Inlägg från: nihka |Visa alla inlägg
  • nihka

    Är den nya regeringen bra eller dåligt för landet?

    Rotfrukt skrev 2022-10-17 14:09:51 följande:
    Är den nya regeringen bra eller dåligt för landet?

    Ja som väntat fick vi en ny statsminister och en regering i samarbete med SD med sitt stora inflytande i viktiga frågor t.ex invandring och brottsbekämpning. Men det klagas högljutt från vänstern och liberalerna är mycket besvikna på sin partiledare. Så är det bra eller dåligt att landet kanske i fyra år framöver styrs av högerkoalitionen?


    Om det hade varit en högerkoalition hade jag varit helnöjd, men en marionettregering styrd från bakom kulisserna av ett högerextremistiskt parti som bara är minisnäppet bättre än Italiens nyfascistregering är olycksbådande.

    Det har klagats högljutt i åtta år från extremhögern att det är "odemokratiskt" att det tredje största partiet inte får vara med och bestämma och nu ser jag fram emot 4 år eller delar därav att höra att det är odemokratiskt att Sveriges STÖRSTA parti inte får vara med och bestämma
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Flash Gordon skrev 2022-10-18 20:15:41 följande:
    Vi vet nog redan nu att det kan inte bli sämre än fyra år till av röd-grön röra - vilket var alternativet.
    Det finns inger vi. Du talar inte för alla utan bara för ditt SD och den brun-blåa sörjan.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Jemp skrev 2022-10-18 21:42:08 följande:
    Det skiljer ett mandat mer mellan blocken nu jämfört med förra mandatperioden, och det är redan upprördheter om avtalet. Vi får väl se om det blir mer stabilt... 
    Januariavtal eller tidöavtal, ingen skillnad alls. Båda är symptom på svaga regeringar som kommer att få alla de problem alla svaga regeringar får.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Flash Gordon skrev 2022-10-23 01:49:59 följande:
    Nä det är inte "klimatförnekande". 

    Att säga att det finns mer akuta saker än klimatet att hantera är inte att "förneka klimatet".

    Hon vågar dessutom gå emot nu allmänt gällande sanning om att uppvärmningen bara är av ondo. DET är förstås bara en politisk sanning och inget som är kopplat till vetenskapen.

    Som skrivet, hon har erfarenheten och har läst materialet. 

    Två saker som jag tycker är bra med detta:

    - Det blir en debatt som faktiskt bygger på vad vetenskapen säger även i politiska talarstolar.

    - Hon vågar ta det djupare och problematisera dagens politiska narrativ. Det tror jag är utvecklande på det stora hela. Hon väcker nya tankar. Sedan kan man hålla med henne eller inte, men det är en bisak i det sammanhanget.
    Erfarenhet vid 26-års ålder. Skämtar du?

    Sedan hon gick ut gymnasiet för några år sedan har hon främst engagerat sig i politiska frågor som berör utbildning, integration, feminism och motverkandet av hedersförtryck samt RFSU.

    Jamen det låter som en utmärkt klimat- och miljöminister. Ole dole doff
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Jemp skrev 2022-10-22 18:48:57 följande:
    Det är rent och skärt klimatförnekande. Jag har lyssnat flera gånger. Hon avslutar också med att påstå att uppvärmningen är positiv. 
    Klimat- och miljö är inte ens Pourmokhtaris intresseområde och således inget hon vet så mycket om så nu när hon ska försöka läsa in sig snabbt kan det blir lite nybörjarslutsatser som att uppvärmningen är positiv.

    Vet du om hon har en mentor?
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Hangout91 skrev 2022-10-23 08:39:13 följande:
    Det finns betydande skillnader. Januariavtalet var spretigare och trots det hade de inte egen majoritet, utan var ändå tvungna att pudla vänsterpartiet för att kunna driva någon slags politik. Omöjligt uppdrag för vem som helst.

    Tidöavtalet har egen majoritet och det spretigaste man har att arbeta med är Liberalerna, som ändå förstår att man behöver kompromissa. Inte som ett obstinat vänsterparti som stod utanför januariavtalet.

    Jag skulle säga att förutsättningarna skiljer sig markant.
    Du pratar ett mandats skillnad. Alltså ingen större skillnad. Och räkna inte med att L alltid kommer rösta åt SDs håll. Det är skillnad på att kompromissa och överge sin ideologi. Det kommer inte att bli ett dugg lugnare än under tidigare regering. Det blir inte det när man inte har en ordentlig majoritet. Inte åt nåt håll.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Flash Gordon skrev 2022-10-23 08:47:25 följande:
    JÖK:en var ett avtal byggt på att vinna över den andra - att tvinga den andra att driva ens egen politik och sedan kunna visa upp det som en vinst. Ett avtal utan tilltro och samförstånd. Värst där var Annie och Centern som inte missade ett tillfälle att tala om hur mycket de förnedrade S att driva "liberal" politik.

    Tidöavtalet bygger på fyra partier som har en gemensam idé om hur de skall utveckla Sverige och är framförhandlat (med kompromisser för alla inblandade) därefter.
    Tidöavtalet är ett desperat försök att kränga in partier som inte har så mycket gemensamt med SD för att uppdraget att bilda regering inte skulle gå till andra sidan. SD får ju inte vara med och bestämma för att man vill ha med dem utan för att de har plockat så många röster att de borgerliga partierna inte får ihop mandaten till en majoritetsregering själva, inte ens med Centern så man känner sig tvungen att förhandla med Brune Petter. Tidöavtalet är priset Kristersson får betala för att hålla SD ute ur regeringen. Ingen vill som vanligt regera med SD.

    Kan du ge ett enda exempel på när Lööf talade om att Centern förnedrade S i det röd-gröna samarbetet?
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Hangout91 skrev 2022-10-23 10:42:27 följande:

    Jag skulle utesluta ordet desperat. Det är ett försök att bilda en majoritetsregering, och det har man inom avtalet. Jag tror säkert att partierna kommer stöta på problem framöver, men risken är mindre med detta avtal.

    Januariavtalet hade inte egen majoritet, vilket är en väsentlig skillnad(även om det handlar om en procent). Dessutom var inte heller vänsterpartiet speciellt intresserade att göra det lätt för övriga partier då. 


    Socialdemokraterna försökte även dom att bilda regering 2019 och lyckades, men det haltade rejält. Tiden kommer utvisa om Tidö-avtalet kommer vara en framgång. Såklart kommer dom stöta på problem, det gör alla allianser. Det är ytterst sällan ett parti fått över 50% och kan regera själva.

    Jag tror att Tidö-avtalet har klart bättre förutsättningar att lyckas om man nu jämför med Januariavtalet.


    Kristerssons regering är en minoritetsregering med stöd av SD som det så vackert heter.

    Desperat med tanke på att avtalet ger SD veto i stort sett alla frågor och man avtalat bort möjligheten för de borgerliga partierna att samarbeta i enskilda frågar med partier utanför avtalet. Plus att SD trots att de inte formellt ingår i regeringen måste godkänna alla val till alla poster, ja rätt och slätt ALLT väsentligt. 

    Vi har ett 20-procentsparti som bestämmer i Sverige nu och de övriga 80% får bara rätta sig vare sig de håller med eller inte. SD har inte bara fått igenom punkter som ska uppfyllas under mandatperioden utan har fått kontinuerligt inflytande i alla väsentliga frågor och kan således härja fritt. Tills avtalet spricker.

    "Samarbetsparti som inte sitter i regeringen har fullt och lika inflytande över frågor i samarbetsprojekten på samma sätt som partierna i regeringen. Det innebär medverkan fullt ut i beredningsprocesserna avseende exempelvis utredningsdirektiv, propositioner till riksdagen, förordningsändringar som följer av ny lagstiftning, EU-ärenden som påverkar de frågor som samarbetsprojektet omfattar, samt i förekommande fall också uppdrag, utredare eller regleringsbrev till myndigheter i samarbetsprojekten. Samarbetsprojekten bedrivs med fasta former för avstämning, information och beslut. I ärenden som faller inom ramen för samarbetsprojekten ska formell samordning i Regeringskansliet ske på samma sätt mellan alla samarbetspartier. Samarbetet innebär också att de ingående partierna inte ensidigt samverkar med andra partier i riksdagen i de frågor som direktiven till samarbetsprojekten omfattar."
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    KillBill skrev 2022-10-23 11:29:41 följande:

    Det är rätt skrämmande att det är foliehattar som Widding (SD) och Kronlid (SD) som nuförtiden indirekt styr Sveriges miljöpolitik.

    - - - 

    Uttalande av Julia Kronlid (SD)


    Halleluja! Då kanske hon kunde träda ner för att lämna plats till denna "högre makt"
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • nihka
    Flash Gordon skrev 2022-10-18 05:48:37 följande:

    Bra förstås.

    MP gick upp i talarstolen och sa att denna regering kommer att göra precis allt tvärtemot MP:s politik. Jo tack, det rä liksom lite av poängen det!

    De punkter som presenterats är precis det Sverige behöver för att ha en chans att börja minska på problemen.

    Den som tycker annorlunda kan fundera på vilka av punkterna i Tidöavtalet som S kommer att gå till val på att riva upp 2026. Ska S då gå till val på mer invandring? Lägre straff? Mer nedlagd kärnkraft? Införa mindre fokus på kunskap i skolan?


    Minskad invandring, skärpta straff, bygga ut kärnkraft och ökad kunskap i skolan fanns redan från den förra regeringen.

    Det man i så fall bör riva upp är om SD får igenom sina planer på att införa kollektiv bestraffning som innebär att du blir utvisad om din bror rånar en bank och att du inte får studera ditt modersmål i skolan trots att all forskning visar att  goda kunskaper i modersmålet underlättar vid andraspråksinlärning.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
Svar på tråden Är den nya regeringen bra eller dåligt för landet?