• Nymne

    Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?

    Själv ser jag argument både för och emot.

    (om era barn redan går i Waldorfskola svarar ni uppenbarligen JA)


    Cross that bridge when you get there!
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-11-23 17:19
    www.waldorf.se/
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?
  • SaramedM
    Alvi skrev 2008-11-24 07:05:35 följande:
    Oj, nu fick jag inte med din kommentar efter att du citerat mig... men du skrev att det jag skrev var en fördom. Jamen dså. ÄR det faktiskt så att de kan anpassa sig väl och inte står som handfallna efter studenten, då skulle jag ABSOLUT kunna tänka mig waldorfskola all way...!
    Jag tycker inte det är en fördom, de jag har träffat var inte glada åt ha gått på waldorf skola
  • Esmiso

    svarade ja, men självklart är det inte bara pedagogiken som spelar in när man väljer skola.

  • Lady Dahmer

    givetvis så finns det mindre bra skolor och mindre bra lärare, men det är inte specifikt för vare sig kommunala skolor, waldorf eller montessori mfl.

    Att ett barn inte får stimulans i matte är beklagligt, det är den ansvarige lärarens uppgift att ta tag i. Men även föräldrarnas. Man kan inte endast skylla på skolan tycker jag. Just waldorf lämnar mkt ansvar till föräldrarna. Man är ofta väldigt delaktig till skillnad från kommunala skolor.

    Sen finns det alltid elever som gör sämre ifrån sig, men det är inte heller specifikt för waldorf.


  • Lady Dahmer
    SaramedM skrev 2008-11-24 08:24:48 följande:
    Jag tycker inte det är en fördom, de jag har träffat var inte glada åt ha gått på waldorf skola
    klart det finns! Själv är jag inte glad över att jag gick i vanlig skola. Missnöje kan du hitta bland många oavsett skolform. Men det innebär inte att just elever från waldorf klarar sig sämre, för DET är inte sant.
  • PD77

    Lady Dahmer skrev 2008-11-23 23:27:12 följande:


    men istället så stimuleras en massa andra kreativa och bra kvaliteer/talanger. Läsningen förhindras ju inte, även om den kanske inte uppmuntras. Men det kan man ju som förälder välja att göra ändå! kritiken mot waldorf handlar ofta om att man sätter ett värde på olika kunskaper. Konst, kreativitet och musikalitet bland annat betraktas som "flum" medans matematik och läsning anses vara mer värt. Det tycker jag är fel. Just kreativiteten som waldorf förespråkar är ju nyckeln till allt annat. Det jag gillar med waldorf är att man tar hänsyn till och vara på barnets intresse och stimulerar det istället för att fokusera på att de ska prestera en massa. ... Hur man stimulerar upptäckarlusten och lärandet istället för att kräva att alla ska vara lika bra på samma saker.... osv.
    Men om man är jättebra på matte, och tycker att det är jättekul, ses inte det som en kreativ talang? Det blir ju fel om bara kostnärs/musik/etc-talanger räknas. I så fall så utgår man ju inte från barnet. Utan det blir ju faktiskt en enda stor flum-skola, där det bara räknas om man bara är bra på måla/musik/etc och inte på de "vanliga" ämnena. Jag trodde att individen skulle stimuleras på Waldorf, eller har jag missförstått?
    Detta är inget påhopp, utan en fundering. Förklara gärna om jag har missförstått.
  • Lady Dahmer
    PD77 skrev 2008-11-24 08:35:57 följande:
    Lady Dahmer skrev 2008-11-23 23:27:12 följande: Men om man är jättebra på matte, och tycker att det är jättekul, ses inte det som en kreativ talang? Det blir ju fel om bara kostnärs/musik/etc-talanger räknas. I så fall så utgår man ju inte från barnet. Utan det blir ju faktiskt en enda stor flum-skola, där det bara räknas om man bara är bra på måla/musik/etc och inte på de "vanliga" ämnena. Jag trodde att individen skulle stimuleras på Waldorf, eller har jag missförstått?Detta är inget påhopp, utan en fundering. Förklara gärna om jag har missförstått.
    waldorf inriktar sig väldigt mycket på de estetiska ämnena, men jo visst ska de andra sidorna uppmuntras. Och de gör de oftas eftersom att eleverna själva oftast får välja vad de vill göra.

    Men som föräldrer är man ju medveten om vad waldorf går ut på. (eller man BÖR iallafall vara det) Att sätta sina barn i en sån skola och sen klaga på undervisningen är ju lika konstigt som att sätta sina barn i en kristen friskola och sen klaga på att det är för mycket religion. typ.
  • PD77

    Lady Dahmer skrev 2008-11-24 08:39:58 följande:


    waldorf inriktar sig väldigt mycket på de estetiska ämnena, men jo visst ska de andra sidorna uppmuntras. Och de gör de oftas eftersom att eleverna själva oftast får välja vad de vill göra. Men som föräldrer är man ju medveten om vad waldorf går ut på. (eller man BÖR iallafall vara det) Att sätta sina barn i en sån skola och sen klaga på undervisningen är ju lika konstigt som att sätta sina barn i en kristen friskola och sen klaga på att det är för mycket religion. typ.
    OK, jag förstår.
  • Andrea

    Det här måste vara första gången jag håller med Lady Dahmer.

    Jag hade kunnat sätta min dotter i Waldorfskola. Inte ute i Järna, men i Stockholm.
    Tycker inte allt antropsofin står för är bra, waldorfpedagogiken känns dock vettig.
    Har många vänner som gått Waldorf. Ingen av dom har tyckt att det varit dåligt, utan tyckt att deras intressen blivit tillgodosedda. Många arbetar idag med konst och form och annat skapande. Gillar just det, man tillåts skapa. Jag har aldrig trivts speciellt bra i den kommunala skolan men den korvstoppning som finns där. Alla elever förväntas vara lika bra/dåliga på allting! Vissa barn passar på Waldorf, andra inte.

  • Miss Lau

    Nej, det hade jag inte kunnat tänka mig. Helt enkelt för att tankarna bakom pedagogiken ligger väldigt långt ifrån min egen uppfattning om hur en bra skola ska vara.

Svar på tråden Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?