• abuelita

    Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)

    Dags för ny tråd. Här är länken till den förra www.familjeliv.se/Forum-2-13/m36407096.html

    Denna tråd hade jag inte tänkt bara skulle handla om avnavling utan det är fritt fram att skriva inlägg även om annat som är viktigt runt förlossning och födelse.
    Inte minst bondingen:




    ?At the time when Mother Nature prescribes awe and ecstasy, we have injections, examinations, and clamping and pulling on the cord. Instead of body heat and skin to skin contact, we have separation and wrapping. Where time should stand still for those eternal moments of first contact, as mother and baby fall deeply in love, we have haste to deliver the placenta and clean up for the next ?case?. ? Ur denna artikel www.bellybelly.com.au/articles/birth/natural-approach-to-labour av Sarah J Buckley , obstetrikutbildad familjeläkare som fött sina egna barn hemma.

    *Under flera hundra år har nyfödda navlats för tidig. Men när man gör det innan pulsationen i navelsträngen har upphört går barnet miste om en stor mängd av sitt blod (innehållande stamceller och annat viktigt skydd mot sjukdomar) som finns kvar i moderkakan, och även den naturliga syretillförseln som Moder Natur hade tänkt att barnet skulle ha under de första kritiska minuterna i livet medan detta blod pulserar över.

    Charles Darwins farfar var en av de först kända motståndarna till tidig avnavling:

    ? Another thing very injurious to the child, is the tying and cutting of the navel string too soon; which should always be left till the child has not only repeatedly breathed but till all pulsation in the cord ceases. As otherwise the child is much weaker than it ought to be, a portion of the blood being left in the placenta, which ought to have been in the child.? Erasmus Darwin, Zoonomia, 1801 .

    *Viktiga länkar om avnavling:
    www.birth-brain-injury.org/
    www.autism-end-it-now.org/
    www.cordclamp.com/

    Den 23 oktober 2008 presenterades nationella riktlinjer för avnavling:
    www.lakartidningen.se/07engine.php

    Och här är Rapports inslag från 18 oktober playrapport.se/ ( skriv Nyfödda går miste om viktigt blod, i sökrutan)

    Men fortfarande är det märkligt nog många förlossningschefer som vägrar rätta sig efter dessa riktlinjer, och mvc upplyser inte föräldrar om att de har rätt att välja sen avnavling.
    Vissa kliniker uppger att de måste navla av före första andetaget för att kunna ta prov från navelsträngen för fastställande av pH-värdet, trots att flera andra sjukhus tar detta prov med kanyl från pulserande navelsträng. Medan åter andra hävdar att sen avnavling orsakar behandlingskrävande gulsot. Ändå har hittills ingen av de läkare eller barnmorskor jag frågat kunnat hänvisa till någon studie som styrker detta.

    *Så här skriver Sarah J Buckley om nyföddhetsgulsot i tidningen Bellybelly www.bellybelly.com.au/articles/birth/natural-approach-to-labour

    ?Gulsot är nästan säkert förekommande när ett nyfött barn får sin fulla blodkvot, och det orsakas av nedbrytningen av detta normala blodöverskott för att producera bilirubin, det pigment som förorsakar det gula utseende hos ett barn med nyföddhetsgulsot. Det finns dock inga bevis på att detta skulle ge negativa effekter på barnet. (Morley 1998). En doktorand har föreslagit att gulsot, som finns hos nästan alla människobarn till en viss grad, och som oftast förlängs via amning, kanske istället är nyttig för barnet på grund av bilirubinets anti-oxidanta egenskaper. (Gartner 1998) ?

    Och skrämmande nog tycks det fortfarande inte finnas något intresse - varken hos sig barnmorskor, obstetriker eller neonatologe - för HLR med intakt navelsträng. Barn som föds med syrebrist skall alltså enligt de nya riktlinjerna fortfarande navlas av meddetsamma för att tas ut till akutrummet, trots att det framför allt är de här barnen som löper risk att få hjärnskador av tidig avnavling.

    * Stamcellsforskarna behöver så färskt blod som möjligt och det krävs avnavling före första andetaget för att det ska bli tillräckligt mycket blod kvar i moderkakorna. Detta blod kallar forskarna för ?navelsträngsblod?, trots att det mesta av blodet alltså finns i moderkakan. Men när det kallas så kan man förledas att tro att det är något som donatorn inte behöver själv, vilket alltså är fel.

    Avnavling före första andetaget gäller framför allt sjukhusen i Göteborgstrakten (där Nationella blodbanken för stamceller finns).

    * Ni som vill försäkra er om att era barn inte ska utsättas för tidig avnavling bör skriva in i förlossningsbrevet att avklampning av navelsträngen inte får ske innan pulsationen i den har upphört. Detta brukar ta mellan 3 till 5 minuter. Ibland längre och ibland lite kortare tid. Men det finns faktiskt ingen anledning att göra det innan moderkakan har fötts fram, och det är inte ens bråttom då.
    Påminn gärna personalen också, både barnmorskan och undersköterskan, eftersom det här kan gå på ren rutin plus att det inte alltid finns tid att läsa förlossningsbrevet (lämpligt om pappan bevakar det här).
    Jag rekommenderar även att ni överlämnar en utskrift av det här (eller mailar den till avdelningen i förväg) :
    www.birth-brain-injury.org/consent.htm

    *Barn som föds med syrebrist har inte sällan blivit utsatta för felaktigt använt värkstimulerande dropp (rätt använt kan det dock vara en livräddare)
    Läs tråden om värkstimulerande dropp :
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m36391340.html
    Om de då dessutom navlas av för tidigt ökar riskerna för att de får hjärnskador.

    * Om ni blir nekade sen avnavling kan ni förutom att påminna om de nationella riktlinjerna hänvisa till Hälso- och sjukvårdslagen och WHO´s rekommendationer:

    Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) säger:

    *Vården ska bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet.

    *Vården och behandlingen skall så långt det är möjligt utformas och genomföras i samråd med patienten.

    *Patienten skall ges individuellt anpassad information om sitt hälsotillstånd och om de metoder för undersökning, vård och behandling som finns. Om informationen inte kan lämnas till patienten skall den i stället lämnas till en närstående till patienten.

    *Den som vänder sig till hälso- och sjukvården skall när det är lämpligt ges upplysningar om metoder för att förebygga sjukdom eller skada.

    ?WHO Rekommendations for the Prevention of Postpartum Haemorrhage. October 2006.page 15
    "Recommendation:
    Because of the benefits to the baby, the cord should not be clamped earlier than is necessary for applying cord traction in the active management of the third stage of labour. (weak recommendation, low quality evidence) For the sake of clarity, it is estimated that this will normally take around 3 minutes."

    Intervjun i Radio Govern America 12:e juli 08, då den pensionerade amerikanske obstetrikern George M Morley berättar om tidig avnavlings negativa inverkan på barnets fysiska och mentala hälsa och utveckling, rekommenderar jag verkligen . ALLA som är intresserade av barns hälsa och utveckling borde lyssna på den. Den som inte förstår engelska eller inte får igång spelaren kan läsa min sammanfattning av intervjun på svenska i inlägg nr 1:

    216.240.133.177/archives32/Weeks/2008/07/Weeks_3_071208_090000.mp3. (Först spelas musik en stund innan programledaren pratar några minuter före en reklampaus. Efter reklamen startar intervjun. Det hela håller på en timme, med några reklamavbrott. Tänk på att det går att snabbspola och att minimera spelaren)

    * Med tanke på att en mamma i en av de förra trådarna inte fick livmodersammandragande medel trots att hon blödde kraftigt, eftersom hon skrivit i förlossningsbrevet att hon inte ville ha det förrän pulsationen i navelsträngen upphört vill jag råda er som avsäger er oxytocin/syntocinon att ni stryker under ordentligt att detta bara gäller medan navelsträngen pulserar och att de naturligtvis ska ge er det om det är NÖDVÄNDIGT, alltså om ni börjar blöda mer än normalt.

    Lär även detta som jag sammanfattat ur stycket om efterbördsskedet i Sheila Kitzingers bok Ditt barn på ditt sätt, om hur risken för blödning och kvarhållen moderkaka kan minskas:

    ?Blödningar uppstår när fingerlika utskott på moderns sida av moderkakan slits loss, men om den stöts ut snabbt kan livmodern dra ihop sig ordentligt och blodförlusten minimeras. Preparaten som används är effektiva , och kan rädda liv om blödningen är kraftig, men att använda dem rutinmässigt har flera nackdelar, och det gäller även för tidig avnavling och dragning i navelsträngen.
    När man drar i navelsträngen går den ibland av. Och ibland händer det också att en del av moderkakan blir kvar om den inte har släppt helt. Om hela eller delar av moderkakan blir kvar i livmodern måste den tas ut för hand under narkos. Om den inte har lossnat händer det t.o.m. att livmodern vänds ut och in.
    Om du vill ha ett naturligt efterbördsskede ska du be om:

    -att få sitta upp i upprätt ställning (på huk eller på knä) för att tyngdkraften ska kunna hjälpa till att föda fram moderkakan
    -att slippa livmodersammandragande medel, om du inte börjar blöda kraftigt
    -att inte få navelsträngen avklampad förrän den har slutat pulsera
    -att få föda fram moderkakan själv utan att krysta? (här antar jag att Sheila menar att inte barnmorskan ska säga åt en att krysta, utan det ska man bara göra när/om man känner spontant att man vill krysta).?

    Eftersom det är vanligt att navelsträngen klipps av när den är virad runt barnets hals eller kropp har jag letat fram instruktioner om hur man kan rädda den istället för att klippa (självklart förstår jag att detta inte alltid är möjligt)

    a. Om navelsträngen är slak, lirka den över barnets huvud.
    b. Om den är för stram för att kunna glida över kroppen men inte sitter hårt runt halsen, lirka den över axlarna samtidigt som kroppen glider ut och låt barnet födas fram igenom navelsträngen
    c. Om navelsträngen är för stram för att kunna glida över axlarna, men ändå har lite kvar att ge, gör så här :

    1. Låt båda axlarna födas fram sakta utan att navelsträngen påverkas.

    2. Medan axlarna föds fram, vrid barnets huvud så att ansiktet trycks mot mammans ena lår.

    3. Håll barnets huvud mot mellangården medan kroppen föds fram i kullerbyttaställning.

    4. Vira bort navelsträngen

    Eftersom de här ?kullerbyttabarnen? ofta är medtagna och har dålig färg är det viktigt att hålla dem lägre än moderkakan och mjölka navelsträngen, så att de så snabbt som möjligt får i sig blod och syre. De återhämtar sig då förstås snabbare och slipper (förhoppningsvis) navlas av och rusas ut till återupplivningsrummet, utan kan istället stanna kvar och vila ut hos mamma, hud mot hud.. (lämpligt att skriva in i förlossningsbrevet)

    För en Rh negativ mamma vars barn är Rh positivt är det särskilt viktigt med sen avnavling. När moderkakan skalas loss från livmoderväggen kan lite blod komma in i mammans blodomlopp . Sannolikheten för att detta inträffar är större vid tidig avnavling eftersom en stor del av barnets blod då finns i moderkakan och när trycket ökar i den kan blodkärl brista. Detta ger upphov till immunisering (modern bildar antikroppar i sitt blod), vilket kan bli problem vid kommande graviditeter.

    * I inlägg nr 2 finns en text som är lämplig att skriva ut och ta med till både MVC och förlossningen.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2008-12-22 13:05
    Nystartad tråd om värkstimulerande dropp
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m39564431.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-05 02:20
    The Other Side Of The Glass





    Kvalificerad barnmisshandel?

    Pappor, här har ni verkligen en viktig uppgift!!!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-06 11:41
    Ett tips man kan man ha nytta av om barnet har fastnat i utdrivningsskedet:
    ?Två personer på var sin sida om kvinnan trycker då ihop den övre delen av bäckenet för att öka utrymmet där barnet inte får plats.? ( Lisa Farbre, författare till Mamma pappa barn)
    Alla barnmorskor känner inte till den här tekniken, så det kanske vore bra att tipsa om den i förlossningsbrevet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-08 22:30
    Liten kom-ihåg-lista:
    * Det viktiga är när navelsträngen klampas, inte när den klipps.
    * Det är inte sant att barnet måste hållas i samma nivå som moderkakan de första 30 sekunderna, man kan få upp barnet på bröstet med en gång.
    * Personalen kan klampa av tidigt av bara farten även om man kommit överens om något annat. Se därför till att pappan, eller annan medföljare, vakar som en hök över navelsträngen när barnet kommit ut.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-15 11:48
    The Best-Kept Secret !!!




    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-01-17 13:12
    Det här artikeln i Norrköpings Tidningar 16/1-09 är den bästa jag hittills läst om avnavling

    www.nt.se/nyheter/artikel.aspx

  • Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)
  • madde84b

    Är inte så insatt i detta ämne men tycker det verkar lite intressant Hur vet man om ens barn avnavlades för tidigt, kan man ta reda på det på något sätt? Kanske lite dum fråga, men någon här kanske vet?


    Elisa 061114 och Vilmer071229 Bebis bf 090528
  • Pelargonen

    lejone skrev 2008-12-30 22:25:06 följande:


    Hua!Idag var jag hos bm på rutinkoll. Men ddet var inte min vanliga bm. Trots det skulle vi gå genom förlossningsbrev ( om det nu blir så att vi åker in trots allt) och jag halar fram det.Jag skrev att "vi vill att sen avnavling tillämpas och min man vill klippa navelsträngen".So far so good.Det gick hon med på utan några frågor alls.Sedan började vi prata om hur mina önskemål var vid akuta situationer och då var det inte så bra längre.jag försökte förklara det jag har läst här om att man ska mjölka strängen osv. och sa att det är väldigt viktigt att barnet får i sig det syresatta blodet som finns." Men nu måste du ju förstå att är det så att får vi ut ett barn som är alldeles livlöst och bara kvider när det komemr ut så klipper vi direkt och springer iväg med en gång. Det vore tjänstefel om vi inte ser till barnets bästa i det läget. Då gör vi det som VI anser vara bäst. Då kan du ju inte sätta sen avnavling i första rummet!? huvudsaken är ju att bebisen är frisk. Alla vill ju ha ett friskt barn! Jag har jobbat på förlossningen i tjugo år och alla är väldigt måna om att barnet ska må bra. Det vill väl du med?"Detta fräser hon till mig och jag tittade på henne och kände att det var ytterligare en vägg att prata med.Så jag sa:" Det är självklart att vi vill ha ett friskt barn. Det får vi genom sen avnavling.Detta gör mig bara ännu säkrare  på att vi ska föda barn hemma."Jag var så ledsen när jag gick därifrån och hoppas verkligen att om vi blir illa tvugna att åka in så hamnar det inte en sån bm i närheten av mig.
    Men menar du nu att du tror att alla krissituationer kan avhjälpas om barnet får sen avnavling? Är det så du menar?
  • lejone
    Pelargonen skrev 2008-12-30 22:48:43 följande:
    Men menar du nu att du tror att alla krissituationer kan avhjälpas om barnet får sen avnavling? Är det så du menar?
    Nej inte alls.
    Jag blev ledsen över hennes sätt att bemöta mig på. Att hon inte ens ville höra vad jag hade att säga, att hon var väldigt oartig och trodde att jag satt sen avnavling före barnet.

    Och hela händelsen gör mig ledsen föratt det känns genast som om allt man önskar av sin förlossning och första tiden med sitt barn är något som barnmorskorna och läkarna inte alls kommer att ens titta åt.
    Det känns lite som att de inte kommer att respektera mina/våra önskemål avsett vad det handlar om.
    Det är bara att lägga sig tillrätta så kirrar de grejjen. Överlåt födandet och allt ihop till dom eftersom du inte är smart nog att se iaf vad som är bra eller ej för ditt barn.

    Ja här kom det en hel svada. Förlåt. Jag är fortfarande illa till mods.

    Kortfattat: Nej. Det tror jag inte. Det är sorgligt att det finns sådana bemötenden på mVC. Det är det jag menar. Att hon inte bara kunde kläckt det lite snällt istället föratt tycka att jag är helt åt väggarna ute och cyklar.
  • Pelargonen

    lejone skrev 2008-12-30 22:59:37 följande:


    Nej inte alls.Jag blev ledsen över hennes sätt att bemöta mig på. Att hon inte ens ville höra vad jag hade att säga, att hon var väldigt oartig och trodde att jag satt sen avnavling före barnet. Och hela händelsen gör mig ledsen föratt det känns genast som om allt man önskar av sin förlossning och första tiden med sitt barn är något som barnmorskorna och läkarna inte alls kommer att ens titta åt. Det känns lite som att de inte kommer att respektera mina/våra önskemål avsett vad det handlar om. Det är bara att lägga sig tillrätta så kirrar de grejjen. Överlåt födandet och allt ihop till dom eftersom du inte är smart nog att se iaf vad som är bra eller ej för ditt barn.Ja här kom det en hel svada. Förlåt. Jag är fortfarande illa till mods.Kortfattat: Nej. Det tror jag inte. Det är sorgligt att det finns sådana bemötenden på mVC. Det är det jag menar. Att hon inte bara kunde kläckt det lite snällt istället föratt tycka att jag är helt åt väggarna ute och cyklar.
    Då förstår jag. Och vet precis vad du menar. Kämpar just nu för att få vården att inse att förlossninga är en valfri vård och att jag har rätt att tacka nej till vissa saker under min förlossning. Har själv blivit dåligt bemött vid två tillfällen, i övriga fall har jag endast blivit positivt bemött. Men de två rötäggens ord ekar i mitt huvud, så jag vet vad du menar.

    Hoppas allt går bra på förlossningen och att de bemöter dina önskemål/krav så långt det bara är möjligt.
  • lejone
    Pelargonen skrev 2008-12-30 23:02:33 följande:
    Då förstår jag. Och vet precis vad du menar. Kämpar just nu för att få vården att inse att förlossninga är en valfri vård och att jag har rätt att tacka nej till vissa saker under min förlossning. Har själv blivit dåligt bemött vid två tillfällen, i övriga fall har jag endast blivit positivt bemött. Men de två rötäggens ord ekar i mitt huvud, så jag vet vad du menar. Hoppas allt går bra på förlossningen och att de bemöter dina önskemål/krav så långt det bara är möjligt.
    Precis. Det är så svårt att få det positiva att skina på något sätt. Glad

    Vi har två underbara hembarnmorskor som vi kan ringa så fort det satt igång men om det nu skulle vara så att vi blir så illa tvungna att åka in ( pga att han vill kika ut för tidigt tex) så kommer jag nog att få fajtas som f*n föratt "få som jag vill".

    Det handlar ju ändå om min kropp och vårt barn. Då tycker jag faktiskt att jag borde vara i den positionen att jag kan få ställa de kraven som jag anser vara rätt ( inom rimliga gränser).

    OT fast ändå inte:
    Är det bara på tv som människor kan neka blodtransfusion till sina sjuka barn, oavsett liv eller död, pga religösa skäl?
  • Pelargonen

    lejone skrev 2008-12-30 23:10:48 följande:


    Precis. Det är så svårt att få det positiva att skina på något sätt. Vi har två underbara hembarnmorskor som vi kan ringa så fort det satt igång men om det nu skulle vara så att vi blir så illa tvungna att åka in ( pga att han vill kika ut för tidigt tex) så kommer jag nog att få fajtas som f*n föratt "få som jag vill". Det handlar ju ändå om min kropp och vårt barn. Då tycker jag faktiskt att jag borde vara i den positionen att jag kan få ställa de kraven som jag anser vara rätt ( inom rimliga gränser).OT fast ändå inte:Är det bara på tv som människor kan neka blodtransfusion till sina sjuka barn, oavsett liv eller död, pga religösa skäl?
    I Sverige kan de inte neka det. Sociala myndigheter går direkt in och fråntar föräldrarna vårdnaden om de inte vill låta läkaren ge blod.
  • lejone
    Pelargonen skrev 2008-12-30 23:20:20 följande:
    I Sverige kan de inte neka det. Sociala myndigheter går direkt in och fråntar föräldrarna vårdnaden om de inte vill låta läkaren ge blod.
    Aha. Ja det är väl klokt kan jag tycka.
    Vart går gränsen vid vetenskapliga studier eller vid människans tro?

    hypotetiskt går gränsen här:
    Min pojk blir i behov av transfusion. Jag nekar föratt det står i tex bibeln att han inte kommer till himlen sen.
    Eller här
    Min pojk blir i behov av transfusion. Jag nekar föratt jag läst åtskilliga avhandlingar, studier och pratat med läkare och kommit fram till att det är inte bra pga det och det jättebra bevisat vetenskapliga skälet.

    Lite luddigt kanske...?
  • abuelita

    lejone skrev 2008-12-30 23:28:44 följande:


    hypotetiskt går gränsen här:Min pojk blir i behov av transfusion.
    Just det, min pojk blir i behov av PLACENTATRANSFUSION!!!!

    Ska det här verkligen vara så svårt att förstå???!!!

    Kan läkarvården förbjuda föräldrar att neka blodtransfusion så ska väl för 17 föräldrar kunna neka läkarna att BERÖVA barnet blod!!!

    Det här känns helt sinnessjukt, som i en skräckfilm.
    De har nu alltså äntligen förstått att det inte är bra med sen avnavling eftersom barnet då förlorar en stor mängd av sin totala blodvolym , en så stor mängd att det faktiskt räknas som akut blodförlust.
    Ändå har de mage att slänga ur sig rent oförskämda dumheter som " Då kan du ju inte sätta sen avnavling i första rummet!? huvudsaken är ju att bebisen är frisk. Alla vill ju ha ett friskt barn! Jag har jobbat på förlossningen i tjugo år och alla är väldigt måna om att barnet ska må bra. Det vill väl du med?"

    GODDAG YXSKAFT!!!, säger jag då.
    Det är ju just DÄRFÖR man inte vill att barnet ska berövas en massa blod när det redan är så medtaget att det behöver akuthjälp.

    Och inte verkar det som att någon som jobbar inom mödra- förlossning- och neonatalvård har någon minsta lust att försöka sätta sig in i den här livsviktiga frågan. Nej det är ju precis som att prata med väggen.

    Så, nu fick JAG ur mig lite ilska här.
  • Pelargonen

    lejone skrev 2008-12-30 23:28:44 följande:


    Aha. Ja det är väl klokt kan jag tycka. Vart går gränsen vid vetenskapliga studier eller vid människans tro?hypotetiskt går gränsen här:Min pojk blir i behov av transfusion. Jag nekar föratt det står i tex bibeln att han inte kommer till himlen sen.Eller härMin pojk blir i behov av transfusion. Jag nekar föratt jag läst åtskilliga avhandlingar, studier och pratat med läkare och kommit fram till att det är inte bra pga det och det jättebra bevisat vetenskapliga skälet.Lite luddigt kanske...?
    I båda fallen tror jag inte du har rätt att neka faktiskt. Rent juridiskt sett alltså.
  • lejone
    abuelita skrev 2008-12-30 23:49:19 följande:
    lejone skrev 2008-12-30 23:28:44 följande: Just det, min pojk blir i behov av PLACENTATRANSFUSION!!!! Ska det här verkligen vara så svårt att förstå???!!! Kan läkarvården förbjuda föräldrar att neka blodtransfusion så ska väl för 17 föräldrar kunna neka läkarna att BERÖVA barnet blod!!! Det här känns helt sinnessjukt, som i en skräckfilm. De har nu alltså äntligen förstått att det inte är bra med sen avnavling eftersom barnet då förlorar en stor mängd av sin totala blodvolym , en så stor mängd att det faktiskt räknas som akut blodförlust. Ändå har de mage att slänga ur sig rent oförskämda dumheter som " Då kan du ju inte sätta sen avnavling i första rummet!? huvudsaken är ju att bebisen är frisk. Alla vill ju ha ett friskt barn! Jag har jobbat på förlossningen i tjugo år och alla är väldigt måna om att barnet ska må bra. Det vill väl du med?" GODDAG YXSKAFT!!!, säger jag då. Det är ju just DÄRFÖR man inte vill att barnet ska berövas en massa blod när det redan är så medtaget att det behöver akuthjälp. Och inte verkar det som att någon som jobbar inom mödra- förlossning- och neonatalvård har någon minsta lust att försöka sätta sig in i den här livsviktiga frågan. Nej det är ju precis som att prata med väggen. Så, nu fick JAG ur mig lite ilska här.
    Jag sa till henne två gånger: "Detta gör mig ännu mer säker på att vi gör rätt i att föda hemma."
    Hon bara satt och höll med. Hon förstod inte att jag menade att vi gör rätt i att föda hemma föratt slippa ha med såna som henne att göra.
    Jag insåg att det var totalt lönlöst att prata mer med henne sen.
    Funderar allvarligt på att printa ut allt som du har med sen avnavling, Abuelita och gå dit med och ge henne.
    Smyga in infoblad i tidningarna som ligger i väntrummet på mvc...

    Jag kände mig så trött och ledsen när jag gick därifrån så jag stortjöt i bilen hem.
    Vart man än vänder sig slår man huvudet i väggen känns det som.
Svar på tråden Sen avnavling – barnets födslorätt (5:e tråden)