• Penida

    Tycker du att det är viktigt med organiserade fritidsaktiviteter även om barnet INTE vill?

    Tråden riktar sig till föräldrar med barn som är 5 år och uppåt men andra får gärna kommentera.

    Jag har själv en son, en 6-åring, som har spelat fotboll två terminer och nu när det var dags igen sa han att han inte vill längre. Han vill inte börja på någon annan aktivitet heller. Han har många intressen, speciellt matlagning och är väldigt fysiskt aktiv av sig. För oss är det självklart att han inte behöver ha en organiserad fritidsaktivitet om han inte vill, så länge han utvecklar egna intressen och rör på sig mycket ser vi ingen nytta i en sådan situation.

    Hur hade ni tänkt om ert barn inte ville gå på någon organiserad fritidsaktivitet?


    Avskyr CIO-metoder
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Tycker du att det är viktigt med organiserade fritidsaktiviteter även om barnet INTE vill?
  • Tom Araya
    Flickan och kråkan skrev 2015-05-08 21:05:11 följande:
    Ja, när aktiviteten finns inom rimliga gränser för åldern. Jag skulle inte kräva av en 15-åring att tuffa till en aktivitet 6 mil bort på moppe för att det inte finns någon kollektivtrafik. Jag tycker inte heller att det är riktigt rimligt att en 9-åring för att komma fram och tillbaka till sin aktivitet ensam ska gå eller cykla 6 km samt åka kollektivt två mil med byte. 15-åringar kan dock ta moppen de 6 kilometrarna och utan problem ta bussen med byte. 18-20-åringar kan ta sin egen bil eller åka med kompisen som har. Problemet är ju att överhuvudtaget hinna. 15-åringarna i vår konståkningsklubb har inte sällan flera pass på en dag. Första ligger före skolstart. Försök hitta kollektivtrafik som passar så att de hinner till skolan. Finns yngre barn som tränar morgontid också. Jag har haft elever som simmat....också vanligt med träning före skolan...kräver inte sällan föräldrarnas för att det ska gå ihop. Enklast så klart med fotboll och liknande som oftast finns på nära håll.
    Det ska väl även tilläggas att mängden utrustning som måste med påverkar hur det är möjligt att transportera sig till och från aktiviteterna.
  • Flickan och kråkan
    Tom Araya skrev 2015-05-09 02:37:25 följande:
    Det ska väl även tilläggas att mängden utrustning som måste med påverkar hur det är möjligt att transportera sig till och från aktiviteterna.
    Ja, visst är det så. Det var mest utifrån diskussionen om att föräldrar ska uppmuntra och visa på alla olika typer av aktiviteter och huruvida man är lat eller inte och gör eller inte gör detta. Bor man i en storstad så är det mycket enklare. Vi gjorde det tidigare. "Allt" fanns och på relativt vettigt avstånd, fina kommunikationsmöjligheter etc. Bor man på landet eller i en mindre ort så kan den där variationsrikedomen bli aningens mer komplicerad och ställa helt andra krav på föräldern. Då blir faktumet: "Står jag som förälder ut med att köra mitt barn flera mil flera gånger i veckan för att sedan hänga på motorcrossbanan ett par timmar varje gång" mer trängande än besväret med att leta upp aktiviteten för mitt barn.
  • Flickan och kråkan

    Inse att jag sitter här i ottan på lördagsmorgonen för att jag ska köra två barn till tävling......och vi ska åka tidigt. Som sagt "stå ut" även som förälder, icke att förglömma .

  • sextiotalist
    Penida skrev 2015-05-08 19:36:30 följande:

    Viktigt inlägg som jag faktiskt såg först nu. Nu gillar jag (att titta på) fotboll och min sambo har spelat hela sin barndom och ungdom och ett av våra barn spelar. Jag håller helt med dig ändå, du tog fotboll som ett exempel.

    Hur gammal är din grabb nu? Rent spontant känner jag att det inte är viktigt alls om min son inte vill. Oavsett om han är 6 år eller 13 år. Det ska komma från barnet. Det viktiga är att han utvecklar intressen och är fysiskt aktiv, jag som som du som har dissat organiserade aktiviteter har alltid haft intressen och varit fysiskt aktiv. Ser inte varför det skulle vara någon skillnad när det gäller mitt barn.


    Han är snart myndig och han är ute och springer några gånger i veckan och tränar på gym ett par gånger. Sedan spelar han piano och ägnar mycket tid åt plugget
  • Föreningslivet

    Iom att jag är ensamstående och själv aktiv inom föreningslivet, så har det blivit så att mitt barn helt enkelt fått hänga med. Numera är barnet en egen del av föreningarna som jag är engagerad inom och iom att mitt barn "inte vet nått annat" än att vara en del av dessa föreningar, så faller det sig väldigt naturligt att vara med på aktiviteterna varje vecka.

    För mitt barn är dessa föreningar lika naturliga som det är för en annan att gå till skolan eller jobbet. Det har aldrig ifrågasatts, utan det "bara är så".

    Personligen anser jag att föreningslivet är väldigt bra och nyttigt på väldigt många vis. Det är bra, både för vuxna och för barn, att få vara en del av olika sammanhang. Det är även bra att ha vänner och bekanta "både här och där". Dessutom aktivirerar man sig samtidigt som man lär sig bra saker.

    Jag tror att alla skulle må bra av att vara delaktig inom någon slags förening - varesig det är schackklubb, hockey eller PRO. ;)

  • Lakritsasken

    Jag röstade för att jag hade pustat - iaf till att testa (2-3 gratisgånger). Vill man fortsätta efter det så går man hela terminen ut. Om man inte testar så vet man ju inte. Så att testa är bra.

  • Elin 834

    Jag anser att det är viktigt med fritidsaktiviteter. Mina barn är mellan 5-10 år och tränar mellan 3-13 timmar i veckan. Jag vill lära mina barn att det är viktigt att röra på sig och att de ska få en god relation till föreningsidrotten som jag hoppas följer barnen långt upp i åldern. Både min man och jag har varit aktiv i olika föreningar under hela uppväxten och även i vuxen ålder. Jag skulle aldrig tvinga, hos oss handlar det mer om att begränsa, vi hinner inte skjutsa till allt de vill hålla på med ;)

  • isolande

    Vi har själva bestämt att simskola ska de gå i åtminstone någon kurs/termin. I övrigt är allt frivilligt. Stora tjejen ville sjunga i kör med sin kompis så det fick hon såklart.

    Jag kommer försöka introducera ridskola så fort det medges (7-årsåldern här) eftersom jag själv är intresserad av att lägga en ansenlig tid på hästverksamhet. Min man kommer nog ta med dem på basket eftersom han gillar det och har spelat själv. Avskyr barnen förslagen så kommer de naturligtvis inte tvingas till det.

    Kommer de med egna förslag så provar vi på det också. Kan tänka mig att vi kommer köra med att har man väl anmält sig och betalat så går man kursen ut och hoppar inte av på en gång. Men vi får se, klart man inte släpar med en gråtande unge till aktivitet....

  • Anonym (Push i rätt riktning!)

    Det är klart att man ska pusha sitt barn att gå på nånting iallafall. Ha intressen utöver att bara hänga på stan/parken/gården/rummet. Det är mycket mitt barn inte vill. Skulle mitt barn få bestämma, så hade barnet ätit godis varje dag, aldrig grönsaker, aldrig borstat tänderna eller duschat, varit vaken till sent på kvällarna, aldrig städat, gått till skolan när barnet hade lust, skippat läxor, osv, osv, osv. Man har ju ett visst ansvar som förälder. Där ingår att hjälpa barnet socialiseras, hitta aktiviteter och finna intressen.

  • Mälaröbo

    Vi uppmuntrar men tvingar inte. Ju äldre de blir desto mer tid tar skola och kompisar. Däremot har simskola varje termin varit obligatoriskt tills de är varit helt simkunniga.

  • Anonym (Push i rätt riktning!)
    Mälaröbo skrev 2016-06-05 19:34:57 följande:

    Vi uppmuntrar men tvingar inte. Ju äldre de blir desto mer tid tar skola och kompisar. Däremot har simskola varje termin varit obligatoriskt tills de är varit helt simkunniga.


    Den har vi "sluppit" ta som en organiserad fritidsaktivitet, då de har simundervisning i skolan. De har idrott två ggr i veckan, varav ena är i simhallen. Det har de från sexårsverksamheten och upp till åk 2. Från åk 3 till åk 6 har de bollsport ena dagen och redskapsgymnastik andra dagen.
  • gbgumman
    Mälaröbo skrev 2016-06-05 19:34:57 följande:

    Vi uppmuntrar men tvingar inte. Ju äldre de blir desto mer tid tar skola och kompisar. Däremot har simskola varje termin varit obligatoriskt tills de är varit helt simkunniga.


    Samma här. Simma måste de läraravtal sig annars struntar jag i vad de gör. Försöker vara en familj i rörelse dock. Sonen vägra aktivitet tills han var nio och då började han på innebandy och har gått tre fyra år nu. Dottern har gått på gympa sedan hon var tre.
  • gbgumman
    Anonym (Push i rätt riktning!) skrev 2016-06-05 20:00:23 följande:
    Den har vi "sluppit" ta som en organiserad fritidsaktivitet, då de har simundervisning i skolan. De har idrott två ggr i veckan, varav ena är i simhallen. Det har de från sexårsverksamheten och upp till åk 2. Från åk 3 till åk 6 har de bollsport ena dagen och redskapsgymnastik andra dagen.
    Vi har också simning i skolan men den räcker inte alltid. Och även om de lär dig av den har den inte varit tillräckligt. Ingen av mina har kunnat simma 200 m tack vare skolgympan.
  • Grus grus

    Röstade push även om det nästan mer har blivit ett krav. Dottern på tio år har vänner, men kan välja bort allt för att sitta och tråka med surfplatta och mobil. Även om jag lägger undan det, kan hon istället välja en bok eller att rita. Hon aktiverar sig ingenting. Så hon fick välja en sport (efter att de sedvanliga åren med simskola var över) och vi testade karate och sedan dans men inget föll i smaken. Till slut gillade hon ridning och det har fortsatt. Nu plötsligt vill hon inte fortsätta med ridning till hösten för hon tycker att det "är så jobbigt att göra iordning hästen före och efter lektion". Jag känner att ridning har gett väldigt mycket och eftersom hon ändå tycker att själva ridande är kul, är jag lite hård och tvingar henne att fortsätta. Hade hon avskytt det, skulle jag inte tvingat (precis som karate och dans), men hon älskar hästar och att rida. Det är bara lilla latmasken som inte orkar med alla delar i det hela.


    online you can be anything you want. Strange why so many choose to be stupid.
  • Anonym (Push i rätt riktning!)
    gbgumman skrev 2016-06-06 03:51:21 följande:

    Vi har också simning i skolan men den räcker inte alltid. Och även om de lär dig av den har den inte varit tillräckligt. Ingen av mina har kunnat simma 200 m tack vare skolgympan.


    Här är det nog saksamma, då simningen i skolan leds av samma tjejer och killar som kommunens simskola och som simklubbens egen simskola. Samtliga lektioner är en gång i veckan. Så det är verkligen ingen skillnad.
  • Anonym (Push i rätt riktning!)
    Grus grus skrev 2016-06-06 04:51:55 följande:

    Röstade push även om det nästan mer har blivit ett krav. Dottern på tio år har vänner, men kan välja bort allt för att sitta och tråka med surfplatta och mobil. Även om jag lägger undan det, kan hon istället välja en bok eller att rita. Hon aktiverar sig ingenting. Så hon fick välja en sport (efter att de sedvanliga åren med simskola var över) och vi testade karate och sedan dans men inget föll i smaken. Till slut gillade hon ridning och det har fortsatt. Nu plötsligt vill hon inte fortsätta med ridning till hösten för hon tycker att det "är så jobbigt att göra iordning hästen före och efter lektion". Jag känner att ridning har gett väldigt mycket och eftersom hon ändå tycker att själva ridande är kul, är jag lite hård och tvingar henne att fortsätta. Hade hon avskytt det, skulle jag inte tvingat (precis som karate och dans), men hon älskar hästar och att rida. Det är bara lilla latmasken som inte orkar med alla delar i det hela.


    Ärligt talat, hon låter inte som en hästtjej. Jobbigt??? Att rykta, sadla, mata och göra fint hos hästen är det mysigaste. Att få pyssla om den. Sätt henne på nån bollsport, eller bakning/matlagningskurs. Eller varför inte något instrument? Kör? Schackklubb?
  • Grus grus
    Anonym (Push i rätt riktning!) skrev 2016-06-06 07:02:06 följande:

    Ärligt talat, hon låter inte som en hästtjej. Jobbigt??? Att rykta, sadla, mata och göra fint hos hästen är det mysigaste. Att få pyssla om den. Sätt henne på nån bollsport, eller bakning/matlagningskurs. Eller varför inte något instrument? Kör? Schackklubb?


    Min unge kan vara lite lat ibland och hon tycker om att rykta och mocka, men är rädd för hovarna och tycker att det är tungt med sadeln, och får aldrig i remmarna i hålen till tränset. Hon ger helst upp vid minsta motstånd, så har det alltid varit. Nej jag skulle inte kalla henne en hästtjej, men det är det bästa vi har kunnat hitta där hon också får röra på sig och träna lite. Hon behöver verkligen bygga upp lite muskler. Vi bor på mindre ställe så utbudet är inte det bästa. Fotboll finns också, men det avskyr hon.
    online you can be anything you want. Strange why so many choose to be stupid.
  • buggi

    Vill de testa nåt ställer jag gärna upp, men skulle aldrig pusha. Föreslå däremot.

  • Anonym (Finurligt)

    Jag skulle aldrig tvinga mitt barn att gå på någon fritidsaktivitet - fysisk eller ej.

    Dock ser jag ju gärna att barnet har iaf en aktivitet, gärna en fysisk sådan. Så istället för att pusha på diverse aktiviteter och sporter, som enbart involverar barn, så har jag istället valt att introducera oss båda för en gemensam sport i vilken vi båda kan vara aktiva.

    Sporten är löpträning i skog och har en organiserad lektion en vardagskväll i veckan, samt tävlingar varje helg om man så vill.
    Vi är med varje vardagskväll på den organiserade lektionen, samt i snitt cirka en helg i månaden på tävling.
    Utöver detta så spenderar vi tid tillsammans, i idrottens namn, cirka 2-3 dagar i veckan, då vi är ute och springer tillsammans i skogen och tränar på det vi lärt oss under tidigare lektioner.

    Tack vare att vi har denna aktivitet tillsammans, samt att det är en individuell sport som inte kräver ett dussin deltagare för att utöva, så tror jag att det blir en aktivitet som barnet kommer att fortsätta med bra många år framöver - förhoppningsvis även i vuxen ålder, hela livet.

    Så det är mitt tips till andra föräldrar, som gärna ser att barnen ägnar sig åt någon form av fysisk aktivitet; hitta en aktivitet som inte kräver ett helt lag och gärna en aktivitet som ni kan utöva tillsammans.
    Exempel: löpning, golf, tennis, badminton, fiske, kanot, segling, kampsport, simning, friidrott, gymnastik, dans... - Ja, det finns ju hur många individuella sporter som helst!

Svar på tråden Tycker du att det är viktigt med organiserade fritidsaktiviteter även om barnet INTE vill?