• sazzia

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Under förlossningen som var väldigt lång dragen o fick ett STORT barn 5035g så sprack mitt klipp vilket ledde till Sfinkterruptur grad 4 o även en hel massa annat.

    Jag har inte för en idag insett vad det faktiskt innebär (3mån)senare för att jag själv letat info på nätet.
    Jag fick aldrig nån information om vad som kan hända efter åt o att enligt studien jag läste drabbas många kvinnor av analinkontinens som främst visar sig som gaser mycket smärta vid samlag.

    Mitt Sfinkterruptur o alla andra stygn har ännu inte läkt, pga infektion. Dom fick plocka bort 10stygn vilket lämnade ett öppet sår. Jag har nu tre månder senare fortfarande ont, fast såret är rätt litet. Jag känner av alla ärr o läkaren som gjorde op:en har slarvat. O läkaren jag går till nu anser att jag kan visst leva med det..

    Jag har inte bara skämts som en hund att prata om saken men nu tänkte jag att jag ska ta mod till mig o skriva en tråd i hop om att finna andra som vart med om samma.
    Dom som aldrig fick den där fanastiska förlossningen o tiden efter. Min förlossning kanstades inte bara av en massa stygn min son fastnade med axlarn, fick andnings hjälp o hjärt massage när han väl var ute. Jag fick inte se han för en 4 timmar senare o ingen informerade oss om vad som hände o jag trodde min son dog dom första 30min efter förlossningen

    Sen förlorade jag 2½liter blod, rullades in på operationen som syddes slarvigt o inte ren gjordes ordentligt som ledde till infektion dagen efter. O som gräddde på toppen fick jag veta att en normal förlossning vid ev flera barn inte ens är att tänka på för min del, jag har vart chokad, ledsen,frustrerad o arg för att dom nonchalerat mig när jag uttryckte att jag ville ha tillväxt ul för att det såg ut som att jag väntade tvillingar, allt hade kunnat avhjälpas tidigare om dom bara lyssnat på mig redan på MVC

    Nu kliar ärren så man blir tokigt, jag har ont o är ömm även där det hunnit läka ihop, jag har fått rejälla problem med gaser o om jag blir nödig att göra numer 2 måste jag på en gång gå till toan för att jag inte klara av att hålla mig o det anser läkaren att jag kan leva ett ´normalt liv med, knipövningarna har inte hjälp mig ett jota (100st/dag)
    Så ni som råkat ut för det ni är inte ensamma o det är inget att skämmas för!!

    Skriv gärna en rad eller två o berätta om hur du fick det o det gick efter åt? Tycker du att du fick den infon du behövde? Eller fick du fråga o leta dig fram till svaren som jag?

  • Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera
  • t h o w e
    Arien skrev 2009-02-04 19:13:51 följande:
    t h o w e skrev 2009-02-04 18:46:55 följande: Partiell=del av, delvis. Till skillnad mot total som betyder hela. Det är förmodligen det som är skillnaden. Här kallar man bara till efterkontroll om man fått en total sfinkter.
    ja okej! Då förstår jag! =) Tack!
  • Madge

    Jag fick en total tror jag... Men det första beskedet var att det var en partiell och då skulle jag ha blivit kallad på efterkontroll på KK iaf. På efterkontrollen fick jag veta att det var en hel.
    Min grad 3 upptäcktes ett par timmar efter förlossningen så den står inte med i förlossningsjournalen.

  • jop

    Arien skrev 2009-02-03 18:32:54 följande:


    skånetös78 skrev 2009-02-03 17:21:41 följande:
    Jag födde på Södersjukhuset i Stockholm och där har de rutinmässig kontroll på alla som fått en total sfinkter efter sex månader. I min journal hade läkaren som sydde sen skrivit att hon ville träffa mig efter två månader, men det glömdes bort. Nu ska jag dit efter tre månader i stället.
    Jag födde också i Stockholm (KS Solna) men fick ingen efterkontroll på sjukhuset, det var bara nån allmänläkare på MVC som petade lite...

    Konstigt att det kan vara så olika fast det är i SAMMA landsting!

    (hade också total sfinkter)
  • hanna1988

    jag födde i jönköping och fick en partiell sfinkter ruptur grad 3 , nu 6 mån senare har jag varit på en extra kontroll hos en specialist på ruptuer och behöver antagligen ingen fortsatt behandling, stramar dock ibland vid "mys" med mannen men annars inga problem, det är visst ärrren som ännu inte mjuknat. i jönköping är 6 mån kontrollen jätte viktig och man får info blad och nummer att boka tid redan på bb..skumt att det skiljer så mkt!!
    Lycka till alla andra rumpenissar =)

  • Arien

    jop skrev 2009-02-04 22:13:20 följande:


    Arien skrev 2009-02-03 18:32:54 följande:
    Jag födde också i Stockholm (KS Solna) men fick ingen efterkontroll på sjukhuset, det var bara nån allmänläkare på MVC som petade lite... Konstigt att det kan vara så olika fast det är i SAMMA landsting!(hade också total sfinkter)
    Ja det är ju märkligt. Det borde ju verkligen vara samma rutiner i samma landsting. Jag kommer både att gå på efterkontroll hos min tidigare MVC-BM (det hade jag gjort oavsett vad som hänt), på efterkontroll efter två månader (som blev tre pga att jag glömdes bort...detta verkar dock ovanligt eftersom ingen på BB fattade varför jag skulle på denna kontroll men det stod i journalen) + kontroll efter sex månader. Man vill ju gärna bli extrakollad efter en sån här sak tycker jag så jag är glad för alla koller jag kan få.
  • Arien

    Hm idag fick jag ytterligare en kallelse för efterkontroll på Södersjukhuset så nu är det en efter tre månader (spec.mödravården), en efter fyra (kirurgen som sydde) och en efter sex månader. Jag känner mig betydligt mer ompysslad efter att jag kommit hem från BB än jag någonsin gjorde där :)

  • WimZy

    Toppen! Vad skönt att du blir bra omhändertagen!!!


    Arien skrev 2009-02-05 15:43:04 följande:
    Hm idag fick jag ytterligare en kallelse för efterkontroll på Södersjukhuset så nu är det en efter tre månader (spec.mödravården), en efter fyra (kirurgen som sydde) och en efter sex månader. Jag känner mig betydligt mer ompysslad efter att jag kommit hem från BB än jag någonsin gjorde där :)
  • Arien

    Idag var jag på efterkontroll hos min MVC-BM och hon rekommenderade kejsarsnitt (det är ju inte hon som bestämmer i slutändan men hon var så gott som helt säker på att ett sådant skulle beviljas) vid en eventuell ny graviditet. Det var så himla skönt att få bekräftat från henne att det jag upplevde, både förlossningen och skadan, faktiskt inte var normalt. Även om jag på något sätt vetat det så har jag ändå haft dåligt samvete för att jag känt mig så gnällig och otacksam, inte minst eftersom detta var en IVF-graviditet och jag borde vara tacksam att jag fått ett barn överhuvudtaget. Jag var så lättad över både vad hon sa och vad hon lovade (så gott hon nu kunde lova det) när jag gick därifrån att jag började gråta.

  • WimZy

    Idag var jag på återbesök på kirurgen (bäckenbottencentrum på DS) och träffade en ny läkare. Han undersökte mig på nytt och kollade på gamla ultraljudet från december. Sedan säger han att jag förmodligen aldrig blir helt bra i det området. Den inre ringmuskeln har jag nästan ingen kontroll på och även om dom opererar om hela skadan, så finns inga garantier att det kommer att fungera igen. Kejsarsnitt är det enda alternativet för mig att föda barn på eftersom jag med största sannolikhet kommer spricka på samma sätt igen om jag föder vaginalt. Får en ny remiss till en bäckenbottenspecialist som ska hjälpa mig med nya knipövningar och se om det kan hjälpa till att stärka upp muskulaturen. Sedan blir det återbesök om ca 6 månader och jag ska fortsätta äta Dimor-tabletterna.

    Känner mig helt tom och jag är så ledsen över att det inte finns ngt sätt som gör mig 100% hel igen.

  • Arrax

    Min dotter är nu 8 månader och jag har fortfarande problem i underlivet efter förlossningen. Jag sprack ganska mycket och fick sys snabbt pga att jag blödde rikligt. Detta ledde till att jag fick något som heter granulationsvävnad och de går inte bort av sig själv. Nu har jag blivit "penslad" en gång i veckan i sex veckor med något som ska ta bort dessa vävnader men utan resultat. Så nu på måndag ska jag äntligen operera bort vävnaderna och jag längtar efter ett liv utan att ha besvär med underlivet. Och min sambo kommer nog bli glad över att kanske snart få ha mys, som det inte har blivit mycket av sedan förlossningen.

    Lycka till alla


    (¯`°?.¸ ♥ Jag älskar Meja ♥ ¸.?°´¯)
Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera