• Zawadi

    Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)

    Här kan vi samlas som har eller troligtvis har försvagad livmoderhals, och prata om allt vad det innebär. Graviditeter, cerklage, komplikationer, sjukvård, oro osv. Jag valde att lägga tråden i känsliga rummet så att vi även kan prata om sorg och sena missfall om vi vill, utan att nån tar illa upp.

    Kan vara skönt att få dela varandras erfarenheter!

  • Svar på tråden Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)
  • Zawadi

    Själv har jag en förlossning i v 21 bakom mig och har nyligen fått veta att jag troligen har cervixinsufficiens. Barnlängtan är stor, men ska jag kunna gå klart min utbildning så måste vi nog tyvärr vänta. Vågar inte lita på att jag orkar studera på heltid under graviditeten, och kan inte ta mer än ett års studieuppehåll eftersom utbildningen ska läggas ner. (Man vill ju vara mammaledig också.)

    Jag har många funderingar på hur nästa graviditet kommer bli och hoppas att ni som kommit längre vill dela med er.

  • Zawadi

    Hej Engla2004! Välkommen!
    Hoppas fler hittar hit så småningom.

    Det är för egen del väldigt mycket som snurrar i huvet just nu. Kan slänga ut några av mina frågor...

    Har ni fått diagnosen "fastspikad" och i såna fall hur?

    Hur "förhindrade" har ni blivit - hur lugnt måste man ta det och vad kan man räkna med att orka med under graviditeten egentligen? (har fått uppfattningen att det är vanligt att man blir sjukskriven större delen av graviditeten, rätta mig om jag har fel)

    Vilka komplikationer har ni råkat ut för (om ni stött på några)?

    Har fler, men börjar så.

  • SkåneM

    Ja, jag tycker det vore intressant att få höra från någon som fått cerklage om när de fick det, hur det gick till osv.

    Vi har inte fått diagnosen svag livmoderhals men jag är själv rätt säker på att det var det eftersom de inte hittade något annat fel och min dotter föddes levande och frisk (men för tidigt så hon klarade sig inte).

    Kan man få diagnosen om det redan hänt? Är det inte först vid nästa graviditet de kan se det?

  • asjaky

    Har väl fått diagnosen försvagad livmodertapp jag med...men det pågår undersökning och forskning fortfarande...
    Har förlorat 2 små ,båda i veckan 17 .
    2a grav. så satte de ett cerklage i v 14 men det höll ändå inte.
    Till nästa gång diskuterar de om jag inte kanske blir inlaggd större delen av tiden...
    Just nu är mina tankar om hur det kan bli..
    Hoppas ju förstås att de ska gå men känns lite skrämande att leva ett halvår på rygg i en säng oxå.
    Men man gör vad som helst när belöningen är så underbar!
    Ibland känns det så hopplöst, jag hade ju cerklage och ändå funkade det inte...man undrar ju om det kommer att funka en annan gång..

    Undrar oxå över om det finns någon annan som förlorat fast cerklage satt där...

    Jag fick råd om att leva som vanligt när jag kom hem med cerklaget...men så här iefterhand..
    Jag tog det väldigt lugnt, lyfte inget , gick sparsamt inomhus, gick inte i trapp mer än absolut i nödvändiga fall..men ändå..
    Jag önskade att jag bara hade legat ner...om nu det hade hjälpt!?

    JA det är så mkt som snurrar i huvudet.,...

  • Engla2004

    asjaky!!

    Beklagar dina små tråkigt att det inte gick vägen trots cerclaget... tyvärr kan det ju ske att det sätter igång trots cerclage... det var vad min läkare sa till mig att det kunde hända trots att man fått dit cerclage.. men du kanske blir rekommenderad att bli inlagd nästa grav o det är troligen det bästa då vi alla är olika o klarar olika mkt.
    Man ska ju i princip komma hem o vara precis som vanligt när man fått cerclage men ta det lugnt osv. Jag har varit livrädd båda ggr jag fått mitt cerclage men har gått bra med lite komplikationer o så men inget mer.. den här gången var det mkt tuffare o svårare o ta det lugnt då jag har min dotter på snart 2år men dom 2 sista månaderna av min grav fick min sambo vara hemma o ta hand om henne då jag inte orkade.
    Men jag håller tummarna för att det ska gå bra för dig nästa gång.

    Kram

  • Engla2004

    SkåneM det är nog först efter nästa grav som man kan få den diagnosen.. mig kollade dom ju här i Sörmland.. då att min livmoderhals var för kort.. o det ser man ju bara när man är gravid.. jag fick min efter 2graviditeter.. först förlorade jag ett barn i v.23 o sen fick ja min andra son i v.25 men sen blev ja ju gravid igen på annan ort.. annat sjukhus o då jag berättade vad jag gått igenom o blev då skickad till lasarettet då min bm tyckte jag skulle få träffa en läkare mm.. o hon gjorde ju en grundlig koll på mig o konstaterade då detta.. o därefter fick jag mitt cerclage.

  • Fillifjonkan

    Jag har haft tre... tidiga förlossningar... v.15, v.20 o v.20. Det tog ett tag innan jag lyckades få hjälp med cerklage för ingen läkare verkade tycka att det var nödvändigt och en läkare (öl dessutom) ansåg att cerklage var en "förlegad metod som inte används längre". Efter att jag förlorade tvillingar i v.20 kom en av dem dock på bättre tankar och skrev i min journal att jag måste ha ett cerklage vid en ev. framtida graviditet.

    Jag blev med barn igen och när cerklaget väl var på plats säger läkaren som opererade att ett cerklage inte bara var nödvändigt i mitt fall, min cervix är så svag att hon var tveksam till om det ens skulle fungera. Hon beskrev vävnaden som geleaktig och uppgav att hon hade haft problem att få stygnen på plats.

    Sen blev jag sängliggande i 4,5 månader. Jag gick upp endast för toa och dusch. Det gick dock vägen, mot alla odds. I v.34 var livmodertappen var helt utplånad och öppen 1cm men så länge cerklaget inte skar in eller orsakade blödningar så fick det sitta kvar. Lillponken kom i v.38+0 - efter igångsättning!

  • SkåneM

    Fillifjonkan: Vilken otrolig pärs ni har varit igenom och ett enormt GRATTIS till att ni nu har en liten pojke!

    Asjaky: Läste i din presentation att hjärtat slutade slå. Satte förlossningen igång pga av svag livmoderhals eller var det en annan orsak till att ni förlorade barnet?

    Ni som vet: I vilken vecka sätter man in cerklage?

Svar på tråden Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)