Gadget skrev 2006-08-08 10:23:16 följande:
Beatrize74:Om du inte har hållt ungen helt socialt isolerad så har hans intressen påverkats av andra än dig också. Jag antar att det finns någonslags könsrollstänkande hos dig mtp denna kommentaren:"Pojkläder och tuffa attrialjer till den införskaffades."Små barn är mästare på att tyda kroppspråk/höra tonfall. De är mitt i en inlärningsperiod. Det kan vara små små små omedvetna microrörelser eller en liten förändring i tonfallet, och då ändras betydelsen. Dessutom finns det vanlgitvis fler bilar att peka ut än dockor. ;)Det är totalt omöjligt att det skulle vara genetiska arv som får pojkar intresserade av bilar. Bilar har inte ens funnits i 100 år.Sen är ju frågan om han är gammal nog för att leka de avancerade fantasilekar som krävs för att leka med dockor. Sånt brukar börja med inte alls avancerat vid tvåårsåldern och blir mer och mer komplext ju äldre man blir. Vid fyraårsåldern brukar det vara väldigt avancerat med rollindelning och allt möjligt. Människobarn lär sig "sense of self" vid 18-24 månader. Dvs,de kan se sin egen spegelbild och förstå att det är dem själva, och inte en annan bebis.
Näe...du har helt rätt, jag har inte hållt "ungen" helt socialt isolerad tack och lov. Den första leksaken fick han av sin farfar, en rosa liten speldosa. I julklapp fick han en rosa pudel av sin morfar, av sin farmor fick han en liten docka man kan ta av kläderna på och bada. Det var maken som kom hem med dockan till sonen "Titta vilken fin vi hittade när vi var på leksaksaffären, han har ju ingen med flätor"
Sedan köpte jag Baby born dockan till honom. Att jag uttryckte mig "pojkkläder och tuffa attrialjer" är helt enkelt för att de dockor han fått tidigare, de med rosa kläder och blommiga detaljer och små väskor och annat inte varit intressanta och jag tänkte mig en gyllene medelväg där. Men...som sagt, det föll också platt ut.
Så...tyvärr tror jag inte riktigt din tes håller, att vi som föräldrar och omgivning omedvetet rynkat på näsan när han varit runt dockan, utan snarare tvärtom. Uppmuntrat honom och låtit de varit en del i verksamheten här hemma. Men...de två dockvagnarna står och tar upp plats i lekrummet just nu. De används inte till mer än att lägga på sidan och gömma sig bakom, lägga bilarna i, eller snurra på hjulen.
Att bilar inte har funnits i hundra år tycker jag börjar bli ett platt argument för en helt klart komplex fråga, men det tar effektivt slut på motargument eftersom man inte kan hävda hur intressen har sett ut tidigare. Men..kanske hade inte hjulet uppfunnits från första början om inte männen haft en fascination för fart och rörelse??? Bilen är ju bara en utveckling av olika deluppfinningar sedan lång tid tillbaka.
Och avancerade fantasilekar är han definitivt gammal nog för. Hans sallad blir till "Batman" (och vi har aldrig en PRATAT eller VISAT honom på någon Batman, utan det var grannflickan som kom över min sin brors en dag), han fantiserar att Pippi står i grannhuset och steker pannkakor i köket tillsammans med sin häst och att Herr Nilsson svingar sig runt i trädet utanför vårt fönster, kastrullerna blir till trummor, han ritar stora scenartion utifrån att han varit och badat med sin farmor och farfar med vattenfärger och benämner varje liten otydbar del som vatten, himmel, hund och farfar etc.
Han KAN sätta dockan på pottan, byta blöja, förstå att dockan kan bli hungrig och att blöjan behöver bytas efteråt och att hon behöver sitta på pottan och rapas och sövas etc. Han ÄR inte intresserad av att pyssla med det.
Däremot kan han stå i köket med de fyraåriga flickorna på Öppna verksamheten, duka bordet och servera låtsasmat på alla på avdelningen en hel eftermiddag, så fantasin är det inget fel på.
Jag upprepar, i alla fall MIN son är inte ett dyft intresserad av dockor fast vi skulle önska att han var det.
Men...å andra sidan, det kanske inte vår dotter blir heller även fast det pekar mot det.
Och faktum kvarstår, jag har bara känt EN pojke som gjort det, men jag räknar inte bort sociala faktorer som spelar in på det stora hela. Jag är den första att erkänna att de existerar, men däremot så kan jag INTE hålla med om att vi på något sätt påverkar honom att inte leka med dockor eller gör skillnad på pojk- och flicksaker. Alla som ser kläderna han har på sig eller leksakerna han har i sitt rum kan intyga det.