• Nymne

    Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?

    Själv ser jag argument både för och emot.

    (om era barn redan går i Waldorfskola svarar ni uppenbarligen JA)


    Cross that bridge when you get there!
    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-11-23 17:19
    www.waldorf.se/
    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?
  • SaramedM
    Saskia skrev 2008-11-23 22:08:32 följande:
    Låter man inte barnen utvecklas i sin egen takt? Jag tycker det låter som det är precis det man gör...
    Nej det gör man inte, barn som ligger före på vissa områden får noll stimulans
    Tex så övas inte läsning förrän vid en viss ålder eftersom någon flumide om att barn under den åldern inte är mogna för den kunskapen
    Ett barn som kan läsa när han börjar skolan där får inte göra det i skolan eftersom han inte är mogen för den kunskapen förrän ett par år senare
  • Lady Dahmer

    min man och hans två bröder har gått waldorf och de har bara positiva saker att säga. Likaså de vänner de har som gick i samma skola. Allt de negativa som man hör om waldorf känner de inte igen alls.

    Kan ju också tillägga att min make har ett enormt bra, kreativt, roligt och välbetalt jobb, på företaget hans två kreativa och talangfulla bröder äger.

    Så mitt barn - om jag hittar en skola - sätter jag gärna i waldorfskola. Mer än gärna.


  • Lady Dahmer
    SaramedM skrev 2008-11-23 22:54:39 följande:
    Nej det gör man inte, barn som ligger före på vissa områden får noll stimulansTex så övas inte läsning förrän vid en viss ålder eftersom någon flumide om att barn under den åldern inte är mogna för den kunskapenEtt barn som kan läsa när han börjar skolan där får inte göra det i skolan eftersom han inte är mogen för den kunskapen förrän ett par år senare

    men istället så stimuleras en massa andra kreativa och bra kvaliteer/talanger. Läsningen förhindras ju inte, även om den kanske inte uppmuntras. Men det kan man ju som förälder välja att göra ändå!

    kritiken mot waldorf handlar ofta om att man sätter ett värde på olika kunskaper. Konst, kreativitet och musikalitet bland annat betraktas som "flum" medans matematik och läsning anses vara mer värt. Det tycker jag är fel. Just kreativiteten som waldorf förespråkar är ju nyckeln till allt annat.

    Det jag gillar med waldorf är att man tar hänsyn till och vara på barnets intresse och stimulerar det istället för att fokusera på att de ska prestera en massa. Dessutom har de inte betygsystem vilket ytterligare minskar pressen och stressen på barnen. Allt sker i lugn takt.

    Min make berättar om lektioner utomhus, sittandes i en cirkel i skogen. Hur de fick bygga sitt egna klassrum och leksaker. Hur de stimulerar gruppgemenskap (ettor leker med niorna!) och motarbetar mobbing. Hur man stimulerar upptäckarlusten och lärandet istället för att kräva att alla ska vara lika bra på samma saker.... osv.


  • Lady Dahmer
    Alvi skrev 2008-11-23 22:41:25 följande:
    Ja... men jag har hört att de har svårigheter med att anpassa sig till "samhället" efter skolan...
    en fördom. de klarar sig ofta lika bra som vem som helst. Däremot väljer de oftare kreativa utbildningar och det är ju -tyvärr- i samhällets ögon inte lika mycket värt.
  • Saskia
    SaramedM skrev 2008-11-23 22:54:39 följande:
    Nej det gör man inte, barn som ligger före på vissa områden får noll stimulansTex så övas inte läsning förrän vid en viss ålder eftersom någon flumide om att barn under den åldern inte är mogna för den kunskapenEtt barn som kan läsa när han börjar skolan där får inte göra det i skolan eftersom han inte är mogen för den kunskapen förrän ett par år senare
    Låter rimligt att börja lära sig läsa när man är sju år, tycker jag. Jag tycker det är alldeles för tidigt med fyra åringar som håller på och tragglar med bokstäver. Det är bättre om de utvecklar sig kreativt istället.
  • Janix

    Ja, jag tror det. Är lite skraj för vissa ideer på Waldorf, känner också folk som har vantrivts men också många som verkligen har gillat det! Alla som vantrivdes gick dessutom i samma stad, så det var nog den skolan det var något fel på!

  • Mannehkunda
    Ekorrmamman skrev 2008-11-23 20:12:09 följande:
    nix! Jag har haft mina barn på Waldorfdagis samt 6-års (den äldsta dottern) innan jag insåg vad som gömde sig bakom oerhört vackra kulisser (läs dimridåer) Kika gärna in på www.thewitch.se där en annan avhoppare redogör vad man kan hitta bakom de vackra fasaderna...
    oj vad jag känner igen attityden hon talar om i de första inläggen... Det där "det är ju en bra familj och de sitter ju i styrelsen" har jag också kännt på... Klagar man eller om man inte passar in så blir man utfryst, och ja, jag har egna erfarengeter, dock inte från samma skola..

    Känner även igen det där att waldorfelever blir asociala och inte hänger med.
    Det tog min bror ett år att komma ifatt(speciellt matte) när han bytte till kommunalt i 7:an.

    Aldrig waldorf för oss!!
  • Alvi
    Lady Dahmer skrev 2008-11-23 23:28:38 följande:
    Oj, nu fick jag inte med din kommentar efter att du citerat mig... men du skrev att det jag skrev var en fördom. Jamen dså. ÄR det faktiskt så att de kan anpassa sig väl och inte står som handfallna efter studenten, då skulle jag ABSOLUT kunna tänka mig waldorfskola all way...!
    Once you try menskopp you´ll never go back!
  • SaramedM

    Min kritik handlar om tanken bakom och vilken grundinställning huvudmannen har
    Och nej kreativiteten är inte nykeln till allt, alla barn är inte bra på det
    Jag känner också folk som gått i waldorf och de har bara negativt att säga bland annat att de blev just hindrade i det som de var bra på ( i deras fall matte)
    Lady Dahmer skrev 2008-11-23 23:27:12 följande:


    men istället så stimuleras en massa andra kreativa och bra kvaliteer/talanger. Läsningen förhindras ju inte, även om den kanske inte uppmuntras. Men det kan man ju som förälder välja att göra ändå! kritiken mot waldorf handlar ofta om att man sätter ett värde på olika kunskaper. Konst, kreativitet och musikalitet bland annat betraktas som "flum" medans matematik och läsning anses vara mer värt. Det tycker jag är fel. Just kreativiteten som waldorf förespråkar är ju nyckeln till allt annat. Det jag gillar med waldorf är att man tar hänsyn till och vara på barnets intresse och stimulerar det istället för att fokusera på att de ska prestera en massa. Dessutom har de inte betygsystem vilket ytterligare minskar pressen och stressen på barnen. Allt sker i lugn takt. Min make berättar om lektioner utomhus, sittandes i en cirkel i skogen. Hur de fick bygga sitt egna klassrum och leksaker. Hur de stimulerar gruppgemenskap (ettor leker med niorna!) och motarbetar mobbing. Hur man stimulerar upptäckarlusten och lärandet istället för att kräva att alla ska vara lika bra på samma saker.... osv.
  • ludenben

    Tycker man ska tänka sig noga för innan man väljer skola till sitt barn. Det är deras framtid det handlar om och det är viktigt att inte man slösar bort skolåren på massa flum bara för att man själv gillar en viss pedagogik, utan att man verkligen tänker igenom.

Svar på tråden Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?