• atelli

    Bakmaskinstråden

    Här diskuterar vi recept och tips&trix för bakmaskiner!

    Bakmaskinerna har oförtjänt dåligt rykte som en flopp från 80-talet. Det är en suverän maskin som gör makalöst bra bröd. Dessutom vet man vad man stoppar i sej, till skillnad från degiga limpor fr snabbköpet!

    Bakmaskin är en apparat där man stoppar i alla ingredienser, startar maskinen och den knådar, jäser och gräddar brödet!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-02-05 15:12

    Tips på receptsida: web.telia.com/~u92018300/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-11 07:54
    En receptsida till:

    home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-17 10:37
    Hoppetossan har startat en tråd för enbart bakmaskinsrecept!
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42385064.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-29 20:32
    Mbert:s lista över tips vid bakmaskinsinköp!

    * Att den får plats där man tänkt ställa den. För den bör stå framme hela tiden om man tänkt använda den mycket.
    * Den får dessutom gärna vara snygg eftersom den ska stå framme...
    * Att den är tystgående om man ska köra den på timer på natten och man har nära till köket. Den vi lånat, en Nordica, märker vi inte av alls trots att den piper mitt i någonstans där man kan tillsätta ingredienser.
    * Att behållaren är lätt att ta ur. Den bör ha ett handtag att ta ur den med.
    * Att behållaren är lätt att rengöra. Den bör vara teflonbelagd så det i stort sett räcker att skölja ur (+ ett varv med diskborsten och ett med handduken)
    * Att den ger den mängd bröd man vill ha. En del tycker att en bakmaskin ger små bröd men det tycker inte vi. Då får man väl helt enkelt ladda den oftare. Den vi har gör ung. 700 g bröd och det räcker 2-3 dagar för vår familj på 4 pers. Och för oss är det lagom, för en öppnad förpackning torrjäst, som man använder om man vill sätta maskinen på timer, bör förbrukas inom 3 dygn (förvaras i kylskåp). Den fungerar även senare men tappar då i jäskraft.
    * Formen på bakmaskinens insats. En del bakmaskiner har en kvadratisk bakinsats och ger ett högt bröd medan andra har en något mer rektangulär form och ger ett bröd som mer liknar formen hos köpt bröd. Det man kan tänka på är att formen och blandaren som sitter längst ner kan vara avgörande för hur maskinen kan blanda och bearbeta degen.
    * Att den kan ställas på timer minst 10 timmar så man kan ladda den på kvällen innan man lägger sig.
    * Flera olika program. T.ex. för vitt bröd, grovt, deg, bakning, ?jam? - men det har väl alla nuförtiden.
    * Lätt att förstå sig på och använda.
    * Degspateln i botten ska helst sitta kvar i bakinsatsen, inte i brödet, när man vänder ut brödet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-31 14:35
    Här kommer glutenfria-recept tråden.
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42744750.html

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden
  • Carro W

    Ingen som har några söta recept till bakmaskinen? på golimpans hemsida finns ett Semmelbröd, tänkte tillsätta lite mer socker och mandelmassa och se hru det blir Räcka ut tungan


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • Carro W
    Semmelbröd
    1lb = 450 g
    1.5lb = 675 g
    240390gvetemjöl (special)
    610gfärsk jäst (för söta degar)eller0,81,33tsktorr jäst (för söta degar)
    0,50,9tsksalt
    1,62,6mskmatolja
    0,50,9dlmellanmjölk
    0,91,5dlvatten
    2744gmandelmassa, riven
    1,071,75krmkardemumma
    Program:
    French
    Använd ca 30% mer jäst om snabbprogram (Ultra fast) används
    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • Carro W
    Semmelbröd

    1.5lb = 675 g
    390gvetemjöl (special)
    10gfärsk jäst (för söta degar)eller1,33tsktorr jäst (för söta degar)
    0,9tsksalt
    2,6mskmatolja
    0,9dlmellanmjölk
    1,5dlvatten
    44gmandelmassa, riven
    1,75krmkardemumma
    Program:
    French
    Använd ca 30% mer jäst om snabbprogram (Ultra fast) används
    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • TubeWoman
    Carro W skrev 2009-02-05 18:16:06 följande:
    Ingen som har några söta recept till bakmaskinen? på golimpans hemsida finns ett Semmelbröd, tänkte tillsätta lite mer socker och mandelmassa och se hru det blir
    Nåå hur blev det?
  • Carro W

    Det har inte blivit än, kanske ikväll eller imorgn förmiddag måste ju baka bröd haha


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • atelli

    Ja Carro, jag är åxå nyfiken. Har du tänkt att ha semmelbrödet som fikabröd eller ett sött matbröd. Fylla det med mer mandelmassa o grädde och göra en jättesemla kanske!!

  • Carro W

    Jag var lite otydlig för jag har provat originalreceptet och det blir nåt mellanting, som scones eller en mjuk skorpa. Men jag vill gärna ha det lite sötare.

    Jag sklule vilja servera det i skivor, kanske med lite vispad grädde med riven mandelmassa i Räcka ut tungan


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • TubeWoman
    atelli skrev 2009-02-06 11:46:55 följande:
    Ja Carro, jag är åxå nyfiken. Har du tänkt att ha semmelbrödet som fikabröd eller ett sött matbröd. Fylla det med mer mandelmassa o grädde och göra en jättesemla kanske!!
    Haha vilken storlek på semlan ska man ha? 500g 750g eller asch det är väl lika bra att ta 1kg på en gång..... "familjesemlan"
  • Mathe

    Vad roligt med en bakmaskinstråd! Jag är själv lycklig ägare till en OBH Nordica. Men ska jag va ärlig används den mest till pizzadeg, det blir kanonbra deg, plättlätt att kavla ut och jättegod Ett och annat lingonbröd blir det också. Jag är lite sugen på att prova nypon- och äppelbrödet, måste inhandla lite nyponsoppa bara.
    Väntar även med spänning på "familjesemlan"

Svar på tråden Bakmaskinstråden