• Koncentration

    Jag vill sluta med flytande margarin!

    Hej!


    Jag har nu fått i mina tankar att flytande margarin kanske inte är så nyttigt och bra överhuvudtaget för kroppen. Olivolja är något jag märker att många kockar använder när de skall visa hur man lagar en vis rätt. Är olivolja något att föredra? Jag läste om att det var nyttigt.

    Den erfarenheten jag dock har med rapsolja är att äggen vid stekning blir så oljigt och inte alls trevligt. Därav har jag föredragit flytande margarin. MEN! Är det kanske detsamma med olivolja?

    Tack för svar!! :)

  • Svar på tråden Jag vill sluta med flytande margarin!
  • S23
    Amak skrev 2020-05-23 08:30:00 följande:

    Både margarin och andra industrifetter (fröoljor som rapsolja osv) är rejält dåliga för kroppen. 

    Olivolja ska inte hettas upp.

    Stek i smör, hur svårt kan det vara? 

    Smör är nyttigt. 


    om jag förstått det rätt så är olivolja den enda olja som är lämplig att hetta upp? de andra vegetabiliska oljorna utsöndrar toxiner men inte olivolja. Men ja, håller med om att smör är nyttigast. Margarin bör man verkligen välja bort.
  • Amak
    Koncentration skrev 2020-05-23 09:12:40 följande:
    Olivolja är inte heller bra? Hur menar du med att inte steka? Vad skall man hälla på i stekpannan då?

    Smör? Vad för smör? Mararin smör? Är inte det som är onyttigt.
    Smör kommer från grädde som kommer från kor. Margarin kommer från fabriken. Rapsolja kommer från fabriken och oljan utvinns ur rapsen med hjälp av hexan, som är ett giftigt lösningsmedel. Det har inte gjorts några långtidsstudier alls på rapsolja men sedan vi började äta rapsolja och margarin istället för smör har hjärtkärlsjukdomarna kommit. På den tiden vi bara åt smör och stekte i smör var det ovanligt med dessa sjukdomar. Folk var också smala på den tiden. 

    Olivolja kommer från oliver. Det är bra att äta på sallad men när olivolja hettas upp sker en kemisk reaktion som gör att det inte är bra för människor. 

    Kokosolja på burk kommer från kokos. Det är bra fett för människor. 

    Smör och kokosolja tål att hettas upp och är stabila fetter. 

    Det har kommit många studier som visar att smör är bra för människor. Man blir till exempel smal av mättat fett. Barn som dricker mjölk med hög fetthalt är smalare än  barn som dricker lättmjölk.

    Det finns också moderna studier som tydligt visar att mättat fett är neutralt eller bra för hjärta och kärl.  Tyvärr har industrin övertygat folk så hårt om att vi ska äta deras industriframkallade fetter att folk är rädda för mättat fett helt i onödan. Livsmedelsverkets råd bygger på att vi ska äta industrifett. Därför äter människor detta helt i onödan och riskerar sjukdomar. 

    Mättat fett har människan ätit sedan stenåldern. Margarin och fröoljor är moderna påhitt. Du måste tänka själv. 
  • Amak
    S23 skrev 2020-05-23 09:52:23 följande:
    om jag förstått det rätt så är olivolja den enda olja som är lämplig att hetta upp? de andra vegetabiliska oljorna utsöndrar toxiner men inte olivolja. Men ja, håller med om att smör är nyttigast. Margarin bör man verkligen välja bort.
    Olivolja är den olja som utvecklar minst skadliga ämnen om man jämför med andra oljor (fabriksoljor). Men olivolja utvecklar skadliga ämnen vid upphettning, men de skadliga ämnena är inte lika skadliga som fabriksoljornas skadliga ämnen. 


  • Koncentration
    Amak skrev 2020-05-23 09:59:13 följande:
    Smör kommer från grädde som kommer från kor. Margarin kommer från fabriken. Rapsolja kommer från fabriken och oljan utvinns ur rapsen med hjälp av hexan, som är ett giftigt lösningsmedel. Det har inte gjorts några långtidsstudier alls på rapsolja men sedan vi började äta rapsolja och margarin istället för smör har hjärtkärlsjukdomarna kommit. På den tiden vi bara åt smör och stekte i smör var det ovanligt med dessa sjukdomar. Folk var också smala på den tiden. 

    Olivolja kommer från oliver. Det är bra att äta på sallad men när olivolja hettas upp sker en kemisk reaktion som gör att det inte är bra för människor. 

    Kokosolja på burk kommer från kokos. Det är bra fett för människor. 

    Smör och kokosolja tål att hettas upp och är stabila fetter. 

    Det har kommit många studier som visar att smör är bra för människor. Man blir till exempel smal av mättat fett. Barn som dricker mjölk med hög fetthalt är smalare än  barn som dricker lättmjölk.

    Det finns också moderna studier som tydligt visar att mättat fett är neutralt eller bra för hjärta och kärl.  Tyvärr har industrin övertygat folk så hårt om att vi ska äta deras industriframkallade fetter att folk är rädda för mättat fett helt i onödan. Livsmedelsverkets råd bygger på att vi ska äta industrifett. Därför äter människor detta helt i onödan och riskerar sjukdomar. 

    Mättat fett har människan ätit sedan stenåldern. Margarin och fröoljor är moderna påhitt. Du måste tänka själv. 

    Så jag skall använda SMÖR numera för upphettning på stekpanna. Olivolja, massa kockar använder ju det, men i min matlagning skall jag använda SMÖR också?


     

  • S23
    Amak skrev 2020-05-23 10:13:27 följande:

    Olivolja är den olja som utvecklar minst skadliga ämnen om man jämför med andra oljor (fabriksoljor). Men olivolja utvecklar skadliga ämnen vid upphettning, men de skadliga ämnena är inte lika skadliga som fabriksoljornas skadliga ämnen. 


    Aha tack! Vi använder enbart olivolja när vi hettar upp olja. Men är sällan. Vi har i princip gått över till smör helt.

    Tycker det är så synd att man fortfarande förkastar mättade fetter och höjer omättade till skyarna
  • Deeru
    Amak skrev 2020-05-23 09:59:13 följande:
    Smör kommer från grädde som kommer från kor. Margarin kommer från fabriken. Rapsolja kommer från fabriken och oljan utvinns ur rapsen med hjälp av hexan, som är ett giftigt lösningsmedel. Det har inte gjorts några långtidsstudier alls på rapsolja men sedan vi började äta rapsolja och margarin istället för smör har hjärtkärlsjukdomarna kommit. På den tiden vi bara åt smör och stekte i smör var det ovanligt med dessa sjukdomar. Folk var också smala på den tiden. 

    Olivolja kommer från oliver. Det är bra att äta på sallad men när olivolja hettas upp sker en kemisk reaktion som gör att det inte är bra för människor. 

    Kokosolja på burk kommer från kokos. Det är bra fett för människor. 

    Smör och kokosolja tål att hettas upp och är stabila fetter. 

    Det har kommit många studier som visar att smör är bra för människor. Man blir till exempel smal av mättat fett. Barn som dricker mjölk med hög fetthalt är smalare än  barn som dricker lättmjölk.

    Det finns också moderna studier som tydligt visar att mättat fett är neutralt eller bra för hjärta och kärl.  Tyvärr har industrin övertygat folk så hårt om att vi ska äta deras industriframkallade fetter att folk är rädda för mättat fett helt i onödan. Livsmedelsverkets råd bygger på att vi ska äta industrifett. Därför äter människor detta helt i onödan och riskerar sjukdomar. 

    Mättat fett har människan ätit sedan stenåldern. Margarin och fröoljor är moderna påhitt. Du måste tänka själv. 
    Tack! Äntligen ett vettigt svar!
  • S23
    Koncentration skrev 2020-05-23 10:16:44 följande:

    Så jag skall använda SMÖR numera för upphettning på stekpanna. Olivolja, massa kockar använder ju det, men i min matlagning skall jag använda SMÖR också?

     


    Tyvärr kan du inte bara gå efter vad kockar använder. Inte heller vad Livsmedelsverket säger.

    Antingen så litar du på det AMAK skrivit. Då hen har helt rätt utifrån den forskning jag och uppenbarligen hen också har läst.

    I annat fall måste du läsa på själv. Och då

    Räcker det inte att läsa hos livsmedelsverket. Detta kan du räkna med oavsett vad det gäller. Att allt Livsmedelsverket råder till inte alltid stämmer eller motbevisas av nya studier
  • Rödtjärnens Anna
    Amak skrev 2020-05-23 08:30:00 följande:

    Både margarin och andra industrifetter (fröoljor som rapsolja osv) är rejält dåliga för kroppen. 

    Olivolja ska inte hettas upp.

    Stek i smör, hur svårt kan det vara? 

    Smör är nyttigt. 


    Jag tycker att det är skitsvårt!

    Jag är mjölkproteinallerisk, så smör går bort. Oljor är svåra att använda i matlagning i allt annat än stekning.. (göra bottenredningar till såser exempelvis är väl svårt utan smör/margarin?)

    Så vad finns det för alternativ? Margarin.
  • Amak
    Koncentration skrev 2020-05-23 10:16:44 följande:

    Så jag skall använda SMÖR numera för upphettning på stekpanna. Olivolja, massa kockar använder ju det, men i min matlagning skall jag använda SMÖR också?


     


    Mitt förslag är att du bara använder smör. 
Svar på tråden Jag vill sluta med flytande margarin!