
    Andra dagen på inskolning , som även va första dagen hon gick lät dom henne gå själv och hon trillade och slog sig illa.
    Grät , ville inte lämna henne och hade sån ångest. 
    Lämningarna va hemska och grät i bilen.
    Men personalen va underbara.
    Idag vill hon inte gå hem i stället.
    Personligen är jag för att va hemma med sitt barn men pengar finns inte till det. Men det löser sig! Barn vänjer sig fort


    Men fy, det där ger mig ångest. Lät de ett barn som precis tar sina första steg gå oövervakat så såna olyckor kan ske?
  • Anonym (Ts)
    Tow2Mater skrev 2022-08-05 21:16:20 följande:
    De flesta barn tar forsta stegen runt 12 månader. Ett 17 månaders barn kan ju personalen anta tagit ett antal steg forr. Kanske på tiden att barnet fick prova gå själv.
    Tydligen inte då om det föll och skadade sig.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (qwerty) skrev 2022-08-05 22:52:49 följande:
    En stor långtidsstudie på över 2000 barn säger dig inget.
    Ok.
    Bättre med Sverige då som inte tillåter forskning på förskolans negativa aspekter sedan 40 år tillbaka. Ha så kul med din inskolning.
    Snarare säger den mig inget dels för att det är just du som länkar den; du som redan bara har en åsikt i frågan och hellre ser mig ta stora ekonomiska risker för framtiden (alltså de närmsta åren om jag står utan buffert nu och då ska vara föräldraledig med väldigt låg inkomst) än försöker skola in långsamt på den bästa fsk jag kan hitta. Din åsikt är för insnöad på ett spår och därmed tror jag du läser foskning med de glasögonen på.

    Sedan finns det i princip alltid en annan studie som motsäfer sådant. Så funkar forskning allt som oftast.

    Men absolut. Häng du på FL med din översittarattigyd som du förklär i ?omsorg om andras barn? och gör ditt bästa för att ge kämpande manmor dåligt samvete. Om det gör dig lyckligare.
  • Anonym (Ts)
    Anonym (qwerty) skrev 2022-08-06 14:34:14 följande:
    Översittarattityd tolkas det som när man inte förstår konceptet av att någon annan faktiskt vet bättre än en själv. Slår vad om att du var likadan i skolan.
    Det är ju inte JAG som gjort studien, jag redovisar resultatet. Ett resultat du inte vill tro på för att det passar inte dig.

    Som sagt, nyanserad forskning som inte kommer from kommunist kina eller socialist sverige ger andra bilder av barns utveckling, deras känslomässiga mående, deras inlärning och framtida beteende problematik.
    Det är beklagligt att ni står i en ekonomiskt situation som ni har, men man kan välja att jobba deltid som förälder och vara hemma varannan dag med barnet. Det finns många lösningar om man faktiskt vill. Vilket tycktes vara det du efterfrågade i trådstart.

    Men som sagt, ha så kul med din inskolning.
    Du är ju en översittare själv. Som man känner andra...
  • Anonym (Ts)
    Anonym (qwerty) skrev 2022-08-08 12:48:41 följande:
    Fortsätt argumentera med dina halmgubbar, det får dig att verka såååååå intelligent.
    Som sagt, ha så kul med inskolning.
    Tack, jag tror det kommer gå bra. Har nu pratat med en liten förskola med små barngrupper och superfin miljö dit vi var välkomna. Kändes väldigt bra.

    Ha det så kul i din egen lilla värld av att försöka få mammor att må dåligt!
Svar på tråden Hur törs man skola in på fsk?