• Haraaz

    -Muslimernas tråd-

    Salam alikom alla! Här kan vi ha en tråd vi diskuterar allt möjligt som har med tron att göra, välkomna in

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-08-05 14:34
    Det verkar ju vara många som inte är muslimer som skriver här också, så känn er välkomna med i diskussionen... men inga påhopp, kränkningar eller nedvärderande! Gäller alla som skriver.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-08-08 21:27
    {Och när en fråga som rör en troende man eller kvinna har avgjorts av Allah och Hans Sändebud, har dessa inte rätt att själva döma i det som rör dem; den som sätter sig upp emot Allah och hans Sändebud begår ett uppenbart svårt misstag.}
    Koranen [33:36]

    {Nej, vid din Herre! De är inte (sanna) troende förrän de sätter dig (Muhammed) som domare att döma mellan sig i alla sina tvister och därefter inte i sitt inre har någon invändning mot dina beslut utan underkastar sig dem helt och fullt.}
    Koranen [4:65].

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-08-17 15:58
    Vi har fått en liten son i onsdags, så jag lämnar denna tråden för er att fortsätta prata i men jag och min man kommer nog inte skriva mer på ett bra tag för nu har vi fullt upp

  • Svar på tråden -Muslimernas tråd-
  • teek taak

    Lejonberg

    "Wa alaikum asalam wa RahamatUllah wa barakatu hu:Så var det med min transkribering!"

    Rättar det lite om du inte misstycker? Wa alaikum assalam wa RahamatUllahi wa barakatu hu

    "Tack för påminnelsen, men jag tror vi alla är överrens om Koranens absoluta suveränitet. Så vad gör vi då när "gubbarna" träter i tolkningsfrågor. Åtminstone jag förlitar mig på det som är solklart, nämligen Koranen. Utöver det föredrar jag att förlita mig på Allahs nåd och barmhärtighet vid tillkortakommanden. Gör detta mig till suf? Och är jag i så fall ickemuslim? Jag är tyvärr inte invigd i någon sufistisk orden (heter det så?) så jag kan inte uttala mig om vad de har för sig, men jag har läst varierande muslimska filosofers verk och programmet som sändes på Svt för inte så länge sedan om en grupp britter som besökte ett retreat i Andalusien fann jag mycket tilltalande. Det jag protesterar emot är den förfulning av Islam som muslimer serverar journalisterna. Ska vi svära vår trohet till ett totalitärt system och agera enligt order iklädda uniform? Vad händer då våra barn? Inte blir den kommande generationen bättre än sina fäder på det sättet!"

    Varsågod! Jag är inte med Lejonberg, vad har sufism med den vers jag hänvisat till att göra? Även sufister följer den. Det jag försökte poängtera var att återgå till Koranen och profetens sahih sunnah när det blir tvistmål. Står det om det där har man kommit fram till den rätta, har man inte det får man fråga Ulil ´amr, dvs de muslimska ledarna, med andra ord vår ummas úlema, eller hävdar du att jag och du kan mer än dom? Jag tror inte nån av oss våga hävda detta.

    Det finns ämne som våra lärda tvistat om. En del är avklarade redan och en del inte. Den som tror att h*n följer en rätt åsikt får göra det, och den som inte tror det får välja en annan åsikt. Det viktiga är att söka efter bevisen uifrån islamsgrundkällor. De lärda som gjort ijtihad och inte lyckats få den rätta får en belöning, och dom som gjort det får dubbla belöningar. Dvs den som misslyckats med sin ijtihad inte är syndare. Om du blir då ickemuslim? Jag vågar inte döma nån muslim, men enligt en sahih hadith så är man muslim så länge man uttalar trobekännelsen. Den måste dock komma från hjärtat OCH dessutom uttala den. Sen om en del muslimer ger en fel bild av islam är rätt ointressant. Media är rätt duktig på att förvränga även om muslimerna har en god avsikt.

  • teek taak
    Lejonberg skrev 2008-07-29 19:13:54 följande:
    Ja så var det det där med: "Hanifi eller hanafi? Det är två olika ord." Och vilket ord menar du vilket med? Abu Hanifa som levde i slutet av 600-t. och dog i mitten av 700-t. skiljde sig från Imam Malik som levde under största delen av 700-talet, genom att lägga större vikt vid åsikter uppnådda genom individuellt resonemang. Malakiterna är ändå väldigt intressanta då de lägger stor vikt vid den praxis som fanns i Medina. Så när vi då rör oss i de här krokarna var det först Al-Shafi som dog i början av 800-t. som hävdade att Koranen var bokstavligen Guds Ord och först då började man betona vikten av att varje musli skulle lära sig arabiska. Alltså 200 år efter att Den Helige Profeten SAW dog!Rätt intressant...
    Då är jag med. Hanafi är som du skrev, en fiqhskola grundad av Abu Hanifah. Hanifi är ett ord som används när man talar om islam, dvs den rätta/riktiga vägen. Hmm håller kanske med imam Al-Shafi3i om att man ska lära sig arabiska om man är muslim. Man får uppleva Koranen och bönen på ett helt annorlunda sätt. Dessutom är detett mkt vackert språk
  • teek taak
    Lejonberg skrev 2008-07-29 19:15:14 följande:
    Men vad heter det på svenska?
    Det heter metod eller riktning.
  • teek taak
    Haraaz skrev 2008-07-29 22:48:32 följande:
    OT: Jag har för mig att teek skrivit hon är ifrån Irak? Där pratar de inte urdu...
    Nej inte urdu verkligen, önskar jag kunde det för det finns en bok skriven på urdu som jag verkligen vill läsa i dess originala språk trots jag läst den på arabiska. Japp, du kan kalla mig irakier trots jag är bara född och uppväxt där, annars är jag saudiska ursprungligen.
  • teek taak

    BigDaddy

    "Är det viktigt för er som muslimska postare att andra är det? För ert sökande efter gemenskap som detta antyder verkar ta slut väldigt fort"

    Frågan är privat, det är bara muslimerna som får svar på den. Jo sökandet tar slut när någon inte vill presentera sig och är anonym bland de muslimska syskon.

    "med tanke på teek taak (han teek hai, ap ka sonno)"

    Ursäkta?

  • teek taak
    Lejonberg skrev 2008-07-29 22:57:41 följande:
    Kan det vara så att man frågar efter vilken tro människor har pga att man har ett behov av att kategorisera muslim - ickemuslim, riktig muslim - oriktig? muslim, praktiserande - icke praktiserande. Om man väljer att hålla sig ajour med alla aktuella fatwas som rådet i Mecka utfärdar eller att strikt följa en tankeskola riskerar man att dela in hela livet i det som är rätt och det som är fel. I verkligheten brottas människan med ett helt spektra mellan det absolut rätta och det absolut orätta, med miljoner saker som är nästan rätt och nästan fel. Det verkar mycket vanligare att konverterade muslimer gör så, än att de som föds muslimer gör så. Att försöka dela in alla livets göromål i absolut rätt eller fel kan leda till en osund livsstil. Det blir svårt att vara en produktiv medborgare och familjelivet kan bli dysfunktionellt.
    Håller med igen, dock inte i det du nämnde om konvertiter för infödda muslimer brukar vara lite mer petiga.
  • teek taak
    Lejonberg skrev 2008-07-29 23:01:47 följande:
    Förresten, så bryr jag mig inte vem som anmälde mig. Det går ändå inte att fatta hur moderatorerna bedömer anmälningar. Bara att skriva på - sedan kan dom väl ta bort det som så önskas.
    Du kan överklaga, det finns en funktion som du kan utnyttja fast jag litar inte på det. Spara du din tid och lägg det bakom dig
  • teek taak
    MsBeauty skrev 2008-07-29 23:21:04 följande:
    vet inte riktigt vad detta handlar om eftersom jag varit borta ett tag... Men jag skulle i alla fall uppskatta om ni som postar inlägg och refererar till något inom Islam, lägger in källor på detta. Det är inte riktat till någon speciell, tycker de flesta är bra på att lägga in källor, däremot jag själv är inte lika bra då jag inte letar info om Islam på nätet.
    Tack för påminnelset! Vad var det som du vill ha källa på? Är nyfiken jag
  • Veronique

    Får nog hålla med dig, Jojjeskrutt. Vilken islam andra följer är svårt att veta. Mer eller mindre gör vi nog alla vår egen tolkning och ser världen såväl som islam på vårt sätt utifrån våra erfarenheter och kunskaper...

  • Lejonberg

    Vad gör du uppe så här sent, Teek Taak?
    Nu blir jag ju tvungen att svara på ditt inlägg. Blandade då som nu ihop den föregående diskussionen för att slippa skriva en massa inlägg. Ursäkta om det blev virrigt. Du/ni måste förstå att man reagerar när man blir utdömd. Jag anser inte att någon annan människa har rätt att bedöma huruvida jag tex är praktiserade eller inte. Jag anser att det är mitt problem. Det är omoget att bedöma någons moraliska kvalitet på yttre attribut. Ni får gärna tävla med varandra om ni vill. Alla människor hamnar i sin egen grav och det är Allah som är domedagens Malik! Det är generellt så att så fort någon antyder en kritisk granskning av argument här i forumet så dör samtalet ut. Man reagerar (formodligen pga av rädsla) politiskt. Jag föredrar teologi före politik. Och det bekymrar mig mycket att många tror sig veta. Det är inte sunt. Då känner jag trots allt ett behov att varna.
    Och naturligtvis ska vi läsa Koranen på arabiska. Njuta recitationen. Men också dyka i de djup på djup som varje ord bjuder. Och bevara denna historiskt unika orginalskrift!

Svar på tråden -Muslimernas tråd-