• atelli

    Bakmaskinstråden

    Här diskuterar vi recept och tips&trix för bakmaskiner!

    Bakmaskinerna har oförtjänt dåligt rykte som en flopp från 80-talet. Det är en suverän maskin som gör makalöst bra bröd. Dessutom vet man vad man stoppar i sej, till skillnad från degiga limpor fr snabbköpet!

    Bakmaskin är en apparat där man stoppar i alla ingredienser, startar maskinen och den knådar, jäser och gräddar brödet!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-02-05 15:12

    Tips på receptsida: web.telia.com/~u92018300/

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-11 07:54
    En receptsida till:

    home.swipnet.se/wasston/bakmask/recept.htm

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-17 10:37
    Hoppetossan har startat en tråd för enbart bakmaskinsrecept!
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42385064.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-29 20:32
    Mbert:s lista över tips vid bakmaskinsinköp!

    * Att den får plats där man tänkt ställa den. För den bör stå framme hela tiden om man tänkt använda den mycket.
    * Den får dessutom gärna vara snygg eftersom den ska stå framme...
    * Att den är tystgående om man ska köra den på timer på natten och man har nära till köket. Den vi lånat, en Nordica, märker vi inte av alls trots att den piper mitt i någonstans där man kan tillsätta ingredienser.
    * Att behållaren är lätt att ta ur. Den bör ha ett handtag att ta ur den med.
    * Att behållaren är lätt att rengöra. Den bör vara teflonbelagd så det i stort sett räcker att skölja ur (+ ett varv med diskborsten och ett med handduken)
    * Att den ger den mängd bröd man vill ha. En del tycker att en bakmaskin ger små bröd men det tycker inte vi. Då får man väl helt enkelt ladda den oftare. Den vi har gör ung. 700 g bröd och det räcker 2-3 dagar för vår familj på 4 pers. Och för oss är det lagom, för en öppnad förpackning torrjäst, som man använder om man vill sätta maskinen på timer, bör förbrukas inom 3 dygn (förvaras i kylskåp). Den fungerar även senare men tappar då i jäskraft.
    * Formen på bakmaskinens insats. En del bakmaskiner har en kvadratisk bakinsats och ger ett högt bröd medan andra har en något mer rektangulär form och ger ett bröd som mer liknar formen hos köpt bröd. Det man kan tänka på är att formen och blandaren som sitter längst ner kan vara avgörande för hur maskinen kan blanda och bearbeta degen.
    * Att den kan ställas på timer minst 10 timmar så man kan ladda den på kvällen innan man lägger sig.
    * Flera olika program. T.ex. för vitt bröd, grovt, deg, bakning, ?jam? - men det har väl alla nuförtiden.
    * Lätt att förstå sig på och använda.
    * Degspateln i botten ska helst sitta kvar i bakinsatsen, inte i brödet, när man vänder ut brödet.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-03-31 14:35
    Här kommer glutenfria-recept tråden.
    www.familjeliv.se/Forum-5-72/m42744750.html

  • Svar på tråden Bakmaskinstråden
  • atelli

    högbolimpan ligger i maskinen. Jag blev lite osäker på om jag kunde köra på originalmängderna på ingredienserna. Men jag har chansat, vi får se om jag får storstäda maskinen för första gången... Men jag mätte själva formen och den var större än 1.5 liter som det stod i receptet så jag testar!!


    Carro o Tubis hur gör ni när ni bakar med jäst? Har ni torrjästen underst i formen som MBert från förra tråden eller lägger ni den upperst som det står i alla recept??

  • Carro W

    Atelli
    Jag gör efter recepten än så länge. Så i Julitalimpan och en söt limpa jag gör går jästet först, när jag gör efter OBH nordicas så går den i sist


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • Carro W

    Jag gjorde potatisbröd igår. Finrev rå potatis och det blev ett väldigt gott, saftigt bröd.

    Körde på det franska programmet (french), stor limpa. Alla ingredienser i på en gång.

    260 g vetemjöl
    90 g Fyra sädesslag
    2 tsk torrjäst (söta degar)
    1 tsk salt
    2,6 msk olja
    1,3 msk ljus sirap
    1,3 dl filmjölk
    1,1 dl vatten
    40 g havregryn
    40 g fint riven potatis


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • bäbis

    För ett par år sedan hade vi en bakmaskin,värdelös va den som bara kunde göra stooora limpor som gick sönder när man skar i den

    Vad har ni för bakmaskin och hur stora limpor gör den

  • Carro W

    Denna har vi
    http://www.elgiganten.se/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/store-elgigantenSE-Site/sv_SE/-/SEK/El_DisplayProductInformation-Start;pgid=p2Gz6oZKCO5SR0EjA9JBwx1h0000BoGw2BOx?ProductID=SHvD4QFHqKsAAAEOgspCGhkL&CatalogCategoryID=

    Jag kan inte jämföra med någon annan då det är min första maskin men jag är nöjd. Tyvärr väsnas den ganska mycket vilket gör att vi inte kan baka på natten eftersom vårt hus är så litet. Den piper högt två gånger under ett program och även själva knådningen väsnas.


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • atelli

    Jag har en likadan som Carro, en OBH Nordica.

    Att brödet går sönder är nog för att du inte hittat rätt recept eller rätt balans i receptet, man får experimentera en del...!!

    Jag gjorde Högbolimpan igår, blev faktiskt urbra!! Men det var för kort gräddningstid på "Quick" programmet. Jag körde 15 min extra på "Bake", men det var inte heller tillräckligt - den blev lite degig på toppen!!
    Ska göra ett nytt försök när jag kommer hem fr fjällen. Jag tror att jag får ta minst 40 min extra på "Bake".

    Kan klart rekommendera Högbolimpan - faktiskt det godaste brödet jag nånsin ätit!

  • Carro W

    Problemet med smuliga bröd tror jag beror på för lite fett. I t.ex. formfranskan (recept från OBH) så har jag ökat oljemängden för att det ska hålla ihop bättre.

    Atelli


    Då ska ag också prova högbolimpan


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • TubeWoman

    Jag häller i jästen över mjölet för i min instruktionsbok står det att man ska hälla i vätskan först...

  • Carro W

    Igår gjorde jag äppelbrödet från Golimpans OBH-lista och den kan rekommenderas. Kanske inte så supernyttigt men saftigt och lite sött.

    Idag ska jag prova nypon- och äpplebrödet.


    Det är inte lätt att vara ödmjuk när man alltid har rätt
  • Kassie

    Hej ni alla med bakmaskin!
    Jag tänker inskaffa mig en bakmaskin men har ännu inte hunnit informera mig så mycket om dem. Kan man baka bullar i bakmaskiner? Eller rättare sagt; kan man ha i en sats bulldeg i bakmaskinen så att den blir knådad där eller är bakmaskinen för liten...?

Svar på tråden Bakmaskinstråden