• Zawadi

    Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)

    Här kan vi samlas som har eller troligtvis har försvagad livmoderhals, och prata om allt vad det innebär. Graviditeter, cerklage, komplikationer, sjukvård, oro osv. Jag valde att lägga tråden i känsliga rummet så att vi även kan prata om sorg och sena missfall om vi vill, utan att nån tar illa upp.

    Kan vara skönt att få dela varandras erfarenheter!

  • Svar på tråden Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)
  • Lilla My77

    Läkaren trodde att bebben skulle komma tidigare....de tar ju bort cerklaget i v 37..sen kan den komma i stort sätt när som helst..men det gör ju inget...

  • Smulan1975

    LillaMy77: Skönt att det såg bra ut. Och det verkar ju som att bebben trivs bra därinne eftersom den vuxit bra Då vet du att Bricanylen hjälpt oxå.

  • Lilla My77

    Smulan1975: ja, det känns så skönt varje gång man varit där...nu går min läkare på semester, men ska få en annan läkare nästa gång om två veckor..jag skulle nog inte kunna vänta 5 veckor annars...bebben har gått upp 250g sen sist...När ska du på kontroll nästa gång då?

  • Smulan1975

    LillaMy: Jag var på kontroll igår och cerklaget satt som det skulle. Nästa gång blir om fyra veckor - tycker att det är långt dit men sådana är rutinerna här. På alla andra ställen verkar man bli kollad varannan eller var tredje vecka.

  • Lilla My77

    Ja, fyra veckor känns långt..men vad gör man....det är i alla fall skönt att de har sån koll....

  • Niinis

    hej! Jag har fått två barn i v.24 troligen pga försvagad livmoderhals. Min dotter dog och 10månader senare fick jag mitt andra barn som också föddes i v.24 Johannes, han överlevde och mår idag bra. Längtan efter fler barn är otroligt stor men jag tror inte att vi vågar försöka ännu en gång. Det jag fått veta bara är att i kommande graviditeter ska jag få cerklage. Nu undrar jag en sak, hur vet ni att ni har försvagad livmoderhals?? jag var mjuk och liten öppen redan i v.7 men doktorerna sa att det inte var någon fara då den inre delen var sluten? men sedan plötsligt i v.22+5 hade jag öppnat mig hela 3 cm! Man hittade tecken på infektion och man såg att moderkakan lossnat lite båda gångerna. (man undersökte alltså moderkakan efteråt) När har ni börjat öppna er? hade ni blödningar? varför jag undrar så mycket är pga att doktorerna tror att jag har en försvagning i livmoderhalsen och dom kan bara erbjuda cerklage men är det troligt att jag inte har det? lycka till allihopp med era graviditeter! jag vet hur jobbigt det är då man får gå och vara orolig jämt, har man öppnat sig eller inte osv.. kram niina

  • MagdaA

    Jag födde en dotter i vecka 20. dom vet inte säkert om jag har försvagad livmoderhals eller om det var en infektion som startade det hela. jag var öppen 3 cm när jag kom in och hade då en antydan till infektion, men dom vet inte vilket som kom först. Läkaren sa att de utgår från att det är livmoderhalsen som är svag, så att de vet hur de ska göra vid nästa graviditet, kommer då att få sätta cerklage och gå på regelbunda kontroller redan tidigt i graviditeten...

  • Lilla My77

    Jag födde en kille i v 20...kom in efter att jag hade blödit lite grann under en förmiddag, sen när jag var på toaletten sprack hinnan och vattnet gick hemma...låg inne i fyra dagar innan de konstaterade att vårt barn dött...de är fortfarande inte 100% säker på att det var livmodershalsen....men förmodligen.

  • Zawadi

    Hej!
    Kul att fler hittar hit! (Även om det såklart är trist att vi är såpass många.)

    SkåneM: hoppas det tar sig

    asjaky: PCO - måste du käka hormoner för att kunna bli gravid då? Förstår att du vill förbereda dig inför nästa graviditet. Handarbete låter ju bra, det kommer jag nog också syssla med även om jag inte behöver vara inlagd. Hoppas de låter dig ha dator och internet också så du kan ligga o tjöta på FL

    Vad kollar de på undersökningarna egentligen? Att cerklaget sitter som det ska o hur lång tappen är, men nåt mer? Kollar de hur bebben mår varje gång också? Hjärtljud? UL?

  • Zawadi

    Niinis: De är inte hundra på att jag har försvagad livmoderhals. Men eftersom de kollat upp allt annat och inte hittat nåt, och framförallt för att jag öppnade mig helt före jag började få värkar, så tror de att jag har det. Jag blödde inget förrän i samband med vattenavgången (men det är tydligen vanligt att blöda i öppningsskedet). Vet inte när jag började öppna mig, men i v 20 enligt mina egna teorier. Dottern föddes i v 21.
    Förstår att du är orolig, och jag tror tyvärr att varken vi här eller läkarna med säkerhet kan säga att det är försvagad livmoderhals du har. Men det verkar ju som de tror det, och då funkar cerklage oftast väldigt bra. Eftersom ni längtar så hoppas jag att ni vågar försöka igen... och att allt går bra! Du kommer säkert bli "väluppassad" under nästa ev graviditet så att inget ska gå fel.

Svar på tråden Tråden för oss med cervixinsufficiens (försvagad livmoderhals)