• bondi

    HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?

    Jag vet att det diskuterats förut och jag vet att många inte har ngt val. Men hur kan upplägget vara så att dessa 1-åringar ska skolas in på dagis!? Jag KAN inte förstå det!!! Tar verkligen illa vid mig å deras vägnar.
    Pratet om att "de trivs" elr "det går så bra" osv är ju bara nonsens. Barnet FÖRSTÅR ju ingenting i den åldern. Studerar man hur en 1-årings hjärna fungerar så känns såna kommentarer väldigt överflödiga. 

    "Bebisar som precis lärt sig gå" är ju vad dessa små charmtroll är. Hur bra kan det vara för dessa små knoddar att lämna sin trygga borg, mamma elr pappa, o vistas i stökiga miljöer med ingen som helst trygghet kvar!? Jag lider när jag går förbi o ser dessa små barn som tillbringar, i många fall stor del av sin tid där de absolut inte borde vara. Tycker det är så skevt det bara kan bli.

    Jag har själv 3 barn varav 2 av dom är 2.5 är. Jag tycker att DOM är för små för dagis. Ser jag på min lilltjej som är 15 mån ser jag en bebis på stapplande ben. Tanken på att sätta henne på dagis ger mig rysningar.

    Jag vet att jag kommer få en massa påhopp om att, som jag inledesvis nämnde, många inte har ngt val. Jag VET att många inte har ngt val. Jag lider med de som inte har det, verkligen. Jag spottar inte på dessa människor.

    MEN

    Det finns många som har ett val. Hur tänker dessa människor? Är så intresserad av att veta hur man öht KAN släppa sina känslor o skola ett så litet barn o lämna ansvaret åt ngn annan, det bästa ansvaret man har?

    Ha en fin kväll

  • Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?
  • MarieHJ

    Vi är väl flockdjur? Förr så tog alla hand om barnen i "flocken" tror inte att dom tar så mycket skada faktiskt.. Jag har själv gått på dagis sedan jag var 1 år. Ingen skada på mig.. Jag är väldigt kärleksfull och trygg i mig själv! Jag tror du tar det värre än barnen.. Barn har väl börjat på dagis sedan 1 års ålder länge.. Jag har inte märkt att dessa barn skulle vara förstörda i samhället? Ähh.. Sjååperi=)

  • MarieHJ
    Norrland09 skrev 2009-06-05 13:28:21 följande:
    Förresten TS och alla andra dagishatare; hur kan dessa ett- och tvååringar skratta,äta mat, sova, ha kul och UTVECKLAS när de är övergivna, otrygga, helt oförestående och vantrivs på dagis....? Svara på den frågan är ni vänliga!Om dagis vore en sådan fruktansvärd plats för en ett eller tvååring så tror jag att fler skulle absolut ha problem i skolan senare och i det sociala livet. Och anknytningen till föräldrarna måste ju gå helt i spillror tydlligen?!?!Tvärtom så är det bevisat att barn på dagis har en betydligt bättre språkutveckling än "hemmabarn", de blir mer socialiserade och lär sig att visa hänsyn, att vänta på sin tur, att anpassa sig till andra och inte bara tänka på sig själv. För hur man än är som mamma så är ens egna barn alltid bäst. På dagis får de lära sig att det finns fler barn som är minst lika bra. Att det finns andra att ta hänsyn till. För barn behandlar aldrig sina kompisar och fröken på samma sätt som sina syskon och föräldrar. Men framförallt, svara på frågan här ovan. Hur kan ett övergivet, otryggt, oförstående barn utvecklas, skratta, äta,sova och tjuta av glädje när man säger att det är dagisdags.... det skulle jag vilja veta!
    Åhh, vad bra skrivet!
  • Buster78

    jag lämnade min son på hans ettårsdag utan inskolning, men då hade jag mina barn hos dagmamma, och det är skillnad tycker jag. det är mer hemmamiljö,+ att hon då varit barnvakt åt honom och storasyster innan, så han kände dagmamma med familj innan! men skulle nog kännas konstigt att lämna in dom på dagis när dom är så små!

  • Norrland09

    Åsalie - jag har just den där känsliga, blyga, rädda tjejen du pratar om. Det är så lätt att TRO när man inte själv befinner sig där, det är en jäkla skillnad o sitta o tro en massa än att uppleva.

    Ingen fick röra min dotter. Det var endast mormor o morfar som kunde vara barnvakt efter mycket om och men. Hon var livrädd för andra barn och grät så fort de kom nära och ville upp i knä.
    Kunde inte sitta i nån annan vuxens knä.
    Barnvakterna fick komma hem till oss för det mesta då det var svårare att lämna henne i annan miljö.
    Hon vågade inte klättra på nånting
    Man kunde inte lämna henne ens en sekund
    Hon grät för höga ljud i leksaker och häftiga rörelser som när barn springer omkring etc.

    Så.

    Från denna superförsiktiga, jättekänsliga lilla tjej till dagens kavata lilla brutta som kan säga NEJ högt och mena det, som tyr sig till nya fröknar direkt, som har egna kompisar, som vågar klättra upp på köksstolarna och stå på dem o tvätta händerna, som vågar leka efter en liten stund med främmande barn, som pratar och hejjar på folk på ica.
    Jag kan säga så mycket som så - att utan dagis hade hon INTE gjort denna utveckling! Hon behövde lämna den trygga borgen för att gå vidare och utvecklas.
    Nu hade vi helt suverän personal som helt individanpassar dagistillvaron för varje barn. Nya fröknar blir tillsagda att min dotter är känslig för främmande (det är hon än men det löser sig snabbt bara de avvaktar lite och låter henne ta första steget)

    För min dotter har dagis betytt massor. Hon har inte slitits ifrån mig utan sakta invants under 14 dagar (normal inskolning) hon har inte gråtit en enda dag.

    Det är PEDAGOGER som jobbar där och de har fått lära sig hur olika slags barn kan hanteras och deras reaktioner.

    Så sluta nu att tjafsa om hur kasst dagis är utan att själva ens ha sina barn där.

  • Nettan 80
    Buster78 skrev 2009-06-05 15:02:27 följande:
    jag lämnade min son på hans ettårsdag utan inskolning, men då hade jag mina barn hos dagmamma, och det är skillnad tycker jag. det är mer hemmamiljö,+ att hon då varit barnvakt åt honom och storasyster innan, så han kände dagmamma med familj innan! men skulle nog kännas konstigt att lämna in dom på dagis när dom är så små!
    Men får man lov att fråga vad det är för skillnad, ja det är inte lika mycket barn hos dagmamma, det fattar jag Men du lämnar ju ändå ifrån dig ditt barn oavsett.
    Skam den som ger sig........ Theo 080718
  • Norrland09

    Jag tycker tvärtom, att det är dessa "svaga" individer som du pratar om (tänk att jag blir så trött på att man alltid sätter negativ stämpel på dem som inte skriker högst, springer snabbast och är störst *suck*)

    Det är de lite lugnare barnen som får mer tid med personalen än de som är mer framåt. de som är framåt leker ju så bra själva med sina kompisar. det är 2 personal på 10 barn på en småbarnsavdelning. Dvs, vid blöjbyten finns alltid en till fröken ute i gruppen.

    Min dotter vyssjas till sömn varje dag. trots 9 andra som oxå ska sova, men de somnar lättare. nyss började en ettåring, henner vyssjade de i famnen.

    Så dra inte alla dagis över samma kam.
    de barn som kommer hem och gnäller är troligtvis trötta och hungriga, men det är inget farligt. Det är jag med efter en dag på jobbet.

  • Åsalie

    vänta nu norrland....lugn och fin, jag har en lugn snäll försiktig dotter och inte menar jag "svag" som negativt! Jag älskar hennes fina sätt mot andra, men hon ÄR svag i gruppsammanghang, då andra barn "kör" över med sitt "högt och lågt"-beteende.... 

    det talas väl aldrig negativt om såna barn? Jag får alltid beröm för min genomsnälla dotter som aldrig för sitt liv skulle tränga sig före någon eller knuffas. (negativa kommentarer brukar tvärtom komma om de busiga/våldsamma barnen)

    Bara ville få det sagt!

    Sen....jag tror dig faktiskt till 100 % att i ert fall kan dagis varit kanonbra! Och gud vilka underbara pedagoger ni verkar ha.... (Jag är inte ironisk alls) Det glädjer mig att höra, för jag tycker (är dock partisk) att de tillbakadragna barnen behöver lite mer fokus, speciellt se till att de kan vara fullt trygga i grupp. Att allt sker på lika villkor, lugnt, snällt och fint :)

    jag kan nog ha sett mkt dåliga sidor av förskolor..... tex fröknar (unga) som mest suttit och skvallrat på lekplatser än att hjälpa/trösta/medla mellan barnen....

  • Åsalie

    en sak till......även umgänge med andra hemmaföräldrar har hjälpt mitt försiktiga barn, så dagis behöver inte vara oumbärligt om man säger så....så länge man har vuxna som medlar och hjälper till att bidra med trygghet så... regelbundna träffar med andra barn är nog väldigt bra, men man ska alltid få barnet att känna sig tryggt är jag övertygad om....inte jäkta..... världen måste få vara liten innan den kan bli stor....'är jag övertygad om....men blir barnet 100 % tryggt hos pedagoger istället för föräldern så kan jag absolut köpa det. Känner man sådan tillförlitelse till personalen så skulle jag kunna skola in faktiskt. Men nu är det dessutom så att jag älskar hemmalivet så det blir ändå inte akutellt ;)

  • lilla lot

    Vi som pedagoger har ju ansvar att ha koll på alla barnen i barngruppen och att alla barnen ska få sin tid, speciellt den barnen som inte tar sin plats.
    Alla barnen ska känna trygghet och tillit till oss pedagoger. Är ju vårt uppdrag!
    Ibland går det fort för vissa barn ibland kan det ta flera veckor så man får ju göra inskolning efter hur barnet är.
    Alla barn är lika mkt värda! Alla barn syns och får bekräftelse av pedagoger!

    Om pedagoger struntar i barnen och skvallrar istället får ni ju ta tag i saken och ta upp det med dem!!!

    Mvh förskolläraren =)

Svar på tråden HUR kan det vara ok att skola in 1-åringar på dagis!?