• ClumsySmurf

    Varför kräver kvinnor att män ska ha en perfekt personlighet?

    AndreaBD skrev 2023-01-02 18:04:59 följande: #2935
    ClumsySmurf skrev 2023-01-02 17:50:41 följande:
     Det verkar främst bero på att skolverket fortfarande är dålig på att utgå från forskning, det går ju sämre även för manliga lärare när skolan misslyckades med de som jobbar på skolverket.
    ???  Jag förstår inte, kan du förklara närmare?
     tex så är mer självständigt arbete som man har i skolan idag sämre för tjejer också men är ännu sämre för killar, det sistnämnda är inte någon newsflash men när manliga lärare gör "rätt" går det ju inte bättre för dem än för kvinnor

    "killar har svårt att be om hjälp på grund av självdestruktiv maskulinitet" botas med "bättre hjälp"
  • ClumsySmurf
    nihka skrev 2022-12-16 10:13:44 följande: #2580
    Anonym (Luke) skrev 2022-12-15 19:37:41 följande:
    Det är det radikalfeminister hävdat i många år och det har inget med forskning att göra. Det är ett rent politiskt uttalande i stil med då liknande grupperingar hävdade att det inte finns några biologisk skillnader på män och kvinnor.

    Om målet är att skapa en bild av verkligheten som passar ens syften kan man komma fram till att verkligheten ser ut i princip hur som helst. Det har dessa grupperingar visat om och om igen.
    Ingen har någonsin påstått att det inte finns några biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Det som diskuteras är vilka skillnader i beteende som är biologiska och vilka som är socialt inlärda roller. 
    Inom genusforskning forskar man enbart om genus, definitionen av genus är social konstruktion, typ en naturlig konsekvens att bara forska om genus och förklarar allt med genus är att man förklarar alla skillnader som sociala konstruktioner.

    Att män generellt gråter mindre beror ur genusperspektiv inte på mer testosteron och normer/kultur det beror enbart på normer/kultur.

    Om en pojke föredrar att leka med dockor men får inte för pappa så är det inte bara normen "pojkar ska inte leka med dockor" som är en social konstruktion, pojkens leksaks preferenser, det han helst vill leka med är också en social konstruktion.
    Gränsen mellan ska/får inte och vill/vill inte sudas ut helt och att påstå att pojkens leksaks preferenser, det han vill leka med är medfött ses som biologism,
    Föreställningar om att människor är styrda, eller till och med förutbestämda, av sin biologi brukar kallas biolo-gism.
    www.genus.se/wp-content/uploads/En_introduktion_till_genusvetenskapliga_begrepp.pdf
    när man ser allt som sociala konstruktioner så överskattar man också normer/könsroller och ser dem som mycket snävare än vad de är.

    Det finns liksom en orsak till att jag funnit ett nöje i att posta liknande i genustrådar:
    About five years ago, I asked my sister what my nephew might like as a present for his second birthday. "Anything with wheels on it," she said with resignation. "He's obsessed with cars and trucks." I had seen (and, let's be honest, pitied) stroller-pushing mothers standing at the edge of construction sites, their young sons excitedly tossing up their dimpled hands at the sight of a bulldozer, summoning the awe of an Egyptologist first beholding the Pyramids of Giza. But I dismissed this boys-like-cars trope as outdated, unfeminist cliché. If boys love trucks, I assumed, it's a learned behaviour, a general-and worse, a generalizing-social construct and bias. I concluded smugly (and, in retrospect, naively): if boys love trucks, it's because they are taught or encouraged to love them.

    So I rejected my sister's gift suggestion and bought my nephew a lovely tiny toy mouse from a Danish company-the mouse, petite and refined, came in a box (serving as his tiny bed) and slept on a pillow the size of a cotton ball. My nephew, I later heard, did love the mouse. But the love affair was (as they often are) brief. This one lasted about 45 seconds, at which point he tossed the mouse aside to play with his toy fire truck. Still, I persisted, with the superiority of the childless: surely my own offspring, regardless of sex, would favour a lovely Scandinavian toy over a Tonka.

    And then I had a son.

    www.todaysparent.com/family/parenting/i-thought-it-was-a-cliche-that-boys-like-cars-and-then-i-had-my-son/
    The Science of Gender and Science: Pinker vs. Spelke, a Debate | Edge.org

    Fifth, many of these differences emerge in early childhood. It is said that there is a technical term for people who believe that little boys and little girls are born indistinguishable and are molded into their natures by parental socialization. The term is "childless."

    www.edge.org/event/the-science-of-gender-and-science-pinker-vs-spelke-a-debate
    Likhetsfeminism ? Wikipedia

    Likhetsfeminism, likartsfeminism, är en gemensam benämning på de riktningar inom feminism som anser att skillnaderna mellan könen väsentligen är sociala konstruktioner och därmed kulturberoende. De sätter alltså miljön i centrum, i motsats till särartsfeministerna som sätter biologiska skillnader i centrum.


    Uppdelningen i särartsfeminism och likhetsfeminism kan ses som den mest grundläggande indelningen när det gäller olika feministiska åskådningar.[källa behövs] Dessa två huvudgrenar kan sedan delas in ytterligare i olika riktningar. Särartsfeminism har kopplingar till essentialism, medan likhetsfeminism hör samman med konstruktivism och postmodernism[källa behövs].


    Till likhetsfeminismen hör bland annat liberalfeminism, socialistisk feminism och radikalfeminism.


    I Sverige är i dag väsentligen hela den feministiska rörelsen likhetsfeministisk; särartsfeminismen är marginaliserad.


    sv.wikipedia.org/wiki/Likhetsfeminism
    En introduktion till genusvetenskapliga begrepp
    Nationella sekretariatet för genusforskning
    www.genus.se/wp-content/uploads/En_introduktion_till_genusvetenskapliga_begrepp.pdf

    Genus
    Ordet genus har varit viktigt i arbetet för att förstå kön, sexism och sexualitet. Genus har som begrepp kommit till Sverige via det engelska begreppet ?gender?, men härrör från latin där det betyder bland annat härkomst, slag, stam och kön (Gothlin 1999). Med inspiration från Si-mone de Beauvoirs (2002) välkända postulat att en föds inte till kvinna utan blir det, har feminister argumenterat mot kön som ett biologiskt öde och för genus som en social konstruktion för att visa att en ojämlik könsordning inte är given. Begreppet genus används ofta för att betona det relationella och föränderliga i maskulinitet och femininitet vad gäller estetik, kroppar och makt. 
  • ClumsySmurf
    nihka skrev 2022-12-24 10:11:17 följande: #2653
    Anonym (L) skrev 2022-12-23 23:05:12 följande:
    Varför dras radikalfeminism alltid upp numera på familjeliv? Vad är beröringspunkten till tråden egentligen?

    Förstår att det är dags för en googling på det...
    Det är ett symptom på att konspirationsteorier har fått en ökad spridning inte minst bland personer som anammat incelrörelsens tankegods.

    Exempelvis har Skolverket och hela utbildningssystemet för den delen enligt dessa internetkrigare gått från att ha varit infiltrerat av radikalfeminister till ett näst intill totalt maktövertagande.

    Det är bara att bänka sig med popcornen
     Du vet väl att intersektionell queerfeminism inte är radikalfeminism?

    Nedan är en påhittad diskussion mellan IncelSmurfen och internetkrigaren Yvonne Incel Hirdman som också anammat incelrörelsens tankegods.
    KlunsSmurfen skrev 2019-02-14 17:29:52 följande: #176
    Feministisk pedagogik:

    Utgångspunkt:
    Människor föds som blanka blad så tjejigt/kvinnligt & pojkigt/manligt är sociala konstruktioner. Pojkar kan bete sig som flickor och tvärt om .
    Tjej & killleksaker är könskodade, det är ett jättestort problem (och pojkar behöver klänning)

    - Elakt barn på dagis: Svante leker med dockor, Svante är en tjej, nä nä nä nä nä nä (denna ondska måste bekämpas med genuspedagogik Demon)
    - Ett annat elakt barn på dagis: Pelle grinar, Pelle är en tjej, nä nä nä nä nä nä (denna ondska måste också bekämpas med genuspedagogik)

    Slutsats:
    Vi har alldeles för snäva normer och vi måste behandla barn som individer så vi inte tvingar in dem i könsroller.

    Lösning:
    Genusideologi i förskolan
    Genus i förskolan

    En undersökning om hur man som pedagog kan arbeta i förskolan utifrån ett genusperspektiv
    [...]

    Ingegerd Tallberg Broman (2001) menar som Månsson (2000) och Gannerud (2001) när hon skriver i boken Genusperspektiv på förskola, skola och utbildning att begreppet genus handlar om relationen mellan könen. Det vill säga att flickors och pojkars beteende och egenskaper inte är biologiska utan skapade från det sociala och historiska. Hur människor utformar sin kvinnlighet eller manlighet är utifrån hur de socialt anpassar sig och vad det finns för socialt mönster som de ska anpassa sig till.

    [...]

    Olofsson (2007) menar att vi som pedagoger ska tillföra barnen något. Pojkarna ska tillföras känslor och flickorna ska tillföras mod och styrka.  
    www.diva-portal.org/smash/get/diva2:931/FULLTEXT01.pdf
    I fängelset som kallas kvinna - Kvartal
    Av Yvonne Hirdman
    6 juni 2021

    Det är mot dessa stereotyper, dessa ?könsroller? i sina enkla variationer som feminismen slagits, eftersom det är de som fått legitimera den ojämlika ordningen mellan kön, förklara att så ska det vara för det vill Gud, och sättas upp som ideal för unga flickor att forma sig efter. Vara beskedlig. Inte vilja just något. Att få rösta. Eller plugga matte. Och så vidare. Och det är just mot dem som feminismen slagits. I århundraden.

    kvartal.se/artiklar/i-fangelset-som-kallas-kvinna/
    KlunsSmurfen skrev 2019-02-14 17:29:52 följande: #176
    Vi könskodar beteenden efter en snäv norm så om det låter som en pojke, beter sig som en pojke är det antagligen en pojke i en flickas kropp. Helt plötsligt så ger man beteendet en könsidentitet precis som ett elakt barn på dagis

    - Snäll och genusmedveten pedagog på skola, trevlig farbror på BUP eller vän: Lisa leker med bilar, Lisa är en pojke, Lisa är trans FörvånadDetta dåliga socialt konstruerade beteendet att dissa tjejgrejor ska normalt bekämpas med genuspedagogik och könsneutral uppfostran om det är en pojke, men inte om det är en tjej,
     
    I fängelset som kallas kvinna - Kvartal
    Av Yvonne Hirdman
    6 juni 2021l

    Tillbaka på ruta ett

    När jag därför läser Kajsa Ekis Ekmans bok, Om könets existens. Tankar om den nya synen på kön (Polaris 2021), blir jag uppriktigt förvånad och nästan misstrogen. Men så här direkt enfaldigt kan det ju ändå inte vara? Efter alla dessa decennier av emancipation kan vi väl ändå inte vara tillbaka på ruta ett?


    Jo, det kan vi tydligen. Det absolut viktigaste i denna nya syn är axiomet att kroppen; könsorganen, könshormonerna, inte har något med kön att göra. Det kan ta ett tag att smälta detta, men så är det. Ingen vagina eller penis i världen kan definiera dig som kvinna eller man i denna nya syn på kön.
    [...]


    1. Sexualitetens intåg i genusforskningen och jämställdhetspolitik. Från föredrag om den trista genusordningen med sina stereotypa ?könsroller?- eller genusfigurer, om de otaliga berättelserna om underordning, underordning, förtryck fy fan ? till glada, klatschiga föredrag om ?queer?. Jämställdhetsansvariga i kommuner och landsting kunde nu erbjuda något roligare än trista genus. Nya begrepp letade sig in och klättrade mot toppen: ?Den heterosexuella matrisen? gled snabbt upp men överflyglades sedan med råge av ?normkritik?. Det är två begrepp som vrider till det mänskliga förnuftet och desarmerar det. En heterosexuell matris? Vad är det? Vem har byggt den? Varför? Det är nu som det där med reproduktionen liksom viftas bort, som något som inte har med sexualitet att göra. Varför denna matris, det är onekligen frågan. Inget svar. Här glappade det i analysen. Det glappar fortfarande. Och normkritik! Ett ord som dryper av radikalism. Av den goda viljan: vi ska leta efter, upptäcka de normer som kväver våra sanna jag. Utan att för ett ögonblick reflektera över vilka normer som styr normkritiken.

    kvartal.se/artiklar/i-fangelset-som-kallas-kvinna/
  • ClumsySmurf
    AndreaBD skrev 2023-01-02 19:24:57 följande: #2940
    ClumsySmurf skrev 2023-01-02 18:32:36 följande:
     
    "1. Ska jag ge exempel på något som TS har hittat på?"
    nepp, när du gav exempel på mäns ojämställda preferenser undrade jag om du kunde ge exempel på kvinnors preferenser som du tycker beror på gammaldags ojämlikheter.

    2. Jag antog att du menade på gruppnivå och inte hur du och din man har delat upp det.

    "Men det som retar mig, är när folk PÅSTÅR "men du tycker ju att det är roligt." "

    Att tycka det är roligt att ha ett välstädat hem och att välstäda sitt hem är inte ju riktigt samma sak, kan vara bra att kunna skilja på det.

    "Det sa min exman även när det gällde strykning och fönsterputsning."
    Var det han som var speciell?

    3. Vill du ge exempel på saker som gör det svårare för kvinnor?
    1. Som sagt, TS påstod att det inte fanns ojämställdheter som drabbar kvinnor, så jag bara gav exempel på att det finns. 

    2. Självklart. Jag ville bara påminna om att det är väldigt individuellt olika, eftersom du också verkade utgå ifrån att kvinnor inte gör dem andra sysslorna, så som renovering eller ekonomin. 

    3. Det handlar oftast helt enkelt om att man inte är van vid att ha en kvinnlig chef.  Antar jag. Man hör bara att vissa ställen är speciellt konservativa och att kvinnor har svårare att ens bjudas in på intervju även om de har lika bra eller bättre meriter än manliga ansökande. 
     
    1. Du svarade TS med exempel på mäns preferenser som du tycker beror på gammaldags ojämlikheter och då frågade jag dej om du ville ge exempel på kvinnors preferenser som också beror på gammaldags ojämlikheter.

    2. Det blir rörigt när du kritiserar från en generalisering, får en generalisering som svar men svarar med en icke generalisering.

    All den extra tiden kvinnor lägger ner, lite mer än en timme i veckan måste ju inte bero på det det där extra de vill göra så det kan ju bli några minuter varje dag som är helt orättvist men det är sällan det är enbart dessa minuter som ses som orättvist, du räknade själv bort det män gör mer av när du lyfte frågan.

    3. Det finns ju de som har svårt för kvinnliga chefer som t.e.x feministen Cissi Wallin, jag som är inte vad vid att ha en kvinnlig chef har ingen åsikt men jag har åsikter om hur vissa kvinnor känslostyrt projektleder i hemmet, kan det finnas ett samband?
  • ClumsySmurf
    AndreaBD skrev 2023-01-02 19:30:42 följande: #2941
    ClumsySmurf skrev 2023-01-02 18:46:00 följande:
     tex så är mer självständigt arbete som man har i skolan idag sämre för tjejer också men är ännu sämre för killar, det sistnämnda är inte någon newsflash men när manliga lärare gör "rätt" går det ju inte bättre för dem än för kvinnor

    "killar har svårt att be om hjälp på grund av självdestruktiv maskulinitet" botas med "bättre hjälp"
    Vänta nu, vi pratar om olika saker där. Jag pratade om att män inte vill bli lärare och varför det kan vara så. Du pratar om hur det går för manliga elever? 

    Vad menar du med "när manliga lärare gör rätt"? Vem avgör vad som är rätt? 

    Självständigt arbete? Det började väl för ganska länge sedan att man gick ifrån ren föreläsning-och -fakta-skolan till mer interaktiv skola. Förresten skulle jag vilja se hur man kör den sortens skola med dagens ungdomar. De är ju vana vid digital underhållning. Alla skulle flippa ut! Går inte.
     
    Jag vet att du pratar om olika saker men det var inte ditt inlägg jag citerade.

    "Jag pratade om att män inte vill bli lärare och varför det kan vara så."

    Feminismen tycker att könssegregeringen på arbetsmarknaden är problematiskt och orättvis (förutom mansdominerade yrken som inte ger pengar, makt och status) så man verkar göra en hel del för att locka tjejer att satsa på teknik osv,  finns något liknande satsningar för att locka killar till kvinnodominerade yrken som inte ger pengar, makt och status?

    "Vad menar du med "när manliga lärare gör rätt"? Vem avgör vad som är rätt? "

    Det som funkar bättre avgör vad som blir mer rätt.

    Lyssna på podden jag länkade.
  • ClumsySmurf
    Västsverige78 skrev 2022-12-30 02:31:33 följande:
    Om du hade läst trådstarten hade du vetat att jag tycker att man bara borde ställa såna krav som man själv lever upp till.
    Jag ser fram emot när du i rättvisans namn tar diskussionen med män gällande preferenser som skiljer mellan könen
    Tjäna mindre än en själv, ca 3 år yngre än en själv, snyggare än en själv
    Stora bröst och en jävel på att suga kuk är ett plus
  • ClumsySmurf
    AndreaBD skrev 2023-01-03 23:24:14 följande: #2956
    nihka skrev 2023-01-03 21:32:38 följande:
    Ingen har någonsin påstått att det inte finns några biologiska skillnader mellan män och kvinnor. Det som diskuteras är vilka skillnader i beteende som är biologiska och vilka som är socialt inlärda roller och i vilken mån skillnader är det ena eller det andra. På gruppnivå.
    Precis - och även om vi nu skulle kunna tycka att vi borde göra oss av med såna skillnader - det lär vi inte lyckas med på kort tid. Jag pratat om socialt inlärda saker nu förstås. Så länge som de har funnits  - då tar det också några generationen tills de kanske försvinner. Och vi kan inte påstskynda det särskilt mycket. 
     Menar du att likhetsfeminism inte existerar i tråden eller i samhället?
  • ClumsySmurf
    AndreaBD skrev 2023-01-03 10:23:57 följande: #2950
    ClumsySmurf skrev 2023-01-03 09:05:16 följande:
     
    1. Du svarade TS med exempel på mäns preferenser som du tycker beror på gammaldags ojämlikheter och då frågade jag dej om du ville ge exempel på kvinnors preferenser som också beror på gammaldags ojämlikheter.

    2. Det blir rörigt när du kritiserar från en generalisering, får en generalisering som svar men svarar med en icke generalisering.

    All den extra tiden kvinnor lägger ner, lite mer än en timme i veckan måste ju inte bero på det det där extra de vill göra så det kan ju bli några minuter varje dag som är helt orättvist men det är sällan det är enbart dessa minuter som ses som orättvist, du räknade själv bort det män gör mer av när du lyfte frågan.

    3. Det finns ju de som har svårt för kvinnliga chefer som t.e.x feministen Cissi Wallin, jag som är inte vad vid att ha en kvinnlig chef har ingen åsikt men jag har åsikter om hur vissa kvinnor känslostyrt projektleder i hemmet, kan det finnas ett samband?
    1. Låt nån annan ta dessa delar! Jag bidrog med en sak, jag måste inte ta med allt som man kan säga om ämnet. 

    2. Jo, jag vet. 
    Förstår inte vad du menar vad jag skulle ha räknat bort? Själv räknar jag med allt. Jag vet, jag ska inte utgå ifrån min situation bara - men bara för att visa att jag inte tänker så - om min man t.ex. reparerar saker så är det förstås bara rimligt att jag gör mer av städningen. Sedan tycker jag det är en bra idé om kvinnor gör dessa andra sysslor också och om män också tar ansvar för att det är snyggt hemma. Samtidigt - framför allt när man blir lite äldre - så orkar man kanske inte vara insatt i precis allt och delar upp vissa sysslor (sånt som hålla reda på el- och internetavtal, amortering, osv.). Man har onödigt mycket i huvud annars.

    3. Vissa kvinnor projektleder känslostyrt i hemmet??? Det där är verkligen en individuell upplevelse. Om du nu vill hävda att kvinnor har en annan ledningsstil än män - visst, det kan vara så. Skillnaden är inte jättestor, men den finns. Men även det kan vara positivt eller negativt - så som de flesta saker i livet. En mer finkänslig chef kan vara en fördel. Säger jag som själv inte gillar kvinnliga chefer, personligen. Men det är för att jag har haft en väldigt knepig morsa. 
     1. Jag var mest nyfiken på om du tycker att det bara är män som har ojämställda preferenser

    2. Du trodde att ingen sysslar med underhåll fordon och reparationer nuförtiden, du räknade inte bort allt män gör mer av men du räknade bort tiden du renoverar huset.

    3. Jepp, och vissa män projektleder med inkompetens på jobbet.

    "Om du nu vill hävda att kvinnor har en annan ledningsstil än män - visst, det kan vara så."
    Det verkar misstänkt men jag vet inte om det ena är sämre än det andra.

    "Säger jag som själv inte gillar kvinnliga chefer, personligen"
  • ClumsySmurf
    AndreaBD skrev 2023-01-03 10:38:50 följande: #2951
    ClumsySmurf skrev 2023-01-03 09:08:18 följande:
     
    Jag vet att du pratar om olika saker men det var inte ditt inlägg jag citerade.

    "Jag pratade om att män inte vill bli lärare och varför det kan vara så."

    Feminismen tycker att könssegregeringen på arbetsmarknaden är problematiskt och orättvis (förutom mansdominerade yrken som inte ger pengar, makt och status) så man verkar göra en hel del för att locka tjejer att satsa på teknik osv,  finns något liknande satsningar för att locka killar till kvinnodominerade yrken som inte ger pengar, makt och status?

    "Vad menar du med "när manliga lärare gör rätt"? Vem avgör vad som är rätt? "

    Det som funkar bättre avgör vad som blir mer rätt.

    Lyssna på podden jag länkade.
    Och jag är inte feminist, så du ska kanske inte utgå ifrån att jag tycker det. Personligen tycker jag att det blir fel när det är alltför könsuppdelat. Dvs. det stör mig inte om det 70 % kvinnor - 30 % män eller tvärtom. För mig behöver det inte vara 50-50.  Om det blir nästan inga kvinnor/män alls i vissa yrken, så är det en nackdel. Och då ska man satsa lite. Så var det med vissa tekniska jobb. Jag minns när min son gick teknikprogrammet på gymnasiet. De hade EN tjej i klassen. 

    Visst, just när det gäller läraryrket så vore det bra med fler män, särskilt på högstadiet och gymnasiet, där pojkarna behöver manliga identifikationspersoner. Fast - min erfarenhet från ungefär 6 högstadieskolor och ett gymnasium som jag jobbat på - andelen manliga lärare ligger nog runt 30 - 40 % män.  Och då är det ju inte samma krisläge. 

    Okej, det som funkar är rätt. Vad jag vet så har man inte upptäckt något specifikt modell/koncept som funkar bättre. Att enskilda lärare är särskilt populära, det är en annan sak. Där spelar ju lärarens personlighet in en hel del. Det brukar inte funka om någon annan försöker ta efter. 

    Grejen är ju också att man är låst i ett system. Lärarna kan inte skita i betygssystemet. Och då får inte heller dela upp i nivågrupper - vilket vi vet funkar utmärkt. Men vi får inte. Pga svenskt jämlikhetstänk. Jag har nämligen varit på en skola där vi har provat det utan att det märktes att det var nivågruppering. Det är svårt att göra så att det inte märks, men här gick det pga hur gruppen såg ut. Det har många fördelar om eleverna ligger på samma nivå. Självklart. Vi har också haft pojkar och flickor enskilt på vissa lektioner. Också bra resultat. Där kan man också lätt få kritik. 

    Jag ska lyssna på podden.
    " Och jag är inte feminist, så du ska kanske inte utgå ifrån att jag tycker det."
    Jag tror faktiskt inte att du heter feminism Skrattande

    "Visst, just när det gäller läraryrket så vore det bra med fler män, särskilt på högstadiet och gymnasiet, där pojkarna behöver manliga identifikationspersoner."

    Jag kommer inte hur jag såg på det där med identifikationspersoner när jag var barn men av de få som tog steget från "svarta tavlan" och visade intresse för eleverna som personer var nog bara män.

    "Okej, det som funkar är rätt. Vad jag vet så har man inte upptäckt något specifikt modell/koncept som funkar bättre"

    I SVT:s från savannen till tinder tog man upp att killars studieresultat ökar om de får mer gymnastik, ett enkelt sätt att göra lite skillnad, är det något läroverket går ut med till lärare och föräldrar?

    " så är det en nackdel. Och då ska man satsa lite. Så var det med vissa tekniska jobb."

    Man kan upplysa om vad saker är
    - Om jag som 15 åring fått frågan om jag var teknikintresserad skulle jag antagligen ha svarat nej. För mig var teknik=programmering och kretskort, vilket jag verkligen inte var intresserad av. Jag valde snarare inriktningen design och produktutveckling än programmet teknik. Idag har jag en bredare bild av vad teknik kan vara och därför skulle jag säga att 15-åriga Sara kanske var teknikintresserad trots allt.

    t.teknikforetagen.se/kompetensforsorjning/darfor-valjer-sa-fa-tjejer-teknikprogrammet/
  • ClumsySmurf
    nihka skrev 2023-01-04 16:11:17 följande: #2968
    AndreaBD skrev 2023-01-04 12:53:31 följande:
    Jo då, men jag tillhör inte den.:) 
    Skillnad på om man å ena sidan syftar på skillnader och likheter mellan män och kvinnor gällande hur de ser ut och hur kroppen fungerar och å andra sidan beteende.

    När man påminner om att fittor inte föds med en diskborste i handen och kukar fixar disken precis lika bra, fattar en del det som att man anser att det inte finns några skillnader öht mellan könen och att man försöker radera ut den utrotningshotade mannen
    Du vet att "Ingen har någonsin påstått att det inte finns några biologiska skillnader mellan män och kvinnor" är en grov lögn, det blir inte bättre av diskborste halmgubbar men det är ju din normala nivå när du diskuterar.
  • ClumsySmurf
    AndreaBD skrev 2023-01-04 18:30:05 följande: #2970
    ClumsySmurf skrev 2023-01-04 06:19:58 följande:
    Jag kommer inte hur jag såg på det där med identifikationspersoner när jag var barn men av de få som tog steget från "svarta tavlan" och visade intresse för eleverna som personer var nog bara män.
    - Om jag som 15 åring fått frågan om jag var teknikintresserad skulle jag antagligen ha svarat nej. För mig var teknik=programmering och kretskort, vilket jag verkligen inte var intresserad av. Jag valde snarare inriktningen design och produktutveckling än programmet teknik. Idag har jag en bredare bild av vad teknik kan vara och därför skulle jag säga att 15-åriga Sara kanske var teknikintresserad trots allt.

    t.teknikforetagen.se/kompetensforsorjning/darfor-valjer-sa-fa-tjejer-teknikprogrammet/
    Det berodde antaligen på att du inte var intresserad av de kvinnliga lärare. Man ser det som man vill se. 
     och det vet du för du var där och såg det?
  • ClumsySmurf
    AndreaBD skrev 2023-01-04 12:50:56 följande: #2964
    Anonym (Lena) skrev 2023-01-04 00:14:20 följande:

    Högskolan i Dalarna genomförde 2001 ett projekt som syftade till att motverka könssegregeringen inom lärarutbildningen. En del i sittande regerings satsning. Resultatet redovisas utförligt i Fler män till skolan - en studie av ett försök att locka män till läraryrket - DiVA Portal. 


    Vi får besked om Vem är läraren i skolan? Svaret lyder föga förvånande mestadels en kvinna. SCB angav 2001 andelen män som exades som lärare skolår 1-7 var 12% och 4-9 29%. Siffrorna är som jag anser intressanta att jämföra med 1800-talets början när läraren mestadels var en man. Vilket enligt mig får förmodas korrelera med yrkets dåvarande höga status. 


    Under rubriken Vilken man vill bli lärare ges svar på frågor som: a) Finns det strukturer, värderingar eller praxis i grundskolan som håller män utestängda? b) Är grundskolans undervisning så könsbunden så att män inte passar in? osv. Sargent menar i en avhandling att frågorna svaras jakande på. Vidare ansåg männen i studien överraskande nog att man inte ska göra försök att rekrytera fler män till yrket; när det skulle kunna bli allmänt menligt för undervisningen och i synnerhet för männen villkor. Ett rätt så kontroversiellt svar anser jag (baserat på normer och fördomar?). Högskolan i Dalarna inledde emellertid sitt försök till att attrahera fler män till läraryrket 2001. I projektets redovisning finns ett par intresseväckande attityder i de manliga lärarstudenternas svar. I tabell 1 tar männen ställning till ex vis följande påståenden: 
    Lärare har låg lön pga kvinnodominans inom yrket. 

    31 av de 47 manliga respondenterna svarade instämmer helt eller delvis. 


    Lärarnas låga status gör att män ej söker till läraryrket. 


    19 av de 47 manliga respondenterna svarade instämmer helt eller delvis. 


    Lönenivån gör att män ej söker till läraryrket. 


    28 av de 47 manliga respondenterna svarade instämmer helt eller delvis. 


    Statistiken i projektet är synkad med mitt intryck uttryckt i mitt äldre inlägg.


    Just det argumentet som flest män höll med om - lärare har låg lön pga kvinnodominans i yrket - tycker jag är ologiskt. Kanske är jag naiv där men jag har hittills trott att det är arbeten där man arbetar med människor som är sämre betalda och att kvinnor söker sig mest till dessa arbeten. 
    1. Ju färre som utbildar sej till dessa yrken ju mer press sätter man på politiker men kvinnor har generellt lägre krav på lön och söker sig till dessa arbeten ändå vilket håller lönerna nere.

    2. Vi har haft en feministisk regering i flera år, ju mindre man gör åt saken ju mer finns det kvar för feministerna att gnälla om.

    det tycker jag verkar logiskt.
  • ClumsySmurf
    AndreaBD skrev 2023-01-04 18:34:04 följande: #2971
    ClumsySmurf skrev 2023-01-04 06:19:58 följande:
    I SVT:s från savannen till tinder tog man upp att killars studieresultat ökar om de får mer gymnastik, ett enkelt sätt att göra lite skillnad, är det något läroverket går ut med till lärare och föräldrar?
    - Om jag som 15 åring fått frågan om jag var teknikintresserad skulle jag antagligen ha svarat nej. För mig var teknik=programmering och kretskort, vilket jag verkligen inte var intresserad av. Jag valde snarare inriktningen design och produktutveckling än programmet teknik. Idag har jag en bredare bild av vad teknik kan vara och därför skulle jag säga att 15-åriga Sara kanske var teknikintresserad trots allt.

    t.teknikforetagen.se/kompetensforsorjning/darfor-valjer-sa-fa-tjejer-teknikprogrammet/
    Du menar skolverket, antar jag? Vilken skillnad gör det om de meddelar detta till lärare och föräldrar, om det ändå är skolverket som bestämmer hur mycket idrott det blir? Säg inte nu att man bara kan lägga till mer idrott. Då får man minska på annat, för  att det blir för mycket annars och då får man inte minska på tiden som andra ämnen får.... 

    Jag har också svårt att tro att det är helt säkert att det blir så. En studie, några skolor där det blev så - det kan också vara slump. 
     man kan ha mer fysisk aktivitet på fritiden

    www.lunduniversity.lu.se/article/boys-more-physical-education-school-had-better-grades
    www.peteacheredu.org/2016/02/physical-activity-shown-to-improve-attention-span-and-focus/
    www.sciencedaily.com/releases/2009/03/090331183800.htm
  • ClumsySmurf
    Anonym (Raptor) skrev 2023-01-05 18:38:02 följande: #2988
    Anonym (Lena) skrev 2023-01-04 22:33:50 följande:

    1. På många sätt blir det ändå fel om dem med generellt lägre krav på lön av det skälet söker läraryrket, när det är motivation, lämplighet och engagemang i elevers lärande som borde vara styrande. Vi har en ambitiös tjej i vår tråd är värt att nämna. Det var ledsamt när de manliga lärarstudenterna vid Dalarnas högskola i attitydstudien visade sig så pass löneorienterade när många andra mjuka värden står på spel. 

    Är kvinnor sämre löneförhandlare än män? Det tycks faktiskt vara så. Om fler killar väljer lärarbanan kunde status och därmed lönebild höjas. 


    1. Flera nyare studier visar att kvinnor inte är sämre på att kräva högre lön än män, men däremot får de oftare nej. En orsak kan vara att arbetsgivaren tror/vet att män är mer benägna att byta jobb om de inte får det de begär.

    www.bbc.com/news/business-37278170

    "When like-for-like male and female workers were compared, men were 25% more likely to get a pay rise when they asked, the study found."

    2. Kvinnor stannar ofta längre på jobb för att de tar mer hänsyn till familjesituation, och inte i lika mån har en partner som ställer upp om de plötsligt skulle få för sig att ta ett bättre betalt jobb på annan ort. Att inte byta jobb med jämna mellanrum ger dig automatiskt sämre löneutveckling.

    3. Män får ofta lön up front för sin potentiella prestation, medan kvinnor måste prestera först innan de kan få "rätt" lön. Detta har jag själv upplevt när jag förväntades ta på mig ett massivt större ansvar för projekt för över 60 miljoner kr utöver min vanliga tjänst, frågade vad jag skulle få för det och bara fick höra "prestation först- belöning efteråt". Hade jag sagt nej till VD hade jag aldrig fått frågan igen- så vad hade ni själva valt i det läget?

    4. Kvinnor som är duktiga och får en högre lön relativt sina kollegor kan drabbas av en inlåsningseffekt när de vill byta jobb, då den nya arbetsgivaren förväntar sig att få "kvinnorabatt" och enligt 3 ovan inte har sett med egna ögon att kvinnan kan prestera enligt det som nuvarande arbetsgivare har insett. Detta hindrar jobbyte och även den konsekvent överpresterande kvinnan riskerar då att hamna efter en manlig kollega. 
     
    Flera nyare studier visar att kvinnor inte är sämre på att kräva högre lön än män, men däremot får de oftare nej. En orsak kan vara att arbetsgivaren tror/vet att män är mer benägna att byta jobb om de inte får det de begär.
  • ClumsySmurf
    AndreaBD skrev 2023-01-05 09:05:11 följande: #2984
    Ja, och begränsa skärmtid (dator, mobil). Men det är ju då föräldrarnas bord. 
     
    Jag tycker att nå ut till föräldrar med information som är relevant för skolan ligger på skolans bord
  • ClumsySmurf
    Anonym (Lena) skrev 2023-01-04 22:33:50 följande: #2979
    ClumsySmurf skrev 2023-01-04 20:27:17 följande:
    1. Ju färre som utbildar sej till dessa yrken ju mer press sätter man på politiker men kvinnor har generellt lägre krav på lön och söker sig till dessa arbeten ändå vilket håller lönerna nere.

    2. Vi har haft en feministisk regering i flera år, ju mindre man gör åt saken ju mer finns det kvar för feministerna att gnälla om.

    det tycker jag verkar logiskt.

    1. På många sätt blir det ändå fel om dem med generellt lägre krav på lön av det skälet söker läraryrket, när det är motivation, lämplighet och engagemang i elevers lärande som borde vara styrande. Vi har en ambitiös tjej i vår tråd är värt att nämna. Det var ledsamt när de manliga lärarstudenterna vid Dalarnas högskola i attitydstudien visade sig så pass löneorienterade när många andra mjuka värden står på spel. 

    Är kvinnor sämre löneförhandlare än män? Det tycks faktiskt vara så. Om fler killar väljer lärarbanan kunde status och därmed lönebild höjas. 

    2. Nej, vi har ingen feministiskt representation på riktigt på regeringsnivå (har aldrig haft), så länge Feministiskt initiativ inte är representerade i riksdagen. För om så vore fallet kunde vi garanterat haft mindre att gnälla om. Eller? 


    Att lärare har låg lön pga kvinnodominans i yrket, tycker oxå jag verkar logiskt. Inget ologiskt alls. Där är vi helt överens.


     

    "Är kvinnor sämre löneförhandlare än män?"
    Ska man vara petig så har det med medgörlighet att göra.
  • ClumsySmurf
    Anonym (Lena) skrev 2023-01-04 22:49:08 följande: #2980
    ClumsySmurf skrev 2023-01-04 06:19:58 följande:
    "Visst, just när det gäller läraryrket så vore det bra med fler män, särskilt på högstadiet och gymnasiet, där pojkarna behöver manliga identifikationspersoner."

    Jag kommer inte hur jag såg på det där med identifikationspersoner när jag var barn men av de få som tog steget från "svarta tavlan" och visade intresse för eleverna som personer var nog bara män.
    - Om jag som 15 åring fått frågan om jag var teknikintresserad skulle jag antagligen ha svarat nej. För mig var teknik=programmering och kretskort, vilket jag verkligen inte var intresserad av. Jag valde snarare inriktningen design och produktutveckling än programmet teknik. Idag har jag en bredare bild av vad teknik kan vara och därför skulle jag säga att 15-åriga Sara kanske var teknikintresserad trots allt.

    t.teknikforetagen.se/kompetensforsorjning/darfor-valjer-sa-fa-tjejer-teknikprogrammet/
    Knepigt att generalisera sina upplevelser från sin egen gymnasie- eller grundskola och sen applicera sin iakttagelse på helt andra rektorsområden. I min skola ex vis tog både en manlig och en kvinnlig lärare steget från svarta tavlan. Fantastiska lärare och personligheter!
     Det är inte jag, det är du som generaliserar min upplevelse.
  • ClumsySmurf
    AndreaBD skrev 2023-01-06 09:58:10 följande:
    Information - visst. Men det gör ingen större skillnad. Skolan tar redan ansvar utöver det som egentligen är skolans bord. Det hålls kurser om barnuppfostran, man organiserar info-kväll om senaste forskning om ungdomars alkoholvanor (dvs. man presenterar för föräldrarna att de bör se till att ungdomarna provar alkohol så sent som möjligt). Nattvandrare, osv, osv.

    Det finns mycket som skolan kan göra, men det är omöjligt att göra allt. Och om man jämför med andra länder - jag talar bara av egen erfarenhet nu, jag känner till hur det funkar i Tyskland och jag har även sett lite av hur det fungerar t.ex. i Storbritannien. Att skolan tar så omfattande ansvar, det har jag inte sett i något annat land hittills.

    Risken är att föräldrarna förlitar sig på skolan när det gäller det mesta. Och det kan inte skolan klara. Inte med de resurserna, och överhuvudtaget inte för att skolpersonal inte har den relationen till barnen och inte heller rättigheterna. Och det är en bra idé att knyta barnen ännu tajtare till skolpersonal. Det skulle bara göra att föräldrarna skulle bli svartsjuka, för att säga det rakt ut. Det ser man redan ibland i nuläget. Men inte bara det. De skulle ha anledning också, de tappar en del av relationen till sina barn. Det blir konsekvenser OM barn verkligen har så tätt relation till skolpersonal. Om inte, så hänger barnen i luften. Föräldrarna gör inte tillräckligt och skolpersonalen har de inte tillräckligt nära relation till. 

    Sorry för den långa utläggningen. Men att föräldrarna förlorar en del av relationen till sina barn - det är en risk man ska vara medveten om, om man förlitar sig för mycket på att andra ska uppfostra ens barn. 
    Det vekar vara helt omöjligt att göra något för att göra det bättre, men det går jättebra att indoktrinera barn med toxiskt normflum för att bota pojkars självdestruktiva maskulinitet, betygen blir inte bättre men Gudrun shyman blir glad.
  • ClumsySmurf
    Anonym (Raptor) skrev 2023-01-06 09:45:46 följande:
    Den australiensiska studien jag länkade till är unik vad gäller reliabilitet eftersom det är det enda land där arbetsgivare måste dokumentera när en anställd begärt mer i lön, oavsett om de fått det eller inte.

    I andra länder är det svårare att genomföra den typen av studier, men det är säkerligen också så att kvinnors beteende i arbetslivet skiljer sig mellan länder.

    Dock finns även svensk forskning som visar att

    1) kvinnor begär lägre ingångslön än män MEN

    2) även att kvinnor när de begär samma lön som män ändå får mindre.

    Och då kan man ju fundera över vad det beror på.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/nationalekonom-kvinnor-begar-lagre-ingangsloner-an-man

    Den som är mer medgörlig kan begära lägre ingångslön (säkrare kort), har lättare att ta ett nej även om man inte är nöjd, är mindre benägen att välja bort jobbet eller hota att säga upp sej och löper större risk att få vara någons nyttiga idiot på jobbet eller som kuddflicka i skolan.
    Medgörlighet har positiv korrelation med betyg men negativ med lön.

    Kvinnor är mer på gruppnivå mer medgörliga än män och kan behöva träna mer på strategier, något man skulle kunna få göra i skolan.

    Det behöver ju inte förklara hela skillnaden .

    Några klipp om det







    Tog första studien som visade korrelation

    www.researchgate.net/publication/51831237_Do_Nice_Guys-and_Gals-Really_Finish_Last_The_Joint_Effects_of_Sex_and_Agreeableness_on_Income

    Och så finns det ju andra saker som ger fördelar när man ska söka jobb:
    Anonym (Raptor) skrev 2022-11-18 14:18:15 följande:
    Då får du nöjet att förklara varför detta aldrig kommer fram i forskning?

    Studie på studie visar att det generellt är män som tror sig vara smartare, köra bil bättre, ha större kuk, vara mer attraktiv osv osv än vad tester visar att de har och den samlade omvärlden tycker.

    Det är ju jättekonstigt att det blir så hela tiden om det skulle stämma som du säger, att det är kvinnor som överskattar sig själva?

    Lite läsning:

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5089055/

    www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8858829/

    www.cnbc.com/2018/04/13/study-men-overestimate-their-intelligence-in-science-class.html

    iradio.ie/men-overestimate-penis-length-by-an-inch/

    www.psychologytoday.com/us/blog/social-instincts/201507/when-men-arent-good-looking-they-think
Svar på tråden Varför kräver kvinnor att män ska ha en perfekt personlighet?