• Äldre 2 Jan 20:02
    90119 visningar
    1316 svar
    1316
    90119

    Allergitråden

    Allergitråden


    VÄLKOMNA TILL ALLERGITRÅDEN! Här är kan vi med allergiska barn eller egna allergier/överkänslighet ska kunna diskutera och utbyta tips, idéer, recept m.m. med varandra

    Allergiinformation, recept m.m. hittar du bl.a. på:
    www.allergimat.com och
    www.celiaki.se

    Astma-tråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-309/m49032597.html
    Mjölkallergi hos bebisar:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m46383093.html
    Mjölkallergi hos äldre barn o vuxna:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m46383244.html
    Äggallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m48587193.html
    Sädesslagsallergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m49207819.html
    Kostråd vid överkänslighet mot salicylsyra, bensoesyra och färgämen:
    www.familjeliv.se/Bloggar-4-51/b93380.html

    Den gamla allergitråden:
    www.familjeliv.se/Forum-3-318/m47724257.html

    Läkemedel i samband med graviditet & amning, kolla på www.janusinfo.se (eg för läkare och vårdpersonal)
  • Svar på tråden Allergitråden
  • Äldre 19 Jan 12:30
    Miralicia skrev 2010-01-19 12:21:31 följande:
    0,9 milligram beräknades dosen som den 6-åriga flickan fått i sig vara som ledde till en anafylaktisk reaktion och krävde omedelbar akutvård
    har hemsida fel då?
  • Äldre 19 Jan 12:31
    Ior gumman skrev 2010-01-19 12:11:35 följande:
    www.dietguiden.com/mjolkproteinallergi.php Det KAN innehålla i ex smör, ströbröd, maräng etc de kan äta produkter med mjölksyra i!!! MEN mjölkprotein INNEHÅLLER I : kesella, grädde, mjukost etc etc
    Den länken och listan är relativt ofullständig. Rent ut sagt dålig om man är ute efter information om mjölkallergi. Men om du läser lite längre ner på listan så står bla smör och vegetabiliska margariner med på listan över sådant som ska undvikas.

    Eftersom smör är tillverkat helt av mjölk så innehåller det alltid mjölkprotein.
    Maränger så är så gott som alla maränger som man köper i butik tillverkade av skummjölkspulver och inte ägg = mjölkprotein.

    De flesta som räknas som vegetabiliska margarinerna som lätta, lätt & lagom mm. innehåller mjölk i olika varianter - kärnmjölk, smörolja, mjölk, skummjölkspulver mm. Bregott är grädde + rapsolja. Allt innehåller mjölk.

    Ströbröd - det bröd som det är tillverkat av kan innehålla mjölk, läs innehållsförteckningen. Finns sorter både med och utan mjölk.

    För att nämna några saker.

    Mjölksyra har inget att göra med komjölk, utan är en organiska syra som av någon anledning fått namnet mjölksyra. Mjölksyra är det som musklerna i kroppen bildar när de arbetar utan tillräcklig tillgång på syre.
  • Äldre 19 Jan 12:32
    Ior gumman skrev 2010-01-19 12:30:51 följande:
    har hemsida fel då?
    aman får ju självklart kolla på varje enkillt paket, innehåller det mjölksyra eller inte!
  • Äldre 19 Jan 12:36
    Beteckningar där mjölkprotein förekommer »

    Rena mjölkprodukter:


    mjölk, kärnmjölk, kulturmjölk, smör, margarin, grädde, kaffegrädde, ost, mjukost, färskost, smältost, fetaost*, halloumi*, fårost*, getost*, chevré*, marscapone, Philadelphiaost/cream cheese, mozzarella, buffelmozzarella*, yoghurt, filmjölk, lättfil, kefir, a-fil, bifilus, dofilus, Onaka, gräddfil, crème fraiche, keso, cottage cheese, kesella, kvarg, "Milda"- och "Kelda"-gräddprodukter, glass, messmör, mesost, välling, mjölkchoklad, låglaktosprodukter, laktosfria produkter


    Andra benämningar på mjölkprotein:


    mjölkprotein, laktos**, mjölksocker, skummjölk, skummjölkspulver, mjölkpulver, kärnmjölkspulver, torrmjölk, torrmjölkspulver, vassle, vassla, vassleprotein, vasslepulver, gräddpulver, ostpulver, enzymmodifierad ost (s.k. ostarom), kasein, kaseinat, mjölkglobulin, mjölkalbumin, mjölkäggvita, natrumkaseinat, smörfett, smörolja, colostrum (råmjölk), mjölksyrepulver***


      * En del mjölkproteinallergiker kan äta ost gjord på får-, get- eller buffelmjölk, men de flesta klarar inte det

    ** Laktos som ingår i läkemedel är många gånger fri från mjölkprotein, men det kan variera så kontrollera med läkaren ordentligt då det kan variera mellan olika produkter. Det kan inte uteslutas att man kan reagera på laktos i läkemedel även om den ska vara helt fri från mjölkprotein om man är extremt känslig. Laktos i vanliga livsmedel innehåller vanligtvis rester av mjölkprotein.


    *** Mjölksyrepulver har nyligen dykt upp i några chipspåsar. Det är mjölksyra som de har utvunnit ur mjölkprodukter och kan därför innehålla små mängder mjölkprotein. Ren mjölksyra har inget med mjölkprotein att göra.


     


    Följande beteckningar innehåller inte mjölkprotein:


    Nedanstående beteckningar på ingredienser eller tillsatser innehåller inte mjölkprotein även man av namnet kanske kan tro det:


    mjölksyra, smörarom, natriumlaktat, kalciumlaktat, kaliumlaktat, yoghurtkultur - dvs mjölksyrabakterier/lactobaciller, kakaomassa, kakaosmör, kokosmjölk




    ----


    En betydligt bättre sammanställning på saker som innehåller mjölkprotein. Den är så komplett som jag har lyckats hitta.


  • Äldre 19 Jan 12:41
    Miralicia skrev 2010-01-19 12:36:50 följande:
    Beteckningar där mjölkprotein förekommer » Rena mjölkprodukter: mjölk, kärnmjölk, kulturmjölk, smör, margarin, grädde, kaffegrädde, ost, mjukost, färskost, smältost, fetaost*, halloumi*, fårost*, getost*, chevré*, marscapone, Philadelphiaost/cream cheese, mozzarella, buffelmozzarella*, yoghurt, filmjölk, lättfil, kefir, a-fil, bifilus, dofilus, Onaka, gräddfil, crème fraiche, keso, cottage cheese, kesella, kvarg, "Milda"- och "Kelda"-gräddprodukter, glass, messmör, mesost, välling, mjölkchoklad, låglaktosprodukter, laktosfria produkter Andra benämningar på mjölkprotein: mjölkprotein, laktos**, mjölksocker, skummjölk, skummjölkspulver, mjölkpulver, kärnmjölkspulver, torrmjölk, torrmjölkspulver, vassle, vassla, vassleprotein, vasslepulver, gräddpulver, ostpulver, enzymmodifierad ost (s.k. ostarom), kasein, kaseinat, mjölkglobulin, mjölkalbumin, mjölkäggvita, natrumkaseinat, smörfett, smörolja, colostrum (råmjölk), mjölksyrepulver***   * En del mjölkproteinallergiker kan äta ost gjord på får-, get- eller buffelmjölk, men de flesta klarar inte det ** Laktos som ingår i läkemedel är många gånger fri från mjölkprotein, men det kan variera så kontrollera med läkaren ordentligt då det kan variera mellan olika produkter. Det kan inte uteslutas att man kan reagera på laktos i läkemedel även om den ska vara helt fri från mjölkprotein om man är extremt känslig. Laktos i vanliga livsmedel innehåller vanligtvis rester av mjölkprotein. *** Mjölksyrepulver har nyligen dykt upp i några chipspåsar. Det är mjölksyra som de har utvunnit ur mjölkprodukter och kan därför innehålla små mängder mjölkprotein. Ren mjölksyra har inget med mjölkprotein att göra.   Följande beteckningar innehåller inte mjölkprotein: Nedanstående beteckningar på ingredienser eller tillsatser innehåller inte mjölkprotein även man av namnet kanske kan tro det: mjölksyra, smörarom, natriumlaktat, kalciumlaktat, kaliumlaktat, yoghurtkultur - dvs mjölksyrabakterier/lactobaciller, kakaomassa, kakaosmör, kokosmjölk ---- En betydligt bättre sammanställning på saker som innehåller mjölkprotein. Den är så komplett som jag har lyckats hitta.
    Det som vi är överrens om är att Laktos o mjölproteinallergi INTE är samma sak och LÄS NOGA på föbackningarna INNAN man köper något!
  • Skråll­an71
    Äldre 19 Jan 12:43
    Miralicia skrev 2010-01-19 12:11:25 följande:
    Att göra mjöllkfri gräddtårta kan vara lite sisådär eftersom det kan vara svårt att få till en bra konsistens på gräddersättningarna. Det finns visserligen en risbaserad spraygrädde från SoyToo (innehåller gummi arabicum som är en sojasläkting) så den borde väl funka rent konsistensmässigt. Sen har de vegetabiliska gräddprodukterna rätt mycket egensmak som lätt kan dominera en hel del.Mitt tips är att göra en vanlig sockerkaksbotten fast mjölkfri, som man fyller med önskad fyllning. Vaniljkräm kan man göra av den marsansåsen som kokas och havremjölk (de kallrörda innehåll pulvret mjölk, men kokvarianten är utan) eller om man gör egen från grunden.När fyllningen är fixad så täcker man den med ett lager smörkräm gjort av mjölkfritt margarin. Och överst lägger man ett lock av sugarpaste eller marshmallowfondant. Och sen kan man göra dekorationer i sugarpaste eller spritsa med kristyr etc som dekoration.
    Tusen Tack för hjälpen! Nu ska han få en fin tårta på sin dag : )
    Och som du säger,laktos och mjölkprotein är Inte samma sak! Så ofta man stöter på det ute att folk inte har koll,och jag kan tycka att jobbar man med mat(restauranger mm) så SKA man veta skillnaden.  Innan jag visste om det va mjölken så provade jag att ge laktosfritt till sonen men det hjälpte inte alls.
  • Äldre 19 Jan 12:44
    Fallgropar mjölkprotein »

    Se upp med nedanstående sammansatta ingredienser eller produkter. En del innehåller mjölk och andra kan innehålla mjölk som man inte tänker på.


    choklad - ljus choklad och mjölkchoklad innehåller i princip alltid mjölk. Mörk choklad med en kakaohalt på över 60% kan vara mjölkfri men innehåller ofta spår av mjölkprotein. Beroende på hur känslig för man är för spår av mjölkprotein finns det olika stort sortiment av choklad att välja på. Det finns garanterat mjölkfri choklad från bland annat Kung Markatta och även ett flertal sorter av veganchoklad som är mjölkfria. I vissa veganchokladsortiment kan man hitta både ljus choklad som är mjölkfri och även vit choklad som är baserad på rismjölk. Står det enbart choklad som sammansatt ingrediens i en innehållsförteckning på en kakförpackning, utgå då ifrån att chokladen innehåller mjölk om inte tillverkaren ger ytterligare information.


    After Eight - många gånger tipsas det om att After Eight-choklad är mjölkfri. Det är den tyvärr inte längre. Den After Eight som vanligtvis säljs här i Sverige tillverkas antingen i Tyskland eller i England och har tidigare haft lite olika recept. Den som tillverkades i England var tidigare mjölkfri medan den som tillverkades i Tyskland innehöll mjölk. Numera har de bytt recept på den så att den även den Englandstillverkade  innehåller smörfett och alltså innehåller mjölk. Samtidigt är det lätt att bli lurad eftersom den englandstilverkade utöver smörfettet som omnäms i själva innehållsförteckningen så är den även märkt med "kan innehålla spår av mjölk", vilket kan göra att man tror att den är utan mjölk, men att spår kan förekomma.


    nougat - de allra flesta sorters nougat innehåller någon form av mölkprotein, men det finns även ett fåtal sorter som är mjölkfria, tex Fazers Wienernougat, så läs innehållsförteckningarna noga. On det bara anges nougat som sammansatt ingrediens i en innehållsförteckning, utgå då ifrån att den innehåller mjölkprotein.


    maränger - de flesta sorters maränger som finns att köpa i påsar i livsmedelsaffärerna innehåller inte ägg utan är i huvudsak tillverkade av skummjölkspulver. Ofta kan man skilja på marängerna genom att titta på dem - de med skummjölkspulver är kritvita medan de av ägg är lite mer gulaktiga, men läs på innehållsförteckningen för säkerhets skull.


    vegetabiliskt margarin/margarin - står det vegetabiliskt fett i en innehållsförteckning så ska det vara mjölkfritt, samma sak om det står vegetabiliskt margarin, då ska det inte innehålla någon sorts animaliska produkter som t ex mjölk, men det har tyvärr förekommit felmärkningar genom att tillverkaren tänkt att margarinet i huvudsak är baserat på raps- eller palmolja och missar att det dessutom även innehöll någon enstaka procent av mjölkprodukter. Det problemet med processade produkter är numera relativt ovanliga. Såt det veg. margarin bör man kunna lita på det, men om det enbart står margarin bör man vara misstänksam.


    De vanliga smörgåsmargarinen som Lätta, Lätt & Lagom mfl nämns ibland som vegetabiliska enligt ovan nämnda felaktiga resonemang, men innehåller alla mjölkprotein.


    buljong och kryddblandningar - mjölkprotein i olika former kan förekomma som bärare av kryddor och aromämnen i buljonger, fonder och kryddblandningar och i olika sorters snacks och hel- och halvfabrikat.


    ströbröd - olika för olika märken, en del sorter innehåller mjölk och en del inte så läs innehållsförteckningarna. Om ströbröd anges som sammansatt ingrediens utan närmre specifikation bör man vara misstänksam och undersöka innehållet med tillverkaren.


    brödglans - har inträffat att den kan innehålla mjölkprotein utan att det är deklarerat.


    "Milda", "Kelda"  & "Becel"-produkter m.fl. - Mildas gräddprodukter som visp, mat, minimat, mat extra mfl samt Becels och Keldas liknande motsvarigheter innehåller alla mjölk.


    kokosmjölk - vanligtvis är den kokosmjölk som man köper i burk eller tetra i affärerna helt fri från mjölkprotein och består av kokosextrakt och vatten samt i många fall även tillsatser i form av emulgerings och/eller stabiliseringsmedel även om det också finns ren kokosmjölk som enbart består av kokos och vatten. Men det finns undantag där det kan förekomma mjölkprotein i kokosmjölk. "Kelda laga lätt kokos" som återfinns i mejerikylarna är i huvudsak baserad på mjölkprotein men med en liten andel kokosextrakt tillsatt. Kokosmjölk kan man ibland även hitta i form av pulver som man blandar ut i vatten och detta kokospulver kan ibland innehålla mjölk. Även en del asiatiska recept har man försvenskat dem lite och då ska man tillverka kokosmjölken själv genom att blötlägga kokosflingor i vanlig komjölk och sen sila bort flingorna. Ibland kan det förekomma att man på en del restauranger drygar ut kokosmjölken med vanlig komjölk för att det är billigare, så kontrollera gärna för säkerhets skull att de använder ren kokosmjölk som inte är utblandad om du äter ute.


    Maizena redning - Maizena redning, både den ljusa och den mörka innehåller mjölkprotein. Maizena majsstärkelse är däremot mjölkfri. Oftast brukar redningen och majsstärkelsen stå alldeles intill varandra på hyllorna i mataffären så se till att ta rätt paket.


    såser - många vanliga såser som man kan köpa som hel- eller halvfabrikat i burkar och påsar innehåller mjölkprotein även om de kanske inte gör det om man skule laga dem själv från grunden hemma.


    Charkprodukter - Korvar som bland annat prinskorv och Wienerkorv var tidigare namnskyddade. Det innebär att för att få märkes med ett visst namn fick de bara innehålla vissa saker. Det namnskyddet är numera borttaget för alla korvar utom för Falukorv, så det kan förekomma mjölkprotein i alla sorters korvar förutom falukorv.


    Även köttbullar kan förekomma både med och utan mjölk. En annan sak att tänka på är att det kan vara stora skillnader i recepten vad gäller konsument-förpackningar i livsmedelsbutikerna och storköksförpackningarna av samma tillverkare.


    Vissa sorters skinka som smörgåspålägg kan innahålla mjölkprotein i form av mjölksocker och även konserverad skinka på burk, vanligtvis kallad picknickbog kan innehålla mjölkprotein.


    sorbet och isglass - en del sorbeter innehåller mjölkprotein och en del är mjölkfria så läs innehållsförteckningarna noga


    majonäs - mjölkprotein kan förekomma i flertalet köpta majonäser, men förekommer oftare i lättmajonäser än i fullfeta majonäser.


    O'boy och liknande chokladpulver - O'boy och andra sorter av chokladdryckspulver som man köper i storförpackning är vanligtvis utan mjölk, men chokladdryckspulver i portionspåsar innehåller i princip alltid mjölk.


    Riskakor - naturella och sådana riskakor som enbart är saltade är mjölkfria men de flesta varanter av smaksatta riskakor innehåller mjölkprotein  även om de inte har "mjölksmak" (t ex gräddfil-/crème fraishesmak), detta eftersom mjölkprotein kan används som bärare av de andra kryddorna.


    Fiskbullar - alla sorter av fiskbullar innehåller mjölk, både i själva bullarna och oftast i såsen.


    kebab - det är inte helt ovanligt att mjölkprotein används som bindmedel i kebabköttet även om det finns utan mjölkprotein också, så fråga för säker hets skull.


    Färdiga soppor - klara buljongsoppr kan många gånger fungera, men kontrollera noga så att buljongen eller kanske de köttbitar som är tillsatta i soppan inte innehåller mjölkprotein. Redda soppor innehåller nästan alltid mjölk.


    tandkräm och hygienprodukter - mjölkprotein förekommer i bland annat Zendiums tandkrämer

    ------

    Tips på lite fallgropar att se upp extra med när det handlar om mjölkprotein
  • Äldre 19 Jan 12:46

    Mjölksyra eller 2-hydroxipropansyra som det egentligen heter tillverkas idag av melass eller stärkelse från majs eller potatis och har ingenting med mjölk att göra förutom att den tillsätts i fil och yoghurt.

    Smör är gjort på mjölk annars får det inte kallas smör. och det står i listan ju att smör bör undvikas.


    ~~Michael -97, Joachim -98 och Johanna -07 ~~
  • Blå Flygar­e
    Äldre 19 Jan 13:23

    *ska kolla upp luftrenare till våren* Nu saknar vi mest luftfuktare, jag har inte orkat börja leta det ens.

    Någon som har tips på hur jag ska hålla sonen (10 mån) när jag ger vortex (nebunette)? Greppet jag hade på dottern räcker inte längre, han är för stark. (Höll honom på ena armen som om jag skulle flaskmata och så armen runt huvudet för att ha fast det, andra handen på vortexen på masken fast mot ansiktet.)
    Så nu lägger jag honom på soffan och sätter mig över och håller fast hans armar mot kroppen med mina låren. Är bara rädd att jag någon gång i trötthet och allmän förvirring råkar lägga min kroppstyngd på honom Så tips om järgrepp om en ål tas tacksamt emot.

    Någon här som har lite mer medicin än vanligt på sitt astmabarn? Har varit inne till akuten 2 ggr på 1 v, och hade varit in fler ggr (nästan dagligen) om det inte vore för magsjuka, avsaknad av bil och annat praktiskt som stör Nu får han pulmicort, airomir och singulair. Är nästa steg byte av airomir till ventoline eller vad? Byte av spacer? Vsserligen är detta en tillfällig förkylning, men han har heller inte varit förkylningsfri på 4 mån - bara mer eller mindre fökyld.

  • Äldre 19 Jan 13:28
    Blåmyran: airomir och ventoline är samma sak. Hur länge har han haft singulairen? Den tar lite tid att se effekten på.

    Johanna har en aiolos vilket är samma som man inhalerar med på sjukhuset. Hon får ventoline och pulmicort i den och singulair samt aerius.
    ~~Michael -97, Joachim -98 och Johanna -07 ~~
Svar på tråden Allergitråden