• rasajj

    USA trad

    Ny USA trad for oss som har anknytning till USA pa nagot satt.

    Bor ni har?

    Kommer ni att flytta hit snart?

    Har ni bott har, men flyttat vidare?

    Ar ni nyfikna pa vilka vi ar?

    Valkommna in da!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-01-09 00:30:28:
    Har har vi presenterat oss kortfattat, beratta vem du ar ocksa, vetja!!!
    www.familjeliv.se/Forum-11-239/m28583842.html

  • Svar på tråden USA trad
  • rasajj

    Grattis Mealla!! Skont att ni mar bra och att storebror var sa sot!


    Herbivore by proxy
  • hewa

    Maella - grattis till tösen!

    Och en fråga till er andra... Utan att närmare förklara så är många barn i vår (svensktalande) omgivning här i USA på olika privata förskolor & skolor. Undrar om någon av er har lite erfarenheter av public schools, det skiljer förstås från stat till stat och stad till stad men någons erfarenhet är bättre än ingen? HUR stor är skillnaden eg mot privata skolor? Är de senare SÅ mycket bättre som kostnaden anger?

  • laven

    hewa - Det beror på vilken skola det är. Det är jättestor skillnad på en public school i en inner city och exempelvis den high school jag gick i, i exklusiv förort som var känd för sina fantastiska skolor (property taxes var förstås skyhöga, eftersom skolan behövde pengar.....). Och alla privatskolor är inte fantastiska heller. Man får helt enkelt kolla.
    Men när amerikaner (med pengar) väljer bostadsområde är skolornas rykte enormt viktigt. Från den highschool jag gick i fortsatte 98% på college efter graduation, och det var relativt många som kom in på Ivy League Universities, kanske 25 pers). Som jämförelse har jag en vän som gick i public school i upstate NY, och som var den första på 40 år från sin skola som kom in på en Ivy League.

  • Pistou
    Mealla skrev 2008-02-29 22:33:42 följande:
    Det basta av allt var igar nar mina foraldrar tog med sig Eamon till sjukhuset for att halsa pa och det forsta han gor ar att ge sin lilla syster en forsiktig puss, ah det var ett stort ogonblick i mammahjartat! Nu ar det dags att mata den lilla damen, vi aterkommer.
    Å så gulligt! Jag blev helt tårögd när jag läste det här. Gravidfånig som man är...
    Grattis Maella!
    People don't care how much you know until they know how much you care.
  • julmusten

    hewa, som laven sager beror det nog pa var ni bor. Sen sa tror jag aven att det ar mojligt att gora det mesta med vad man har sa lange man lagger manken till. Alla barn jag kanner som gar i privatskola har tutoring t.ex. Och jag tycker inte det riktigt beror pa att skolorna ar svara, utan bara for att de forvantas vara felfria. Sen sa ar det ju en enorm summa pengar de lagger ut for den utbildning dessa barn far, jag vet inte om jag tycker det ar vart det. Eller alltsa, det ar ju en gedigen utbildnig barnen far, men 30000 dollar om aret for 4th grade, gar det nastan inte att rattfardiga tycker jag.

  • Zekeria

    Jag bara kikar in såhär...Finns det någon i NY trakten? Troligen är det dit vi skall flytta i sommar.beroende på sambons jobb.

  • hewa

    Tack Laven & Julmusten.

    Jo, jag har också förstått att det är stor skillnad på skola och skola, område och område. Har ni något tips på vad man ska fråga, utom det mest grundläggande om antal barn i grupperna, vilken "läroplan" de har, vilken utbildning lärarna har osv. Är det något annat jag kan titta efter/fråga efter?

  • laven

    hewa - Jag tror man kan fråga om rankings. Det finns några standardtest och skolorna rankas inom en stat (och även då inom ett storstadsområde) så ser man var barnen gör bättre ifrån sig. Beroende på åldersgrupp kan man fråga om statistik på vidareutbildning (men det är ju mest aktuellt för high school students). Annars vet jag inte riktigt hur man bäst tar reda på om det är en bra skola eller inte....