• sazzia

    Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera

    Under förlossningen som var väldigt lång dragen o fick ett STORT barn 5035g så sprack mitt klipp vilket ledde till Sfinkterruptur grad 4 o även en hel massa annat.

    Jag har inte för en idag insett vad det faktiskt innebär (3mån)senare för att jag själv letat info på nätet.
    Jag fick aldrig nån information om vad som kan hända efter åt o att enligt studien jag läste drabbas många kvinnor av analinkontinens som främst visar sig som gaser mycket smärta vid samlag.

    Mitt Sfinkterruptur o alla andra stygn har ännu inte läkt, pga infektion. Dom fick plocka bort 10stygn vilket lämnade ett öppet sår. Jag har nu tre månder senare fortfarande ont, fast såret är rätt litet. Jag känner av alla ärr o läkaren som gjorde op:en har slarvat. O läkaren jag går till nu anser att jag kan visst leva med det..

    Jag har inte bara skämts som en hund att prata om saken men nu tänkte jag att jag ska ta mod till mig o skriva en tråd i hop om att finna andra som vart med om samma.
    Dom som aldrig fick den där fanastiska förlossningen o tiden efter. Min förlossning kanstades inte bara av en massa stygn min son fastnade med axlarn, fick andnings hjälp o hjärt massage när han väl var ute. Jag fick inte se han för en 4 timmar senare o ingen informerade oss om vad som hände o jag trodde min son dog dom första 30min efter förlossningen

    Sen förlorade jag 2½liter blod, rullades in på operationen som syddes slarvigt o inte ren gjordes ordentligt som ledde till infektion dagen efter. O som gräddde på toppen fick jag veta att en normal förlossning vid ev flera barn inte ens är att tänka på för min del, jag har vart chokad, ledsen,frustrerad o arg för att dom nonchalerat mig när jag uttryckte att jag ville ha tillväxt ul för att det såg ut som att jag väntade tvillingar, allt hade kunnat avhjälpas tidigare om dom bara lyssnat på mig redan på MVC

    Nu kliar ärren så man blir tokigt, jag har ont o är ömm även där det hunnit läka ihop, jag har fått rejälla problem med gaser o om jag blir nödig att göra numer 2 måste jag på en gång gå till toan för att jag inte klara av att hålla mig o det anser läkaren att jag kan leva ett ´normalt liv med, knipövningarna har inte hjälp mig ett jota (100st/dag)
    Så ni som råkat ut för det ni är inte ensamma o det är inget att skämmas för!!

    Skriv gärna en rad eller två o berätta om hur du fick det o det gick efter åt? Tycker du att du fick den infon du behövde? Eller fick du fråga o leta dig fram till svaren som jag?

  • Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera
  • skånetös78
    Bianca715 skrev 2009-02-18 07:18:04 följande:
    Oj.....födde för en månad sen och hade bara problem dom två första veckorna med att sitta och utföra på toa. Nu märker jag ingenting. Hade jag bara tur eller ni otur?När jag lämnade BB så sa läkaren att jag skulle inte bada, men hon tala inte om på hur lång tid??? När kan man ta ett litet dopp i karet hemma??? Och när törs man sej på sex??? Hungrig...
    Det finns olika grader av sfinkterruptur så du förmodligen har du inte fått en totalruptur, säkert är det därför du känner dig så pass återställd nu!
    Du kan alldeles säkert bada nu, är avslaget borta så borde det inte vara någon fara! Sex är ok när du tycker det känns ok samt avslaget är borta! Det är iallafall de råd jag fick..
    *Välkommen älskade Linnea! 7/11-08*
  • Cesso

    Sazzia- Vad säger läkarna åt dig? Inte ska du väl behöva vänta tills du fött dina barn innan du får hjälp?! Vem pratade du med?
    Visst var du i Sunderbyn?
    När jag var på efterkontroll var jag hos Natacha (uroterapeut) och hon sa att OM man får problem av en sfinkter-skada så ska detta åtgärdas inom ett år med en operation. Det SKALL det enligt henne.

    Kanske ska du ringa henne och boka tid? Hon var helt ok. Vill du ha numret?

    När födde du förresten? Tycker det är så skumt att dom verkar strunta i dig så.

  • skånetös78

    Sazzia: Fy sjutton vad de behandlar dig dåligt! Blir så arg och ledsen när jag läser det du skriver! de kör ju verkligen över dig totalt,inte ska du väl behöva vänta i 7 månader och gå och ha så ont!
    Hade detta varit en åkomma som kunde drabba män så kan man ju ge sig på att sjukvården hade varit betydligt mer effektivare..


    *Välkommen älskade Linnea! 7/11-08*
  • Pumin

    Behöver lite experthjälp...
    Fick en partiell SF grad 3 som jag inte har haft problem med tycker jag , det är 5 veckor sedan förlossning.Men så nu igår så fick jag helt sjukt ont när jag var på toaletten och kände hur ngnting sprack upp , trode att det var precis vid öppningen och att det skulle läka ,mne nu när jag kännt efter ( beklagar oxå extra info) så känner jag att det onda sitter ca 1 cm in.
    är det rupturen som gått upp? Det gör ont hela tiden mer eller mindre och det har det inte gjort på tre veckor.

  • Cesso

    Pumin skrev 2009-02-18 19:10:57 följande:


    Behöver lite experthjälp...Fick en partiell SF grad 3 som jag inte har haft problem med tycker jag , det är 5 veckor sedan förlossning.Men så nu igår så fick jag helt sjukt ont när jag var på toaletten och kände hur ngnting sprack upp , trode att det var precis vid öppningen och att det skulle läka ,mne nu när jag kännt efter ( beklagar oxå extra info) så känner jag att det onda sitter ca 1 cm in.är det rupturen som gått upp? Det gör ont hela tiden mer eller mindre och det har det inte gjort på tre veckor.
    Jag fick också en partiell SF grad 3, och vad jag förstår så är den på utsidan inte på insidan. Så det borde inte vara den som spruckit upp. låter också konstigt att ngt skullle spricka upp efter 5 veckor. Då är det läkt. (borde vara tror jag i alla fall)

    Kan det inte vara typ hemorojder du kände? De kan ju ta as-ont! och sitta en bit in i rumpan också? Men är ofarligt dock. kan blöda också.
  • Cesso

    Ni som fått SF grad 4, har båda musklerna (den man kan styra och den man inte kan styra) gått sönder helt på er?
    Och ni som ej kan hålla tätt där bak, hur är det med ert knip där? Kan ni knipa rumpan?

  • Pumin

    Cesso skrev 2009-02-18 19:17:16 följande:


    Pumin skrev 2009-02-18 19:10:57 följande:
    Jag fick också en partiell SF grad 3, och vad jag förstår så är den på utsidan inte på insidan. Så det borde inte vara den som spruckit upp. låter också konstigt att ngt skullle spricka upp efter 5 veckor. Då är det läkt. (borde vara tror jag i alla fall)Kan det inte vara typ hemorojder du kände? De kan ju ta as-ont! och sitta en bit in i rumpan också? Men är ofarligt dock. kan blöda också.
    Jag hade oxå fattat som att en partiell inte var på insidan av tarmen för jag skulle inte känna av den sa dom.
    Helvete , hemorojder är min största skräck, ont som fan gör det så det skulle kunna förklara saken. Kan man få dem så här efter? Har inte fått meddelat att jag skulle ha fått några under förlossningen och fick inga under graviditeten.
  • planeraren

    Vilken bra tråd!
    Sitter bland annat och läser ett dokument som Klematis länkat till och som var MYCKET bra (www.webbhotell.sll.se/PageFiles/7826/Sfinkter...) även om jag blir mörkrädd när jag inser hur få av punkterna under "omhändertagande" som uppfylldes i mitt fall.

    Längst ner står bland annat om bäckenbottenträning och att det ska "initieras så snart som möjligt". - Vad är bäckenbottenträning undrar jag då? Är det knipövningar? För det skulle jag INTE börja med förrän efter efterkontrollen hos barnmorskan? Stämmer det, eller började ni med en gång?

    Informationen jag fick om skadan kom dag två på BB och då i form av ett A4. Såg "sfinkterruptur" överst (vilket jag preciserat i mitt förlossningsbrev att det var min största skräck att drabbas av... grattis, grattis, här är din beställning) och hade ingen aning om att det var det jag fått. Trodde bara att jag sprack och att det helt enkelt inte var läge att hålla mig vaken för att bli ihopsydd då jag hade så ont (andades lustgas efter framfödseln också).

    Det största problemet med informationen på BB upplever jag är att samtlig personal tror att någon annan nog har informerat om skadan. Ingen tar på sig ansvaret att sitta ner och prata om det en stund. Första dagen känner personalen kanske att det är lämpligt att ta det lite lugnt, låta patienten få hämta hem lite efter förlossning och narkos och vara nära sitt barn och så vidare.. och dag två tror personalen att patienten blev informerad dag ett.

    Tack Klematis för din braiga information i alla fall! Tur att man kan få den någonstans.

  • Cesso

    Pumin skrev 2009-02-18 19:49:22 följande:


    Cesso skrev 2009-02-18 19:17:16 följande:
    Jag hade oxå fattat som att en partiell inte var på insidan av tarmen för jag skulle inte känna av den sa dom.Helvete , hemorojder är min största skräck, ont som fan gör det så det skulle kunna förklara saken. Kan man få dem så här efter? Har inte fått meddelat att jag skulle ha fått några under förlossningen och fick inga under graviditeten.
    Men se det positivt! Det är väl mkt bättre om det ÄR hemorojder än att du skadat din tarm (vilket inte är troligt). En kompis till mig fick "hemmosar" efter grav, och köpte reseptfri salva & rumppiller på apoteket och blev helt bra efter 2-3 dagar! och hon hade haft problem och ONT lääänge.

    Hemorojder är ett litet problem, i jämförelse med vad vissa här ~tyvärr~har råkat ut för.
    Ingen fara.
  • strålöga
    Cesso skrev 2009-02-18 19:21:23 följande:
    Ni som fått SF grad 4, har båda musklerna (den man kan styra och den man inte kan styra) gått sönder helt på er? Och ni som ej kan hålla tätt där bak, hur är det med ert knip där? Kan ni knipa rumpan?
    Jagfick en total sfinkterruptur samt rektovaginal ruptur i samband med förlossningen våren 2003. Detta upptäcktes först en vecka efter förlossningen, trots flertala vaginala undersökningar upptäcktes inte skadan. Det upptäcktes först när placenta lösning gjordes för andra gången, veckan efter förlossningen. Genomgick op  sutur av sfinkter rupturen,sutur av tarmvägg och vaginal vägg samt en avlastande stomi.
    Den inre sfinktern existerar knappt, inget som går att åtgärda.
    Yttre sfinktern, fortfarande liten ruptur, vilket inte kan åtgärdas heller via op.
    Kan ej hålla tätt för varken urin, gaser samt avföring.
    Knipövningar har inte fungerat på mig. Har en elektrod inopererad i S3 och S4 samt en pacemaker som sänder elektriska impulser till sakralnerverna och musklerna i bäckenområdet. Just nu funkar inte systemet, väntar på ny op men som sagt sista budet var att kirurgen inte har råd att omoperera. Det är en j**la soppa som aldrig tycks ta slut.
Svar på tråden Sfinkterruptur tråd. ni som råkat ut för det titta in o disskutera