• atelli

    Bakmaskinstråden

    Här diskuterar vi recept och tips&trix för bakmaskiner!

    Bakmaskinerna har oförtjänt dåligt rykte som en flopp från 80-talet. Det är en suverän maskin som gör makalöst bra bröd. Dessutom vet man vad man stoppar i sej, till skillnad från degiga limpor fr snabbköpet!

    Bakmaskin är en apparat där man stoppar i alla ingredienser, startar maskinen och den knådar, jäser och gräddar brödet!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-02-05 15:12

    Tips på receptsida: web.telia.com/~u92018300/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-11 07:54
    En receptsida till:

    home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-17 10:37
    Hoppetossan har startat en tråd för enbart bakmaskinsrecept!
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42385064.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-29 20:32
    Mbert:s lista över tips vid bakmaskinsinköp!

    * Att den får plats där man tänkt ställa den. För den bör stå framme hela tiden om man tänkt använda den mycket.
    * Den får dessutom gärna vara snygg eftersom den ska stå framme...
    * Att den är tystgående om man ska köra den på timer på natten och man har nära till köket. Den vi lånat, en Nordica, märker vi inte av alls trots att den piper mitt i någonstans där man kan tillsätta ingredienser.
    * Att behållaren är lätt att ta ur. Den bör ha ett handtag att ta ur den med.
    * Att behållaren är lätt att rengöra. Den bör vara teflonbelagd så det i stort sett räcker att skölja ur (+ ett varv med diskborsten och ett med handduken)
    * Att den ger den mängd bröd man vill ha. En del tycker att en bakmaskin ger små bröd men det tycker inte vi. Då får man väl helt enkelt ladda den oftare. Den vi har gör ung. 700 g bröd och det räcker 2-3 dagar för vår familj på 4 pers. Och för oss är det lagom, för en öppnad förpackning torrjäst, som man använder om man vill sätta maskinen på timer, bör förbrukas inom 3 dygn (förvaras i kylskåp). Den fungerar även senare men tappar då i jäskraft.
    * Formen på bakmaskinens insats. En del bakmaskiner har en kvadratisk bakinsats och ger ett högt bröd medan andra har en något mer rektangulär form och ger ett bröd som mer liknar formen hos köpt bröd. Det man kan tänka på är att formen och blandaren som sitter längst ner kan vara avgörande för hur maskinen kan blanda och bearbeta degen.
    * Att den kan ställas på timer minst 10 timmar så man kan ladda den på kvällen innan man lägger sig.
    * Flera olika program. T.ex. för vitt bröd, grovt, deg, bakning, ?jam? - men det har väl alla nuförtiden.
    * Lätt att förstå sig på och använda.
    * Degspateln i botten ska helst sitta kvar i bakinsatsen, inte i brödet, när man vänder ut brödet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-31 14:35
    Här kommer glutenfria-recept tråden.
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42744750.html

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden
  • TubeWoman

    Har du varit inne på go'limpans hemsida? Där finns det massor av recept uträknat till olika bakmaskiner. Här är länken web.telia.com/~u92018300/howto.htm

  • atelli

    asch då tubis, jag har inboxat samma recept som Carro har skrivit!!

    Carro, det finns ju ett morotsbrödsrecept i OBHs receptsamling, har du testat det?? Kan man inte bara byta ut mjölmixen som de pratar om mot nån mjölblandning?

    Och välkommen hit Carro!

  • Carro W

    Jag hade missat det eftersom det står bland de glutenfria recepten.

    Hur ofta bakar ni? Jag får baka 1-2 ggr per dag, stora limpor, för tillfället...


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • TubeWoman

    Nej jag har provat många recept därifrån men inte just det ännu. Bakade det med äpple och nyponsoppa igår, det blev jättegott.

  • atelli

    Mina kidds är inte så stora än och de äter frukost på dagis, så just nu äts det inte tillräckligt med bröd härhemma..... Glad  Bakar väl 2-3 ggr per vecka ungefär.

    Just nu käkar vi en limpa från frysen från tiden innan bakmaskinen. Jag funderar på om man kan modifiera det receptet till att funka i maskinen.

    Det är en Högbolimpa, gjord med bikarbonat.... Så attans god är den!


    5 dl filmjölk
    1 dl mörk sirap

    2 tsk salt
    2 tsk bikarbonat
    2 msk vetegroddar
    ½ dl vetekli
    3/4 dl rågkross
    3/4 dl solrosfrön
    1½ dl rågsikt
    1 dl grahamsmjöl
    2½ dl vetemjöl
    1 dl russin
    knappt 1 dl mandlar, hela och skållade

    1 dl torkade aprikoser.

    Blanda alla torra ingredienser innan filmjölken och sirapen tillsätts. Häll upp i smord 1½ liters brödform. Strö över lite mjöl och grädda i ugn 175 grader i ca 80-90 minuter.


  • Carro W

    Där finns ett bröd i rec.samlingen som heter Filmjölkslimpa. Det är ju samma typ.

    Om man ska finriva potatis tll ett bröd, är det rå eller kokt potatis?


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • atelli

    där ser man..... att det fanns ett bikarbonat-bröd i rec.samlingen!! Då ska jag testa högbolimpan när jag kommer hem fr fjällen!!

    Rent spontant tror jag att det ska vara kokt potatis i bröd.... Å andra sidan river man ju inte en kokt potatis - den mosar man ju.....

    Faktiskt ingen aning.... Googla lite o se om det finns recept med potatis och om det står mer utförligt i dem!!

  • Carro W

    Höbolimpan låter väldigt god. men jag låter dig testa först


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • TubeWoman

    Jag gjorde den där filmjölkslimpan fast jag bytte ut kryddorna mot de som var i vörtbrödet. Den blev bra, barnen tyckte om det också. Det var gott med kallrökt lax på....

Svar på tråden Bakmaskinstråden